2019. dec 10.

Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan reagáljunk, ha egy kolléga a mellékhelyiségben akar velünk beszélni?

54d42a77e144a_esq-080114-urinals-full.jpg

Vannak emberek, akik teljesen természetesnek veszik, hogy a hivataluk illemhelyén is folytassák munkájukat. Telefonálnak, sms-eznek, terveket beszélnek meg a kollégákkal, akikkel ott futnak össze és eszükbe se jut, hogy ez az illetőnek talán kellemetlen lehet.

A mosdókagyló és a kézszárító előtt még hagyján, de vannak, akik a szomszéd WC-fülkéből is átbeszélnek,

Hogyan reagáljunk az ilyen helyzetekre, figyelembe véve, hogy a szomszédban kuporgó akár a főnökünk is lehet? – teszi fel a kérdést a Le Figaro.

Kerek-perec aligha lehet megmondani neki, hogy hagyjon minket békén. Hallgatni sem tanácsos, mert akkor esetleg még hangosabban ismétli meg mondókáját. Ilyenkor a legjobb a lehető legrövidebb, folytatást nem igénylő választ adni. Lehet alkalmazni a fokozatos elhárítás taktikáját is, megkérdezni, hogy nem várhat-e a beszélgetés 10 percet, vagy hogy a témát inkább az irodában beszélnék meg. Ha az illető ebből sem ért, meg kell mondani, hogy az adott helyszínt nem tartja tárgyaláshoz alkalmasnak.

Miért terjed mostanság ez a fajta magatartás? – tűnődnek a pszichológusok. Magyarázat lehet rá a fokozott munkatempó, amely nem enged lazítást még a fentebb jelzett helyeken sem, valamint az ettől nem teljesen független agresszivitás. Egyébként pedig – mondják – hogy ki melyik helyszínt tartja megfelelőnek a beszélgetésre, teljesen egyéni. Van, aki még a folyosót sem tartja annak, és van, aki a toalettet tekinti a legbiztonságosabbnak.

 

Szólj hozzá

munka társadalom magánszféra W.C..