Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Nátán Saranszki: Oroszországból újra Szovjetunió lesz

f170627ys35.jpg

Az elmúlt hónapokban Oroszország egyre inkább emlékeztet a Szovjetunióra, amire 30 éve nem volt példa. Ezt egy olyan ember állítja, aki nagyon is jól ismerte a szovjet rendszer elnyomását: Nátán Saranszki egykori szovjet ellenzéki, ma izraeli politikus, ráadásul éppen Donyeckben, az orosz-ukrán háború egyik fő hadszinterén jött a világra 73 évvel ezelőtt.

Saranszkit annak idején a Szovjetunió-beli zsidók érdekében végzett tevékenysége miatt 10 évi gulágra ítélték „hazaárulás” címén. Végül a nemzetközi tiltakozás hatására 1986-ban kiszabadult és azonnal emigrált Izraelbe. Ott politikai pályára lépett, és 1989 után a  Szovjetunióból kivándorolt zsidók beilleszkedését segítette. Több izraeli kormánynak is tagja volt, 2009 és 2018 között pedig a bevándorlással foglalkozó Zsidó Ügynökséget vezette. A hajdani ellenzékivel a Repubblica készített interjút.

-Naftali Bennett izraeli kormányfő mindenkit meglepett, amikor Moszkvába látogatott és Vlagyimir Putyinnal tárgyalt. Mit gondol erről a közvetítési kísérletről?

-Örülni kell minden olyan kezdeményezésnek, amely véget akar vetni ennek a szörnyű háborúnak. Bennett egyike a szabad világ utolsó vezetőinek, aki még képes szót érteni Putyinnal, ezt ki kell használni. Számos okból Izrael óvatosabban bírálta az orosz politikát, mint más országok. Ezzel együtt nem látom, hogyan lehetne meggyőzni Putyint, hogy állítsa le a háborút.

-Ön nemrégiben bírálta Izraelt, hogy nem képvisel keményebb álláspontot.

-Izrael sokat tesz humanitárius téren, de Oroszország ellenőrzi Szíria légterét, amely fontos nemzetbiztonságunk szempontjából. Ezt a Nyugat engedte meg, mint ahogyan azt is, hogy Irán ilyen agresszív legyen a térségben. Így aztán függővé tett bennünket Putyintól és ezt nem felejthetjük el.

-Mi járhat Putyin fejében?

-Putyin meg van győződve arról, hogy Ukrajna nem igazi nemzet, és hogy a népét nem érdekli, ha orosz fennhatóság alá kerül. Éppen ezért meglepte őt az ellenállás. De meglepte a Nyugat reakciója is, nem hitte, hogy ilyen gyorsan és határozottan cselekszik, azt gondolta, hogy minden ország csak a saját érdekeinek védelmével törődik. Volt azonban, amiben nem tévedett, például abban, hogy a nukleáris fenyegetéstől megijednek. Éppen ezért utasították el Ukrajnának azt a kérését, hogy nyilvánítsák légterét repüléstilalmi zónává. Attól tartok azonban, hogy még a téves előrelátásai is csak növelik vadságát és elszántságát, hogy bármi áron elérje célját.

-Gondolja, hogy komolyan kell venni a nukleáris fenyegetést?

-Oroszország nem a világ legerősebb országa, de Putyin elérte, hogy alapvető nemzetközi normák megváltozzanak. A második világháború után Európában az a nézet uralkodott, hogy megszűnt az erőszakos területfoglalás. Ő bebizonyította, hogy ezen túl lehet lépni, akár a nukleáris elrettentés gondolatának bevetésével, hogy a Nyugat ne avatkozhasson be.

-Mennyiben hasonlít a mai Oroszország a Szovjetunióra?

-Néhány héttel ezelőttig, minden probléma ellenére  még nagyon távol volt tőle, sokkal szabadabb volt. De azóta a helyzet sokat romlott, gyakorlatilag bezártak minden internetes ellenzéki fórumot, számos orosz értelmiségi elmenekül az országból, sokakat letartóztattak. Néhány nap alatt az oroszokat elvágták a szabad információtól, jobban, mint harminc év óta valaha.

-Van lehetőség arra, hogy az oroszok fellázadjanak Putyin ellen?

-Nehéz mérni az ellenzést, mivel nincsenek erről megbízható adatok. Úgy tűnik, hogy az embereknek nem tetszik a háború és a szankciós politika sem. Hirtelen elvesztették megtakarításaik 30%-át és számos más nehézségbe ütköznek, például a külföldi utazások terén. Az azonban egyelőre nem látszik, hogy lesz-e ebből igazi ellenzéki mozgalom. Mindenesetre Putyint sürgeti az idő, hogy minél előbb befejezze a háborút.

-Izraelben nagyon sok oroszországi eredetű ember él. Hogyan élik meg a konfliktust?

-Nagy a szolidaritás Ukrajna mellett, még az Oroszországból érkezettek részéről is. Sokan vesznek részt a humanitárius akcióban, és érzelmileg is támogatják Ukrajnát.

-Milyen érzés a pusztítás képeit látni?

-Nagyon nehéz, hiszen jól ismerem ezeket a városokat. A sors iróniája, hogy Putyin, aki szerint az ukránok nem önálló nép, rájuk irányította a világ figyelmét. Az ukrán nép bebizonyította, hogy bátran, elszántan harcol a szabadságáért. Meg is hatódnék ezen, ha nem lenne olyan szörnyű.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Etniez 2022.08.20. 16:37:13

És ugyanaz lesz a vége is.

Wildhunt 2022.08.20. 16:48:09

Sőt, Putyin a sátán és csak azért támadott mert őrült, halálos beteg, és ukrán gyerekvért akart a vodkájába.

midnight coder 2022.08.20. 16:48:52

@Etniez: Európával együtt.

Amúgy teccettek volna emberszámba venni az oroszokat Jelcin idején, illetve Putyin időszakának az elején, és Kína helyett az oroszokhoz, illetve abba a régióba telepíteni az ipart. Akkor mára lenne ott egy virágzó, demokratikus ország, kb. Észtország színvonalán, vagy még magasabb szinten, és Európa is sokkal-sokkal jobb bőrben lenne. Csak már akkor is felülírta az ideológia és a kapzsiság a racionalitást a nyugati politikusoknál és az őket irányító tőkés csoportoknál.

midnight coder 2022.08.20. 17:01:56

@Wildhunt: Azt, hogy Putyin miért támadott nehéz lenne innen megmondani. Mi nem tudjuk azt amit ő tud, illetve tudni vél, max. elméleteket gyárthatunk.

Az egyik az, hogy Putyin tényleg egy beteg - jó eséllyel elég súlyos beteg - ember aki szellemileg sincs feltétlenül topon, és esetleg így akarja magát beírni a történelembe. Mondjuk szerintem 60 év felett senkinek nem lenne már szabad ilyen fontos politikai szerepet vállalnia. Erre amúgy a legjobb példa Biden.

A másik, hogy durván elszámították magukat - hogy aztán ebbe mennyit játszottak bele a körülötte lévő esetleges talpnyalók, héják, és mennyit esetleg az amcsi titkosszolgálat valószínűleg soha nem tudjuk meg. Bár hosszabb távon az ami történik az amcsiknak nem jó, de rövid távon pár amcsi cégnek (olajpala üzletág, LNG üzletág, fegyvergyárak) igen.

A harmadik, hogy a ruszkik nagyon is jól tudnak valamit amit mi nem. Én ezt a lehetőséget sem zárnám ki.

Én az első és a második között tippelnék egyébként. A ruszkik korábban is sokat bénáztak, Pl. a Navalnij megmérgezése. Bár őszintén szólva ezt sem annyira értettem: az nem létezik hogy ha a ruszki titkosszolgák ennyire meg akarnak ölni valakit, az utána életben maradjon, hacsak nem Raszputyin leszármazottja az illető.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.20. 18:06:53

@Wildhunt: A kisebbségi komplexust ne feledjük, mert még viktornál is alacsonyabb!

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.20. 18:08:12

Ha nem lenne egy barom, lassan már sajnálnám is az öreget, hogy tábornokot akart játszani de nem jött neki össze.

birkamenet 2022.08.20. 19:06:09

@midnight coder:

Teneked orbán bélgázai már régóta elvették az eszedet. A legborzalmasabb az, hogy te annyira kóros elmebeteg vagy, hogy fogalmad sincs róla, hogy te egy végstádiumos kóros elmebeteg vagy. Te deformüalt agyú, most meg mán az as baj, az EJU meg a ZUSA nem exportálták a demokrácijátt?

Te idióta, demokráciát exportálni Oroszországba, a világ legagymosottabb társadalmába? Jaj de hülye vagy te már megint, olyan mintha az ember belőletek a kétmillió orbán birkából akarna europeert nevelni. Jaj de menthetetlenül hülye vagy te!

Etniez 2022.08.20. 19:20:37

@midnight coder: dehogy Európával együtt. A történelem mindig ismétli önmagát.

juletræ 2022.08.20. 21:16:39

@midnight coder: "Akkor mára lenne ott egy virágzó, demokratikus ország, kb. Észtország színvonalán, vagy még magasabb szinten, "

Ha-ha-ha
Bili+kez+felebred.

juletræ 2022.08.20. 21:26:09

@midnight coder: "Azt, hogy Putyin miért támadott nehéz lenne innen megmondani. "

Innen is meg tudom mondani.
Az egesz az "erøs emberesdi" miatt van

Ez tørtenik ha egy idiota (="karizmatikus vezetø", "atfogo vizioval rendelkezø politikus" azaz gyakorlo pszichopata) a fejebe vesz valamit. Egyszemelyi døntes.

Nyugaton testuleti døntesek vannak: minel fejlettebb nyugati orszag (vagyis: a german nyelv egy valtozatat hasznalja es nem elkorcsosult latint) annal inkabb.

Persze balesetek (="karizmatikus vezetø", "erøs ember") ott is vannak (pl az USA 45. Elnøke) , de a rendszer jo esellyel megkuzd az ilyen uzemzavarokkal.

juletræ 2022.08.20. 21:34:32

Es ez az egyok oka amiert a Nyugat idaig siketes volt es szvsz a jøvøben is az marad.

A nyugati ember inkabb tenyvezerelt: ha valami nem megy, akkor a tenyekhez alakitja a cselekveset es a strategiajat.
Az "arcvesztes" nem sxempont, hiszen az a hatekonysagot (=vegul az legyen amit akarok) gatolja.

A hibakat el kell ismerni es tanulni kell beløluk. A legnagyobb ostobasag ugyanazt es ugyanugy erøltetni ami szemmel lathatoan nem megy.

A micimaci (zero covid) meg a szergej (ukrajna szetløvese a semmiert) ity baltazzak el :)

Tiszta haszon.

arthurthedent 2022.08.20. 22:31:50

@midnight coder: "Amúgy teccettek volna emberszámba venni az oroszokat Jelcin idején, illetve Putyin időszakának az elején, és Kína helyett az oroszokhoz, illetve abba a régióba telepíteni az ipart. Akkor mára lenne ott egy virágzó, demokratikus ország"

Merthogy kína is milyen demokratikus ország lett, ugye?

Oroszországot a szervezett bűnözés vezeti, megbízhatatlan, instabil, korrupt. Menj és telepítsd oda az ipart, fizesd a védelmi pénzt, fizesd a testőröket, a kenőpénzeket és majd meséld el hogyan sikerült.

Wildhunt 2022.08.21. 09:27:41

@arthurthedent: Ukrajnában egész jól megy ugyanez.

arthurthedent 2022.08.21. 11:40:54

@Wildhunt: "Ukrajnában egész jól megy ugyanez."

Mondtam én, hogy az EU költöztesse az iparát ukrajnába? Mondtam én, hogy akkor ukrajna egyből virágzó, demokratikus ország lett volna? Ugye nem mondtam ilyen butaságot?

nemecsekerno_007 2022.08.21. 12:34:09

@arthurthedent: Mert ugye iPhone-t összerakni azt tud Kína demokratikusan.
Kibaszott hipokriták.

birkamenet 2022.08.21. 17:03:25

@nemecsekerno_007:

Mi van lúzer vNER,mecsek, teljesen Kötéllacának tünsz már jó régen ezzel a kétharmaddal. Nem müködik Tündérmese, cicababa?

A selejt, agymosott fidernyák agyadnak meg annyigt magyarázatként, hogy putyin gazdád azért van szankció alatt, mert háborút robbantott ki, irt egy népet.

Ha egy nyomorék diktatúra ezt nem csinálja, akkor azzal még kereskedik a világ. orbánod is te agysebész. De ha te NER birka szerint, be kellene szüntetni mindenféle kereskedelmet minden kleptokrata, emberi jogokat taposó, fosos diktatúrákkal szemben, akkor ORBANISZTÁN lenne az első (és egyetlen) ország Európában, amelyiket azonnal az egész világ embargó alá fog vetni.

Menj inkább az erdőbe rőzsét lopni, különben tavasszal a jégkockából kell majd kihámozni téged a nyóccadik emeleti panellakásodban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2022.08.21. 20:31:47

@nemecsekerno_007: kétharmad, katás elnök vezérigazgató úr? :))

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása