Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Tökéletesíteni kellene az emberi testet

ember_2_0.jpg

Az emberi test viszonylag jól működik, vannak azonban részei, amelyeket tökéletesíteni lehetne. Elvégre fajtánk még fiatal, csak 2,4 millió éves, míg pl. a medúzák 500 millió, a krokodilok 250 millió évre tekinthetnek vissza és még sorolhatnánk. A hosszú természetes kiválasztódási folyamat alatt kifejlődtek olyan funkciók, amelyek jobban működnek, mint a miénk.

Roger Highfield, a londoni természettudományi múzeum igazgatója Alice Roberts antropológust kérte fel, hogy teste szkennelésével kreáljanak egy 3D-os modellt, amelynek alapján meg lehet jelölni a javításra szoruló testrészeket.

Mire jutottak?

Először is a szemen kellene javítani, mivel nem rendelkezik háttérfény-receptorokkal, az optikai idegek az előtér felé orientálódnak, majd konvergálnak egy ponton, az optikai lemezen, ahol azonban nincsenek fotóreceptorok. Agyunk azonban ezt kompenzálja, így a hiánynak nem vagyunk tudatában. A polipoknak nincs ilyen problémájuk – magyarázza Roberts – a fotóreceptorokhoz eljut a fény, anélkül, hogy más sejtek eltakarnák. Ezenkívül nagyobbak is a szemeik, érdekes lenne átvenni ezt a konstrukciót.

A fülünkkel az a probléma, hogy a korral veszít érzékenységéből, mert a sejtek nem regenerálódnak. A ragadozók rendelkeznek egy természetes hangosítóval, hosszabb fülünk van. Mi is jobban hallanánk egy hasonlóval.

Az emberi légutak hiányossága, hogy az étel és a levegő ugyanazokon a csatornákon megy. Ha sikerülne ezeket szétválasztani, nem lenne több félrenyelés. Roberts szerint tüdőnk nem funkcionál valami jól. A madarak másképpen lélegeznek. Belégzésnél megtöltik a légzsákokat, és a csere nem a tüdő légbuborékain keresztül megy, hanem mikroszkopikus légstrukturákon át, ami hatékonyabbá teszi az oxigén-felhasználást és kisebb tüdőt igényel.

A mi szívünket két koronaér táplálja. Ha az egyik elzáródik, a szívizom egy része oxigén nélkül marad, ez történik az infarktusnál. Az állatoknál, mint például a kutyánál, az erek között sok kis kapcsolódási pont van, ha az egyik bedugul, egy másik helyettesíti.

A hátgerincünk hosszú és rugalmas, de a lumbális csigolyák mindig nyomás alatt vannak. Ezenkívül a korral a porckorongok elvékonyodnak, a csigolyák nyomják az idegeket és fájdalmat okoznak. Jobb lenne a majmokét, főleg a csimpánzokét átvenni. Nekik csak 4 vagy 5 csigolyájuk van, és mivel szélesebbek ezek szárnyai, stabilabb a gerincük.

A lábainkon is lehetne javítani. Tudunk járni, szaladni, mászni, de a térdünk nem elég erős és a lábikránk alsó része túl masszív. A struccok is két lábon járnak, mint mi, de izmaik a felső részben koncentrálódnak. Hosszú inaik vannak, amelyek enyhítik az ütődéseket és sokkal gyorsabban tudnak szaladni.

Bőrünk színe változhatna a környezeti feltételek szerint. A fehér bőr leég a napon, a fekete nehezen szívja be a D-vitamint. Sok kétéltűnek, halnak, páncélosnak, fejlábúnak nincs ilyen problémája, mert a külső feltételekhez tudnák módosítani pigmentjeiket.

Az anyasággal kapcsolatban is lehetne változtatásokat tenni. Ha nekünk is lenne erszényünk, mint például a kenguruknak, amelyek akkor szülnek, amikor a magzat még kicsi és igazából az erszényben fejlődik ki, kevesebb komplikáció lenne a szülésnél. Ezzel azonban eltűnnének a mellbimbók, mert azok az erszényben vannak.

Alice Roberts információi alapján Scott Eaton, a virtuális szobrászat egyik legnagyobb szakértője, megalkotott egy általa ideálisnak tartott 2.0 emberi testet. Mindenki eldöntheti, hogy szeretne-e ilyen lenni, vagy pedig megmaradt a jelenlegi tökéletlen formáknál és szerveknél. HHH

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kewcheg 2020.05.11. 13:01:13

Brrr...kihaj a fal.

Irbisz 2020.05.11. 13:43:20

Ezek a javitások mind-mind annak jelei, bizony vagy nem volt intelligens tervező, vagy inkább lehetne unintelligens tervezésről beszélni :)

Void Bunkoid 2020.05.11. 14:39:42

Az ember lábainak a jelenlegi "konstrukciója" arra való, hogy nem nagy sebességgel, de pusztítóan hosszú távot bírjanak.

A nálunk sokkal gyorsabban futó állatok közel nem bírnak akkora távokat lefutni, mert nem úgy oszlik el a súlyuk, meg nem olyanok a lábaik (a mi "oszloplábainkhoz" képest légiesek, kecsesek, gyorsabban mozognak, de pipaszár vékonyak, hamar elfáradnak).

Még talán a 19. században volt egyszer ilyen látványosságként egy ember vs. ló futóverseny, ahol ugye az első félórában a ló tetemes előnyre tett szert, de hat órával később az ember még mindig komótosan, de kocogott, mint a motolla, a lovat meg - akkor már valami 8 mérföldes hátránya volt - inkább visszaléptette a gazdája, mert nem akarta szerencsétlent tovább kínozni.

tireless treehugger 2020.05.11. 15:25:49

Én úgy tudom hogy az ember azért futóbajnok mert jó hűtése van, nagy tüdő, vékony csupasz bőr és az izzadás képessége.

Cici nélkül érdekes gondolat, én például hogyha embert terveznék akkor nem a műszaki tökéletességre hanem az öröszerzési lehetőségek bővítését és a mozgási könnyedséget tűzném ki célul, pl kétneműség. szőrmentesség, hosszú izmok, max 50kg testtömeg. Szülés nem fontos, lombikból és gépből sokkal tökéletesebb gyerek jönne elő.
Nagy szem az szuper dolog lenne.
És a legfontosabb, értelmi képességek növelése, aki csökkent elméjű azt a szülőgép automatikusan ledarálja, vagy esetleg ujjak nélkül születik és aztán akkor nem írogat hülyeségeket naphosszat.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.11. 15:45:17

@tireless treehugger: A hitleri eutanáziaprogram is a csökkent értelmi képességűek, illetve fogyatékosok likvidálását vitte véghez, szóval náci beszéd, amit előadsz.

tireless treehugger 2020.05.11. 16:14:27

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Attól hogy hitlernek is köze van hozzá még nem lesz a dolog automatikusan náci. Pl körperkultur, junge liebend, trecken, auswandern, ostreisen, lebensraum, guter führer,.... ezek mind velünk élnek a mai napig, aztán hol vagyunk még a nácizmustól.

Az időben megtörtént szelektálás sokkal humánusabb mint az élethosszig tartó szenvedés.

midnightcoder2 2020.05.11. 16:54:33

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A dohányzásról való leszoktatást is Hitler vezette be először tömegesen, ergo aki azt mondja, hogy a dohányzás káros az egészségre, az náci :-)

midnightcoder2 2020.05.11. 17:00:09

Amúgy én is a belső tulajdonságokat javítanám, Pl. rákra, cukorbetegségre, elhízásra, homokosságra, és más hasonló problémákra hajlamosító géneket javítanám ki még embrió korban génterápiával. És én is az intelligenciát próbálnám növelni. Annak hogy gyorsabban fussunk vagy jobban halljunk már pár tízezer éve nem nagyon van jelentősége.Akinek pedig olyan baja van, aki nem javítható, azt bizony még magzatként elabortálnám. Sokkal-sokkal humánusabb, mint hogy egy életen át szenvedjen az illető.

karikacsapástétom 2020.05.11. 17:26:22

@tireless treehugger: Ezek, amiket itt leírsz, nem is olyan lehetetlen dolgok. Épp bele vagyok buzulva a hipnózis-önhipnózis témakörbe, szerintem azzal, ha megfelelöen kifejlesztik a módszert, a legtöbb, általad felsorolt dolog lehetségessé válik. Kurt Tepperwein svájci hipnotizör pl. említett egy esetet, ahol egy lánynak, akinek nem nöttek meg a mellei, hipnózissal megnövesztették. Mégpedig nem is akárhogy, hanem elöször az egyiket, utána a másikat.

Szerintem a szörnövekedés szabályozása is simán megoldható, ahogy a tápanyagok felhasználásának szabályozása és az izom/zsír arány beállítása is. Ha csak a hasmenésre gondolsz... a szervezet tudja szabályozni, hgy mennyi tápanyagot raktároz el és mennyit ürít ki, akármennyit is eszel.

Kétnemüség: na ezzel vagyok a legelörébb, én férfiként képes vagyok nöi orgazmus megélésére önhipnózissal. Söt, a testem akármelyik részén képes vagyok orgazmust átélni (ha a választott testrészen izmok vannak, érzem az orgazmikus összehúzódásokat).

Van még egy érdekes elképzelésem, a nöi ciklus szüneteltetése addig, amíg a nö nem akar gyereket. Így nem kell a fogamzásgátláshoz mindenféle mesterséges dolgot bevetni - úgy állítanám be, hogy az a lehetö legjobb legyen, csak szaporodni nem tudnának. A legtöbb emlös amúgy sem menstruál.
Viszont a nök, akiknek eddig felvetettem, elutasították. Bár a havi vérzés kényelmetlen nekik, mégis ragaszkodnának a ciklusukhoz.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.11. 17:27:40

@tireless treehugger: @midnightcoder2: A nácikon kívül nem nagyon tudok mondani még egy politikai rendszert, amely deklaráltan, szisztematikusan, és kötelező jelleggel semmisített volna meg fogyatékos embereket. Talán még Spárta, akik szintén nácik voltak, csak az ókorban.

Örömhernyó 2020.05.11. 18:56:41

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A szelekció és az eugenika sokkal régebbi, mint a náci ideológia. Eleve hogy választasz párt? Nem a púpos hátú, Down-kóros, örökletes betegségekkel terhelt, vétzékeny, satnya, szellemileg visszamaradott, nyúlszájú skizofrént választja a legtöbb ember a gyermekei apjának, anyjának. Nyilván van kivétel, de statisztikailag elhanyagolható az, aki genetikai rendellenességek iránt vonzódik. Tehát az ember, amint a legtöbb állat is, szelektál, hogy kivel szaporodik. Még a békák, halak is megválogatják, hogy melyik egyeddel ívnak egy helyen, pedig ott örömszerző szex nincs is.
A nácik nem maguk találtak ki ezt, hanem már létező biológiai elméleteket, tényeket, jelenségeket toltak túl és politizáltak át. Például csak mert Hitler vegetáriánus volt, nem kellene a vegánokat, vegetáriánusokat nácizni, még ha sokszor úgy is viselkednek (szemellenzősen, bigottan, elvakultan, kirekesztően, előítéletesen), mint a nácik.

A nők szemében a férfi testmagassága a legvonzóbb (magasak vonzóbbak), ezután jön a hímvessző mérete (minél nagyobb, annál jobb), majd a váll és csípő aránya (széles váll a nyerő). De a széles váll és nagy farok se tudja kompenzálni az alacsony testmagasságot. A magas férfiak a farkukkal és a sportos vállukkal egymás közt versenyeznek, az alacsonyakat nem hozza helyzetben a nagy farok és a sportos vállak se.
Lásd:
www.discovermagazine.com/health/penis-size-matters-more-to-mens-attractiveness-than-previously-thought

Örömhernyó 2020.05.11. 19:13:08

@midnightcoder2: Szerintem élhet valaki cukorbetegen, rákra hajlamosan, csak ne szaporodjon. Rák is van ezerféle, van amelyik genetikusan meghatározott, kimutatható a hajlam, az ilyen nőknek serdülőkor után lehet eltávolítani, kaphatnak szilikont. Emiatt abortálni nem kellene. Az intelligencia növelése teljesen felesleges. Az emberek ma is elég intelligensek, csak nem kapnak esélyt, nem kerülnek helyükre a társadalomban, elkallódnak. Azt kellene megoldani, hogy a tehetség, intelligencia kibontakozhasson. Ne a pénzen múljon a tanulás, egészséges táplálkozás. Mert ma afelé halad a világ, hogy a tehetősebbek, ha nem is intelligensebbek (például egy gátlástalan nepper, étteremtulajdonos, nyerészkedő hiéna) a gyerekeiknek sokkal jobb oktatást nyújthatnak. Ezt látom itt Ázsiában. Magyarország is efelé tart sajnos. És ha sok intelligens gyerek nem kap esélyt a minőségi felsőoktatásban való tanulásra, akkor ők sokkal boldogtalanabbak lesznek, mint egy butább gyerek, aki nem is vágyhatott volna orvosi, jogász vagy mérnök karrierre. Intelligencia ma is van mindenhol, csak ha nem jó helyre született az intelligens gyerek, akkor lesz belőle egy elkallódott tehetség. Ha Dániába, Hollandiába, Finnországba születik, akkor kibontakozhat, ha Amerikába, akkor ha nem legalább erős középosztálybeli családba születik, akkor könnyeb elkallódhat, ha Kínába, Indiába születik egy szegény családba, akkor semmi se lesz belőle, de ha ugyanebbe a családba születik és bevándorolnak egy nyugati társadalomba, ahol egyenlő esélyeket kaphat, akkor bármi lehet belőle.
Az ember sorsát tapasztalatom szerint nagyban meghatározza, hogy hova születik, hol nő fel (család, ország, társadalmi osztály), mindegy, hogy 90 vagy 120 az IQ-ja, ugyanúgy kitaníttatják orvosnak, jogásznak, mérnöknek, ha a családja megengedheti. Igen, 90-es IQ-val is lesz valakiből villamosmérnök, csak legfeljebb nem az MIT-t végzi el és nem az Apple-nek fog kütyüket tervezni.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.11. 19:20:41

@Örömhernyó: De az, hogy egy állam szisztematikusan, deklaráltan és kötelező jelleggel pusztít el fogyatékos embereket, azért egy komoly vízválasztó.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2020.05.11. 19:57:15

@Örömhernyó: ez nem hinném, hogy egészen így működne a modern világban. Inkább aki megengedheti magának, az intelligensebb gyereket gyárt, aki pedig szegény az nevelgetheti a relatíve butábbat. És majd még erre települ rá minden más, mint jobb oktatás, jobb kapcsolatok. Nem is beszélve olyasmiről, mint jobb technológiához való hozzáférés, ami a designer gyerekekkel szépen összejátszhat, ha majd lesznek mindenféle bio-digitális interfészek.

A vezető főmérnök legyártatja magának a jobban huzalozott agyú, depresszióra kevésbé hajlamos gyereket, telenyomja mindenféle kütyüvel és kiskora óta a legjobb oktatást kapja, arra nevelik, hogy a legfejlettebb technológiát jól használja. Csecsemőkora óta az agyába van kapcsolva a teljes internet és az összes drága előfizetéses elérésű feldolgozott anyag, ő pedig pár perc alatt gyorsan kitanulja a legjobb fogásokat, hogy hogyan kell valamit csinálni.

Mindeközben a szegény gyerek magolhat értelmetlen idejétmúlt dolgokat minimálbéres tanárokkal, akiket semmi nem érdekel, csak azért vannak ott, mert máshova nem kellettek.

Nyílik az olló. Amíg mindenki véletlenszerűen okos, ügyes, szorgalmas addig van értelme emberi egyenlőségről beszélni, de amikor az emberek át tudják magukat építeni, programozni, akkor meddig fog kitartani az emberi egyenlőség és moralitás és jogrendszer ami arra épül?

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: ha valaki retardált vagy nymorék gyereket akar csinálni, csináljon, csak aztán ne másokkal akarja felneveltetni. Tegye tönkre a maga és esetleg a gyereke életét.

]{udarauszkasz 2020.05.11. 20:00:24

Azert az elegge elgondolkodtato, hogy egy alapvetoen a tokeletesitest celzo cikk, milyen hozzaszolasokat szul. Abortalas, sterilizalas, szelekcio... Az egy dolog, ha valaki nem erzi jol magat a boreben, es sajat maga tudatosan szeretne elmenni. De amikor a szulogep genetikai alapon daralja le a magzatokat, vagy dobalja bele a Soylent Greenbe, az valahol eleg gaz mar. Azt hittem, ezeket a teveszmeket kinottuk mar. Honnan tudni, hogy az illeto, akit mi fogyatekosnak nezunk, tenyleg az-e, vagy csak a mi tarsadalmi berendezkedesunkbe nem illik bele? Hogy egyaltalan meg akar-e halni? Ha igen, akkor tiszta sor, ha nem, akkor gyilkossaggal oldjuk meg a "problemat". Aztan lehet, hogy ez a fogyatekos kesobb forradalmasitotta volna a tudomanyt, a muveszetet, filozofiat.

2020.05.11. 20:19:24

A fogak esetében sem áratana, ha olyan lenne, mint a cápáknál, ha az egyik kiesik, kinő a helyén egy új.

@karikacsapástétom: Ezek szerint nem ismered a nőket. Szerintem nem árt, ha a férfiak is rendelkeznek ilyennel.

kewcheg 2020.05.11. 20:27:54

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: véleményed szerint akkor Mercedes SLK-val száguldani a német autobahnon is náci dolog....

kewcheg 2020.05.11. 20:32:21

Jó lenne a tökéletesítés a tudomány segítségével.Pl. romákon is lehetne segíteni a tudomány segítségével...Valamiért nem akarják.A jelenlegi a legrosszabb, úgy erőltetni a felzárkózást, hogy arra esélyük sincs.Ettől már az is humánusabb lenne, ha hagynánk Őket úgy élni ahogy akarnak, ahogy tették többszáz éven keresztül....

tireless treehugger 2020.05.11. 20:49:24

@]{udarauszkasz:
>>Aztan lehet, hogy ez a fogyatekos kesobb forradalmasitotta
>>volna a tudomanyt, a muveszetet, filozofiat.
Belegondoltam hogy gyogyósok filozófálnak esetleg felfedezik az időutazást. Hát persze.
Értelmi fogyatékosról írok bazdmeg, ööööööööööö hhhrrrrrr, igen jenőke ez egy kanál, nem ezt nem kell a konnektorba dugni, nyugi egész életben lesz aki vigyáz rád, tűzoltó leszel s katona, vadakat terelő juhász, lehetsz hinta sőt akár dömper is..

]{udarauszkasz 2020.05.11. 21:43:53

@tireless treehugger: ki mondja ki a masikrol, hogy fogyatekos? Tesla hipererzekeny volt, eleg fura dolgai voltak, nem volt kepes elviselni a nokon az ekszereket, a nok hajanak erinteset sem.
Einstein aspergeres volt. Mai ertelemben veve beteg. Volt olyan muvesz, akinek epilepszias rohama kozben jottek otletei. A tetrakromacia egy olyan genetikai hiba, aminek folytan egy olasz festono nem 3,hanem 4 alapszint lat, fest is jokat. (mellesleg ugyanez a genhiba okozza a ferfiaknal a voros zold szintevesztest, viszont az ilyen ferfiak sok esetben belelatnak az infravorosbe egy kicsit, jobban latnak a sotetben is.)
az ilyenek nelkul se te, se Hinta, se Domper, se en nem nyomkodna a kijelzot, maximum a faagat a vizbe, amivel probal halat, bekat fogni.
A spartaiak rendjenek viszonylag hamar vege lett, a naciknak meg hamarabb, talan nem veletlenul. A sajat szocialdarwinista elveiken este orra. A kor bezarul. Kifejlodik egy viszonylag demokratikus elvu tarsadalom. Par hatalomehes figura kitalalja, hogy megbuktatjak. Roma, Gorogorszag, 3. Birodalom, USA. Sikerul nekik,de ok meg hamarabb megbuknak, mert a belso feszultsegek darabjaira torik ezt a tarsadalmi rendet. Es akkor jon a hosszu, sotet kozepkor.

]{udarauszkasz 2020.05.11. 21:50:11

@tireless treehugger: es igen, Einstein, a kisse hobortos aspergeres felfedezte az idoutazast. Ha elegge felgyorsitasz egy reszecsket, lelassul szamara az ido, es a sajat szemszogebol nezve a jovobe utazik. Ha eleg tokos fuzios raketat raksz ossze, akkor egy embert is a jovobe lehet kuldeni igy. Zutty a Centauriig meg vissza, az 10 ev. Nekunk. A pilotanak meg esetleg csak par honap. Ha az aspergeres felnotas a szocialdarwinista Nemetorszagban marad, es nem lep le, akkor minderrol nem tudnank. Talan, ha ma sok "fogyatekost" nem tomnenek tele Ritalinnal, meg mas hasonlo josaggal, lehet, hogy valamelyik epp a hiperurutazason dolgozna mar.

karikacsapástétom 2020.05.11. 21:55:33

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember:
"Ezek szerint nem ismered a nőket. Szerintem nem árt, ha a férfiak is rendelkeznek ilyennel.". Mármint ciklussal? Miért, milyen elönye lenne számunkra?

Ami számomra egyébként érdekes, hogy mindig születik néhány csodagyerek, akik sokkal hatékonyabban tanulnak és gondolkodnak, mint az átlag. Miért nincsenek ök többen? Az evolúció nem azt diktálná, hogy agy ilyen egyedek szaporodjanak el?

Szerintem amúgy a szerzett savant-szindróma is megoldható lenne hipnózissal. Mármint a beszerzése - még válogatni is lehetne, hogy ki miben akar zseni lenni. (Röviden: a szerzett savant- vagy szerzett zseni-szindróma az, amikor vki beb*ssza a fejét valahova, és ettöl valamiben egy csapásra különleges képessége lesz. Pl. zongoramüvész lesz, vagy brutáljó festö, vagy szuper matematikus, vagy esöember módjára tudja megszámolni a gyufaszálakat, stb.)

tireless treehugger 2020.05.11. 22:32:28

@]{udarauszkasz:

Szerintem te kevered a kognitív funkciók HIÁNYA't a kognitív/viselkedési funkciók KÜLÖNBÖZŐségeivel.

Úgy látszik hogy pont rád gondoltam amikor ezt írtam:
"És a legfontosabb, értelmi képességek növelése, aki csökkent elméjű azt a szülőgép automatikusan ledarálja, vagy esetleg ujjak nélkül születik és aztán akkor nem írogat hülyeségeket naphosszat. "

kiskutyauto 2020.05.12. 00:55:49

Erre e förtelmes, pokolfajzat korcs koboldra kinek áll fel? Nincs cici, az erszénye ott leffeg..? Hát még hozzá sem lehet férni? Ja vagy mivel már félig állat úgyis csak hátulról engedi, szemből mész akkor nagyot rúg a csirkelábaival, nem? Júúúj... XD
És a D vitamin beszívás? Az meg mi? Talán a nap hatására az irhában kémiailag felszabaduló, MÁR A SZERVEZETBEN LEVŐ D-VITAMINRA gondolhatott a kolléga. Mivel levegőből nem jön D-vitamin, a napsugár foton és UV sem hoz be a hátán D-vitamin molekulákat a szervezetbe. hanem a fény bizonyos hatására a bőr alatt raktározott tápanyagból szabadul fel több, mint enélkül... Jó lenne végre ezt a köztudatba behozni, hogy semmiféle anyag nem jön be kintről a bőrön át, pont ez a szerepe ugyebár, hogy védjen és távoltartson mindent kintről. Az ultraibolya és infravörös sugárzás sem jön át a bőrön, hanem megakad benne, ezért is károsodik tőlük a bőr hosszabb távon, mérsékelt, moderált napsütés, ill annak UV-B sugárzása viszont olyan kémiai reakciókat okoz a bőr és irha hajszálereiben, valamint bizonyos sejtjeiben, hogy feldúsul a kolekalciferol vegyület, ami a D vitamin. Azonban elég nehéz ezt pontosan bekalibrálni, mert szinte emberenként változó az a határ, ami még egészséges úgymond, és ami fölött már káros a történet és nem csak a bőr leégésére gondolok, hanem maga a napsugarak általi kémiai folyamatok a sejtekben is ha "túlszaladnak" akkor már kőkemény mérgek is fejlődnek...

Helyszíni zsemle 2020.05.12. 02:33:08

@tireless treehugger: Igen a jo hutes miatt tud az ember ilyen kitartoan futni. Az osi vadasztechnika abbol allt, hogy egyszeruen halalra futattak a predat. 10 kilometereken at kergettek az alatokat amig azok kifuladtak, tul melegedtek es osszeestek a kimerultsegtol.

]{udarauszkasz 2020.05.12. 06:57:10

@Helyszíni zsemle: hat akkor en nem vagyok ember :D en orulok, ha 200 metert tudok futni egyhuzamban, utana kikopom a tudomet. Pedig lekajakozok 10 kmeket, bringa szinten.

Örömhernyó 2020.05.12. 08:28:02

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: Designer gyerekek meg legyártatott zsenik... Ez majd 50 vagy 100 év múlva lesz esélyes.
Én arról írok, ami jelenleg van itt Ázsiában. Hogy az orvos apuka milliomos, a felesége butuska, lesz két nem túl szép, nem túl okos gyerekük, de nekik mindent megadhatnak, mert anyuci otthon van (a szellemi képességeivel jó munkát úgyse kaphatna, úgyhogy háziasszony lesz), a két gyereknek mindenféle tutort, magántanárt, jó iskolát megfizethetnek. És ha törik, ha szakad, Angliába küldik őket egyetemre.
Ugyanez villamosmérnök apuka, buta feleség, 11 évesen is ágybavizelő, idegbeteg fiúgyerekkel, de mivel pénz van, ezért már 8 éves kora óta tudja a gyerek, hogy ő külföldi egyetemre lesz befizetve, ezért mindenkit lenéz és hulladéknak tart, aki nem ilyen jövő elé néz.
Aztán pilóta apuka, stewardessből lett háziasszony feleség (szintén nem túl okos nő), két gyerek, mindkettő eleve olyan óvodába járt, ahol 2 millió forintnyi pénz a tandíj félévente. Most a nemzetközi iskolában 3 millió a tandíj fél évre. Mellényzsebből kifizetik. Bár a gyerekek nem túl okosak, nem zsenik, nem kivételesen tehetségesek.
Másik oldal: fodrász anyuka, a lánya kifejezetten egy zseni, kérdeztem, hogy milyen elit egyetemre megy majd. Anyuka válasza: ők nem engedhetik azt meg, megy valami átlagos főiskolára, ha fel tudnak rá venni hitelt. Ez van. Ma is van intelligencia, csak nagyon nem mindegy, hogy hova születik.
Más szituáció: az itteni, ázsiai fodrász hölgy ismerősöm gyerekkori baratnője, kb. 8 osztályt végzett nő a 80-as években kivándorolt Amerikába, akkor még beengedték őket, mint politikai menekültet. Azóta a nő szupermarketben dolgozik, angolul alig tanult meg. De a gyerekei, akiknek ázsiai szülőhazájukban valami minimális oktatás és kb. a legalja gyari munka jutott volna, Amerikában egyenlő esélyeket, sőt kiváltságokat kaptak, tanulhattak, egyetemre mehetnek. A lánya most gyógyszerésznek készül, a fia meg éttermi menedzsmentet tanult, menő éttermek franchise menedzsere.
Mindez azon múlt, hogy hol nőttek fel, milyen állampolgárságot kaptak. A genetikai állomány, intelligencia ma is képessé tesz mindenki majdnem mindenre (orvosi egyetemet se mindenki kitűnő eredménnyel végzi el, mérnök ismerőseim közt is van olyan, aki laza 10 év alatt végzett villamosmérnökként, kettesekkel átcsúszva végül a vizsgákon, ma riasztórendszereket forgalmaz, nem váltja meg a világot ő se). A társadalmi környezeten múlik a nagy része.

