2020. júl 31.

Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

írta: Göbölyös N. László
Készüljünk fel arra, hogy el kell búcsúznunk a nyugdíjba vonulás gondolatától

ric-edelman-truth-about-money.jpg

A technológia a 21. században olyan gyorsan fejlődik, hogy el sem tudjuk képzelni, milyen lesz a világ pár évtized múlva.

Ric Edelman, az Edelman Financial Services, az Egyesült Államok egyik vezető pénzügyi tanácsadó cégének alapító-elnöke szerint a mesterséges intelligenciának, a machine learningnek, a nagy adatbázisoknak, a robotikának, a 3D nyomtatásnak, a bioinformatikának és a nanotechnológiának köszönhetően minden, amit a jövőről elképzelünk, téves, főleg azért, mert a technológia növeli az emberek életkorát.

„Elképzelhetetlen, hogy elmenjek nyugdíjba 65 éves koromban és 120 éves koromig így éljek, vagyis 50 évet munka nélkül töltsek el – nyilatkozta a Business Insidernek – Elkezdünk a lineáris életmodellről – megszületünk, iskolába járunk, dolgozunk, nyugdíjba megyünk, meghalunk – áttérni a ciklus életmodellekbe, amelyekben tanulunk, dolgozzunk, élvezzük a szabadidőt ismétlődő ciklusokban egész életünkben. De kompenzációképpen 80-90 éves korig dolgozni nem lesz olyan félelmetes, mivel a technológia hosszabb ideig rendben tartja az egészségünket.”

Edelman szerint így ahelyett, hogy takarékoskodnánk azért, hogy 65 évesen elmehessünk nyugdíjba, és ez az összeg elég legyen 20 évig, rövidebb távokra, különböző célokra fogunk pénzt gyűjteni. Ez lehetővé teszi majd, hogy több szabadságot iktassunk a munkaperiódusok közé. Ezek az időszakok akár több évig is tarthatnak majd és ez idő alatt új ismeretekre, akár új szakmára is szert lehet tenni, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek sokáig aktívak maradjanak.

„Ez szórakoztató, kellemes valóság lesz, a társadalomnak is hasznára fog válni. Hogyan nem lehetne nem szeretni ezt a perspektívát?” – teszi fel a kérdést Edelman.

Szólj hozzá