Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Bűn vagy jog az istenkáromlás?

unnamed_2.jpg

Az Egyesült Államok nemzetközi vallásszabadságot vizsgáló bizottsága jelentést készített arról, hogy milyen törvények rendelkeznek az egyes országokban az istenkáromlásról, hol tekintik jognak, hol büntetik akár halállal is.

Az ENSZ javasolja a bűntető törvények eltörlését, mert azok ellentétben vannak a véleménynyilvánítási szabadsággal, valamint az egyéni vallásjoggal. A muzulmán mészárosok meglincselése Indiában és a nemrég hozott törvény a hinduk által szentnek tartott tehenek védelmében még aktuálisabbá teszi a vallási alapokon való büntethetőség megszüntetését.

A jelentés szerint a legkeményebben az olyan iszlám országok büntetik az istenkáromlást, mint Irán, Pakisztán, Egyiptom, ahol Allah tiszteletlen emlegetése halálbüntetéssel járhat.

A jelentésből az derül ki, hogy összesen 72 országban büntetik a káromlókat sok más országban, például volt kommunista országokban is, a pravoszláv Oroszország és a katolikus Lengyelország viszonylag engedékenyen kezelik a kérdést. A református többségű 2012-ben, törölték a büntetőjogból az istenkáromlást, mint bűnt. A lutheránus Dániában ugyanezt tették az idén nyáron.

A dán Jyllands Posten 2005-ben megjelent Mohamed-karikatúra a nyugati jogfelfogás szerint nem volt vallássértő, mint ahogy a francia Charlie Hebdoé sem, amely brutális iszlamista terrortámadást váltott ki 2015-ben. Kína viszont 2007-ben, a Disznó évében a kommunista párt úgy rendelkezett, hogy tekintettel annak a 20 millió muzulmán kínai érzéseire, akik nem fogyasztanak disznóhúst, ezt a hagyományt nem hangsúlyozzák túlságosan.

Írország és Olaszország az európai demokráciákkal ellentétes irányba halad – írja a Business Insider – inkább szigorítanak. Írország 2010 január 1-én hozott egy törvényt, amely bünteti a kereszténység káromlását, arra hivatkozva, hogy az alkotmány tartalmaz egy olyan cikkelyt, amely szerint a káromlókat a törvénynek büntetnie kell. Stephen Fry színészt 2017-ben vád alá helyezték, mert az ír tv-ben kétségbe vonta Isten létezését. Az általános zavart észlelve a kormány végül ejtette az ügyet.

Az amerikai jelentés bírálja Olaszországot, nemcsak a büntető törvénykönyv egy cikkelyéért, amely kimondja, hogy bárki nyilvánosan káromolja Istent, 51-309 euróra büntethető, nemcsak azért, mert vannak olyan bíróságai, amelyek elítélhetnek ezért valakit.

2015-ben Milánóban egy művész nyilvánosan ábrázolta XVI. Benedek pápát szexuális pózban az asszisztensével. Őt is megbüntették azzal a sajátos indoklással, hogy csak felszentelt emberek és szakértők bírálhatják a vallást. Ez semmi ahhoz képest, amit a káromlók egyes iszlám országokban kockáztatnak. Lehet, hogy sértik a többség fülét, de talán ez is olyan szabadságjog, amelyet védeni kell.

Olaszország sűrűn káromkodó ország – teszi hozzá a lap – éppen azért, mert katolikus, és ahol, mint arra Machiavelli is rámutatott, hosszan uralkodott a pápaság. Arra azonban még történelmi nézőpontból sincs magyarázat, hogy a velenceiek és a toszkánok, akik nem is tartoztak a pápai államhoz, miért káromkodnak többet, mint például a rómaiak, akik évszázadokig pápai uralom alatt voltak.

Az antiklerikális 80-as években nagyon elterjed az istenkáromlás a serdülők között. Ez például Amerikában összefügghetett a népszerű tv-evangelisták körüli botrányokkal. 2001. szeptember 11 után a nagy monoteista egyházak közötti feszültség óvatosságra intett a szentségtörésben.  Azonban az utóbbi években a tinik újra felfedezték a káromkodás élvezetét, talán éppen azért,  mert e sok helyütt tabu.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2020.09.26. 18:08:00

Bűn-e az ideológia káromlás?!

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.27. 00:28:40

Szórakoztató Valláskritika MémKéptár

A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri. Aki meg nem elég bölcs hozzá, azt remélem bosszantjuk. Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük. A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635&la=156007405

arthurthedent 2020.09.27. 08:05:20

@IGe.: "Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük."

Aha. Mint ateista én is nagy tornyú ateista házakba gyűlök össze és ateista rigmusokat kántálok, hogy megerősítsem az ateista hitemet. Latinul kántálok, jelképesek embervért iszok és emberhúst eszek.

Ha az ateistának gyereke születik, akkor jelképesen vízzel kereszteli meg az ortodox ateisták levágnak a fütyköséből.

Ja, hogy nem? Akkor mi a fenének nevezed vallásnak azt az elképzelést, aminek pont az a lényege, hogy "nem hiszem amíg nincs rá okom"?

arthurthedent 2020.09.27. 08:07:09

@IGe.: "A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri. "

A bölcsek nem szoktak biztosak lenni, akik biztosak, azok meg nem szoktak bölcsek lenni.

Máshogyan megközelítve az emberek, akiket az agyszüleményeiddel traktálsz nem azért hitetlenkednek, mert nem bölcsek, hanem azért, mert többet tudnak a világról annál, hogy ezeket a dolgokat elhiggyék.

masada 2020.09.27. 08:14:48

A cikk felületes és erős hozzánemértésről tanúskodik. Az olasz Btk. 724. paragrafusa azokat bünteti akik közösség elleni izgatás ill. a közösségi együttélés szabályai ellen uszít és mindegy “melyik Istent vagy isteneket” káromolja. Semmi köze a katolikus valláshoz, hanem minden jogállam rendelkezik ilyen törvényi rendelkezéssel.

midnight coder 2020.09.27. 08:40:32

@arthurthedent: Akkor a buddhisták sem vallásosak, mert ilyesmit ők sem csinálnak. Sőt, a hinduk sem. Hogy csak a nagyobb vallásokat emlitsem...

Vallásos az, aki olyasmiben hisz, amit nem tud bizonyítani. Na, az ateizmus pont egy ilyen.

Exploiter 2020.09.27. 08:53:47

@midnight coder: az ateista nem hisz semmiben. Nem lehet abban hinni, hogy nem hiszel. Azt csak csinálni kell.

Ez egy ezerszer megrágott csont.

2020.09.27. 08:59:11

@midnight coder: hibás, ráadásul buta érvelés. A buddhistáknak és a hinduknak is számos szertartásuk, hiedelmük, dogmájuk, szimbólumuk van, és templomaik is vannak, a ateistáknál semmi ilyet nem találsz. Az ateizmus lényege éppenhogy a bizonyíthatatlan vallás elvetése. Az ateizmus egyetlen igazi állítása, hogy isten nincs, és itt vége is az elméletnek igazából. Az is eleve rossz logika, hogy sokan akarják azzal a szintjükre rángatni az ateizmust, hogy az is hit, mert ezzel a saját hitüket is degradálják, ha ugyanis az ateizmus tévedése az, hogy hisz valamiben, ami nem bizonyítható, akkor ez megáll a vallásos hitre is, ami egy méretes öngól. Az ateizmus csupán annyit állít, hogy a logikátlan és idejétmúlt vallásosság nem követendő. Az istenhit elvetése nem vallás, és nem hit, eleve logikai oximoron, hogy a hit tagadása hit lenne.

Dan da Man 2020.09.27. 09:58:28

@nemecsekerno_007: Teszi fel ezt a kérdést egy olyan valaki, aki troll-barátaival "libsizik", "lipsizik", "libbantozik".
Szerinted tehát nem, tökmindegy ki mit válaszolna.
De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy elvtársaiddal elvileg a fideszt támogatjátok, amely pedig a keresztény kultúra nagykövete szeretne lenni.
És mit csináltok a keresztény kultúra képviseletében?
Gyűlölködtök.
Tehát TE konkrétan biztos bűnös vagy a saját elveid szerint.

Egyébként pedig szólásszabadság van.

A különbség a liberális és a te felfogásod közt csupán az, hogy előbbi azt mondja, hogy higgy nyugodtan más elvekben, te viszont nyilvánosan köpködöd az övét. (Ami nem mellesleg megengedi, hogy köpködj. Mert diktatúrában - mindegy, hogy vallási, ideológiai, vagy politikai - a domináns nézőpont kritikája tilos.)

Most is csak trollkodni vagy itt...
De nyugtasson meg a gondolat, hogy nem hogy a főnököd nem büszke rád (mert leszar téged), de még a haverjaid sem ez alapján mérik a súlyodat. Isten pedig már megtette akkor, amikor élvezetet találtál más emberek megpofozásában.

Mondanám, hogy sajnállak, de hazudnék. A saját filozófiád szerint a tetteidért pokolra jutsz, más filozófiák szerint pedig egy senki vagy. Úgyhogy fikázz csak más ideológiákat. Neked már csak ennyi öröm jutott az életben...

arthurthedent 2020.09.27. 10:16:06

@midnight coder: "Vallásos az, aki olyasmiben hisz, amit nem tud bizonyítani. Na, az ateizmus pont egy ilyen."

Butaság. Az ateizmus az istenhit elutasítás, nem a hitről szól.

@Exploiter: "Ez egy ezerszer megrágott csont."

Legalább.

arthurthedent 2020.09.27. 10:19:51

@midnight coder: "Vallásos az, aki olyasmiben hisz, amit nem tud bizonyítani. "

Akkor mindenki vallásos, merthogy senki sem tudja bebizonyítani, hogy a múlt szerda tényleg léétezett és nem csak kollektív halucináció.

Csinálhatsz olyan definíciót a "vallásos" szóra, hogy az istenhívők és az istenben nem hívők, sőt mindenki más is beletírtozzon, de mi értelme lenne?

- Isten létezik, hiszek, én vallásos vagyok. Isten igenis létezik.
- Mivel gondoltad bizonyítani?
- Aha, akkor te is vallásos vagy!
- Mi?!

arthurthedent 2020.09.27. 10:23:52

@Dan da Man: "Tehát TE konkrétan biztos bűnös vagy a saját elveid szerint."

A keresztények konkrétan bűnösek a saját elveik szerint. Ott az első parancsolat például, ami kimondja, hogy Jehova az egyetlen isten, amit imádni lehet. ;)

A vallásuk tíz legfontosabb szabályai közül az elsőt sem tartják be, sőt arról szól az egész vallás, hogy ne tartsák be. ;)

midnight coder 2020.09.27. 10:29:35

@arthurthedent: Mivel tudod bizonyítani, hogy a világegyetem nem valamilyen külső erő - nevezzük Istennek vagy isteneknek - hatására jött létre ? Vagy Pl. hogy ez a tér-idő amiben vagyunk az egyetlen létező valóság, vagy csak egy buborék egy pohár pezsgőben ? Vagy netán valami szimuláció, és az egész véget ér ha meghalok és leveszem a VR szemüveget ?

Azt kijelenteni, hogy Isten nincs szintén egy vallásos elképzelés amit ma gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani vagy cáfolni. Az egyetlen elfogadható álláspont szerintem az agnosztikusoké. Az ellen lehet érvelni, hogy Isten olyan mint amilyennek a zsidók leírták a kis mesekönyvükben, de az ellen hol létezik pont úgy nem lehet mint mellette.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.27. 10:36:15

@arthurthedent:
Ajánlott blogos olvasmányok az aTeizmus, mint dogmatikus ellenvallás témakörben.

Ateisták jellemző dogmái
vilagnezet.blog.hu/2012/11/20/ateistak_jellemzo_dogmai

Ateizmus mint tagadásvallás képekben
istenteszt.blog.hu/2018/08/27/ateizmus_mint_tagadasvallas_kepekben

Trükkös "Mém" publikáció felvezetése és kritikai próbája
vilagnezet.blog.hu/2020/09/16/trukkos_mem_publikacio_felvezetese_es_kritikai_probaja

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.27. 10:37:42

@midnight coder:

Mivel tudod bizonyítani, hogy az "Izé"-det, amit "Isten"-nek írsz le, nem a Mindenek Előtt Lévő Határtalan Karakutty teremtette?

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.27. 10:46:26

@midnight coder:

" Az egyetlen elfogadható álláspont szerintem az agnosztikusoké. "

El kellene gondolkoznod rajta, hogy ma a szó egy metafizikai, azaz áltudományos gyűlésen született/jelent meg.

Agnosztikusok buta emberek
vilagnezet.blog.hu/2008/10/10/agnosztikusok_buta_emberek

Ja és az ateizmus és a monoteizmuson kívül van még számos izmus. Bővebben:
Ateista Isteni Téveszme
vilagnezet.blog.hu/2020/05/08/ateista_isteni_teveszme

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 11:08:32

Az iszlám vallást kell betiltani.
Minden magat civilizáltnak tarto országnak fel kellene ismernie a naci ideologiaju iszlámot mint ellenseget. Nem a kereszténység a veszélyes a világra hanem az iszlám.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 11:11:43

@arthurthedent: A buddhisták nem hisznek istenben. Megis vallásnak hívjuk.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.09.27. 11:21:28

@FILTOL:
Nem a tiltás a jó módszertan, hanem inkább a vallások átalakulása "hótKomolyról" kulturális játékokká. Nemek például nyolc ilyen vallásom van. Vallási portfóliómnak nevezem őket.

Exploiter 2020.09.27. 11:40:39

@midnight coder:

Ez nem így működik.
Az ateizmusnak nem feltétele, hogy elhidd az ősrobbanás elméletét.
Az ateizmus semmi más, mint a hit hiánya.

Amúgy pont a keresztény / zsidó / muzulmán isten létezését könnyű cáfolni, illetve a világ teremtését is, legalábbis úgy, ahogy az a vallások könyveiben le van írva, biztosan nem lehetett.

Az ateista azt se mondja, hogy nem tudja elképzelni egy akármilyen teremtő isten létezését valamilyen formában, csak nincs oka hinni benne.

arthurthedent 2020.09.27. 12:41:17

@midnight coder: "Mivel tudod bizonyítani, hogy a világegyetem nem valamilyen külső erő - nevezzük Istennek vagy isteneknek - hatására jött létre ? Vagy Pl. hogy ez a tér-idő amiben vagyunk az egyetlen létező valóság, vagy csak egy buborék egy pohár pezsgőben ? Vagy netán valami szimuláció, és az egész véget ér ha meghalok és leveszem a VR szemüveget ?"

Ezek a dolgok a világegyetem természetes magyarázatai. Isten definíció szerint természetfeletti lény. Botorság azt állítani, hogy aki elfogadja a természes magyarázatot, annak el kell fogadnia a természetfelettit is.

"Azt kijelenteni, hogy Isten nincs szintén egy vallásos elképzelés"

Az ateisták legtöbbje nem jelenti ki, hogy nincs isten, annyit jelent ki, hogy nincs okunk azt gondolni, hogy van. A vallás az a természetfelettiben, szükebb értelemben iz istenben való hit. Ha valaki azt állítja, hogy nincs isten az nem hisz természetfeletti lényekben, istenben, ergo nem vallásos.

A bélyeggűjtés hobbi, a bélyeg nem gyűjtése nem az. A hosszútávfutás sport, a nem futás nem sport.

"amit ma gyakorlatilag lehetetlen bizonyítani vagy cáfolni."

Rengeteg okunk van azt gondolni, hogy isten nem létezik, még több okunk van azt gondolni, hogy a keresztény isten nem létezik. Bizonyítani természesen nem lehet, mint ahogyan gyakorlatilag semminek a nem létezését sem lehet bizonyítani.

Bizonyítsd be, hogy tavaly nem követtél el gyilkosságot! Ugye nem lehet? Ezért nem is várja el tőled senki ezt, ezért nem is várhatod el az ateistától, hogy bebizonyítsa nem létezik isten.

Isten nem létezésére bizonyítékot várni irracionális ésszerűtlen, pont amennyire irracionális és ésszerűtlen lenne elváni tőled, hogy bebizonyítsd soha nem követtél el gyilkosságot.

"Az egyetlen elfogadható álláspont szerintem az agnosztikusoké."

Az agnosztikusok ateisták. Ne keverd a hit kérdését és a tudás kérdfését, az agnosztikus megkülönböztetés a tudásra, az ateista a hitre vonatkozik.

"Az ellen lehet érvelni, hogy Isten olyan mint amilyennek a zsidók leírták a kis mesekönyvükben, de az ellen hol létezik pont úgy nem lehet mint mellette."

Ó, igen. Ha nem mondasz egyetlen tulajdonságot sem, akkor nem lehet ellened érvelni. Ennek meg mi az értelme.

MOndhatom, hogy van egy hatalmas láthatatlan sárkány a garázsomban és az ellen van érved, de ha csak annyit mondok, hogy sárkány, de nem olyan mint amilyen a sárkányok általában, akkor mit tudsz tenni?

Odaviszlek és rámutatok egy lerobbant fűnyíróra, hogy lám itt a sárkány? Ennek mi értelme van?

A keresztény isten nem létezése mellett tudok érvelni, Zeusz nem létezése ellen tudok érvelni, erre jössz egy nem halhatatlan, nem természetfeletti, nem emberszerű lénnyel, aztán kijelented, hogy ím az isten?

midnight coder 2020.09.27. 12:42:04

@IGe.: "El kellene gondolkoznod rajta, hogy ma a szó egy metafizikai, azaz áltudományos gyűlésen született/jelent meg."

Egy elmélet igaz vagy hamis voltát mennyiben befolyásolja az, hogy ki és mikor találta ki?

arthurthedent 2020.09.27. 12:44:40

@FILTOL: "A buddhisták nem hisznek istenben. Megis vallásnak hívjuk."

Ige, ismert kivétel, elég érdekes. Ateista vallás. Ebből is látszik, hogy ateisták is képesek őrült dolgokba hinni. Persze amikor hétköznapi beszélgetést folytat az ember meg vicces példákat hoz, akkor általában nem az ilyen kivételekre helyezi a hangsúlyt.

Mondjuk én a marxizmust is vallásként kezelem és ugyanúgy utasítom el. Határeset, ez tulajdonképpen már megyezés kérdése, hogy ezeket a hitrendszereket mikor nevezzük vallásnak és mikor nem.

arthurthedent 2020.09.27. 12:49:20

@FILTOL: "Nem a kereszténység a veszélyes a világra hanem az iszlám."

A kereszténység pár széz évvel ezelőtt ponto olyan volt mint ma az iszlám. Embereket gyilkoltak a főtéren azért, mert homoszekszuálisok voltak, elnyomták a nőket, üldözték a más vallásúakat, háborúkat rendeztek a vallás terjesztésének érdekében, emberek százezreit vették rá az életükl feláldozására azzal, hogy majd a haláluk után jó lesz nekik.

A kereszténység ma azért nem olyan veszélyes és visszataszító mint az iszlám, mert az ateisták évszázadokon keresztül szorították a keresztényeket, vitatkoztak velük, érveltek ellenük, kiszorították őket, törvényeket szavaztak meg ellenük.

Ha a kereszténység tehetné pár generáció alatt viszahozná a főtéren rendezett elevenen égetéseket, hogy megmentse az istenkáromló tévelygő szerencsétlenek lelkét a pokoltól.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 12:53:01

@arthurthedent: Az a judeo krisztinaizmus. Óriási különbség, az nem A kereszténység , hanem egy ága., a latin rítusú valami.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 12:54:41

@vilagnezet.blog.hu: Ja, ezt majd szivesen hallgatja a vahabita fejező osztag vezetője. mivel a korán szavain változtatni nem lehet, ez a hit Alapja...ott nem lesz reformáció...

arthurthedent 2020.09.27. 13:00:25

@FILTOL: "Az a judeo krisztinaizmus. Óriási különbség, az nem A kereszténység , hanem egy ága., a latin rítusú valami."

Tehát a keresztények nem mennek a nagy hézba vért inni, mert nem minden keresztény csinálja csak a katolikusok? Hát ez azért elég gyenge érv, nem mondtam, hogy minden keresztény, csak úgy általában a keresztények.

"mivel a korán szavain változtatni nem lehet"
A korán szavait is rendre változtatják, magyarázzák, értelmezik. Eredetileg az ószövetségnek sem volt szabad változtatni a szövegét, aztán hozzáírtak egy új istent, Jézust, aki az új fejezetekben arról beszél, hogy a könyvhöz nem szabad hozzátenni vagy elvenni, hogy egy írásjelet sem szabad megváltoztatni rajta.

"ott nem lesz reformáció"

Minden változik. Azt mondani, hogy az iszlám nem fog változni, mert elhatározták, hogy nem akarnak változást naív elképzelés. Semmi sem változatlan.

midnight coder 2020.09.27. 13:00:59

@arthurthedent: "Ezek a dolgok a világegyetem természetes magyarázatai. Isten definíció szerint természetfeletti lény. Botorság azt állítani, hogy aki elfogadja a természes magyarázatot, annak el kell fogadnia a természetfelettit is."

A természetfelettit alapvetően két módon definiálhatjuk:
1. A technológia amit még nem ismerünk.
2. Ha a világunk csak egy része egy nagyobb dolognak - vagy akár csak egy szimuláció - akkor az őt körülvevő világ bizony természetfeletti, mivel egyáltalán nem biztos, hogy ott is azok, és csakis azok a szabályok érvényesülnek mint a mi kis buborékunkban. Lehetnek más buborékok is más szabályokkal, sőt aki az egész pezsgőt kitölti lehet hogy szintén más szabályok szerint létezik.

"Az ateisták legtöbbje nem jelenti ki, hogy nincs isten, annyit jelent ki, hogy nincs okunk azt gondolni, hogy van."
Ezek az agnosztikusok. Nem jelentik ki hogy létezik, csak azt hogy nem tudunk bizonyítékot arra, hogy lenne. Ezzel szemben vannak a harcos ateisták, akik magabiztosan jelentik ki, hogy márpedig nincs, és aki azt gondolja hogy lehet, az már eleve hülye.

"Rengeteg okunk van azt gondolni, hogy isten nem létezik, még több okunk van azt gondolni, hogy a keresztény isten nem létezik. "
Én inkább úgy érzem - tudni persze nem tudhatom - hogy ez az egész nem teljesen valódi. A keresztények istene egy másik kérdés, ráadásul abból kettő is van, bár ez utóbbi státusza köztük is vita tárgya. Őszintén szólva, a zsidók mesekönyvében szerintem picit több technológia van mint ami egy efféle mesekönyvben elvárható lenne, ergo szerintem ők azért belefuthattak valamibe, de azt azért kétlem, hogy a Világegyetem teremtője nekiállt volna a Választott Népet mikromenedzselni.

"Ha nem mondasz egyetlen tulajdonságot sem, akkor nem lehet ellened érvelni."
Igen, alapvetően az a kérdés, kit tekintesz Istennek. Azt aki "természetfeletti" dolgokat tud produkálni, vagy azt aki ezt az egész világot itt körülöttünk létrehozta. Mert ez nem feltétlenül ugyanaz.
Ráadásul a természetfeletti is lehet többféle. Mert ha Pl. E.T. ideküld egy mesterséges intelligenciával és minden más jóval felruházott robotszondát pár ezer év alatt - vagy idejön személyesen mert az élettartama nem 100 év hanem 10 000 - vagy tud valahogy a fénynél gyorsabban közlekedni mondjuk a tér hajlításával - szóval, bárhogy de valaki idejön a bronzkori ősök közé és elkezd hadonászni egy lézerpisztollyal, akkor simán eladhatja magát istennek. De az is lehet, hogy létezik módja valahogy meghackelni a körülöttünk lévő valóságot és "varázsolni". Az Ószövetség nekem leginkább az elsőre hajaz, Jézus tevékenysége viszont ez utóbbira.
Pár ezer év múlva szerintem már többet fog tudni erről az emberiség, de tartok tőle, hogy ezt én már nemigen érem meg :-)

midnight coder 2020.09.27. 13:05:49

@arthurthedent: "A kereszténység ma azért nem olyan veszélyes és visszataszító mint az iszlám, mert az ateisták évszázadokon keresztül szorították a keresztényeket, vitatkoztak velük, érveltek ellenük, kiszorították őket, törvényeket szavaztak meg ellenük."

Azért nem egészen. Az egyik fő különbség, hogy a kereszténység by design nem akar beleszólni a világi életbe. Az más kérdés, hogy a középkorban "kissé" túltolták, de eredetileg az volt, hogy add meg Rómának ami Rómáé, és Istennek ami az Istené. Az iszlámban pedig ugye ott a Saria.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 13:08:32

@arthurthedent: Na aztán egy judaistanak magyarazhatod, hogy mar a törvényhez hozzakapcsoltak Jézust. Kirohognek. Eleve nem ismerik el messiásnak.Miert tennék? Az hogy a judeo krisztianizmus erkölcsi élőképnek tekinti az Ószövetséget az egy dolog. De ez a kereszténységben nem volt evidencia. Csak es kizárólag az oszovetsegbol lehet levezetni az "átmegyek egy masik kontinensre es kiirtok mindenki" Probald meg a negy evangeliumbol. Nem fog menni.

Ha az iszlám változna, nem lenne Daesh.

arthurthedent 2020.09.27. 13:49:10

@midnight coder:
"A természetfelettit alapvetően két módon definiálhatjuk:
1. A technológia amit még nem ismerünk."

A természetfeletti illúzióját ne keverjük már össze a természetfeletttivel. Milyen definíció már az, hogy "vagy ami annak látszik"?!

"ermészetfeletti, mivel egyáltalán nem biztos, hogy ott is azok, és csakis azok a szabályok érvényesülnek "

A "természetfeletti" nem keverendő a "másik világegyetem" dologgal. Senkinek sem jut eszébe például azt ami egy fekete lyuk eseményhorizontja mögött van természetfelettinek nevezni csak azért, mert nem a mi világegyetemünk része.

arthurthedent 2020.09.27. 13:52:08

@midnight coder: "Az egyik fő különbség, hogy a kereszténység by design nem akar beleszólni a világi életbe. "

Évszázadokon keresztül beleszült és most is beleszól. A parlamentbe ülnek, az alaptörvénybe írják, hogy ez egy keresztény ország, az egészségügyi miniszter a tízparancsolatra hivatkozik. Nem is olyan régen az amerikai elnök háborúba küldte a katonáit és azt mondta, hogy ő úgy gondolja isten irányítja a döntéseit.

Már hogy a fenébe mondhatsz már olyat, hogy "a kereszténység nem akar beleszülni a világ dolgaiba"?! Évszázadokon keresztül a kereszténység irányította európát, nem vetted észre?!

arthurthedent 2020.09.27. 13:54:00

@FILTOL: "Az hogy a judeo krisztianizmus erkölcsi élőképnek tekinti az Ószövetséget"

Tehát csak előkép, ugye? Jehova akkor nem isten? Dehogynem! Van bármi a kereszténységben, ami fontosabb mint isten? Ja, nincs.

Előkép, mi? :D

arthurthedent 2020.09.27. 14:04:49

@midnight coder: "Ezek az agnosztikusok."

Az agnosztikusok is ateisták. Mondtam már, nem hisznek isten létezésében.

Felmégy a youtube-ra. Ott van egy csomó ateista szószóló. Richard Dawkins, Lawrence Krauss, a néhai Christopher Hitchens, Matt Dillahunty, Aronra. Ateista szószólók. Ezerszer megkérdezték tőlük mi a fene az az ateizsmus, azt állítják -e, hogy nem létezik -e isten, hisznek -e abban, hogy nem létezik -e isten. Ezerszer elmondták, hogy igen, ateisták, nem nem állatották, hogy nem létezik isten.

Ennek ellenére ostoba, olvasatlan, tanulatlan, a témához nem értő vallásos emberek ötvenezerszer elmondják, hogy "de hisz ők sem jobbak ám nálunk, mert ők meg abban hisznek, hogy nem létezik isten" meg "hát nem hinni valamiben az is hit" meg "bizonyíték nélkül nem hinni ugyanaz, mint bizonyíték nélkül hinni".

El nem tudod képzelni, hogy milyen lehangoló, milyen elkeserítő, milyen elszomorító, hogy ugyanazt az ordas baromságot kell éveken keresztül halgatnom.

El nem tudod képzelni milyen frusztráló amikor valaki órákon, napkon, heteken, éveken keresztül sulykolja a baromságot aminek tíz persz alatt utána tudna nézni.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 15:10:38

@arthurthedent: Szerinted jahve = Jezus krisztus mennyei Atyjával? Valoban? Es akkor Adonáj, vagy Elohim hova álljon?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 15:15:15

@arthurthedent: Egyebkent nagyjabol fogalmad sincs h mi a kereszténység . Összekevered a vallást, az egyház, es az egyházra hivatkozó politika tetteit Jezus tanításaival.
Ha valaki keresztény, Jézust követi. Az oszovetseget kövessék a zsidók.

midnight coder 2020.09.27. 16:38:36

@arthurthedent: Mondom by design nem akart belszólni. Azaz Jézus és az apostolok nem úgy tervezték hogy lefektették hogy milyen napokon és milyen pozícióban lehet nemi életet élni. Ezek a részek, ahogy sok más is az aktuális egyház épp aktuális agyszüleményei voltak.

midnight coder 2020.09.27. 16:39:45

@FILTOL: "Ha valaki keresztény, Jézust követi. Az oszovetseget kövessék a zsidók. "
A keresztény bibliának két része van: az Ószövetség és az Újszövetség. Nincs olyan, hogy csak a másodikat követed. Illetve van, csak az akkor nem az.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.09.27. 17:03:13

@midnight coder:

Az agoszticizmus nem elmélet, hiszen meg sem próbál semmit sem bizonyítani, semmit tudást jelent nyers fordításban, hanem egy vicces metafizikai ideológia. Metafizika alá tartozik az ateizmus is és a monoteizmus is.

Bővebben Itt
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=155366920&t=9242579

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.09.27. 17:18:51

@FILTOL:
Mármint az, hogy bizonyítotam, hogy
Isten vansága tudományos tény.

Te vagy ateista, mert ezt tagadod,
és a te fejed bánná.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 18:29:58

@midnight coder: Kedves barátom,értem én h ma ezt sulykoljak, de ez nem igaz. Számtalan keresztény hagyomanyvonal van, ahol jol megvoltak, meg vannak Mózes torvenyei nelkul.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.27. 18:34:33

@midnight coder: Egyébként halkan jelzem, a biblia forma a ontese elott is jol elvoltam a keresztények, legalabbis a magyar apostoli kiralysagban. Ahol az eppen megreszetelt király az aranybullara es az evangeliumokra tett kézzel esküdött. Szo sem vol becsempészett tóráról.

arthurthedent 2020.09.28. 07:20:26

@FILTOL: "Ha valaki keresztény, Jézust követi. Az oszovetseget kövessék a zsidók."

Jézus a bibliában konkrétan elmondja, hogy a régi törvények minden egyes betűje érvényben marad, Szóval ez nem nyert.

arthurthedent 2020.09.28. 07:24:06

@FILTOL: "Egyebkent nagyjabol fogalmad sincs h mi a kereszténység . Összekevered a vallást, az egyház, es az egyházra hivatkozó politika tetteit Jezus tanításaival."

Hát persze, hogy nem keverem össze. És nem keverem össze a képzelet szüleményeit a valósággal sem. ;)

És természetesen tudom mi az a kereszténység. Persze lehet, hogy egy vallásos embernek kellemetlen ha ellentmondanak a hitének.

arthurthedent 2020.09.28. 07:27:38

@FILTOL: "Egyébként halkan jelzem, a biblia forma a ontese elott is jol elvoltam a keresztények, legalabbis a magyar apostoli kiralysagban."

Ez igencsak nehezen képzelhető. Amikor a "magyar apostoli királyság" létrejött a biblia már évszázadok óta "formába volt öntve".

Mesélj még arról, hogy fogalmam nincs arról mi a kereszténység. ;)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.28. 12:03:29

@arthurthedent: Aha, regi tomlobe új bort...azt ki mondta?

arthurthedent 2020.09.28. 13:01:30

@FILTOL: "Aha, regi tomlobe új bort...azt ki mondta?"

Retorika győzelem helyett szerintem érdemes lenne érvelni. A bibliában Jézus soha nem érvel, csak ilyen jól hangzó kijelentéseket meg példabeszédeket nyom. Retorikai győzelem, igaznak, sőt bölcsnek tánő hasonlatok.

Pont annyit érnek, mint amikor azt nyomják a keresztények, hogy "de hát az evolúció csak egy elmélet", meg "God created Adam and Eve, not Adam and Steve". :D

arthurthedent 2020.09.28. 13:03:45

@FILTOL: Egyébként az eredeti duma úgy hangzott, hogy ha régi tömlőbe új bort töltünk, akkor az új bor szétrepeszti a tömlőt, a tömlő is tönkremegy és a bor is elfolyik.

Namost ez nyilvánvalóan marhaság. Mi a fenéért repesztené el jobban az új bor a régi tömlőt mint a régi bor? :D

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2020.09.28. 18:24:26

@arthurthedent: A tridenti zsinat előtt joval létrejött a magyar apostoli királyság, es a magyar egyház.

arthurthedent 2020.10.04. 08:40:30

@FILTOL: A tridenti zsinat előtt már vagy 1000-1300 évvel volt biblia, volt újszövetség.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása