Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Molnár Dorina: Erőszak

Ebben a dolgozatomban az erőszakról fogok írni. A mai világban sokat lehet hallani erőszakról. Kialakulásának okáról, fajtáiról, és egy rendőr főkapitány által adott interjút fogok beleírni a dolgozatomba.

Ma már nem titok, hogy létezik ilyesmi. Ez egy olyan probléma itthon és máshol is, amit kezelni kell, nem szabad elzárkózni előle. Olyan világban élünk, ahol sajnos az erőszak nagymértékben jelen van. Ne engedjük, hogy ez a fajta „vírus” jobban eluralkodjon rajtunk és a környezetünkben. Mi emberek váltottuk ki, ezért csak mi állíthatjuk meg.  Sajnos minden nagyon fiatal korban kezdődik, alakul ki. Rausehburg Jenő szerint már az óvodában ki lehet szűrni, az antiszociális és pszichopata hajlamokat. Az úttörő mozgalom felszámolásával eltűntek a normális felnőtt világra felkészítő gyermekközösségek. Szerinte többek között ez az oka a fiatalkori erőszak elterjedésének.
Az utóbbi időben megnőtt a fiatalkori erőszak. Vagy talán a média kelt nagyobb feneket neki?
Érdekes, hogy statisztikailag nincs változás. Az elmúlt években 3000-4000 a regisztrált fiatalkori bűncselekmények száma. De nem csak a fiatal korban történnek, végeznek erőszakot, hanem sajnos a felnőtt korban is elterjedt bántalmaz. Valószínűleg a felnőttek is gyerekként kezdték ezt a fajta rossz bántalmazást.

Az erőszak fajtái:
Családon belüli nők elleni erőszak A partnerbántalmazás a nők elleni erőszak egyik formája Szexuális erőszak Szexuális zaklatás Testi, lelki bántalmazás

Vajon miért terjed a fiatalkori erőszak?
A gyermekkori rendellenességek okait keresve mindig eljutunk a családhoz, a család életében belüli díszharmóniához, a szülő gyerek közötti kommunikáció hiányához, talán még az anyagi problémákra is vezethető ez a tendencia. Sajnos az emberek számára a mai világban az egyetlen megragadható érték a pénz, aminek hiánya miatt sok mindenre képesek. Mindemellett egy olyan paradoxonnal is szembe kell néznünk, hogy a gyerekek nagyon korán érnek fizikailag és már tizenévesen olyan magatartásra képesek, akár heteroszexualitás, akár bűnözés terén, mint a felnőttek. Sajnos a gyerekekhez infantilis lélek, éretlen mentális állapot járul.

Hogyan lehet észrevenni fiatal korban az antiszociális személyiségre utaló jeleket?
Ezek a gyerekek már fiatal korban ingerlékenyek, és mindig előbb cselekednek,és aztán gondolkodnak. Fontos jel az empátia teljes hiánya is, aminek 3 éves kor felett már ki kell alakulnia. Ekkor már képes a gyerek sajnálni, örülni stb. Különbséget tud tenni érzelmileg közelebb és távolabb állú emberek között.
Az ifjúkori erőszak előtérbe kerülésével felmerült, hogy létre kellene hozni egy ifjúsági és gyermekbíróságot, de sokan követelik, hogy a büntethetőség korhatárait lejjebb vigyék.
Rendőrségnek is voltak kifejezetten a gyerekekkel foglalkozó szakemberei. Ezt is újra kellene indítani a gyermekvédelemmel együtt. ugye bár mindenki hallott arról a román kisfiúról, aki a Blaha Lujza téren bántalmazta az embereket, lopott és trágár mód kommunikált…a hatóság vele sem tudott mit kezdeni az életkora miatt, egyszerűen csak kitoloncolták az országból.

A televízió és internet is nagyrészt közrejátszik az agresszió kialakulásában. Hiszen minden csatornán minden film és mese is az erőszakot és a szexualitást sugározza a fiataloknak. Lehet, sőt több mint valószínű, hogy nem pont nekik szánják a médiumok, de sajnos vannak olyan szülők (itt is sajnos a szülőket lehet felelősségre vonni), akiket nem érdekli, hogy a gyereke meddig van fent, és mit néz. Nemes egyszerűséggel a kezébe nyomják a távirányítót, és azt néz, amit akar, csak hagyja a felnőttet pihenni.

Családon belüli erőszak
Hajdú tamás 2007 januárjától nyugdíjas. A Vas megyei Rendőr főkapitányság bűnmegelőzési osztály vezetői helyettese volt. Jelenleg a Vépi középiskolában, Belügyi rendészeti ismereteket oktat, pályaorientációs céllal a diákoknak. Órái után kérdezték, interjúvolták meg az üggyel kapcsolatban.
Mi számít családon belüli erőszaknak? Vajon csak a verés erőszak?

- A családon belüli erőszak… elsősorban arra gondolunk, hogy az apa veri az asszonyt. Sokkal sokrétűbb ez. Lehet fizikai erőszakkal a veréssel, terrorral, amely lehet lelki is. Tehát, amikor folyamatosan retteg a kilátásba helyezett veréstől vagy időként megveri és emiatt fél. Én úgy gondolom, hogy minden erőszaknak számít, amelyik a másik embernek a méltóságához való jogát sérti. Félelmet, szorongást kelt benne, az minden erőszak végül is.

 

Mik lehetnek a kiváltó okok?

- Mindenképp a magunkkal hozott minták, tehát az a környezet, ahol felnőttek az emberek. Ahol mindennapos volt az erőszak, ahol hétköznapivá vált, hogy az apa veri az anyát, a gyerekeket. Ez öröklődik. Ezt a mintát tanulta meg a gyerek. Amikor eléri az apa szerepet, akkor úgy gondolja, hogy azzal válik apává, ha veri a párját. Vannak emberek, akiknél teljesen hétköznapi dolog az erőszak, mert az egész társadalomban terjedőben van. Ha fiatalkorúként erőszakos, verekedik, a játszótéren stb. miért legyen más egy házasságban, családban? Az is jellemző, hogy a gyerek úgy nőtt fel, hogy az apa vagy az anya éjjel-nappal dolgozott, hogy több pénzük legyen, hogy a gyerekének már 15 évesen autót tudjon venni. Ezekben a családokban az érzelmek hiányoznak. Nincsenek meg azok a hétköznapi együttlétek, hétköznapi örömök, amit egy családot összekovácsolnak.

 

Legtöbbször nők esnek áldozatul az erőszaknak. Sokan titkolják, eltűrik. Mi ennek az oka?
- A tűrés az egy nagyon érdekes dolog… ő azt látta, hogy az apja megverte az anyját. Úgy gondolja, hogy természetes, ha a férje is megveri. Ilyenkor hallunk olyat, hogy az asszony azt mondja, hogy: „megérdemeltem”. Soha nem tudtam megérteni, hogy a sértett ilyet mond. Vannak, akik ebbe eleve beleszülettek, ezek az emberek nem tudnak kitörni, és ez nem biztos, hogy az ő hibájuk. A családok anyagilag erősen függenek. Nagyon gyakran gazdasági kényszer közösség alakul ki, és nem tudja otthagyni a másikat, nem lát a menekülésre kiutat.

 

A családban élő gyerekek is szenvednek szüleik viselkedése, magatartása miatt. Rajtuk is észrevenni, hogy otthon nem stimmel valami…

- Az első megnyilvánulások, hogy visszamaradnak a fejlődésben, szobatisztaságban, nehezen kezd el beszélni. Később elkezdi tanulni a családmodellt, utána ezt átveszi és ő is elkezdi a kisebb testvérét leüvölteni, ha pl. a legót nem úgy teszi össze, ahogy kéne. Ez rögtön öröklődik nála is. Ha látja a gyermek, hogy verik az anyját, az egy iszonyatos lelki trauma. Ha szeretet anyját bántalmazzák az a gyermeknek is ugyanúgy fáj. Sír a gyerek, nem? Benne ugyanolyan érzéseket vált ki, csak nem fizikai fájdalom. A lelke fáj, annak a gyereknek- gondolom én.

 

Hogyan lehetne ezeken az embereken segíteni?

- Lehetne, de sok pénz kell. Egy elszegényedő társadalomban a szociális juttatásokra jut mindig a legkevesebb. Olyan helyek kellenének, ahol átmeneti szállás lenne biztosítva a családoknak, ahova az anya a gyerekeivel oda tudna menekülni és ott úgy foglalkoznának velük, hogy onnan nem haza, hanem végleg máshova mennének el. A végleges eljövést kellene segíteni. Segítség lenne még az is, hogyha olyan az a család, akkor békéltető kurzusokon vennének részt, ahol megtanítják nekik, hogy mi a normális családmodell. Ha van befogadó készség, akkor rá kéne döbbenteni őket arra, hogy ezt nem szabad így csinálniuk. Viszont úgy nem lehet segíteni, hogy elzárkózik a segítségtől. Az állam olyanokat tehet, hogy az egyéntől függetlenül megszigorítja a büntetéseket. Szinte minden erőszak… telefonos játékokban is verekednek, harcolnak, már nem csak kígyó megy benne. Úgy nőjenek fel a fiatalok, hogy elutasítják az erőszakot, de ezt már nagyon kiskorban, mert már kamaszkorban képes döntéseket hozni.

 

Bántalmazott nők, összeharapdált csecsemők… Miért tűrjük? Harcoljunk ellene!
Én elítélem az erőszakot. Legyen az testi vagy lelki bántalmazás. Én úgy gondolom, hogy a családi háttérrel függ össze. Itt nem csak az anyagi helyzetre gondolok, hanem az apa és anya közti viszonyra. A gyerekek mindig olyanok lesznek, amit otthon látnak, illetve, ahogyan nevelik a gyereket. Ha a gyerek azt látja, hogy verekszenek, állandóan vitatkoznak, fenyegetőznek, akkor a gyerek sajnos nem tudja eldönteni hogy jó e az amit lát és hall vagy sem. Ez a fajta viselkedés össze rombolja a gyerek szellemi és lelki világát, és ez élete végéig elkíséri, mindig emlékezni, félni fog. Egyszerűen megpecsételi az egész életét. Vannak olyan kivételes esetek is, amikor a szülők agresszívan viselkednek egymással, és a gyerekkel is, de a gyerek nem lesz olyan, mert már akkor rossz volt neki hallani, megélnie ezt az időszakot.  Sajnos sokan nem mernek feljelentést tenni, ha bántalmazzák, mert félnek a következményektől. A legnagyobb baj, hogy az ilyen szívtelen érzéketlen emberek nem kapják meg a kellő büntetést. Sok helyről hallani, hogy akit börtönre ítélnek azzal a váddal, hogy nőket, gyerekeket bántalmazott, bent a többi cellatárstól megkapja a kellő büntetést.
De ez akkor sem fogja megakadályozni azt, hogy ha kiszabadul, tovább folytassa ezt a szörnyű, beteges tevékenységet. Úgy gondolom, hogy a büntetés mértéke és milyensége nem megfelelő, olyan törvényt kellene hozni, ami teljesen meg akadályozza az erőszakot.
Nemrég olvastam, hogy aláírást gyűjtenek annak érdekébe, hogy a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi kategóriaként szerepeljen a törvények között.
A kampányt Halász Pálma, az Élet- Érték Alapítvány elnöke indította azért, hogy „a társadalom végre felismerje a bűncselekmény súlyosságát, és a jogalkalmazó szervekkel együtt hatékonyan lépjen fel az erőszak ellen, az áldozatok védelmében”.
A kérdés korábban már felvetődött a parlamentben is a Lehet Más a Politika párt képviselőinek felszólalásában. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy míg a magyar nők egyötöde élt már át élete során bántalmazást, a kormány úgy tesz, mintha ez a jelenség nem létezne – hangzik az indoklás. – A családon belüli erőszak gyakran láthatatlan a külvilág számára, hiszen többnyire otthon történik. Mindez tragédiához vezethet, hiszen évről évre emberek tucatjai halnak meg ennek következményeként. Ez a leggyakoribb halálozási ok a nők ellen elkövetett bűncselekmények között. Feltenném a kérdést, hogy miért kell aláírást gyűjteni? Nem egyértelmű dolog, hogy az emberek életét, akit bántalmaznak, nőt, gyereket meg kell védeni? Felháborít, hogy a rendőrség nem intézkedik akkor, ha valaki feljelentést tesz, mert megfenyegették…Azt a választ kapják általában, hogy majd ha testen látható nyomok vannak, akkor fognak elkezdeni nyomozni az ügy érdekébe! Miért kell megvárni, azt a pontot, mikor a verésre kerül sor?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása