Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Paul Auster: „Amerikám, nem tudsz bocsánatot kérni”

photo1file-1024x640.jpg

Paul Auster a 28 éves korában meghalt amerikai íróról, Stephen Crane-ről írta legújabb regényét, a Burning Boy-t. Úgy tűnik, mintha a Bátorság vörös jele szerzőjének életét dolgozta volna fel, de valójában spirituális egyenleget készít, amely így foglalható össze: „Az emberi tapasztalat csődre ítéltetett ostobaságunk miatt.”

A szerző a Repubblicának adott interjút.

-Ön egy 738 oldalas könyvet írt egy tüdőbajban 1900-ban meghalt íróról. Miért?

-Befejeztem a 4321 című könyvemet és kimerültem. Hogy magamhoz térjek, elkezdtem olyan könyveket olvasni, amelyekre régóta vágyon. Elkezdtem Crane-t és nem tudtam abbahagyni. Ragyogó költői realizmus, amely szembe megy korával. Amerika válasza Keats-re, Shelley-re, Schubertre és Mozartra. Először 200 oldalra gondoltam, de akár a végtelenségig is folytathattam volna.

-Ön azt írja, hogy A harmadik viola az első posztmodern regény.

-A szereplők tudják, hogy egy történet hősei. A könyv csupa párbeszédből áll. Nincsen semmi magyarázat, csak azt olvassuk, amit mondanak, gyakran zavart félmondatokban. Olyan, mint egy film forgatókönyve és Crane néhány héttel azelőtt fejezte, hogy a Lumiére-fivérek megtartották első vetítésüket Párizsban. Valami volt a levegőben és ő ezt megérezte az óceán túlsó oldaláról.

-Hogyan változtatta meg az amerikai irodalmat?

-Sehogy, mert senki sem olvasta. Ezért írtam meg.

-A bátorság vörös jelvénye  viszont világsiker lett. Mi tette remekművé?

-Senki sem írt a háborúról úgy, mint Crane. Feloldotta a 19. század regényeinek konvencióit. Nem tudjuk, miért harcolnak, nincs kimondva, hogy az amerikai polgárháborúról van szó, meg sem említi Lincolnt, vagy a rabszolgaságot. Minden csak egy fiatal katona fenomenológiai tapasztalatára összpontosít.

-És szegény, úgy menekült a mészárszék felé, mint egy alvajáró, ahogyan Crane generációja az első világháború felé.

-Ő ugyan nem érte meg azt, de újságíróként tudósított a görög-török és a spanyol-amerikai háborúról, amelyek megelőzték. Európa vérben ázott, ezer évi pusztítás után felépített egy bonyolult szövetségi rendszert, hogy megakadályozzon egy újabb robbanást. De Ferenc Ferdinánd meggyilkolásával minden összeomlott, a nagyhatalmak globálisan csaptak össze úgy, hogy még azt sem tudták igazán, hogy miért.

-Ön azt állítja, hogy a háború Kubában az amerikai évszázad kezdetét jelentette. Vajon Crane észrevette ezt?

-Nem. Azt hitte, hogy az Egyesült Államoknak nincsenek területi ambíciói, és csak azért avatkozott be, hogy megmentsék a kubaiakat a spanyol gyarmati elnyomástól. Naiv volt, gyűlölte a brit imperalizmust, és ha tudta volna, hogy Amerika is ebbe az irányba megy, fellázadt volna.

-Ugyanezeket a hibákat követjük el ma is? A szovranizmussal, a populizmussal ugyanolyan alvajáróként megyünk a katasztrófa felé?

-Mindig elkövetjük ugyanazt a hibát, mert a jelenben élünk, nem tudunk a jövőbe tekinteni. Gondolja el, milyen rosszul kezeljük a covidot. Lennének intelligens megoldások, de kerüljük azokat. Még két év után is milliók halnak meg. Vagy itt a globális felmelegedés. Kockáztatjuk az emberiség elpusztulását, de nem teszünk semmit. És mi fog történni? A Föld forog majd tovább nélkülünk. Ha már nem leszünk, nem lesz szennyezés sem. Az erdők újra nőnek, az állatok is visszatérnek. A Föld regenerálódik, mert nincs szüksége ránk. Az emberi kísérlet csődöt mond, mert ilyen ostobák vagyunk. Soha nem tanultunk meg együttműködni, csak ilyen vagy olyan okból egymást ölni. Ez a teológiai vagy filozófiai magyarázata erre a jelenségre, de bővebben is kifejthetem.

-Kérem.

-Beszélhetünk az amerikai, a magyar, a lengyel, a Fülöp-szigeteki, a kínai, a brazil politikáról, a tendencia nyilvánvalóan ugyanaz. Eltávolodunk a demokráciától, mert az megtöri a rendszert. Az emberek frusztráltak, dühösek, kétségbeesettek, zavartak, a vezetők nem akarnak felelősséget vállalni, ezért keresnek egy erős embert, aki megoldja a problémákat. Ez a nagy hibánk, amit folyton megismétlünk. Volt egy Hitlerünk, egy Sztálinunk, egy Mussolinink, egy Francónk, pedig lehetne másképpen is. De az sem kizárt, hogy újra idejutunk, ez benne van a levegőben.

burning-boy-5.jpg

-Crane nem szól a rabszolgaságról. Tisztában volt a faji problémákkal?

-Igen, az 1897-ben írt Szörnyeteg arról az időről szól, amikor az amerikai legfelsőbb bíróság intézményesítette a faji szegregrációt. Ez a rasszizmus szörnyű korszaka volt. A feketéket kizárták egész Amerikából, nemcsak Délen, hanem Északon is.

-Mára megváltoztak a dolgok?

-Igen, de nem nagyon, a lényeg ugyanaz maradt. És ennek az az oka, hogy az országnak soha nem volt bátorsága beismerni, hogy mit csináltak a fehérek, hogy egy nemzetet alapoztunk a rabszolgatartásra. Utálom összehasonlítani a rabszolgaságot a nácizmussal, de a németek legalább megpróbáltak bocsánatot kérni az 1930-as, 40-es éves szörnyű bűntényeiért. Az amerikaiak soha. Még mindig lengetjük a konföderációs zászlókat, és déli politikusok, tábornokok szobrain vitatkozunk. Képzelje el, milyen lenne, ha Németországban Hitler-szobrokat és horogkereszteket lehetne látni! Ha megkérdezzük tőlük, miért, azt felelik, hogy ez része Amerika történelmének és büszkének kell lennünk rá. Nem, egyáltalán nem kell büszkének lenni a rabszolgatartókra, akik négy évre kettészakították és vérrel mocskolták be az országot. A Dél vesztett a csatatéren, de győzött a bíróságon a szegregáció törvényesítésével. És azzal is, hogy az amerikaiak agyában elültették a régi szép idők iránti nosztalgiát. Elég volt az Elfújta a szélből, és Griffith Egy nemzet születéséből, amely a Ku Klux Klan születését mesélte el. És soha nem beszéltünk az őslakosokról. Egyszerűen lemészároltuk őket, és elvettük a földjeiket, azt mondván, hogy az törvényesen a miénk. Mindez Európából jött. Hajóra szálltunk és hódítani indultunk. Mert keresztények, fehérek, felsőbbrendűek vagyunk, és azt tehetünk, amit akarunk.

-Crane rendszeresen kereste prostituáltak társaságát, hírnevét tette kockára azzal, hogy egyiküket a bíróság előtt védte. Végül egy bordélyház madámja karjaiban halt meg. Vajon mi lenne vele a MeToo korában?

-Félénk volt, tisztelte a nőket, soha nem használta ki őket. Feleségét, Corát, többre tartotta magánál. Az örömlányok viszont ott voltak New York-ban, de ez a viktoriánus erkölcsiségnek volt köszönhető. Csak nős ember vihetett ágyba egy nőt, minden más botrányosnak számított. Ezért a férfiak, fiatalok és idősebbek, a prostituáltakhoz jártak. Crane azonban nem bélyegezte meg őket, megindította őt a nyomorúság. Tudta, hogy ha egy lány New York egyik rossz hírű negyedéből jött, két választása volt: vagy fillérekért dolgozik egy sötét gyárban, vagy pedig áruba bocsátja a testét, egy jobb élet reményében, miközben megszenvedi egy képmutató társadalom kiközösítését. Crane szívén viselte az elesettek, a szegények, a bűnbeesettek sorsát, de izgatták a veszélyes élethelyzeteket is. Úgy írta azonban meg ezeket, hogy nem önmagát tette a figyelem középpontjába, mint egyes utódai.

-Kire gondol?

-Hemingway-re, aki mindent Crane-től tanult. Anyja ismerte Stephent, és olvasta gyerekkönyveit a kis Ernestnek. Cerane szeretett vadászni, halászni, lovagolni, volt haditudósító. Ő mindezt a maga visszafogottságával tálalta, Hemingway viszont dicsekvésből, férfi egója erősítésére, amelyet állandó veszélyben érzett. Crane viszont biztos volt magában, és nem kellett magát machónak mutatnia.

-Azt írja, hogy Crane munkásságának alapja volt a szorongása. Szüksége volt erre az alkotáshoz?

-Igen, bizonyos értelemben. Tarkovszkij mondja, hogy az emberek azért alkotnak, mert az élet nem tökéletes. Felismerem magamat ebben a mondatban. A boldog embereknek nincs szükségük a művészi alkotásra. Ha viszont megérted konfliktusaidat, és a világ igazságtalanságát, úgy érzed, ki kell azokat fejezned. Az emberi élet konfliktusokon alapul. Érdekes lenne írni olyan történetet, amelyben mindenki jó és boldog, vajon ki olvasná el?

-Crane számára az újságírás alapvető volt, nemcsak a megélhetés, hanem az ihlet szempontjából is. Összefonódhat-e még a sajtó és az irodalom?

-Nem, ennek vége. Crane az írott sajtó fénykorában élt, nem volt még rádió, film, tv. Csak New York-ban 37 napilap volt, ebből 18 angolul, 19 más nyelveken. Rengeteg lehetőség volt az írók számára, a hírek, novellák, rajzok, versek mind elfértek. Crane a New Journalism-ot művelte, még mielőtt azt feltalálták volna. Mára ez elmúlt. A mai médiában, főleg az interneten, rengeteg az információ, ami vagy igaz, vagy nem, de ritka közöttük, ami jól meg van írva. Nem az a hely ma még, ahol az igazi írásművészet megél.

-

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.01.05. 11:43:54

"738 oldalas könyv" ??? Hűha ...
Amikor már egyre kevesebbet olvasnak az emberek?

Jómagam csak egy A5-ben nagyobb betűnagysággal lazán szerkesztett 104 oldalasat írtam, de a következő könyvem csak néhány oldalas lesz. kb 20 alatti. A fő tartalom ennél is kevesebb lesz, csak 3-4 oldalnyi ebben a méretben. Csak e-könyvként egyből három nyelven jelentetem meg. Magyar-angol-német.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kultúrtörténet (56) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása