Sütéshez vagy salátákhoz, a növényi olajok mindig emelik az ételek izét. 100 gramm belőlük megfelel 900 kalóriának, de ettől még nem az ellenségeink. Gazdagok zsírsavakban, nem nélkülözhetők táplálkozási egyensúlyunk megtartásában, lényeges szerepet játszanak agyunk és bőrünk karbantartásában. Nem tartalmaznak koleszterint, mint az állati eredetű vaj, sok bennük az omega 3 és 6, amelyet szervezetünk nem termel.
Egyetlen olajfajta használata azonban nem elég. Ügyelni kell arra, hogy melyik mennyi omega 3-t és 6-ot tartalmaz Az egyik gazdag omega 6-ban és szegény omega 3-ban és fordítva. A két típusú omega másként hat a szervezetünkre, sőt van hogy ellentétesen: a 3 segít a vér folyékonyságának megtartásában, a 6 az alvadásában. Előnyeiket csak úgy élvezhetjük, ha kiegyensúlyozottan használjuk őket. Florence Foucaut, a francia Diétetikusok Szövetségének tagja a Le Figaro számára ismertette az egyes olajfajták tulajdonságait:
A dióolaj:
Ez a legteljesebb növényi olaj Omega 3 és ha 6 aránya is a legjobb. Csökkenti a koleszterint a vérben és E vitaminja védi az idegrendszert. Nem szükséges más olajjal vegyíteni. Legjobb a bio és a hidegen sajtolt változatát használni. A salátákhoz ajánlott, mert rosszul reagál a melegre, nagyon gyorsan oxidálódik. Fénytől védeni kell és el kell használni az üveg felbontásától számított 3 hónapon belül.
A repceolaj:
Gazdag omega-3-ban, így véd az Alzheimer-kór ellen. A benne lévő
omega 9 ugyanakkor jó hatással van a szív- és keringési rendszerre.
Tartalmaz E vitamint, ami antioxidáns. Mint minden olajnál, ennél
is jó a bio és a hidegen sajtolt változatot használni. Sütni nem szabad vele, mert a hő tönkreteszi a zsírsavakat. Salátaöntetben keverni lehet olivaolajjal a belőle hiányzó omega 6 pótlására.
A napraforgóolaj:
Mivel szegény omega 3-ban, ajánlatos keverni dióolajjal.. Egyike az Európában leginkább használt olajaknak. Ebben van a legtöbb E vitamin, így jó antioxidáns, viszont szegény omega 3-ban, ezért hidegen fogyasztva jó elegyíteni dióolajjal. Használható sütéshez, salátákhoz egyaránt.
Az olivaolaj:
74 %-ban tartalmaz omega 9-et, ami jó hatással van a szív- és keringésre, valamint csökkenti a rossz koleszterint. K vitaminja segíti a sebek gyógyulását. Lehet sütéshez és salátákhoz is használni, de nem felel meg a valóságnak, hogy kevésbé zsíros, mint a vaj. Mint minden olaj, ez is 100 %-os lipid. Salátákhoz személyenként egy kávé kanálnyi javasolt.
Földi mogyoró olaj:
Inkább omega 3-ban gazdag, de tartalmaz omega 6-ot is, ezzel csökkenti a rossz koleszterint. Főként az ázsiai konyha használja wokban való sütéshez. Figyelmeztetni kell viszont arra, hogy a mogyoró allergia a második helyen áll a világban az ételallergiák között.
A kamelin olaj:
Az olajok között a leggazdagabb omega 6-ban és 3-ban.Csökkenti a vércukor szintet és az Alzheimer kór kockázatát. Csak hidegen alkalmazható, mert nem tűri a hőt. Fattyú lenmag a másik elnevezése. A mogyoróolaj:
Sok benne az omega 3 és 6, de tartalmaz A és E vítamint is, ami a látást javítja. Nagyon jó íze van. Finom, például a narancsos carpaccióban / citromlével és szeletelt sajttal ízesített vékony nyers hús.
A kókuszolaj:
Divatba jött, mivel a benne lévő lipideket nem raktározza a szervezet. Antibakteriális, hatásos a bélfertőzések ellen. Viszont 90 % telített zsírokat tartalmaz, amelyek nagyobb mennyiségben szív- és keringési problémákat okoznak. Bár általában sokan használják sütéshez, mert jól bírja a hőt, tápértéke gyenge, ezért nem javasolt.
Lenolaj:
Annak van rá a legnagyobb szüksége, aki vegetáriánus, vagy vegán, mert nem fogyaszt sem húst, sem halat, így hiánya van omega 3-ból, amit viszont a lenolaj gazdagon tartalmaz. Jó a májproblémák és a rossz koleszterin ellen. Hidegen ajánlott salátákhoz, földimogyoró olajjal vegyítve.
A szőlőmagolaj:
Antioxídáns, késlelteti a sejtek öregedését. Kevés benne az omega 3, sok az omega 6.Gazdag E vitaminban. Saláták ízesítésére kitűnő.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.