Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A pszichológiai kutatások nem vesznek tudomást a Föld lakosságának 85%-áról

index_37.jpg 

A Business Insider újságírója azokkal a hibákkal foglalkozik, amelyeket a kutatók a nagy felmérések során elkövetnek.

Az elmúlt évszázadban felfedték az emberek magatartását, vágyaikat, előítéleteiket, leleplezték, hogyan hatnak ránk a dicséretek és a megrovások. Felfedezéseikkel könyvtárakat töltöttek meg, információkat adtak a munkaadóknak arról, hogyan bánjanak alkalmazottaikkal, a politikusoknak, hogyan tudják meggyőzni választóikat. Csakhogy ezek a felmérések nagyon félrevezetőek.

Általában a középosztályokat vizsgálják a gazdag, iparosodott nyugati demokráciákban. A legjelentősebb tanulmányok olyan országokból származnak, amelynek lakói a Föld népességének csupán 15%-át képviselik.

Ha az emberek alapvetően egyformán gondolkodnának, viselkednének, ez nem lenne probléma. Sajnos azonban gyakran kiderül, hogy a megkérdezettek „kivételek”, különböznek az emberiség nagy többségétől, például a jövedelmüket illetően.

A kérdésfeltevések módja is félrevezető lehet. Volt, hogy iskolás gyerekek kognitív képességeinek felmérésére azt a feladatot kapták, hogy egészítsék ki a négyszög, a háromszög és a kör formáját a hiányzó formával. A felmérésben résztvettek csak 12,5%-a tudta a feladatot helyesen megoldani. Amikor azonban ismert, konkrét tárgyakat kellett kiegészíteni, ez az arány 34,9%-ra emelkedett.

A kutatók alkalmazni szokták a Likert-skálát, amelyben a válasz a megnevezett szó után pontoktól függően változik. Például „Általában bízom az emberiségben” – Az utána következő első pont igent jelent, majd minél távolabbi pontokat nézünk, annál kevesebb bizalmat jelentenek. Vannak, akik az ilyen felmérésekre nem is válaszolnak, vagy csak az igen és a nem választ hajlandók elfogadni.

A felmérések pontosabbá tételére azt tanácsolják a kutatóknak, hogy építsenek ki hosszú ideig tartó kapcsolatot a kutatásuk tárgyát képező különböző közösségekkel. Fordítsanak nagy figyelmet a vizsgált közösségek szabályaira, meggyőződéseire, értékrendjére, mielőtt értékelik a kapott eredményeket.

Alapvető dolog túljutni az „univerzális emberen” is és figyelembe venni, hogy a helyi kultúra és környezet hogyan változtatja a magatartást. Ilyen módszerekkel jobban meg lehet érteni, mi tesz bennünket emberré és azokat a különbségeket is, amelyek közöttünk fennállnak – írja az Insider.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MEDVE1978 2021.03.29. 20:30:41

Viszonylag egyszerű pedig. Annak a 15%-nak van pénze, ergo ők a piac. Egy német fiatal nő nem fogja elolvasni a cikket, ami részletesen és hosszan taglalja az indiai kasztrendszer hatásaiat a fiatal indiaiakra. Azt viszont, hogy a lezárások (lockdown) hogyan hat a pszichére a fejlett társadalmakban, azt biztosan.

Fredddy 2021.03.29. 21:24:45

Minél fejlettebb gazdaságilag egy ország, annál nagyobb az értelmiség aránya- azaz, annál több a pszichológus kutató is. Akik viszont többnyire a saját népükkel foglalkoznak.

Hórukk 2021.03.30. 00:32:29

Az eltérő kultúrák pszichológiáját legjobban az abban a kultúrában szocializálódott kutatók tudják vizsgálni. Úgyhogy mindenkinek hajrá!

fordulo_bogyo 2021.03.30. 01:32:55

A PSZICHOLÓGIAI KUTATÁSOK NEM VESZNEK TUDOMÁST A FÖLD LAKOSSÁGÁNAK 85%-ÁRÓL..
ugyanakkor
A FÖLD LAKOSSÁGÁNAK 97%-A pedig NEM VESZ TUDOMÁST A PSZICHOLÓGIAI KUTATÁSOKRÓL
hm?

