2020. máj 09.

Hogyan csinált egy özvegyasszony pezsgő világmárkát?

írta: Göbölyös N. László
Hogyan csinált egy özvegyasszony pezsgő világmárkát?

visuel-madame-clicquot.jpg

A francia Veuve-Clicquot pezsgő a világ egyik leghíresebb és legdrágább itala. Azt viszont kevesen tudják róla, hogy nevét egy fiatal özvegyről, Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin kapta, aki kitartó munkával építette fel ezt a márkanevet.

A hosszú életű asszony (1777 – 1866) I. Napóleon császár korában vált ismertté, amikor a nőknek csak házon belüli „jogai” voltak. Férje halála után mégis megtalálta azt a kis joghézagot, amely lehetővé tette számára, hogy folytassa a férje által elkezdett pezsgőgyártást. Ez bátor tett volt Barbe-Nicole részéről, annál is inkább, mert legfőbb konkurense Jean-Rémy Moёt volt, a híres Moёt-pezsgő gyártója, ráadásul ez utóbbi volt Napóleon kedvenc itala.

maxresdefault_14.jpg

Nagy kihívás volt egy nő számára, de Barbe-Nicole Clicquot szembenézett vele. Új gyártási modelleket próbált ki, amelyekkel olcsóbbá tette a luxusárut.  Megpróbálta eljuttatni a Veuve Clicquot-t a többi európai országba a napóleoni háborúk kellős közepén, és a sok korlátozás ellenére még Oroszországba is sikerült elterjesztenie. Valószínűleg az ő érdeme, hogy ez a pezsgőfajta ma már nemcsak a királyi udvarok számára hozzáférhető.  De azért nem olcsó mulatság, hiszen az árak nálunk is 10 ezer forint körül kezdődnek, de kapható 350 ezer forintos palack is, míg a nemzetközi piacon forgalomba van olyan is, amelyért 2000 eurót kell leperkálni…

Szólj hozzá

történelem pezsgő gasztronómia Franciaország