2020. jan 29.

Faautó Japánból

írta: Göbölyös N. László
Faautó Japánból

02.jpg

A japán környezetvédelmi minisztérium a kiotói egyetemmel együttműködve kifejlesztett egy szuperautót növényi eredetű anyag, a CNF (cellulóz nanorost) felhasználásával, amely állítólag ötször ellenállóbb az acélnál – írta a Futurism.

A konstruktőrök, akik az elektromos autókkal már hozzájárultak a CO2 csökkentéséhez, most ezzel a módszerrel is ezt a tendenciát akarják erősíteni, ugyanis a faanyag feldolgozása ökológiai szempontból is előnyösebb, kevesebb káros szénkibocsátással jár.

Japán mindig élenjáró volt a környezetvédelemben és a zöld technológia felhasználásában. A Toyota volt például az első, amely hibrid autókra összpontosított.

A kémiai eljárással fából előállított CNF-et a karosszériához és a kocsik belső teréhez alkalmazzák. A hagyományos anyagokhoz viszonyítva a szuperkocsi tömege 10%-kal kevesebb. Ugyanakkor esztétikailag nagyon tetszetős, vonalai a Lamborghiniéhoz hasonlítanak.

Hogy a CNF valóban a jövő autóanyaga lenne, még nem lehet egyértelműen állítani, még vizsgálják, hogy megéri-e alkalmazni.

Az Egyesült Államokban a Ford és a McDonald’s is újítani akar. A kávé vékony burokját tervezik beépíteni az autók egyes részeibe. Ezt az anyagot nagyon magas hőmérsékleten felhevítve kevernék össze műanyaggal és egyéb összetevőkkel. Az így nyert könnyű, formálható anyagot a lámpák elhelyezésénél és a kocsik belső terében használnák fel.

Szólj hozzá

közlekedés autó környezetvédelem Japán