Irbisz 2020.05.12. 08:38:31

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:
hitler csak átültette az angol és amerikai tudósok által a 20. század elején propagált eugenikát a gyakorlatba, illetve még azt sem ő kezdte, ő csak kimaxolta. az USA hamarabb kezdte el annak gyakorlati alkalmazását: "1910-ben hozták létre az Eugenics Record Office-t. 1931-ig már az USA 26 államában fogadtak el sterilizációs törvényt, amelynek alapján a gyengeelméjűek és bizonyos elmebetegségben szenvedők – saját kérésre (?) – meddővé tehetők voltak. Az Eugenetics Records Office helyét a húszas években a American Eugenics Society vette át. A harmincas években 29 államban volt eugenetikai egyesület, számos főiskolán kurzusokon oktatták. ...
...."

Örömhernyó 2020.05.12. 08:53:56

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A fogyatékosok elpusztítása egy durva dolog mai szemmel, évezredeken át azonban halni hagyták az ilyeneket, csak ezt nem verték nagydobra, az állam meg akkoriban ebbe nem folyt bele. De az se kisebb agyrém, hogy ma már minden gyereket életben tartanak, ha 500 grammal születik, akkor is, pedig mindenki tudja, hogy abból normális, egészséges ember nem lesz. A másik véglet meg az, hogy teljesen egészséges magzatokat gyilkolnak meg százezerszámra, állami támogatással, de szerinted az nem náci dolog... A művi abortusz pont ugyanolyan bűn, sőt, művi abortusszal általában teljesen egészséges gyerekeket ölnek meg még az anyaméhben. De ez a felvilágosult Nyugat vívmánya.

@kiskutyauto: "Erre e förtelmes, pokolfajzat korcs koboldra kinek áll fel?" - Bárkinek feláll a legcsúnyább nőre is, ha nincs más. Illetve ha ilyenek közt nő fel az ember, akkor ez lesz a normális számára.
Nekem például nem állna fel igazi afrikai nőre (mármint amolyan ápolatlan, iskolázatlan, dzsungelben élő, törzsi jellegű asszonyra), vagy egy átlag indiai nőre. De akik ezek közt a nők közt nőttek fel, azoknak ez a normális, sőt kívánatos.

Örömhernyó 2020.05.12. 09:00:38

@Irbisz:

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK:

Azt se felejtsétek el, hogy Svédországban például a 70-es évekig volt állami eugenikai program. Ennek keretében meggyőzéssel vették rá a szellemi és testi fogyatékosokat, hogy vessék alá magukat sterilizációs műtéteknek. Ez a meggyőzés azért elég érdekes lehetett egy gondnokság alatt álló vagy IQ 50 szinten lévő ember esetén, lényegében aláíratták vele, hogy beleegyezik.
De az eugenika tényleg Amerikából és Nagy-Britanniából indult, a németek jóval később vették át, a legtovább pedig a svédeknél élt ez állami szinten tudtommal.

]{udarauszkasz 2020.05.12. 10:49:59

@karikacsapástétom: mostantol folyamatosan verem a fejem a falba:D

]{udarauszkasz 2020.05.12. 10:58:05

@Örömhernyó: nalam nem a bore, haja szine szamit, hanem hogy apolt. Lehet egy indiai, azsiai, afrikai stb no is apolt, vagy full retkes, es ez azert tobbet nyom a latba, mint holmi borszin. Az se art, ha nem hordoz mindenfele ferget, nyavalyat mondjuk... De borszin, hajszin alapjan szelektalni max kiskamaszok szoktak.

karikacsapástétom 2020.05.12. 13:21:16

@]{udarauszkasz: sajna sokkal nagyobb százalék az esélye, hogy nyomorék leszel, mint hogy zseni.
Meg aztán egyszerre a kettö is elöfordulhat. Vajon lennél-e szívesen egy második Stephen Hawking?

Amúgy ha sok idöd van, jelenkezz hozzám tesztalanynak, megkísérelhetek valamilyen különleges képességet belédhipnotizálni. De még ha sikerül is, valszeg nem egyik napról a másikra menne, csak sokadik nekifutásra.

Örömhernyó 2020.05.12. 17:05:31

@]{udarauszkasz: Párom nem fehér, szóval én nem a bőrszínről írtam, hanem arról, hogy egy afrikai törzsi asszonynál vagy indiai falusi asszonynál semmi közös vonást nem tudnék találni, amire egy kapcsolatot építhetnék, plusz a higiénia is más náluk.
Egy amerikai fekete lánnyal vagy Angliában született tisztán indiai genetikájú lánnyal bármikor el tudnám képzelni a szaporodást.
Ahogy a párom is nagyon nem fehér, de nem egy fehér kultúrától teljesen távolálló lény.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.12. 18:54:17

@Örömhernyó: Más rábízni a szülőre, hogy hagyja e meghalni, és más kötelezővé tenni azt. Egyébként a rómaiak a nem kívánt csecsemőt is kivitték az erdőbe és sorsára hagyták. Ez nem volt büntetendő.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.12. 18:56:59

@Örömhernyó: @Irbisz: Állami szinten ő vezette be ezt a gyilkos programot, és nem az angolszászok, és nem is a szovjetek.

AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK 2020.05.12. 18:59:01

@kewcheg: Nem, de fogyatékos embereket egy állami program keretén belül elpusztítani igen.

Void Bunkoid 2020.05.13. 10:04:33

Habár itt senki nem fogyatékos, de szomorúan látom, hogy nyelvünkből kezdenek eltűnni a helyhatározók, névszerint újabban már nem tesznek különbséget a -ba -be, illetve -ban -ben között (az előbbi irányhatározó, a másik helyhatározó, tehát megyek Egerbe, de EgerBEN vagyok.

A párral feljebb levő is "sokat nyom a latBAN", és nem "latBA".

De ezt betudom annak, hogy egyre kevesebb ember olvas lektorált, normális publicisztikát, inkább a lektorálatlan internetet, és sajnos a hülyeség/műveletlenség, az kurvára tud terjedni rajta.

No, nyelvtannáci üzemmód off.

Reactor 2022.04.24. 23:05:09

Először mondjuk el kéne kezdeni felszámolni a még gyógyíthatatlan betegségeket (ALS, prionbetegségek, a rák egyes fajtái, AIDS, policitémia stb. stb.), majd utána lehet itt nagyokat álmodni formatervezett, tökéletesített emberi testről. Még egyelőre az is nagy kihívást okoz, hogy egy-egy öröklődő betegség génjét azonosítsák...és hol van még az egészséges gén beültetése...
Ja, szóval lehet nagyokat álmodni, de előbb-utóbb mindenki fel fog ébredni belőle.

@AZ A BAJ...HOGY BE SE JÖNNEK: A szovjetek is csinálták, még bőven Sztálin elvtárs után is. Javaslom Anatolij Marcsenko "Tanúvallomás" c. kötetét elolvasásra, sok finom dolgot leír, amit a hazai szovjetbérenc történetírás bizonyára méltóságon alulinak talált volna. Idehaza is "divat" volt egy időben az életképtelen családtagokat arzénnal átsegíteni a túlvilágra, de ahogy olvastam a bűnügyi krónikákat, Európa más országaiban se volt idegen ez a módszer.
Való igaz, a legtöbb országban nem volt ilyen, az viszont erősen kétséges hogy a modern egészségügy előtt a jelentősebb hányaduk megérte volna-e egyáltalán a kamaszkort, amikor még az egészségesen született gyerekek is hullottak mint a legyek, tízet kellett szülni az asszonynak ahhoz, hogy három közülük túlélje a harmincadik születésnapját.
Valóban, Ámerikában nem művelték ezt a felettébb szörnyű dolgot, mára látszik is az eredménye: gyakorlatilag komplett idiótákból áll az egész társadalom, a háromnegyedének a vigyorgóban volna a helye, muszájkabátban.

@]{udarauszkasz: Aki veleszültetetten lett súlyos értelmi fogyatékos, vagy örökölt olyan betegséget, ami konstans szenvedéssé teszi az életét, annak miféle öröme lenne az életben, pláne társadalmi haszna? Az udvari bolond tisztsége a királysággal együtt megszűnt, és sajnos már az OPNI is bezárt, ha pedig egészséges emberek közé erőszakoljuk őket, hosszú távon több kárt okoznak, mint hasznot.
Stephen Hawking betegsége amúgy nem öröklött,hanem szerzett volt, mielőtt valaki idecitálná. Nem ilyennek született. Tesla nem volt értelmi fogyatékos, hogy hiperérzékeny és veszekedős volt, az más téma. A négy alapszínlátásos betegséget se kellene összemosnod mondjuk a Down-kórral.

@kewcheg: Ebbe benne vagyok,de akkor csinálják úgy, mint a franciák. Sehol nem telepedhetnek le, maximum 90 nap múlva tovább kell állniuk. Aki erre nem hajlandó, kivonulnak a policájok, jól elrépázzák puskatussal, és viszik a hűvösre a germók közé.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása