2020. sze 11.

Agatha Christie és a „P.C”: „Tíz kicsi néger” helyett „Tízen voltak”

írta: Göbölyös N. László
Agatha Christie és a „P.C”: „Tíz kicsi néger” helyett „Tízen voltak”

lf_1.jpg

1938-ban jelent meg Agatha Christie egyik leghíresebb regénye, a Tíz kicsi néger (Ten Little Niggers) amelyben egy téli szállodában egymás után törnek össze kicsiny szobrok, és minden törést egy gyilkosság követ. A cím amerikai rasszista felhangú dalra utal, amelynek alapja egyébként egy máig népszerű angolszász gyermekdal (Ten Green Bottles), és lényege, hogy mindegyik történik valami, mígnem senki sem marad. Most James Prichard, az írónő dédunokája és hagyatékának gondozója úgy döntött, hogy a „néger” szót örökre eltünteti a címből és a tartalomból.

„Véleményem szerint Agatha Christie mindenekelőtt szórakoztatni akart, és nem szerette volna, hogy szófordulatai megsértenek embereket. A mondókát sem ő találta ki. Ma már szerencsére változtathatunk ezen, anélkül, hogy a lényeg változna és mindenkinek elfogadhatóvá válik” – nyilatkozta a francia RTL-nek.

Az Egyesült Államokban egyébként a könyv szinte kezdettől fogva And There Were None (És egy sem maradt) címmel jelent meg, és ez volt a címe számtalan filmfeldolgozásának az 1945-ös René Clair féle változattól napjainkig.

A könyvben a „néger” szó 74-szer fordul elő. Ezeket is mind eltüntetik. A Néger-sziget pedig a Katona-sziget nevet kapja.

Agatha Christie regénye kétségkívül elbírja ezt a „politikai korrektséget”. Nem úgy, mint például a Huckleberry Finn, amelyből túlbuzgó amerikaiak akarták kitörölni a száznál is több „nigger” kifejezést, de próbálkozásuk köznevetségbe fulladt, ugyanis rá kellett jönniük, hogy ezzel a kor hangulatát hamisították volna meg, amikor Mark Twain regénye játszódott, amikor az amerikai fekete rabszolgák felszabadítása éppen csak elkezdődött.

 

Szólj hozzá

irodalom társadalom politikai korrektség Agatha Christie