2020. feb 10.

Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

írta: Göbölyös N. László
Lehet, hogy a földönkívüliek már köztünk vannak?

152126888-58a897a0-3940-4f90-8342-247f2a9c8b95.jpg

Helen Sharman volt az első brit női űrhajós a MIR űrállomáson 1991-ben. Ő jelentette ki nemrégben, hogy miközben keressük a földönkívülieket, lehet, hogy már régen köztük vannak, de nem hasonlítanak ránk és genetikailag is teljesen mások.

Samantha Rolfe, a brit Bayfordbury obszervatórium asztrobiológusa szerint a földönkívüliek a bioszférában rejtőznek, amelyet nem tudunk kutatni. Feltehetően nagyon kicsik és biokémiájuk is egészen más.

A NASA keresi őket, de ezt nem szabad a mi jellemzőink, , a MRSGREN alapján tenni. Ez a mozaikszó a mozgást, a lélegzést, az értékelést, a növekedést, a szaporodást, az ürítést és a táplálkozást jelenti. Lehetnek olyan esetek, amikor mindezek nincsenek jelen abban, amit élőnek tartunk. Van egy alternatív meghatározás: élőnek tartható egy olyan kémiai rendszer, amely képes önmagát fenntartani és fejlődni.

A Breakthrough Listen projekt  a legjelentősebb intelligens földökívüli-kereső program. Több mint 100 millió dollárral támogatják, együttműködik a SETI-vel (Seearch for Extraterrestrial Intelligence). Mesterséges intelligenciákat használnak, és az antropológusok szerint ez lehet, hogy hiba, mert emberi kritériumok alapján vannak beprogramozva, mivel feltételezzük, hogy fejlődési módon egyetemes. A földönkívüliek viszont más kritériumokon alapulhatnak. Használhatják például a gravitációs hullámokat.

Élhetnek tehát már közöttünk, és lehet, hogy szilíciumból vannak felépítve, nem szénből, mint mi. A Föld 90 %-a szilíciumból áll, tehát nyersanyaguk van elég. A szilícium hasonlít a szénhe,z 4 elektronja össze tud kapcsolódni más atomokkal. Azonban nehezebb, 14 protonja van 6 helyett.  A szén rugalmasabb, hosszú molekuláris láncokat tud létrehozni. A szilícium erre nem képes, kevésbé stail. De ez nem jelenti, hogy ne hozhat létre életformákat. Ezt kimutatták a Caltech kutatói, akiknek sikerült szintetizálniuk ebből az elemből sejteket.

Van tehát esély arra, hogy ez megtörtént a világegyetemben, de még ha meg is találnánk, hogyan állíthatnánk, hogy az űrből származnak és nem a Földről?

A Föld fa szilíciumon túl elsősorban oxigénból, hidrogénból és szénből áll. A szilícium mozdulatlan, be van zárva a kövekbe, az üledékekbe. Tehát annak, akik használja, szükségképpen máshol kellett kialakulnia.

A másik nehézség a megtalálásukra, hogy valószínűleg mikroszkopikus méretűek. A tudomány lehetőségei azonban még nem terjednek ki ilyen skálára. Egyes asztrofizikusok azt sem tartják lehetetlennek, hogy űrhajójuk nem nagyobb egy nanométernél. Az sem biztos, hogy direkt azért jöttek, hogy meglátogassanak bennünket, elképzelhető, hogy meteoritok hozták őket – írja a Business Insider

Szólj hozzá

tudomány földönkívüliek asztrobiológia