2020. nov 11.

Miért csak 300 évig készített munkaeszközöket az egyik legrégibb kultúra Amerikában?

írta: Göbölyös N. László
Miért csak 300 évig készített munkaeszközöket az egyik legrégibb kultúra Amerikában?

ep8clzwwoaencia.jpg

A Clovis kultúra annak a területnek a déli részén virágzott, amely most az Egyesült Államok és Mexikó északi fele között fekszik. Az egész amerikai kontinens legrégebbi, 13.250 és 12.66 évvel ezelőtti civilizációjának tartották – írja a La Vanguardia.

Híres kőeszközeinek jellemzője, hogy barázdált volt a hegyük, amivel nagy pontossággal tudták megcélozni és leteríteni még a mammutokat is. Most a texasi aA&M egyetem kutatói kiderítették, hogy ezeket az eszközöket csak alig 300 évig készítették.

A Science Advances-ben publikált cikkükben az antropológusok azt írják, hogy a szerszámok 13.050 és 12.750 között készültek. Erre az eredményre a szerszámok és az emberi csontmaradványok vizsgálatával jutottak.

A kutatók C-14 módszerrel datálták azokat a csontokat, amelyeket a Clovis kultúra ismert lelőhelyein találtak: Dél-Dakotában, Coloradóban, Pennsylvaniában, Ohióban, Virginiában, Montanában, Oklahomában és Wyomingban.

Érdekes, hogy ez a civilizáció 300 évvel ezelőtt jelent meg, hogy eltűntek az óriás állatok a nagy klímaváltozás idején – állapították meg a kutatók – szerszámaik pedig ennek a megafaunának az eltűnésével együtt tűntek el. Lehet, hogy csak azért készítették őket, hogy ezeket a nagy vadakart le tudják teríteni.

Nemrég még az volt a vélemény, hogy ezek a történelem előtti népek a Behring-szoroson keresztül jutottak Amerikába és ott szóródtak szét különböző területeken. Kultúráját minden csapat megőrízte. A kontinens nyugati részén letelepültek, például, faeszközöket készítettek.

 

Szólj hozzá

történelem régészet USA Mexikó