Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Putyin örök fasizmusa

417986b8c70c256c311542e15c59ea951512657166.jpeg

Létezik-e ma Európában fasiszta rendszer? A 21.század első két évtizedében Oroszországot sokféleképpen emlegették: kleptokráciának, maffiaállamnak, zsarnokságnak, új autokráciának, szuverén demokráciának. Nemrégiben Szergej Gurrijev és Daniel Trejszman könyvükben Vlagyimir Putyint a manipuláció mesterei, az álhírek terjesztői közé sorolták. Mindezek mind helytállóak, de kevesek a moszkvai rezsim meghatározásához, különösen az Ukrajna elleni invázió után. A machóizmus, a személyi kultusz, a katonai kalandorság, az ellenvélemények szisztematikus elnyomása, az „újbeszél” túlmennek az elit meggazdagodási vágyán és az internet manipulációján.

Mindennek megértéséhez segítségünkre lehet Umberto Eco, aki 1995-ben jelentette meg a New York Review of Books-ban az Örök fasizmus című esszéjét. Ebben Eco gyermekkori élményeit írja le, díját a Ludi Juveniles nevű ifjúfasiszta kulturális seregszemlén, az ellenállást, majd az 1945-ös felszabadulást, amit az író 13 évesen ért meg.

Az esszé világosan kimondja: csak egy nácizmus van, de sokféle fasizmus létezik. Az első egy különleges rezsim volt, fajelmélettel, újpogánysággal,  totalitarizmussal, a hatalom akaratának pontos filozófiájával. A másiknak nem volt monolitikus víziója, inkább ködösnek tűnt, mint amit egy rugalmas szinkretizmusra alapoztak. Nem véletlen, hogy a latin-olasz eredetű fasizmus kifejezés milyen népszerű lett Itália határain túl is, akárcsak a maffiának, amely ma már egy bizonyos, általános érvényű jelenséget jelöl, földrajzi kötöttség nélkül. Eco az örök fasizmus 14 jellemző vonását sorolja fel, olyanokat is, amelyek még demokratikus rezsimekben is fellelhetők – idézi a Repubblica.

A fasizmus első jellemzője a hagyomány kultusza, amely a régmúltban gyökerezik, de vannak időtlen elemei is. Putyin például elutasítja a merev marxista ideológiát, de a hagyományos családot, a vallásosságot hirdeti. Már 2012-ben kijelentette, hogy a radikális politikai változások aláássák az értékek természetes rendszerét, „hanyatlást, barbarizmust, hatalmas vérontásokat” eredményeznek, és egyenesen „a sötétségbe, egy primitív állapotba való visszatérésbe” vezetnek. Számára, akárcsak Mussolini számára, a hagyomány nemzeti jellegű. A Duce ugyanúgy dicsőítette a Római Birodalmat, mint az itáliai reneszánszot. Putyinnál egyaránt vitán felül áll II.Miklós cár és Sztálin nagysága. Ugyanakkor elutasítják 1789 szellemét, az egyéni emberi jogokat, a modernizmust.

Az orosz elitnek könnyű hátat fordítani a francia forradalom, vagy az amerikai függetlenség elveinek, miután az ország soha nem élte meg ezt a történelmi szakaszt. A cári autokrácia 1917-ben, a szovjet rezsim 1991-ben omlott össze, a demokratikus korszak legfeljebb három évig tartott, amíg Borisz Jelcin szét nem verte a parlamentet. Ma egy nagy adag irracionalizmus és ezoterizmus uralkodik a politikai elitben. Ezt bizonyítja a bolsevikok által elüldözött Ivan Iljin népszerűsége, aki Mussolini és Hitler csodálója volt és akinek földi maradványait Putyin hazaszállíttatta.

Egy fasisztának folyamatosan cselekednie kell, választásainak egyértelműeknek kell lennie, és kizárni azokat az opciókat, amelyek gyengeséget mutatnak. Putyint soha nem látjuk, amint másokat hallgat, annál többet, amikor parancsokat osztogat. Mivel ő tudja, mit akar, minden ellenvetés árulásnak számít. „Amíg Putyin van,Oroszország is van” – mondta 2014-ben az elnök stáb egyik vezetője. Vagyis aki az elnököt bírálja, Oroszország ellenfele. Amikor 2007-ben néhány miniszter egy tervének ellenszegült, Putyin kijelentette: „Ebben a teremben szabotőrök vannak”. Mihail Hodorkovszkij nagyvállalkozó 2003-ban odáig merészkedett, hogy nyilvánosan bírálta őt, 10 évig börtönben ült.

Az ellenvélemény a fasizmus számára egyenértékű a mássággal. Egyiket sem engedheti meg magának, egyfajta fajelmélet alapján. Putyin fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy családfája „tiszta orosz fajú” évszázadok óta. Azok, akik az idegen kultúra befolyását akarják, eltaposni való férgek, a társadalomnak természetes „méregtelenítésre” van szüksége.

Az elnök folytatja a múlt rasszizmusát, amely szerint az oroszok az ország etnikumainak csúcsát jelentik. Nem véletlen, hogy éppen a távol-keleti kisebbségeket küldték Ukrajnába harcolni. Ez együtt jár a tömegelitizmussal, amely szerint az orosz a legjobb nép a világon.

A fasizmus frusztráció és féltékenység keveréke, gyakran történelmi megaláztatás eredménye. Putyin számára ez a megaláztatás a 90-es években következett be, amikor az ország a pénzügyi és humanitárius katasztrófa szélére került, és a Nyugatnak kellett segítséget nyújtania a lakosságnak. De a külföldről érkező segélyek mindig gyanúsak. A fasizmus gyökereiben ott vannak a nemzetközi összeesküvésről szóló elméletek. Putyin elnökségének alapító mítosza a csecsen összeesküvés, amely a hivatalos verzió szerint a három orosz városban 1999-ben elkövetett, több mint 300 halálos áldozatot követelő pokolgépes merényletekért volt felelős. (Kevesen hiszik ezt el). A Kreml amerikai beavatkozást lát mindenütt, az ukrajnai, a grúziai, a kirgizisztáni és a közel-keleti demokratikus forradalmakban. A Kreml szerint az amerikaiak felelősek a Szovjetunió felbomlásáért és demográfiai hanyatlásáért is. Nem meglepő, hogy a rezsim már 2012-ben elfogadott egy törvényt, amely korlátozza a „külföldi ügynökök” tevékenységét.

A fasizmusban van egy különös ellentmondás: az ellenségek gazdagok, hatalmasak, ugyanakkor gyengék és gyávák. Ilyen alapon vádolta meg egy állítólagos ukrán kémnőt Darja Dugina, Putyin bizalmasa lányának megölésével. Ez a nő a biztonsági szervek szerint júliusban érkezett Oroszországba, ugyanabban a házban szállt meg, mint leendő áldozata, követte, majd pokolgépet helyezett el a gépkocsija alá, és háborítatlanul távozott az országból. A rezsim egyfelől elismeri saját alkalmatlanságát, de kész megnevezni egy bűnbakot funkcionáriusai közül és megbüntetni. Minden körülmények között ébernek kell maradni, mert az élet állandó háború, amelyet a végső győzelemig kell vívni. Most már maga Putyin is elismeri, hogy az ukrajnai invázió része egy végtelen konfliktusnak, amely a világuralomért folyik. A halálkultusz és a nép hősiességének emléke a rezsim központi elemei a minden év május 9-én megünnepelt Győzelem Napjával.

A hős férfias, és amikor nem háborúzik, a szexben éli ki hatalmi és elnyomó akaratát- vagyis macsó. A vezérnek számos szeretője és sok gyermeke van, ami gyönyörű ellentmondásban van a hagyományos család értékeivel. Mint Mussolini, Putyin a születések számának növelését hirdeti. Amikor Oliver Stone megkérdezte tőle, hogy szívesen megosztaná edzőterme zuhanyozóját egy meleggel, azt felelte, hogy „nem provokálná.” A rezsim a melegjogi csoportokat nemzetbiztonsági veszélynek tekinti. Egy 2013-as törvény illegálisnak minősítette a „meleg propagandát” és 2017-ben a Duma dekriminalizálta a családi erőszakot. Putyin fanatikusa a fizikai formának, éveken át dzsudokaként jelent meg, mostanában pedig jégkorongozik. Híressé váltak azok a fotói is, ahol félmeztelenül lovagol az orosz távol-keleten.

A fasiszta rendszerekben a nép csak színházi díszlet, a parádék háttere, de nincs szava. Ez történt Putyin Oroszországában, ahol felfüggesztették a demokráciát, és feltalálták az „újbeszélt”, ahogyan George Orwell nevezte az 1984-ben. Ma börtönbe kerül az, aki a háborút a nevén nevezi, de még vérfagyasztóbb, ahogy kiforgatják a „fasizmus” és a „nácizmus” szavak értelmét. Az ukrajnai hadművelet célja „nácitalanítani” a kijevi rendszert. Paradox, hogy egy fasiszta éppen azzal a jelzővel illeti ellenségeit, ami a leginkább ráillik.

Az örök fasizmusnak vannak más jellemzői is, mint az imperialista törekvés, az egészség-mítosz, a vezérkultusz, a súlykoló propaganda és az államhatalomba vetett fanatikus hit. Mindenesetre a moszkvai rezsimre ráillenek az Umberto Eco által közel 30 éve kielemzett vonásai.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemecsekerno_007 2022.10.11. 08:41:12

Kár a szómágiáért, egyszerűen az USA az EU faszával veri a csalánt.

Valszeg diszkréten zsarolja is a háttérben.

tiltsáI ki te gyökér 2022.10.11. 10:49:19

@nemecsekerno_007: Oszt ennek mi köze a poszthoz te elmecsücsörödött?
Vagy ti bárhova bármit beböfögtök, akkor is jár a judáspénz?

Minden ballib bérretteg 2022.10.11. 10:52:36

"A fasizmus első jellemzője a hagyomány kultusza, amely a régmúltban gyökerezik"

Ezen nagyon sokat röhögtem.. Ezt a baromságot írástudó nem szokta így ebben a formában leírni, hacsak nem egy kirekesztő ballib majom, aki mindenkit megvet aki hisz a hagyományokban, és nemzethez tartozónak gondolja magát.

A fasizmus egyetlen jellemzője hogy kérlelhetetlenül megsemisíti a másként gondolkodókat, megbélyegez és üldöz embereket, mindenféle magasztos ideológia nevében.

Ez pedig a mai világban elsősorban éppen a balliberális világra jellemző. Szobrokat, kultúrális emlékműveket döntögetnek rombolnak, mint az ISIS, a nekik nem behódoló értelmiésget, tanárokat börtönbe zárják (pl a tanárt aki az idióta Gender kurzus parancsa ellenére fiúnak hívott egy fiút), és a média 80-90%-át uralják, a különvéleményt nem tűrik, megsemmisítik.

Minden ballib bérretteg 2022.10.11. 10:57:02

Arról meg véletlenül se essen szó, hogy az Ukránok évtizedeken keresztül üldöztek mindent ami magyar. Nyelvet, kultúrát, hagyományt, és életet.
Magyarul az ukránok definíció szerint fasizsta üldöztetést végeznek a magyarok ellenében évtizedek óta:

Részletek: www.youtube.com/watch?v=--CGvpz3LAo

Boldeone2 2022.10.11. 11:40:54

@Minden ballib bérretteg: fasizmus egyetlen jellemzője hogy kérlelhetetlenül megsemisíti a másként gondolkodókat, megbélyegez és üldöz embereket, mindenféle magasztos ideológia nevében."

- Nem. A fasizmusnak nem ez az egyetlen jellemzője, szemellenzős! Tanulj többet!

Ez pedig a mai világban elsősorban éppen a balliberális világra jellemző"

- Egyrèszt nincs olyan "balliberális világ " csak plurális demokratikus országok , ahol bármely politikai erő hatalomra kerülhet, hatalmi körforgás van , fèkek ès ellensúlyok, szemben Oroszországgal ! Ez egy bukott èrv

a nekik nem behódoló értelmiésget, tanárokat börtönbe zárják"

- Na pont ez a hazug fasiszta tempó, goebbelsi propaganda! A nyugati országoban mèg EGYETLEN ember sem zárták politikai nèzeteièrt börtönbe, pedig èl ott pár száz millió ember! Az összes politikai menekült a nyugati országokba megy! Nem vèletlenül
Börtönbe Oroszországban zárnak embereket politikai nèzeteikèrt, de ott tömegesen!
A rendőrök az utcán random csekkolják az állampolgarok mobiltelefonját , majd beviszik őket, ha valami gyanús dolgot találnak Akik rèszt vesznek valamilyen politikai rendezvènyen , első körben pènzbüntetèst kapnak, másodjára börtönt
Na, az a fasizmus !!

A szèlsőjobbot pedig ki finanszírozta ? Na, ki? Salvini, LePen, Farange ès társai ...
Putler! " Ria novosztyi "- t az államilag szervezett propagnda, a több tízezer fizetett troll mind az EU bomlasztására szakosodtak ...

Boldeone2 2022.10.11. 11:46:15

Iit vannak Umberto Eco fasizmus jellenzői:

hu.sainte-anastasie.org/articles/psicologa-social-y-relaciones-personales/las-12-seales-de-alerta-del-fascismo-segn-umberto-eco.html

Színtisztán ráillik minden az erőszakos orosz rezsimre

Az antiliberális, nyugatellenes gyűlöletkeltèsèrt pedig 99%- ban az európai populista szèljobb egy rèsze, a neofasiszták ( mert ott sem mindenki ) ès a több száz millió dollárból működő ruszki propagandagèpzezet felelős

arthurthedent 2022.10.11. 12:34:03

Említést érdemel még
1) A múltbeli sérelmek végetérhetetlen sorolása. Hitler is, Mussolini is, Putyin is sorolja, sorolja, hogy népét milyen sérelmek, igazságtalanságok érték a múltban. Képesek évtizedeket, évszázadokat is visszamenni, a legkisebb sérelmet is felhánytorgatni újra és újra. A sérelmek megtorlása számukra egy életcél.

2) A cselekvéskényszer. Tenni kell, nem gondolkodni, a gondolkodásnak lejárt az ideje. Cselekedni kell, akkor is, ha ostobaságot teszünk. Putyin soha nem beszél gondolkodásról, tervezésről, a lényeg a cselekvés, minél előbb, minél nagyobb erővel.

3) Az akaraterő, a kitartás istenítése. Hitler is ebbe őrült bele, azt hitte, hogy akaraterővel pórolni lehet a fegyvereket, a stratégiát, a téli ruházatot. Putyin is ezt a mágikus akaraterőt isteníti, hogy mindent el lehet érni, az oroszok mindent el fognak érni, mert nekik egyszerűen felsőbbrendű az akaraterejük. Putyin szívesen beszél arról, hogy amit elért az életben, azt a kitartás segítségével érte el. Nem a tanárai, nem a nevelése, nem a képességei, kizárólag az akaratereje segítette.

4) Az értelmiség háttérbe szorítása. Amikor az értelmiség elkezdett menekülni oroszországból Putyin arról beszélt, hogy ezeket az embereket a dicsőséges orosz nép kiköpi mint egy legyet. Soha nem beszél arról, hogy okos emberek segítik, ő egyszemélyben képes dönteni mindenről, ész, tudás, iskolázottság, szakértelem nem kell.

arthurthedent 2022.10.11. 12:38:24

@Minden ballib bérretteg: "A fasizmus egyetlen jellemzője hogy kérlelhetetlenül megsemisíti a másként gondolkodókat, megbélyegez és üldöz embereket, mindenféle magasztos ideológia nevében."

Már általános iskolában is többet tanítanak ennél. :D

Minden ballib bérretteg 2022.10.11. 15:14:58

@Boldeone2: Magadfajta Liberálfasiszta pöcsöknek nincs érteme magyarázni.
Persze közben te is tudod, hogy egy kanál vízben megfojtanád azt aki mást gondol a világról, mint a többi ballib fasizsta. :D

Minden ballib bérretteg 2022.10.11. 15:18:56

@Boldeone2:
" A nyugati országoban mèg EGYETLEN ember sem zárták politikai nèzeteièrt börtönbe"

Óriási tévedés. A liberálfasiszták előbb-utóbb mindenkit börtönbe zárnak aki a normalitást pártolja.

Börtönbe küldtek Írországban egy tanárt, mert nem volt hajlandó gendersemleges névmással szólítani az egyik, magát transzneműnek valló diákját.
www.blikk.hu/aktualis/kulfold/tanar-letartoztattak-irorszag-transznemu-diak-gender-semleges/5gy5zrs

arthurthedent 2022.10.11. 17:41:51

@Minden ballib bérretteg: "Börtönbe küldtek Írországban egy tanárt, mert nem volt hajlandó gendersemleges névmással szólítani az egyik, magát transzneműnek valló diákját."

Közismert baromság, nem azért küldték börtönbe, mert nem szólította úgy a diákot. Felfüggesztették, perelte az iskolát, erre a bíróság úgy rendelkezett, hogy amíg a bírósági eljárás tart ne menjen be az iskolába.

Ezt megtagadta, ezért "contempt of the court" alapon (a bíróság elleni tiszteletlenség, a bíróság utasításainak semmibevétele) jail-be (nem börtön, inkább fogda) zárták.

Tehát nem azért, mert nem szólította úgy a diákot, ahogyan az akarta, hanem azért, mert semmibevette a bíróság utasításait.

Megint hazudtál.

arthurthedent 2022.10.11. 17:46:05

@Minden ballib bérretteg: "a normalitást pártolja"

Ez egyébként a nácik kedvenc módszere volt, kijelentették, hogy csak a "normális" az elfogadható, majd megmondták, hogy kik azok a "normális" emberek. Gondolom te is úgy csinálsz mint ők, két ezer évvel ezelőtt élt primitív sivatagi népek elképzelése alapján meghatározod mi az, hogy "normális", a modern világ vívmányait, a tudományt meg egyszerűen figyelmen kívül hagyod.

Gusztustalan dolog, használod a modern világ minden vívmányát, a modern szabadságjogokat, másoktól meg elvárod, hogy több ezer éves primitív babonák alapján korlátozott életet éljenek.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása