Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mágikus eperföldek, rozmárok, buszok és egyebek

„Én vagyok ő te is vagy ő

te vagy én és mi mindannyian

hogy pucolnak mint a disznók

ha lőnek futnak

s én bőgök

 

furgonra várok zablöttyben járok

az ing részvényes a kedd véres

mily mocsadék lettél

nyúlós kispofám

én tojás de ők is tojás

s én a rozmár

 

közrendőr közszerv

nyalka kis közeg csücsül az úton

mindenki repül

mint Lucy ott felül

s repeszt

s én bőgök

 

halott kutya szeme

sárga lötty belőle

kéjenc halasnő

tilalmas papnő

ez lettél te cafat

elhagytad bugyidat

én a tojás…

 

a napra vársz egy angolkertben

de ha nem lesz

még leéghetsz

az angol esőben

 

szakértő szarértő köhögő pöfögők

Dzsóker vagyok rajtatok röhögök

mosolyod valóban malac az ólban

mint röfög

s én bőgök

 

szardiniapempő fut az Eiffel-tornyon

kezdetleges pingvin Hare Krishnát vibrál

de hányan látták:

Edgar Allan Poe-t rugdossák?”

(GNL fordítása)

 

Amikor ezt a dalt megkaptam először kislemezen, még ugyancsak serdületlen voltam, és szinte féltem a benne lévő fals hangoktól (ez kisgyerekkori maradvány). Kétségtelen, sem a zene, még kevésbé a szöveg nem volt éppen egy 12 éves gyereknek való.  De aztán hála Istennek felcseperedtem (jó volt az nekem?...), és már sokkal inkább vevő lettem a kakofóniára, no meg az ilyen abszurd (?), nonszensz (?) szövegekre. Ez volt az egyik dala a 45 éve, 1967. karácsonyán bemutatott harmadik Beatles-filmnek, a maga korában csúnyán megbukott Magical Mystery Tournak. Az I Am The Walrus filmbeli betétje egyben a közel egy órás tv-film egyik csúcspontja volt, a klip egyik őse, amelynek különösen morbid befejezése a leples-kényszerzubbonyosok és velük összefogódzó rendőrök „haláltánca”, miközben a hangok egyre emelkednek. Miért, muszáj egy pokolba vezető útnak mindenáron lefelé mennie?

https://www.youtube.com/watch?v=RG73Pk1yUj8

A Magical Mystery Tour szabad komédiázás volt a Sgt. Pepper komoly mondanivalói után, még forgatókönyv sem készült hozzá, mintegy azt illusztrálta, hogy a Beatles bármit megtehet, még akár egy kudarc is belefér a dicsőségükbe. Képi világában azonban jól illusztrálták a pszichedelia hatásait, amelyek ugyancsak megjelentek a zenében is. Nemcsak az I am The Walrus, hanem a George Harrison jegyezte Blue Jay Way és a Flying lebegése is ebbe az irányba tartott. És azért ne feledkezzünk meg a címadó dal hangkorkánjáról és meditatív záró zongorafutamairól, a Your Mother Should Know pop-kupléjáról, és nem utolsósorban a The Fool On The Hillről, amely szépen illeszkedik a Beatles leghíresebb magány-dalai közé az Eleanor Rigby-től a She’s Leaving Home-ig. Macca azt állítja, hogy a dal a zenekar gurujáról, Maharishi Mahesh-ről szól. Indiai hangsze nincs benne, ellenben doromb, valamint többrendbeli furulya és fuvola igen.

E hat dal szerepelt a karácsonyi dupla kislemezen, pontosabb EP-en, amely Nagy-Britanniában, néhány nyugat-európai országban és Japánban jelent meg, míg az Egyesült Államokban LP-ként adták ki, egyik oldalán a hat eredeti dallal, a második oldalán pedig 1967 Beatles-sikereivel, amelyek közül csak a Hello Goodbye hangzott el a filmben. Nekem is ez van meg, gazdag, füzetszerű fotóillusztrációkkal.  (Ez utóbbi verzió csak 1976-ban jelent meg először a szigetországban, végül 1987-ben, amikor a Beatles-tagok megjelentették egész katalógusukat CD-n, tették hivatalossá ezt a 11 dalból álló albumot).

A két anyag egybeolvasztása végül is teljesen indokolt volt, hiszen zeneileg közös tőről fakadtak. Ugyanaz a sokirányú tér- és hangtágítás jellemző őket, mint a Sgt. Pepper dalait. És bizony volt is olyan, ami eredetileg arra készült, mint minden idők egyik legszebb Beatles-dala, a Strawberry Fields Forever, amely immár elválaszthatatlan John Lennon meggyilkolásától, pontosabban a halála után létrehozott New York-i emlékparktól. A felvételhez, benne a vonósnégyessel, a befejezetlen gitárszólóval, a mellotron-háttérrel és az atonális végső káosszal, több klip is készült, az eredetinek egyik főszereplője éppen egy színesen összepingált mellotron, a fiúk mozgó portrésorozata mellett. A Strawberry Fields elválaszthatatlan ellenpárja a Penny Lane, amely a hagyományos angol slágerzenét ötvözte a rock-kal és a barokk muzsikával. Lennon itt, McCartney ott. Amikor most újra elővettem a Penny Lane korabeli filmjét, akkor döbbentem rá, hogy ez a felvételt láttam annak idején egy nagyszerű zenékkel és világhírű előadókkal színesített olasz középiskolás tv-vetélkedőben, amelynek aznapi sztárvendége Paul McCartney volt. Ő mutatta be a közönségnek e filmet – 45 év találkoztam tehát ismét Lennon kószálásával, a fiúk közös sétalovaglásával, amelynek végén rizsporos parókás emberektől kapják meg hangszereiket.

https://www.youtube.com/watch?v=N7yhHsItZ9Y

Ma már rock-történeti közhely, hogy e két dalt 1967 januárjában egy „dupla A oldalas” kislemezen adták ki, ezáltal a slágerlistán „kioltották egymást” és így történhetett meg évek óta először az a gyalázat, hogy nem a Beatles volt a n.1, hanem Engelbert Humperdinck a Release Me-vel!

A Hello Goodbye leheletfinom vokáljai, amelyek alatt mintha késleltetett lenne a gitáralap, a brácsák hangja tették népszerűvé a dalt. A hozzá készülő promós filmben viseltek a fiúk utoljára hagyományos, gallér nélküli öltönyüket és itt látható – egészen 1980-ig – utoljára John Lennon szemüveg nélkül.  Minálunk, feltehetően a Szabad Európa rádiónak köszönhetően, sokáig a „disszidensek himnuszaként” volt elkönyvelve. Ó, szent ostobaság…

https://www.youtube.com/watch?v=lKRAyZiHWLQ

A Baby You’re a Rich Man fő hangszere egy „klaviolin” (elektromos csembaló), de oboát is hallunk benne, méghozzá Brian Jones megszólaltatásában, a kórusban pedig ott van Mick Jagger. Ha jól figyelünk, ki is halljuk Mick jellegzetes hangját – hát ennyit a Beatles-Rolling Stones közötti kibékíthetetlen ellentétről…A vége pedig mi lehet más, mint a nagy békehimnusz, az All You Need Is Love, amelyet Our World világközvetítésben hangzott el először 1967. június 25-én. A kórusban itt is ott vannak a Stones tagjai, Marianne Faithfull, Keith Moon a The Who-ból és sokan mások. A dal, amely ma a világ egyik legismertebb békehimnusza (az elején a Marseillaise-zel, a végén az In The Mood-dal és a Greensleaves-szel), egy évvel később a Beatles rajzfilmjében, a Yellow Submarine-ben is hordozta a főmondanivalót. Elvégre tényleg nincs ennél fontosabb dolog a világon…

https://www.youtube.com/watch?v=lh3sz7DANUY

A Magical Mystery Tour szűkebb és bővített változatának nem ártott az idő. Sőt, ma már jobban értékeljük a Beatles zenéjének minden olyan apró rezdülését is, amelyek korábban elsikkadhattak a rosszabb hangminőségek miatt, a régebben felfedezett ínyencségek pedig csupán jótékony patinát kaptak a négy és fél évtized után, por és rozsda helyett…

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kultúrtörténet (56) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása