Az UNESCO december 16-án hozta nyilvánosságra pozitív döntését Algéria, Mauritánia, Marokkó és Tunézia közös kérelmére, amely a Maghreb-országok legjellegzetesebb ételét, a kuszkuszt a világörökség részévé kívánták nyilvánítani.
A négy ország prezentációjában a hagyományos ételt „az együttélés szimbólumának” nevezte.
Ez az első alkalom, hogy a négy ország közösen lép fel valaminek az érdekében és ez reményt ébreszt, hogy a politikában is könnyebben szót értsenek – írta a Huffington Post.
2016-ban Algéria még önálló kérelme irritálta szomszédját, Marokkót. A Nagy Maghreb építését akadályozta a két ország közötti feszült viszony Nyugat-Szahara kérdésében, amelyet Marokkó magának követel, míg Algéria a függetlenségi Polisario Frontot támogatja. Három évvel később azonban a négy ország már közös nevezőre jutott legalább a kuszkusz kérdésében.
A búzatöret alapú, zöldségekkel, különböző húsokkal és fűszerekkel ezerféle módon elkészíthető étel az egész mediterrán medencében elterjedt. Valamikor a szegények eledelének számított, ma már az elegáns éttermek is kínálják. Nagyra tartotta a híres francia reneszánsz író, François Rabelais is, a kuszkusz ugyanis szerepel Gargantua egyik lakomájában. Párizsban és Marseille-ben versengenek egymással a maghrebi éttermek a „legjobb kuszkusz” hívószavával.
Íme egy tunéziai kuszkusz receptje, 6 személyre. Ez persze csupán egy a végtelen variációs lehetőségek közül.
Hozzávalók:
500 gramm búzatöret
700 gramm bárányhús
egy marék csicseri borsó
3 sárgarépa
3 burgonya
30 cl olivaolaj
3 zöldpaprika
2 cukkini
1 hagyma
2 gerezd fokhagyma
20 gramm paradicsompüré
só, bors, és tetszés szerint kurkuma, gyömbér, pirospaprika, fahéj, egy csokor zellerzöldje, petrezselyem, koriander, a csípős ízek kedvelői tehetnek bele hariszát is.
Elkészítése:
Tegyünk a búzatöretre egy kis sót és olajat, és ujjainkkal keverjük össze, hogy átitatódjon. Tegyünk hozzá egy pohár vizert, és ujjainkkal újra keverjük meg. Hagyjuk állni 20 percig. Vágjuk a húst négy nagyobb darabba, a hagymát vékony szeletekre. Keverjük el a hússal a paradicsompürét, a zúzott fokhagymát, a fűszereket.
Öntsünk egy kevés olajat a speciális kuszkuszfőző fazékba. Tegyük bele a hagymát és a csicseri borsót, majd a fűszerezett húst. Tegyünk hozzá egy pohár vizet és a zöldcsokrot. hagyjuk pácolódni néhány percig. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és főzzük 30 percig.
Ezalatt daraboljuk fel a zöldségeket, tegyük a húsra, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje azokat. Helyezzük az egészre a búzatöretet, és így főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. Tálaláskor a dara kerül alulra, erre jön a hús és a zöldségek.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.