Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Létezik-e egyáltalán sötét anyag?

assets_newatlas_com_2.jpg

A sötét anyag kétségkívül a csillagászat egyik legnagyobb rejtélye. Feltételezik, hogy gravitációsan hat a rendes anyagra, de jelenleg még nem tudják, hogy mi az. Létezését azért feltételezik, mert érezteti jelenlétét a galaxisok, köztük a Tejút mozgásában – írja a Business Insider.

Az utóbbi években a csillagászok azoknak a csillagoknak a mozgásával is foglalkoztak, amelyek nem állnak kapcsolatban ezzel a rejtélyes anyaggal. Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben közzétett egy tanulmányban, amelyben azt állítják, hogy létezik egy galaktikai jelenség, amely, úgy tűnik, fittyet hány a gravitációnak és ennek magyarázata lehet az úgynevezett „módosult newtoni dinamika” (MOND).

A MOND feltételezését Mordehai Milgrom izraeli fizikus vezette be a 80-as években azt állítva, hogy a gravitációs vonzás törvényei némileg eltérnek az Isaac Newton által meghatározottaktól. Ebből merész következtetések vonhatók le: egy galaxis körül mozgó tárgy mozgása nemcsak a tárgy tömegétől, hanem a világegyetem minden tömegének gravitációs vonzásától is függ.

Milgrom szerint ez azt mutatja, hogy a galaxisokat nem Newton törvényei és az egyetemes relativitás mozgatja, hanem a galaxisok módosult dinamikái.

A mostani kísérletben, amely az Astrophysical Journalben jelent meg, 150 galaxist tanulmányoztak. A kutatás vezetője, Kju Hyjun Csae dél-koreai tudós így nyilatkozottt: „Azzal a feltételezéssel dolgoztam, hogy a sötét anyag létezik. Valóban meglepett, de azt kell mondani, hogy nem létezik. Vonakodtam elismerni a MOND eredményeit, de nem tagadhatom, hogy a mostani eredmények inkább a MOND-ot igazolják, mint a sötét anyagot.”

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arthurthedent 2021.06.22. 04:55:20

Ja, kár, hogy ez azért elég kemény bizonyítékokat hagy figyelmen kívül.

"Other lines of evidence include observations in gravitational lensing[4] and in the cosmic microwave background, along with astronomical observations of the observable universe's current structure, the formation and evolution of galaxies, mass location during galactic collisions,[5] and the motion of galaxies within galaxy clusters. "

Amúgy ez az elképzelés, hogy ti. nem sötét anyag, hanem a gravitáció tulajdonságainak a másága okozza a galaxisok csillagainak sebességanomáliáját egy régi elképzelés. Régi, amit mára már nyugodtan elvethetünk a megfigyeléseink alapján. Számomra a legmeggyőzőbb a galaxisok ütközésének megfigyelése.

pynkladi 2021.06.22. 05:59:11

A sötét anyag/energia,valószínűleg, ugyanolyan kitaláció mint a flogiszton és az éter volt.

midnight coder 2021.06.22. 06:49:06

@pynkladi: A fizikusoknak elméleteik és modelljeik vannak amik valahogy megpróbálják leírni a jelenségeket. Amik vagy pontosak vagy nem, vagy jók vagy nem, és minél kisebb illetve minél távolibb, nehezebben megfigyelhetõ dolgokról van szó annál kevésbé pontosak és megbízhatók.

lenörd hofstadter 2021.06.22. 07:47:45

Amikor egy vagy több tudóskának lövése nincs arról amit kutat, akkor kitalál mindent, amivel látszólag igazolja azt amit mond.
Mint ebben az esetben a figura a gravitációval... vagy mint a korábbi tudóskák a sötét anyaggal. Egyik kutya, másik eb.

A tudóskák munkáját Krippke fogalmazta meg eddig a legpontosabban:
"Kitalálok valamit amit senki sem ért, felveszek egy csomó pénzt a kutatására és elköltöm lányokra."

kvp 2021.06.22. 10:16:22

Valojaban a sotet anyag tenyleg kihagyhato, ha a megfigyelesek feldolgozasanal figyelembe vesszuk a megfigyelesek helyszineul szolgalo Foldre (es a Naprendszerre) hato relativisztikus hatasokat. Az egesz jelenseg alapvetoen amiatt lehet, hogy a Naprendszer egy gyorsulo palyan kering a Tejutrendszer kozepe korul, raadasul valamivel beljebb mint gondoltuk, igy a sebessegunk miatt merheto ido torzulas lep fel, azaz az ido folyasa szamunkra folyamatosan lassul ahogy no a sebessegunk. Ezt a relativisztikus hatas miatt ugy latjuk mintha a vilagegyetem tagulasa gyorsulna fel, de valojaban a mi orank lassul. Ez a hatas a teljes Naprendszerre ervenyes, tehat jelenleg meg nem vegzett az emberiseg olyan merest, ahol ezt a hatast ki lehetett volna kuszobolni. Ennek a lassulasnak az egyik mellekhatasa az, hogy korabban azonnalinak felteteleztuk a gravitacio hatasat is, mara valoszinusitheto, hogy ez is csak fenysebesseggel terjed. Egy gravitacios hullam athaladasabol ket egymastol tavoli detektoron elvileg megallapithato lenne nem a hullam sebessege, mint azt sokan gondolnak hanem az idotorzulasunk merteke, tehat hogy mennyivel vagyunk lassabbak. Ebbol tobb merest elvegezve szamithato lenne a lassulas merteke es amennyiben ez magassabb vagy ott korul van ami a vilagegyetem mert tagulasi gyorsulasa, akkor sotet anyag helyett megint Einsteinnek volt igaza. A gravitacios hullamok helyett esetleg meg merhetnenk a Napredszer sebesseget es tavolsagat a Tejut kozepehez kepest, de ehhez nincsennek eleg pontos tavcsoveink. (a nagyobb pontossaghoz minel nagyobb tavolsagra kellene elhelyezni egymastol ezeket a tavcsoveket, valoszinuleg a kisbolygo ovon kivulre)

arthurthedent 2021.06.22. 10:17:26

@pynkladi: "A sötét anyag/energia,valószínűleg, ugyanolyan kitaláció"

Butaságokat beszélsz.

arthurthedent 2021.06.22. 10:24:05

@kvp: "Ezt a relativisztikus hatas miatt ugy latjuk mintha a vilagegyetem tagulasa gyorsulna fel, de valojaban a mi orank lassul."

Ez ritka nagy butaság. Egyrészt a sötét anyagra nem a tágulás gyorsulása miatt volt szükség, hanem a galaxisokban a csillagok keringése miatt. Másrészt azért annyit nem lassulna az idő. Harmadrészt nem keringünk spirálvonalban. Negyedrészt ha lassulna is az idő az nem magyarázná meg a távoli és a közeli galaxisok sebeségkülönbségét.

arthurthedent 2021.06.22. 10:25:47

@kvp: "Ennek a lassulasnak az egyik mellekhatasa az, hogy korabban azonnalinak felteteleztuk a gravitacio hatasat is, mara valoszinusitheto, hogy ez is csak fenysebesseggel terjed."

Ja, bocs, nem szóltam. Azt hittem, hogy komolyan gondolod. :D

arthurthedent 2021.06.22. 10:28:35

@73939133: "fingja nincs a tananyagról, de bátorrá kamuzza magát."

Meg az egyetemeken, aztán megy a dékánhoz, hogy elégtelent kapott, pedig mindenre megválaszolt. :D Húúúú, de szép is az. :D

kalevaleeeeeez 2021.06.22. 11:45:34

kicsi a valószínűsége, de a nem létező sötét anyag bizonyítéka lehet a multiverzumnak. Ugye a "szomszédos" dimenziókon egyedül a gravitáció hat kölcsön (:)), így az ottani gravitációs csomósodások, hathatnak a mi univerzumunkra. Azaz gravitációs hatást észlelhetünk, de az anyag nem itt van, Hanem odaát :)

steery 2021.06.22. 13:20:01

A gravitációs hullámok mindenen akadálytalanul átmennek és a végtelenségig terjednek kifelé a forrásuktól, leárnyékolhatatlanul. Tehát egy 14 milliárd éve létező anyagi halmaz körül 14 milliárd fényév sugarú gömbön belül van jelen a gravitációs tere. A gravitáció nagysága (befelé, a forrása irányába taszító ereje) a távolsággal négyzetes arányban csökken. Van viszont a gravitációs hullámoknak egy kifelé taszító komponensük is, ami gyenge ugyan, de nem csökken a távolsággal arányosan, hanem mindenhol egyforma. Ennek köszönhetően nagy távolságokban a gravitáció vonzása annyira lecsökken, hogy alá megy a taszításának. Ezt azonban igen macerás kimérni, hogy mennyi, meg hol jelentkezik, mert az univerzumban mindenfelé egyre több anyag van, ahogy ismeretlen mennyiségben nő a fény és az anyag mennyisége, számos ponton, vagyis bővül az univerzumunk. A mi Napunkat nem csak a Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk vonzása tartja pályán, hanem a körülöttünk lévő összes többi csillag, bolygó, üstökös, porfelhő és minden fénykvantum gravitációs hatásainak összessége is, nem beszélve az egész univerzum környező gravitációs hatásáról. Ennek az őrülten bonyolult kölcsönhatási rendszernek az eredője az a bonyolult kialakítású és működésű univerzum, amit látunk és amit nem értünk. Ezért találnak ki hozzá egyesek mindenféle sötét anyagot meg energiát, hogy ráfogják a felfedezett különbségeket.

mcc 2021.06.22. 13:52:03

Asszem ehhez nem a Teremtőben kell hinni, hanem a Fenntartóban. Akármi módon jött létre a cuccos, ha összevissza mozognak a valamik, azt valaminek vagy valakinek befolyásolni kell jelen pillanatban is.

arthurthedent 2021.06.22. 16:03:36

@steery: "Van viszont a gravitációs hullámoknak egy kifelé taszító komponensük is"

A sötét anyag gravitációs lencse alapján mért hatása és az ütköző galaxisok vizsgálata az összes ilyen, a gracitációs egyenlet manipulációján alapuló elgondolást cáfolta.

Akárhogy is gyúrmázol a sima gravitációval az nem ad magyarázatot a megfigyelésekre, mert a sötét anyag eloszlása nem homogén. Voltak ilyen elgondolások, igen, de meglepően hamar elvetették őket.

arthurthedent 2021.06.22. 16:12:18

@steery: "hanem a körülöttünk lévő összes többi csillag, bolygó, üstökös, porfelhő és minden fénykvantum gravitációs hatásainak összessége is, nem beszélve az egész univerzum környező gravitációs hatásáról. Ennek az őrülten bonyolult kölcsönhatási rendszernek az eredője az a bonyolult kialakítású és működésű univerzum, amit látunk és amit nem értünk."

Ezt speciel elég jól értjük. Pont így merült fel először a sötét anyag létezésének ötlete. Szépen kiszámolták, hogy a csillagokramilyen gravitációs erők hatnak és kiderült, hogy komoly tömeg hiányzik.

Megmérték a csillagok sebességét közel a galaxisok magjához, kicsit távolabb és a legszélén is.

en.wikipedia.org/wiki/Galaxy_rotation_curve

A középen lévő fekete lyuk hatása és a csillagok hatása jól számolható, hiszen a fekete lyuk egyszerűen középen van, a csillagok eloszlása (hol van több) meg ismét csak ismert. Kell lennie tehát plusz tömegnek, ami az egész galaxisra eloszlik. Innen a sötét anyag ötlete.

Az, hogy sötét anyag ténylegesen létezik viszont már más megfigyelések eredménye.

Kelly és a szexi dög 2021.06.22. 17:08:17

Van több "világegyetem" is, vagy a mienk szélén megállunk?

pragmatika 2021.06.22. 17:14:54

A furcsa az a dologban, hogy ez a sötét anyag nagyjából együtt mozog a látható anyaggal. (Vagy inkább fordítva, a látható anyag mozog együtt a sötét anyaggal.)
Galaxisok ütközésénél figyelték meg.
Az egész olyan, mintha a látható anyag, ennek a sötét anyagnak a gyámsága alatt létezne. Annak egy amorf megnyilvánulásaként.
Mintha egy kendőt lobogtatna a szél, aminek a 90 %a nem látható, de tudjuk, hogy az a 10% látható rész, egy láthatatlan nagyobbnak a része, a mozgása alapján.

Ja, az valahogy nem fér a fejembe, hogy a relativitás elmélet szerint, a fénysebességhez közel, a testek tömege a végtelenhez közelít. Ezért nem lehet a fénysebességet elérni.
Nos, a tőlünk sok milliárd fényévre lévő, és tőlünk a fénysebességet megközelítő sebességgel távolodó objektumok tömege nem nőtt meg drasztikusan ?
Ugyanúgy persze a mienk is ?
Hiszen minden távolodik mindentől. Nem ? Mi is elképesztő sebességgel távolodunk azoktól. A sötét anyag nem a megnövekedett tömegünk csupán ?

pragmatika 2021.06.22. 17:36:41

Ja, meg egyáltalán, mi a tömeg ?
1 l víz 1 kg OK.
De ez a sötét anyaggal együtt ennyi ? Hiszen az már Newton idejében is itt volt.
A sötét anyagos föld vonzza, a sötét anyagos vizet. Miközben közel fénysebességgel közlekedünk valamerre.

Izgalmas.

neszóljszámnemfájfejem 2021.06.22. 17:42:28

Nekem ez valahogy a Mach elv újraértelmezésének tűnik...

pragmatika 2021.06.22. 17:51:26

Ja, most olvasom, hogy van néhány olyan galaxis, amiben nincs sötét anyag.
Na, ez is érdekes.
Az ottani víz literje is 1 kg ? :))) És a csapolt sör :)))

2021.06.22. 18:05:58

hát persze, hogy, nem jársz emberek közé?

pragmatika 2021.06.22. 18:14:45

Szóval van sötét anyag ez a lényeg.

Kopasz Szuzukis 2021.06.22. 18:23:15

@arthurthedent: Hogy is van ez? A Tejótrendszer egy klasszikus spirálgalaxis. A Naprendszer a spirálgalaxis egyik spirálkarján van. És mégsem spirális pályán mozog? Ha így lenne, akkor a spirálgalaxis már régen szétesett volna, és gyűrűrendszerek alakultak volna ki.
Amúgy ez a sötét anyag-sötét energia elmélet igen csak elmélet. Eddig csak hajánál fogva előrángatott, belemagyarázott bizonyítékokkal álltak elő az elméleti csillagászok. Jó modernkori túdósok mintájára ők is igyekeznek ízekre szedni mindent. A lehető legegyszerűbb összefüggéseket felállítva. Ha valami nem fér bele a primitivizált modellbe, akkor azt figyelmen kívül hagyják. Ilyen primitivizált modell pl. a Nap és a Föld kölcsönhatásának vizsgálata annélkül, hogy a Hold, vagy a többi Naprendszer beli égitest kölcsönhatását figyelembe venné. Jobb esetben bedobnak egy "K" faktort. Rosszabb esetben jönnek a sötét anyag elméletek.

pragmatika 2021.06.22. 18:43:19

@Kopasz Szuzukis:

Az ellapult (korong) szerkezet, és a spirálkarok is, épp a sötét anyag eloszlása miatt jöttek létre.
Ezt látszik alátámasztani az, hogy a legutóbb felfedezett galaxis, amiben nincs sötét anyag, nem ilyen, hanem olyan mint egy q.va nagy gömbhalmaz. Semmi spirálkar, semmi ellapult szerkezet.
www.csillagaszat.hu/hirek/tovabb-folytatodik-a-sotet-anyagban-szegeny-galaxis-vitaja/

pincébezuhanási tudományok doktora · http://youtu.be/mymvU1Yydvw?t=640 2021.06.22. 19:08:22

Sötét anyag biztosan van, egyik megjelenési formája Brendel Matyi.

mcc 2021.06.22. 20:47:14

@HozzászóláSoma Következő: hát nemtom, mikor volt órásmester, 200 éve, még az Ember Tragédiájában van.
Akkor nem lennének anomáliák. Azt mondjuk ugye, hogy kell a sötét anyag, vagy a szomszéd univerzum, hogy beavatkozzon. De miért ne avatkozhatna be a Teremtő-Fenntartó s.k.?
Neked miért szimpibb a visszavonult Teremtő?
Ha valaki folyamatosan igazgat, nem kell aggódni azon, hogy nem tudunk stabil Naprendszert modellezni stb.

arthurthedent 2021.06.23. 06:21:14

@pragmatika: "Nos, a tőlünk sok milliárd fényévre lévő, és tőlünk a fénysebességet megközelítő sebességgel távolodó objektumok tömege nem nőtt meg drasztikusan ?"

Nem a dolgok mozognak a fénysebességnél gyosabban, hanem új tér születik közöttük, ezért a távolságuk gyorsabban nő, mint amilyen sebességgel mozognak valójában.

Úgy képzeld el, mintha egy gumilepedőn mászkálnának a hangyák, ahol a gumilepedőt valaki egyre nagyobbra húzza. A hangyák lassan másznak, a távolságuk viszont gyorsan nő.

arthurthedent 2021.06.23. 06:24:37

@Kopasz Szuzukis: "Naprendszer a spirálgalaxis egyik spirálkarján van. És mégsem spirális pályán mozog?"

A spirált nem együtt mozgó csillagok alkotják, a nap ki és belép a spirálokba.

A spirál valójában egy hullám, ahol a fényes spirált találod, ott fényesebb csillagok vannak, nem több csillag. Hullám, ahogy a tengeren is haladó hullámok vannak, de ahogy a hullám végigfut a vízen nem feltétlenül halad a víz arra, amerre a hullám.

arthurthedent 2021.06.23. 06:28:46

@Kopasz Szuzukis: "Amúgy ez a sötét anyag-sötét energia elmélet igen csak elmélet. "

A természettudományban nincs az elméletnél magasabb foka a tudásnak. Az, hogy az anyagot atomok alkotják szintén egy elmélet, mint ahogyan az is, hogy a villám elektromosság, a fény fotonokból áll vagy az elektronok és a protonok vonzzák egymást.

"Eddig csak hajánál fogva előrángatott, belemagyarázott bizonyítékokkal álltak elő az elméleti csillagászok."

A csillagászok számításokkal állnak elő. Mi, akik nem ismerjük a számításokat csak a fura ismeretterjesztő magyarázatokat látjuk, amik "hajuknál előrángatottnak" tűnnek. Persze, bizarr, fura dolognak tűnnek, de hát ilyen a világ, nem érdekli, hogy nekünk mi tűnik bizarrnak és furának.

arthurthedent 2021.06.23. 06:31:36

@Kopasz Szuzukis: "Ha valami nem fér bele a primitivizált modellbe, akkor azt figyelmen kívül hagyják. Ilyen primitivizált modell pl. a Nap és a Föld kölcsönhatásának vizsgálata annélkül, hogy a Hold, vagy a többi Naprendszer beli égitest kölcsönhatását figyelembe venné."

Ez butaság. Ha úgy számolnának, hogy nem vennék figyelembe a többi égitest hatását, akkor nem jönnének ki a számok és a marsra induló űrszonda alaposan eltévedne. Hidd el, hogy senki sem számol úgy, ahogyan te itt leírtad. A csillagászat nagyon kemény matek, nem lehet általános iskolás szinten hibát találni benne.

arthurthedent 2021.06.23. 06:37:44

@pragmatika: "1 l víz 1 kg OK.
De ez a sötét anyaggal együtt ennyi ? Hiszen az már Newton idejében is itt volt."

A sötét anyag eloszlása más. Amikor ilyen kis léptékben vizsgálódsz, akkor a sötét anyag hatása nem jelentős, ahhoz nagyon nagy, több naprendszernyi teret kell vizsgálnod. Ezek szerint, ha a kérnyező pár száz csillag által körülzárt teret vizsgálod, akkorott valószínűleg találsz annyag sötét anyagot, ami kiadja a csillagok tömegének sokszorosát, de ha a kissszobára korlátozod a vizsgálataidat, akkor itt leenyésző a sötét anyag mennyisége.

Olyan ez, mint mondjuk a levegő budapesten. Összességében sok-sok tonnányi, de a kislábosban elég kevés van.

Feltéve persze, hogy a sötét anyag valójában gyengén kölcsönható, tömeggel rendelkező részecskékből áll. Egyes más (kevésbé valószínű) elgondolások szerint a sötét anyagot sok, kisebb fekete lyuk alkotja.

arthurthedent 2021.06.24. 08:43:05

@pynkladi: Igen, lehetséges, nem hiszem, hogy butaság akkor sem, ha történetesen nem igaz. Ezzel kapcsolatban két dolgot érdemes tudni szerintem:

1) Az ilyen hírek általában nem említik, hogy az adott ötletet mennyire szignifikánsan tudták kimutatni, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy igaz. Megírják, hogy "lehet, hogy ez van", nem írják meg, hogy "az eredeti elképzelés még mindig egymilliószor valószínűbb.

2) A sötét anyag létén ez nem változtat. Eleve a sötét anyagot galaxisokon belül feltételezték, merthogy ott tömörül és a sötét anyag bizonyítékaként felhozott mérések sem függenek a galaxisok számától.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása