Paul Bocuse, a híres lyoni séf 1974-75 telén levelet kapott, amelyben értesítették, hogy Valéry Giscard d’Estaing francia köztársasági elnök becsületrenddel tünteti ki. Bár az értesítésen az Élysée-palota fejléce szerepelt, kiderült, hogy a séf barátainak tréfája volt csupán. A dolog azonban eljutott VGE fülébe is, aki hamarosan valóban kitüntette Bocuse-t.
A ceremónia napján, 1975. február 25-én Bocuse maga állította össze az elnöki ebédet. Az ihletet egy szakács barátja szarvasgomba-fogása adta. A barátja a szarvasgombát leveles tésztában sütötte meg, ő viszont levest készített belőle. A lényeg nála is leveles tésztában volt, de Bocuse könnyített az egészen azzal, hogy míg kollégájánál libamáj volt hozzá sűrű szószban, az övé zöldséglevesben díszelgett és egy kis névre szóló tálkában szolgálták fel.
Giscard d’Estaing-nek nagyon ízlett a fogás, bár először nem tudta, hogyan fogjon hozzá. Bocuse tanácsára a cipő alakú leveles tészta feltörését választotta kezdetnek.
A szarvasgombaleves ma is szerepel a 2018-ban meghalt Bocuse fiának éttermének étlapján, VGE levese néven, tisztelgésképpen az V.Köztársaság nemrég 94 évesen elhunyt 3. elnöke iránt.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.