2020. okt 26.

Túl sok az arany a világegyetemben. Rejtély, honnan jön

írta: Göbölyös N. László
Túl sok az arany a világegyetemben. Rejtély, honnan jön

supernova-1-696x464.jpg

Az arany olyan fém, amelyet nem lehet közönséges kémiai reakciókkal előállítani. Előállításához össze kell kötni 75 protont és 118 neutront, hogy egy atommag keletkezzen. Ez azonban csak nukleáris fúzióval történhet. Az ehhez szükséges energia pedig nincs meg gyakran a világegyetemben sem.

Egy új kutatás fedezte fel, hogy a Kozmoszban – a Földet is beleértve – akkora mennyiségű arany volt, amelyet nem lehet megmagyarázni neuroncsillagok összeütközésével, ahogy a tudomány eddig gondolta.

Akkor honnan van az arany? Léteznek ugyan más utak is, például a szupernovák robbanásai, de erejüket tekintve ennyi aranyat ezek sem produkálhatnak.  Különben a szabályos szupernovák, amikor felrobbannak, néha fekete lyukakat hoznak létre, amelyek beszívják az aranyat, ha van, így nem lehetnek nagy aranycsinálók – magyarázta Chiaki Kobayashi, a hartfordshire-i egyetem asztrofizikusa.

„Biztosak vagyunk abban, hogy a neutronok és más elemek fúziója, amely potenciálisan adhat aranyat, nem ad magyarázatot a megfigyelt mennyiségre” – szögezte le egy tanulmányban.

A korábbi kutatások pedig éppen ezzel magyarázták.

A japán kutató szerint arról sincsenek adatok, hogy milyen gyakran ütköznek az apró neutroncsillagok, de biztos, hogy ritkán, a jelenséget a tudósok mindössze egyszer tudták eddig megfigyelni.

„Nem ez az első kutatás, amely szerint a neutroncsillagok ütközése nem adhat annyi aranyat, amennyit a világegyetem tartalmaz – állapította meg Ian Roederer, a michigani egyetem asztrofizikusa – de Kobayashi és kollégái tanulmánya széleskörű. Megvizsgáltak rengeteg adatot, modellezték, hogyan működnek, fejlődnek a galaxisok”.

Valóban, a tanulmányban 341 más publikációra hivatkoznak, ez a szokásosnak háromszorosa.

A kutatás nem korlátozódott az aranyra. A csillagászok választ tudnak adni arra, hogy alakulnak ki a könnyű atomok, mint pl. a szén 12 vagy a nehéz atomok, mint az uránium 238. Munkájuk kiterjedt olyan különleges elemek mennyiségére, mint a stroncium, vagy az europium, amelyek csak különleges csillagokból alakulnak ki.

„Valami van odakint, ami aranyat csinál, amit a tudomány nem ismer. Az is lehet, hogy a neutron csillagok ütközése sokkal több aranyat ad, mint amennyit a létező modellek mutatnak. Az asztrofizikusoknak mindkét esetben még sokat kell dolgozniuk addig, amíg meg tudják mondani, honnan jön ez az arany” – mondta végül Kobayashi a Business Insidernek.

 

Szólj hozzá

tudomány csillagászat arany