Almandin 2021.03.30. 02:24:35

Azt már én is észrevettem, hogy a legtöbb pszichológiai elmélet a fejlett városi középosztálybeli embert veszi alapul. Például amikor a bántalmazó kapcsolatokról és az abból való menekülésről esik szó, sok pszichológiai elmélet nem számol azzal, hogy sok szegényebb ember nem tud csak úgy elköltözni, mert nincs hozzá pénzügyi háttér. Azt feltételezik, hogy mindenki, aki olvassa ezeket a tanácsokat, stabil egzisztenciával bíró középosztálybeli. Vagy: az életközépi válságról úgy elmélkednek, hogy erre az életkorra az emberek elérték a karrier-és pénzügyi céljaikat (biztos?), a nagy gyerekeik hamarosan kirepülnek a fészekből (biztos?), azt feltételezik, hogy mindenki a sikeres, jómódú polgári rétegekhez tartozik. Miközben egy negyvenes ember lehet, hogy azzal küzd, hogy egyre rosszabb munkákat kap, karrierje rég derékba tört, vagy nem is volt, esetleg mindig is alulfizetett fizikai munkát végzett. Neki is van életközépi válsága, de az másmilyen, mint a sikeres menedzseré. Családi helyzetet illetően pedig olyan tévedés azt állítani, hogy a negyveneseknek kamasz vagy fiatal felnőtt gyerekük van, ami arra utal, hogy leragadtak a 40 évvel ezelőtti szokásoknál. Ma az emberek nagy része sokkal később vállal gyereket (ha vállal egyáltalán), tehát ma sok negyvenes 10 év alatti gyerekekkel rendelkezik. Onnan még messze van a kirepülés.
Én szeretem a pszichológiát, érdeklődéssel olvasom, de kritikusan. Régebbi elméleteket is megcáfoltak már, mégsem annyira egyértelmű tudomány, mint a matematika.

Almandin 2021.03.30. 02:30:42

@Almandin: Azt, hogy sokszor a pszichológusok is milyen sematikusan állnak az életközépi válság problémájához, illusztrálja a következő cikk:
www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/22805/az-eletkozepi-valsag-egy-uj-elet-nyitanya-lehet
Itt is megjelenik az a két sztereotípia, miszerint a középkorúak egyrészt elérték karriercéljaikat, másrészt repülnek kifelé a gyerekeik. Pedig a középkorúak csak egy részére igazak ezek a megállapítások.
Az életközépi válság sokszor a mulandósággal és az öregedéssel való szembesülés miatt alakul ki (ez saját vélemény).

odamondó 2021.03.30. 09:46:51

@Almandin: én általam ismert 40esek azok éppen babáznak. :) jó esetben mire nyugdíjba mennek ki is repül a csemete.

Exploiter 2021.03.30. 10:06:08

Valószínűleg azért, mert a kutyát sem érdekli az emberiség 85%-a.
Idén több millió gyerek fog a fejlődő országokban éhen halni a covid-hiszti okozta gazdasági válság miatt. Érdekel valakit? Nem.

Andy73 2021.03.30. 11:21:01

Igen, csakhogy a világ nagy részén jelenleg is a túlélés a cél, nem a pszichológiai problémák megismerése.
És ahogy azt a kommentelők megjegyzik, a pszichológia a leggazdagabb országokban is főleg a gazdagabb rétegekkel foglalkozik. Ettől pedig még az átlag magyar is elég messze van, pedig mi még a világ gazdagabb feléhez tartozunk - de mi is le vagyunk maradva a szomszédos sógoroktól is.
Van egyébként egy anekdota, ill. teoria Freudról, miszerint ő a gazdag bécsi nőket vizsgálta annak idején, még a boldog békeidőkben. Ők pedig elég sok csokit ettek, amiben bőven vannak olyan anyagok (endorfinok), amelyek az orgazmusnál is felszabadulnak. Ez pedig befolyásolhatta az álmaikat és a fantáziájukat is. Nyilván másképp, mint egy gyári munkásét, aki nem nagyon evett csokit, de pszichológushoz se járt - se pénze, se ideje nem volt rá.

kodacx 2021.03.30. 11:43:37

Nos... a KOMOLY pszichológiai kutatásoknál élből ott van, feltüntetik, közlik, hogy MILYEN populáción, annak milyen alcsoportján végezték el...
Tehát már eleve ÚGY KÉNE OLVASNI és ÉRTELMEZNI IS őket, hogy "ez, meg ez, a kísérlet, jelenség, hatás, megfigyelés, stb. a - mondjuk - random módon kiválasztott, középkorú, Londoni/nagyvárosi, brit lakosokon végzett kísérlet/vizsgálat szerint...
Erről ennyit.

A másik hogy eleve MINDENÜTT A VILÁGON, másként gondolkodik, él, cselekszik egy edukált, tanult ember, felvilágosult ember, aki mondjuk városi környezetben nevelkedett fel (és lehet, hogy pár órát nem élne túl a vadonban), meg mondjuk egy tanulatlan, műveletlen, egyszerű munkásember (aki valamihez nagyon ért... de mondjuk életében 2000 oldalnál többet nem olvasott el és ezért lenézi a tanultakat), vagy természeti körülmények között felnevelkedett (aki mind a kettő előzőt furának tartja)...
Egy ateisa, vagy egy mélyen, uram bocsá, szélsőségesen, bigottan vallásos...

A harmadik, hogy a világ népességének 67-70%-a - szellemileg is - az átlag, vagy az alatt van, él, működik. Ez nem "bántásból" meg lenézés, hanem a BIOLÓGIAI ELOSZLÁSGÖRBE!
Szóval messze nem biztos hogy ahogy és amit a legtöbb ember hisz, gondol, ahogy él, amit csinál, az jó, hasznos, praktikus... ellenben meg az az átlag, a többség, tehát ezt ismerni, tudni kell!

steery 2021.03.30. 13:50:42

Az amerikai iskolai teszteken valami okból a fehér gyerekek jobban teljesítenek, mint a néger és indián gyerekek. Ami meg is látszik a jegyeken, érettségiken, diplomákon. De vajon azt jelenti ez, hogy a fehér gyerekek jobbak? Vagy csak azt, hogy jobban rájuk van szabva a tananyag?

Ha az IQ tesztek az intelligenciát mérik, akkor a készítőik intelligenciáját tükrözik. Azt, hogy ők mit gondolnak az intelligenciáról (mi az?) és mennyire okosak azon a területen? Ezzel minden mást kizárnak a vizsgálódásaik köréből és akik rosszul teljesítenek a tesztjeiken, azokat alacsony intelligenciájúnak titulálják.

Szerintem minden módszer rossz, ami egységesíteni akarja a különböző dolgokat. Megfelelési kényszereket hoznak létre vele, kasztosítják az embereket és csábítanak a csalásra, ügyeskedésre.

midnight coder 2021.03.30. 14:50:33

@steery: "Vagy csak azt, hogy jobban rájuk van szabva a tananyag?"

Ezért aztán a szent PC nevében az amerikai iskolákban a jövõ évtõl kiveszik a tananyagból a matekot, fizikát, kémiát, ehelyett lándzsával antilopra vadászás, füstjelekkel történõ kommunikáció és tûz körül ugrálás lesz a tananyag. A természettudományok túl fehérek.

Andy73 2021.03.30. 18:41:50

@Exploiter: tegnap 273-an haltak bele csak nálunk, és több mint 1500-an vannak lélegeztető gépen. Ha az egyik a te rokonod lenne, nyilván nem írnál hisztit.
A fejlődő országokban egyébként a járvány elött is sokan éhen haltak, de a számuk csökkent, a segélyek növekedésével párhuzamosan.

Dan da Man 2021.03.31. 09:13:00

@kodacx: Azt hiszem mindent elmondtál, amit válaszként lehetett.

Egyébként a felvetés jogos és érdekes. (A sok hülyét is figyelembe kéne venni, aki itt kommentel. De szerencsére az ő véleményük totálisan irreleváns és jelentéktelen.)

És az is igaz, hogy a helyi problémákat a helyi erőknek kéne felderíteni, mert a sivatagban nem sokra mennek a brit tudósok véleményével. És ha erre egy kultúrában nincs pénz vagy hajlandóság, akkor az sajnos azt is jelenti, hogy az a kultúra "még nem tart ott". (Ez nem jelenti azt, hogy ne kellene.)
Ehhez képest mit csinálunk? Marsot kutatunk. (A kispöcsűek meg stadiont építenek.)
(Egyébként a haladóból visszafelé következtetni könnyebb, de egy valós kutatás talán hozhatna meglepetéseket. Viszont ez mindenképp a járványok elleni felkészülés utánra kerülne a képzeletbeli finanszírozási listán. És mint láthatjuk az se volt releváns - amíg aztán az nem lett.)

kodacx 2021.03.31. 10:32:37

@Dan da Man: Dankesőn!
A felvetéseddel meg én értek egyet: ahogy egy gyerektől se várható el, hogy tapasztalatok, tudás híján jó döntést hozzon, mindig a "nagyoknak", a "felnőtteknek" kell éretten gondolkodni! (Ugyanakkor ha utálja a spenótot, hányingere van tőle, akkor nem szabad ráerőltetni...)

Reactor 2022.04.24. 23:25:01

A hírcsatornák, riporterek, talkshow-majmok, egyéb médiumok se. Az "utca emberét" sose kérdezik, csak a mindenféle ilyen-olyan érdekcsoportok, gittegyletek fullajtárjait. Aztán ebből az igen szűk keresztmetszetből alkotnak véleményt az egész társadalomra nézve.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása