Sokunk kedvenc csemegéjét leginkább pirosnak tudjuk elképzelni, de van, aki a szereti a zöldet vagy a sárgát is. Pedig hajdanában lila volt a színe, csak egy génmutáció változtatta pirossá. A lila szint az antocianin nevű antioxidánsnak köszönhette.
Olasz és kínai kutak egy, ma már ritka lila színű paradicsomfajtát vizsgáltak meg, amelynek héján olyan színű csíkok láthatók, mint a padlizsánon. A növény mintegy 30 ezer génje közül sikerült azonosítania a felelőst.
A paradicsomon kívül ugyanez a folyamat ment végbe a szőlőben is, amely kezdetben csak fekete színben létezett.
A mutáns gén azonosítása lehetővé teszi olyan paradicsomturmix készítését a jövőben, amely több antioxidánst tartalmaz.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.