2020. ápr 04.

Amerikai nemzeti kincs lett a Y.M.C.A.

írta: Göbölyös N. László
Amerikai nemzeti kincs lett a Y.M.C.A.

2018-official-vp-photo-700x305.jpg

Az 1970-es évek diszkós-funkys korszak egyik legnépszerűbb csapata volt a Village People. A vidám, táncra ingerlő dalokról elhíresült banda első számú slágere, a Y.M.C.A. most bekerült az amerikai kongresszusi könyvtár kulturális nemzeti hangzó kincsei közé a National Recording Registry-be.

A dalra, amelynek eredeti címe egy amerikai ifjúkeresztény szövetségre (Young Men’s Christian Association) utal, generációk táncoltak szerte a világon és lengették karjukat, hogy megformázzák a cím betűit. Tizenöt országban volt listavezető, népszerűsége ma is tart.

A Village People a 70-es évek második felében bukkant fel, dalaikban gyakran utaltak a meleg közösségre és kultúrára. Éppen ezért rendszeresen éneklik a New York-i Gay Pride-on is, de nemcsak ott.

„Amikor megírtam a Y.M.C.A.-t, nem gondoltam, hogy ilyen ikonikus dal lesz, amely felcsendül esküvőkön, születésnapokon, bar micvókon és sporteseményeken” – mondta Victor Willis, a zenekar rendőr-figurája – Örülök, hogy zenénk jókedvre deríti a világot több mint 40 éve.”

A Y.M.C.A. Magyarországon is szimbólum lett, igaz, nem utolsósorban paródiaként. Az Irigy Hónaljmirigy csinálta meg belőle saját „himnuszát”.

A Village People dala rangos felvételekkel került be a hangkincstárba: a milánói Scala Tosca-előadása Maria Callas-szal, Tina Turner Private Dancere és Whitney Houston betétdala a Több mint testőrből, az I Will Always Love You is most kapta meg ezt az elismerést.

Szólj hozzá

zene USA Village People disco-funky