Itt van a nyár és vele a kis csípős grillezett kolbász, az észak-afrikai, főleg a Mahgreb-országokban népszerű merguez, amelyből Franciaországban évente közel 250 milliót fogyasztanak.
Arról, hogy tulajdonképpen miből készül a merguez, dokumentumfilmet mutatott be a France 5. Ez annál is inkább fontos, mert a kolbászkának kezd rossz híre lenni. A sajtóban megjelent cikkek, mint kiderült, gyakran jogosak voltak. 2016-ban a francia egészségügyi hatóság 249 helyen vizsgálta a terméket, és megállapította, hogy 3-ből 2 tartalmában „anomáliák” vannak. Sok gyártónak azzal sikerült csökkentenie az árat, hogy minimális húst rakott bele. Helyette egy kis keményítőt, növényi cukrot, színezéket és sok vizet tesznek.
A fogyasztóknak azért nem kell kétségbe esniük. Vannak még helyek, ahol a merguez igazi. A Huffington Post példaként említ egy caen-i gyártót, akinek a mergueze 60% marhahúst, 40% bárányhúst, különböző, mindenek előtt erős fűszereket és fokhagymát tartalmaz és báránybélbe van töltve.
Az üzletek a terméket nagyon különböző áron, 5-45 euróért árulják kilóját. Az ára mellett árulkodik a külső kinézet is. Ha ugyanis alakja szabályos egyenes, nem sok jót jósol, mert az igazit kézzel formázzák, majd felakasztják több órára száradni, ezért egyenetlen formát ölt. Árulkodik a színe is, nem rózsaszínnek, hanem barnásnak kell lennie. Ha a szeletelésnél fehér pontok tűnnek fel, amelyek az idegekhez tartoznak, a hús minősége nem elsőrendű. Ha viszont nincsenek benne külön darabok, hanem szinte szétomlik, isteni gasztronómiai élvezetben lehet részünk.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.