2020. jún 26.

Rendőrkapitányság lesz Hitler szülőháza

írta: Göbölyös N. László
Rendőrkapitányság lesz Hitler szülőháza

84474d3d7bd5518456c96fa2744b8d45.jpg

Az osztrák kormány jóváhagyott egy tervet Adolf Hitler szülőházának teljes átalakítására. Rendőrkapitányság működik majd benne, és eltűnik belőle a fasizmusra való minden utalás, hogy az épület ne válhasson neonácik zarándokhelyévé.

A ház Braunau-am-Inn város központjában áll, az osztrák-német határ közelében. Az átalakítás várhatóan 2022 végére fejeződik be.

Az osztrák hatóságok évtizedek óta igyekszik megakadályozni – több-kevesebb sikerrel – hogy a ház, különösen a Hitlerhez köthető évfordulókon, a nosztalgikusok és a neonácik kegyhelye legyen. A múlt év novemberében a bécsi kormány úgy döntött, hogy egy rendőrkapitányságot helyez el benne, azzal a szándékkal, hogy eltüntessen belőle minden náci vonatkozást.

Ausztria 1938-as annektálása, az Anschluss után a Harmadik Birodalom megvásárolta az épületet a náci párt számára és harci színekkel festették át, hogy nagyobb hatalmat sugározzon.

A győztes projekt megtartja a ház eredeti struktúráját, de nagyon letisztított, semlegesített külsővel. Már formájában is szakítani akar azzal az imázzsal, amit a nácik adtak neki. Még azt a követ is áthelyezik egy bécsi múzeumba, amely a mauthauseni koncentrációs táborból származik, és a nácizmus áldozataira emlékezik.

A ház 2016-ban történt állami kisajátítása óta pereskedés folyt az előző tulajdonossal. Végül a Legfelsőbb bíróság 800 ezer eurós kártérítést ítélt meg, így az osztrák belügyminiszter vált az épület kizárólagos tulajdonosává.

Szólj hozzá

történelem nácizmus Adolf Hitler Ausztria