2020. okt 29.

Judás, Adolf, Elvis és más névtilalmak a világban

írta: Göbölyös N. László
Judás, Adolf, Elvis és más névtilalmak a világban

ocr-l-1969culture-0120-18-e1596572705920-1.jpg

Az Egyesült Államok egyike azoknak az országoknak, ahol a szülők bármely nevet adhatnak a gyermekeiknek. Más országokban azonban vannak tilalmak, vagy azért, mert az illetékesek szerint kárt okozhatnak a gyerekeknek, vagy az ország kulturális identitásával ellenkeznek.

Az Államokban tudunk olyan testvérpárról, akiket Adolf Hitlernek, illetve Aryan Nationnek hívnak, akiknek nevében szűkebb hazájuk, New Jersey nem talált semmi kivetni valót.

Olaszországban 2000-ben módosítottak egy 1939-es törvényt. Ma sem lehet az apa keresztnevét a fiának adni, ugyancsak nem viselhetnek a gyerekek ugyanolyan nevet, mint valamelyik élő testvérük. Ugyanakkor már nem  tiltottak a földrajzi nevek, lehet valaki Italia, vagy Europa,

Franciaországban tilos olyan nevet adni a gyereknek, amellyel nevetségessé válhat. Nem születhetnek például Ördögök (Diable), Nutellák, de Mini Cooperek sem.

Németországban szigorúak a szabályok: nem adható semmilyen semleges nevű dolog neve, valamint olyan név, amely ártana és megaláztatásnak tenné ki: nemcsak Hitler, vagy Osama bin Laden, hanem Kohl és Merkel keresztnév sem engedélyezett.

Svájcban bíróságnak kell döntenie, hogy károsnak ítél-e meg egy nevet a viselőjére, vagy sértőnek egy másik személyre nézve. Tilos fiúnak lánynevet adni és fordítva. Tilos a negatív bibliai név, a márka és a helységnév. Tehát nincs Júdás, Chanel, Párizs, de Mercedes sem, ami pedig a spanyolajkú országokban kedvelt női név…

Izlandon a névnek igazodnia kell a nyelv sajátos struktúrájához és a hagyományos helyesíráshoz. Kivéve, ha külföldiek a szülők. A gyermek hat hónapos koráig közölni kell nevét az országos névnyilvántartóval. Elutasítják a nevet, ha olyan betűt tartalmaz, amilyen nincs az izlandi ábécében, mint például a C, Q, a W vagy a Z. Tehát nincsenek Zoék, Enricók, Duncanek.

Dánia csak azokat a neveket engedélyezi, amelyek szerepelnek egy 7 ezer névből álló listán. Ezen túl kérni kell a jóváhagyást a koppenhágai egyetem névvizsgáló részletéről és az egyházügyi minisztériumtól.

Norvégiában általában nem engedélyezik vezetéknév keresztnévként való használatát. Svédországban a nyilvánvalóan alkalmatlan és offenzív neveken tiltja. A szülőknek a gyerek 3 hónapos kora előtt kell regisztráltania a nevét. Ha ezt elmulasztják, pénzbüntetést kapnak. Nem lehet senki sem Metallica, Superman, Ikea, Elvis. Malajziában tiltottak az állatnevek, a káromkodások, a számok, a királyi nevek. Aki gyermekét Facebooknak, Rambónak, vagy Batmannek akarja keresztelni, ne Mexikóba menjen. Szaúd-Arábiában nem adhatók a túlságosan idegenesen hangzó nevek, valamint azok, amelyek nem egyeztethetők össze az ország társadalmi és vallási hagyományaival.

Portugálában 82 oldalas lista sorolja fel az engedélyezett és tiltott neveket. A névnek hagyományosan portugálnak kell lennie, egyértelműen kell jelölnie a nemet és nem lehet becéző forma. Tiltott a Nirvana, Rihanna, Viking, Sayonara.

Új-Zélandban megkötés, hogy egy név nem lehet több 100 karakternél, de nem lehet olyan sem, ami hivatalos rangnak vagy címnek hangzik. De a Lucifero, a Sex Fruit sem megengedett.

 

Szólj hozzá

világ névadás tilalmak