Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Boileau-Narcejac: A csapda (2.rész)
Fordította: Göbölyösné Németh Mária

111b2ebe10056185540f6d2b842fcf77.jpg

Az első részről: egy baráti társaság rendszeresen összejön bridzselni és sakkozni. A felszín alatt azonban titkolt érzelmek, erős indulatok forrnak. A házigazdát többrendbeli féltékenység és irigység gyötri. Vajon jogosak-e a megérzései?

https://gnlszinfolt.blog.hu/2022/10/28/boileau-narcejac_a_csapda_1_resz

2.rész.

Másnap reggel Simone kertészollóval a kezében lemegy a kertbe. De nem virágot akar vágni. Óvatosan közeledik a fenyőfához. Nagy szalmakalapja alól nem téveszti szem elől a házat. Daluére már biztosan elment az irodába. Simone szíve gyorsabban ver. Micsoda butaság! De azért a világ összes kincséért sem mondana le a játékról. Két hét óta, mint egy csitri, úgy várja a levelet. Minden reggel kiemeli a követ, amely erről az oldalról is kimozdítható. A levél most is itt van. Gyorsan elolvassa. Milyen jogon ír neki így? Micsoda szemtelenség? Ugyanakkor ezt gondolja: köszönöm, Paul.

Simone megesküszik, hogy ez az utolsó alkalom. Többet nem veszi ki a levelet. Nincs már bátorsága szembenézni a fiúval, akinek tekintete egyre merészebbé válik. Talán azt képzeli, hogy már jogai vannak…A kezdet kezdetén kellett volna leállítani…Különben az egész nem nagyon komoly, a magányos szívek kicsit buta álmodozása, melankóliája. Visszahelyezi a követ, kezében boríték, visszafordul és…

Daluére áll előtte. Arca holtsápadt, a kezét nyújtja.

-Adja ide!

Kitépi a levelet felesége kezéből, elolvassa.

-Menjen, követem!

Simone felmegy a házba, bemegy a könyvtárszobába és reszketve beül egy karosszékbe. Daluére föl s alá járkál előtte. Lovaglóruhában van, ami még félelmetesebbé teszi.

-Éreztem én, hogy valami történik a hátam mögött. Nem vagyok olyan korlátolt, mint amilyennek hisz. Tehát szeretője van.

Simone tiltakozik.

-És ez a levél? – üvölti Daluére – Akarja, hogy felolvassam?

-Kérem, hagyjon!

-Mikor ír egy férfi ilyen hangnemben a szerelemről? Mikor? Válaszoljon!

-Nem – suttogja az asszony – nem a szeretőm, csak elvesztette a fejét.

-Nem. Jobbat nem tud kitalálni?

-Esküszöm, hogy soha nem válaszoltam neki. Én…nem is tudom, hogy ki az, aki ezeket a leveleket írja.

-Micsoda? Azt akarja velem elhitetni, hogy…

Keresi a levélen az aláírást, de aláírás nincs.

Simone megpróbálja kihasználni előnyét.

-Egy napon levelet találtam a kerítés tövében. A levélben írta meg az illeti, hogy hol a rejtekhely. Belementem a játékba. Kíváncsiságból. Butaságot követtem el, igaz. Egy boldog asszony nem tette volna.

Daluére nem reagál a megjegyzésre. Megpróbálja azonosítani az írást, amelyet mintha ismerne.

-Csak Vincentról vagy Antoninről lehet szó – mondja – mivel a levél a vasárnap estét említi. De melyik lehet a kettejük közül? Melyik? De megtudom, biztos lehet benne, hogy megtudom. Jobban tenné, ha most azonnal megmondaná. Vincent az, ugye? Már régóta kerülgeti magát. Én figyelek…

Simone kétségbeesetten rázza a fejét.

-Akkor Antonin. Gyanítottam, hogy nehezen viseli az özvegységet. A képmutató! Fogadom őket a házamban, méghozzá a pap áldásával…de esküszöm, véget vetek a dolognak. Nem akarja megmondani?...Rendben. Megbánja.

Ettől a perctől kezdve a házaspár kerüli egymást. Csak a legszükségesebb szavakat váltják. Daluére megoldáson töri a fejét. És egyszer csak megtalálja. Kimegy az üvegházba, előszed egy régi vadcsapdát, megtisztítja, megolajozza. A csapda háromszögletű cápafogai könnyedén összecsapódnak. Egy ostornyélen kipróbálja. A fogak mély nyomokat hagynak benne. Daluére elégedetten megy ki a kertbe, kiemeli a rejtekhelyen a követ és belehelyezi a csapdát.

 

Éjszaka van. Paul siet. Talán ma talál választ a rejtekhelyen. Bát tulajdonképpen nincs is szüksége válaszra. A lényeg, hogy ő ír. Valójában levelei nem is Simone-nak szólnak. Szerelemről beszél bennük, mert a szavak képeket teremtenek benne, a képek érzéseket, az érzések elképzeléseket. És akkor, mint Istennek, alkotni támad kedve. Épületeket lát, tereket, városokat…Simone? Ő csak azért van, hogy lángra gyújtsa a képzeletét. Pedig szép és komoly. Paul megpróbálja elképzelni, milyen az élete Daluére mellette. Mit csinál? Mit olvas? Lázadozik-e? Egy kicsit ennek reményében ír is neki. Tudnia kell, hogy megérdemli, hogy szeressék. Nem engedhet a beletörődésnek.

Paul kiveszi a levelet a tárcájából. Holnap este Simone simogatóan néz majd rá és ő sakkban megsemmisíti Daluére-t. Kiveszi a követ, bediugja a kezét, egy kattanás…és rettenetes fájdalom hasít belé. Összeszorítja a fogát, hogy ne jajgasson…

 

Másnap reggel a gyógyszerésznél. Csúnya sebe van. Azt mondja, hogy megharapta a kutya és ez teljesen hihető, De a gyógyszerész lelkiismeretes. Le kell írnia, milyen volt a kutya, sőt, a csendőrséget is értesíteni akarja. Paul alig tudja lebeszélni róla. Felkötött karral jön ki a gyógyszertárból. Szenved és dühös. Ez a Daluére, akit ostobának nézett…Hogyan fedezte fel? És Simone? Daluére mindenre képes. Mit tegyen most?

 

Daluére várja a vendégeket. Izgatottan járkál. Simone a virágokat rendezi. A sakktáblán más felsorakoztak a figurák, készen áll a bridzsasztal. Még néhány perc és mindenre fény derül.

Int Simone-nak.

-Legyen szíves egy pillanatra…Valamit mondanom kell. Leülteti a feleségét.

-Nem akarom, hogy váratlanul érje. Előre figyelmeztetem. Kellemetlen meglepetésben lesz része. Szavamat adtam, hogy kiderítem, ki a levél írója. Most megtudom.

Az asszony hidegen hallgatja, nyugalmat erőltet magára.

Daluére az orra alá dugja a csapdát.

-Tudja, mi ez? Egy csapda. És ha figyelmesen megnézi, láthatja, hogy használatban volt nemrégen.

Szétnyitja a fogakat, óvatosan végighúzza rajtuk az ujját.

Barna folt marad rajta, ezt mutatja Simone-nak:

-Vér – mondja kárörvendőn – ez vér.

Simone becsukja a szemét. Nem szabad gyengének mutatkoznia.

-Tegnap este – folytatja Daluére – ez a csapda rácsapódott valakinek a kezére. Nyomokat hagyott rajta. Nézze meg ezt az ostornyelet…ilyen nyomokat.

Simone elfehéredik, lélegzete felgyorsul. Daluére gonoszul felnevet.

-Most két dolog történhet. Vagy nem mer eljönni…vagy vállalja a kockázatot. Egyetért? Mindkét esetben lelepleződik. És higgye el nekem, keservesen megbánja ezt a kis szerelmi levelezést.

-Csak játék volt..-suttogja Simone.

-Biztos vagyok benne. De én is csak játszani akarok…ne féljen, nem ölöm meg, csak egy kicsit megtáncoltatom.

És ezzel csattint egyet az ostorral. Simone feláll.

-Megtiltom! – kiáltja.

-Na nézzük csak! Ha jól értem, maga akar nekem erkölcsből leckét adni! Vendégeink nemsokára megérkeznek…

-Kérem -könyörög Simone – ne csináljon botrányt!

-Bocsánat, kedvesem, a botrányt, úgy tűnik, nem én csináltam.

-Hallgasson meg!

-Már késő, két napja volt arra, hogy gondolkozzon.

Csengetnek. A szobalány hangja hallatszik be:

-Ön az első, uram. Az urak még nem érkeztek meg.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása