A kávézás sok ember mindennapi rituáléja, de félő, hogy hamarosan a fogyasztók hiába keresik a megszokott ízeket.
A szegénység, a klímaváltozás hatása, a növényeket támadó kórokozók elszaporodása a kávé különböző fajtáit termelő kis vállalkozókat nehéz helyzetbe hozzák, nem bírják a versenyt a nagy ültetvényekkel.
A kutatók szerint a kávéfajták 60%-át fenyegeti a kipusztulás.
A kávéipar világszerte évi 90 milliárd dollár értéket termel és forgalmaz. Az amerikaiak például napi 400 millió csészével fogyasztanak, az utóbbi négy évben 3%-kal többet, mint korábban. A kávé termelése is növekszik. Ebben első helyen Brazília és Vietnam áll. Ez a két ország adja a termelésnek több a felét. A túltermelés azonban levitte a kávé árát, amely 10 év alatt most a legalacsonyabb. A fejlődő országok, mint Honduras és Burundi kistermelői ezzel nem képesek versenyezni és egymás után mennek tönkre, 60%-uk veszteséges. A kávé jelenlegi világpiaci ára 2 dollár/kg. A kistermelők számára fenntartható a 2,4 – 3 dollár lenne. Az alacsony ár miatt kevés lehetőségük van a kávéültetvények megvédésére a gyakran szárazságtól, a különböző rovaroktól, betegségektől.
A helyzet arra kényszeríti a dél-amerikai kistermelők, hogy északabbra emigráljanak és más munkát keressenek maguknak.
Brazíliában és Vietnamban gyakorlatilag csupán két fajtát termesztenek, 60%-ban Arabicát, 40%-ban Robustát, holott a kutatók szerint szükség lenne más, ellenállóbb fajtákra.
Ez nemcsak a kávékra, más növényekre is érvényes. Annak ellenére, hogy kb 30 ezer ehető növényt ismerünk a Földön, táplálkozásunkban a növényi eredetű kalóriák 60%-át a búzából, rizsből és kukoricából nyerjük. Globálisan a zöldségek 90-95%-a, a gyümölcsök 80-90%-a már eltűnt, nem kis mértékben a monokultúrás termelés miatt. Nemcsak az ízek, az aromák vesznek így el, hanem azok a fajták is, amelyek ellenállnak a klímaváltozás kihívásának.
Veszélybe került mára a banán is. A nagy ültetvényesek azonban annyit ruháztak be, hogy nem hajlandók új fajtákkal kísérletezni. A Cavendish banán csaknem az egyetlen, ami az amerikai piacon kapható. A kormányoknak és a fogyasztóknak támogatniuk kellene a helyi termelést, hogy ne kelljen egy másik kontinensről beszállított termékre alapozni.
Ami a kávét illeti – magyarázzák a szakértők – az egyetlen megoldás lenne, ha az árából több jutna a kistermelőknek, így a biodiverzitás fennmaradása is biztosítva lenne.
Jeffrey Sachs, a Columbia egyetem közgazdász professzora javasolja egy árminimum bevezetését a termelők számára és segítséget adna a kistermelőknek abban, hogy közvetlenül adhassák el termékeiket a fogyasztóknak.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
nemecsekerno_007 2019.11.11. 16:49:13
2019.11.12. 14:07:12
Látom versenyre keltél az Index-szel. :)