Egymást érik a szakácsok a televíziókban, rádiókban, rengeteg a főzéssel foglalkozó program, de ma még elég szokatlan jelenség a főpap a konyhaművészetben. Hit és pompás étel mindig karonfogva jártak. - írja a Panorama -, de hogy a Római Kúria egy főpapja, ahelyett, hogy a gazdag asztal mellett foglalna helyet, inkább a konyhában a sugók és a sültek között tevékenykedjen, ilyent még nem látott a világ.
Don Andrea Ciucci, monsignor Vincenzo Pagliának, a Pápai Tanács a Családért vezetőjének jobb keze, aki azt vallja, hogy az étel is elárulja, hogy kik vagyunk és nemcsak élvezet a szájnak és nagy szórakozás, hanem alkalom az Evangélium újralapozásához. Az étel, amely beszél. Szokatlan kalauz a konyhaművészet megéléséhez címmel szórakoztató és elgondolkodtató szakácskönyvet jelentetett meg.
A könyv minden fejezete egy élettörténettel kezdődik: Norma anya, aki az elhagyott gyerekeket istápolja, Giorgio, a cserkészvezető, Benedetta, a szerzetesnő élettörténetével. Minden fejezet olyan arcoknak és történeteknek a felsorakoztatása, amelyek az ételről való elmélkedésre inspirálnak. Mellettük egy-egy rész az Evangéliumból a Kánai menyegzőtől, a kenyér és a hal megszaporításáról. Társul a fejezetekhez végül egy-egy recept don Andreától. Ilyen, például az almás-gombás rizotto, melléje az Emmauszi Tanítványokról szóló történet, vagy a tormás halfilé az Utolsó Vacsorával.
Minden recepthez van ezenkívül egy emlékeztető olyan filmre, amelyet meg lehet nézni az adott étel fogyasztása közben. Ilyen ajánlott filmek az Út a vadonba, A napok romjai, A túró, Pier Paolo Pasolini egykor nagy felzúdulást kiváltott, „istenkáromló” filmepizódja és a nem kevésbé „erkölcstelen” Nagy zabálás.
Hogy a gyerekek sem maradjanak ki, a kis könyv javaslatokat tartalmaz arról, hogy miként segítsük őket a konyhaművészet mágiájának és az evés örömének felfedezésében.
Nem hiányozhat a könyvből a “ nem recept” sem, azaz a böjtölés, amikor nem fogyókúrás céllal történik, hanem annak felismerésére, ami az étellel együtt táplálja létünket.
Egy recept a könyvből: 3 paprika, egy hagyma, egy gerezd fokhagyma, egy pohár tejszín, 320 dkg rizs, bors, só.
Szeljük fel a paprikát, egy sárgát, egy pirosat és egy zöldet, fonnyasszuk meg kevés olajon a hagymát és pároljuk tovább a paprikát. Ha puha, törjük át és a héjat dobjuk ki belőle. Öntsük hozzá a tejszint. Közben főzzük meg a rizst. Majd adagoljuk a paprikás szószt négy kis formába és öntsük rá a rizst.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.