Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 21/6-2.

rainbowmercury-1440x1440.jpg

Tisztázzunk valamit: a szexuális orientáció abszolút magányügy, egészen addig, amíg rá nem akarom kényszeríteni az enyémet másra. Ugyanúgy, mint a hit vagy a filozófiai-politikai eszmék.. A pedofilia viszont nem az. Ez utóbbi bűncselekmény. Akár milyen nézeteket vall az illető, vagy melyik pártnak a tagja. Ilyen egyszerű. Még jó, hogy a pszeudo-keresztények nem vonták tilalom alá azt az evangéliumi mondatot, hogy „engedjétek hozzám a gyermekeket”, bár abban sem vagyok biztos, hogy olvasták…

Ha egyszer valaki szociopszichológiai tanulmányt ír az aljasság zsenialitásáról, az Ov klán az iskolapélda. Lenyűgözőek az ellenségteremtésben, a megosztásban, és az ellenszerét még mindig keressük.

Több mint 50 éve vagyunk barátok a római orvos Manuelével, aki nagyon szereti Magyarországot. Már a 80-as években is járt nálunk, aztán amikor 2015-ben mi voltunk Rómában, feleségével, Gabrival elhatározták, hogy kétévente eljönnek Budapestre. Így is volt 2016-ban és 2018-ban is. Tavaly jöttek volna áprilisban, de hát egész Európa zárva volt. Igaz, a budapesti szálloda nem fizette vissza az előre lefoglalt négy éjszakát, de ennek ellenére úgy döntöttek, hogy majd idén nyáron jönnek. Utazásuk jövő pénteken lenne esedékes, és bár még reménykedünk a csodában, sajnos egyre kevesebb az esély, hiszen mindeddig nem született megállapodás a kölcsönös védettségi elismerésről Olaszország és Magyarország között és így, még ha be is engednék őket két negatív teszttel, sehová nem tudnánk jószerével menni, ahová "igazolvány" kell. Barátom nagy focirajongó, 2016-ban együtt tomboltuk végig a Fő téri nagy kivetítő előtt az olasz-spanyol EB-meccset, természetesen most is követi az eseményeket. Látta a portugálok elleni mecccsünket és alaposan kiakadt azon, hogy miközben külföldiek csak különleges esetben utazhatnak Magyarországra, a stadion tele van, és az emberek még maszkot sem viselnek. Próbáltam megmagyarázni neki ezt a "mechanizmust" biztosan felfogja, mert okos ember (korábban a Gemelli klinikán dolgozott, mint sebész-gasztroenterológus, de most már 20 éve háziorvos), de nem biztos, hogy megérti....

Napok óta jár egy óbudai piac egyik kifőzdéjéhez egy pár: egy negyvenes, telt, de jó alakú, erősen dekoltált nő és egy magas, férfihangú, ám egyértelműen nőtestű, nagy műszempillákat és hosszú sárga műkörmöket viselő ember. Arca egyelőre ismeretlen a maszkviselés miatt. A kifőzdében már ismerősként üdvözlik őket, értékelik a humorukat. A minap a sorban valaki csak annyit jegyzett meg, hogy az utóbbi hölgy biztosan balerina volt, mert annyit mozog…

Ama „törvény” másnapján a királyi 5-ös a Szevasz, Vera című 1967-es Herskó-filmet vetítette, amelynek egyik főszereplője a kommunisták által többszörösen elítélt színész volt, aki nyíltan bevallotta másságát. Egy kis szerepben feltűnt a hajdan nagy népszerűségű színész-műsorvezető, akinek orientációja szintén nem volt titok senki előtt.

Olaszországban mostantól maguk a producerek határozzák meg egy-egy film korhatárát. Az állami cenzúrának kuss. Abban az országban, ahol korábban évtizedekre betiltották Bertolucci Utolsó tangóját és Pasolini Salóját. Kár, hogy egyikük sem érhette meg..

A vezérlő elfelejti azt a népi, nem-dakota mondást, miszerint felmelegítve csak a töltött káposzta jó. Másfél év után elővette a migránsokat, akik a járvány tombolása idején mintha nem is léteztek volna. Lehet, hogy csak megbújtak a járvány örve alatt ama milliárdos tőzsdecápa utasítására? Ettől még gyülekezete beveheti, hiszen nekik nem az számít, amit mondanak, hanem azt, hogy ki. És már beléjük vésődött, hogy ő soha nem hazudik…

Először sakkoztunk 88 éves Apámmal, miután kijött a kórházból második szívműtétje után. El is páholt alaposan, majd közölte: „Úgy látszik, még nem vagyok teljesen hülye.” Hej, ha az országnak csak a fele lenne annyira hülye, mint az én drága Öregem, nem itt tartanánk…

„A franciák megnyertek két világbajnokságot, és elbuknak egy országot. A fehér ember bukja Európát” – mondja nekem egy taxis a magyar-francia EB-meccs előtt. Szerencsére gyorsan megérkezem, mielőtt vitába kellene bonyolódnom vele. Magamban Roy Harper dalát dúdolgatom: „I hate the white man”.

Dante azt írja az Isteni színjáték elején önmagáról: „Születését tekintve firenzei, erkölcseit tekintve nem az.” Kezdem én is hasonlóképpen érezni magam, és erre akkor döbbentem rá, amikor nem tudtam igazán örülni a világbajnok franciák elleni, valóban bravúros döntetlennek…

A már többször idézett hajdani párttitkár, most hűséges alattvaló szerint a vezérlő óriási diadala, hogy ikszeltünk a franciákkal. Hajdan az észak-koreai búza is úgy megijedt Kim Ir Szen elvtárs helyszíni útmutatásaitól, hogy egyszerre duplájára kezdett el nőni.

Ha én meleg lennék, most kezdenék igazán félni, hogy a kormányfő bejelentette: aktívan védelmezi a homoszexuálisok jogait. Nem is szólva az ateistákról, akiket a keresztényeknek kötelességük megvédeni.

Hogyaszongya, „eljött az idő, amikor a magyarok nem féltek.” Ezek szerint ő nem magyar? Mert a fiúk valóban a pejslijüket is kitették a pályára Münchenben, és a németek csak rutinjuknak köszönhették, hogy megmenekültek. Ő viszont még a tribünre is gyáva volt felülni.

Felvágott vég: 500 ft/kg – olvasom a piac egyik húspultján.

„Ó, Boldog Magyarország! Csak ne hagyja magát félrevezetni már!” – írta Dante a Paradicsom 19. énekében az utolsó Árpád-házi király, III. András idején.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Göbölyös N. László 2021.07.02. 15:26:10

Ismételten felhívom tisztelt látogatóim figyelmét, hogy minden gyűlöletkeltő jellegű hozzászólást gondolkodás nélkül ki fogok moderálni, ahogyan eddig is tettem. Van épp elég hely a magyar neten, ahol ezt büntetlenül meg lehet tenni, ez az oldal nem az.

gigabursch 2021.07.02. 21:19:36

@Göbölyös N. László:
A magyar nyelv helyes és valós használata nem gyűlöletkeltés.
Ellenben a tudatos félrebeszélés nem segíti a tisztánlátást.
Miattam kimoderálhatsz - szíved joga. Tégy belátásod szerint.
Attól még a meleg szó jelentése továbbra is a hőmérsékletre utal és nem a szexuális identitásra. A magyar nyelv szabályai szerint.

Göbölyös N. László 2021.07.03. 08:17:56

@gigabursch: Ha minden szót, aminek más értelme is lett az elmúlt 100 évben, kihagynánk a nyelvből, akkor még mindig úgy beszélnénk, mint a reformkorban, ezt egyetlen nyelv sem engedheti meg magának. A tudatos félrebeszélést pedig azok követik el, aki a pedofíliát és a homoszexualitást egy kalap alá veszik. Ha valaki egy másik embert zaklat, teljesen mindegy, hogy mi a szexuális orientációja, az büntetendő. Ellenben ha valaki a homoszexualitását a magánszférájában, beleegyező, nagykorú partnerével éli meg, akkor ahhoz senkinek semmi köze. Az pedig, hogy a homoszexuálisok ember joga egyet jelent irányultságuk propagálásával, nem más, mint sunyi csúsztatás...Ez az én véleményem.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása