Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

„Tar nélkül nem is létezem”
Találkozás Malik Manszurovval

malik_es_attila.jpg

Világhírű vendégszólistája lesz ma este a Művészetek Palotájában a Miskolci Szimfonikusokkal fellépő Djabe együttesnek Forward című lemezük bemutatóján: az azerbajdzsáni Malik Manszurov, a 11 húros népi hangszer, a tar mestere lép fel az első számú magyar etno-jazz-fusion zenekarral. Manszurov és a Djabe kapcsolata közel egy évtizedre nyúlik vissza, az azeri muzsikus fontos szerepet kapott a Forwardon is. A MüPa-koncertre vasárnap a debreceni SIKK klubban melegítettek be. A vendégművésszel tegnap a Ráday utcai Ibis Hotel halljában beszélgettünk, ahová hangszerével érkezett.

-Szeretettel köszöntjük ismét Magyarországon. Hogyan született meg ez a kapcsolat?

-2006-ban jártam először Magyarországon, az azeri nagykövetség szervezte a koncertemet. Ott ismerkedtünk meg Égerházi Attilával, aki kérte, hogy dolgozzunk együtt. Egy évvel később a Djabe eljutott Bakuba egy jazz-fesztiválra, és mindenféle előkészület nélkül én is színpadra léptem a bandával. Valószínűleg ez tetszett meg Attilának. 2008-ban már az ő meghívásukra jöttem, három közös koncertünk volt. Elküldték nekem előre a kottákat, aztán, miután megérkeztem, három napig próbáltunk, és utána jöttek a fellépések, Debrecenben, Budapesten és egy harmadik városban, amelynek a nevére nem emlékszem. Nagyon megszerettem akkor Magyarországot. Kapcsolatunk azóta töretlen. Én magam is igyekszem terjeszteni Azerbajdzsánban a magyar zenét, elsősorban Lisztet, Bartókot, akiket nálunk kevésbé ismernek. Mivel a zene határtalan, fontosnak tartom, hogy a mi zeneművész-növendékeink is tanuljanak európai zenét. A Djabe nagyon népszerűvé vált Azerbajdzsánban, a 2007-es felvételt gyakran megismétlik a televízióban, a mi jazz-zenészeink is nagyra értékelik őket. Büszke vagyok, hogy velük dolgozhatok, és remélem, ez folytatódik. Az első közös turné nagyon nehéz volt számomra, mert először találkoztam ezzel a műfajjal. Nálunk a jazz inkább az azeri mugám zenéből merít, a Djabe palettája ennél sokkal szélesebb, szinte lehetetlen követni őket. A zenekar azonban nagyon megértő, segítőkész velem. Vannak még nehézségek, de azért törekszem arra, hogy minden elvárásnak megfeleljek!

-Hogy sikerült a debreceni ráhangolódás a nagy koncertre?

Egy zenész számára nincsen jelentősége annak, hogy hány embernek játszik. Másodszor járok Debrecenben, most is éreztem, hogy nagyon igényes az itteni közönség és nagyon szeretik a Djabét. Külön örültem annak, hogy maga a hangszerem is komoly érdeklődést váltott ki. Azt szeretném elérni, hogy a hallgatók elfelejtsék, hogy a tar azeri hangszer, hanem úgy tekintsenek rá, mint a Djabe egyik hangszerére. Az idő majd eldönti, hogy így lesz-e, de a zenész nem vár az időre…Biztos vagyok abban, annak, amit a zenekar elért 20 év alatt, lesz folytatása, mindig lesz mondanivalójuk a közönségnek. Erősségük az is, hogy nincsen közöttük olyan „frontember”, aki elveszi a fényt a többiek elől, valamint az, hogy hosszú évek óta stabil a felállásuk. Nekem a Djabe óriási iskola a munkastílusával és a belső feszültségek megoldásával is. Visszatérve a klubkoncertre, úgy érzem, hogy mintegy 60%-osan teljesítettem, de amint alkalom nyílik rá, törlesztem az adósságomat…

-Kérem, mutassa be a hangszerét.

-Az azeri, más néven kaukázusi tart a már sok évszázaddal ezelőtti költemények is megemlítik. A 19. századig dobja nagyobb volt és rombusz alakú és térden tartva játszottak rajta. Aztán a 19. század közepén egy tar-játékos régi leírások alapján rekonstruálta az ősi, gömbölyű dobbal felszerelt hangszert és az addigi öt húrt kiegészítette további hattal. Népszerű a tar az örményeknél, üzbégeknél, törököknél és Irán északi részén, ahol sok azeri él. Én édesapámnak köszönhetem, hogy elkezdtem a tar tanulását.

-Ön tanít is.

-Az Azeri Nemzeti Konzervatóriumban tanítok különböző azeri népi hangszereket. Az idén neveztek ki az instrumentális mugám tanszék vezetőjének. De már korábban is tanítottam kisebb zeneiskolákban.

-Érdekes, hogy a Djabe-tagok is tanítanak. Mit tud átadni egy zenész az elméleten, a technikán túl egy hangszer szelleméből?

-A mostani első próbán felvetettem a telefonomra a Lava Lamp című kompozíciót, elküldtem a diákjaimnak és nagyon megtetszett nekik ez a hangzás, a darab hangulata. Én is sokat tanulok a Djabétól, amit tőlük hallok, akarva-akaratlanul is hat a művészetemre, még a világlátásomat is megváltoztatja. A Djabén keresztül a tanítványaim még jobban megszeretik azt, amit csinálnak, mert a zene különleges megközelítésével szembesülnek. Ami a tart illeti, az nem csupán az azeri népé, hanem az egész világé. Az UNESCO 2012-ben a szellemi világörökség részévé nyilvánította a hangszeremet. Ezt követően kaptam egy meghívást Vilniusba, ami nem nekem, hanem a tarnak szólt. A Djabe közvetítésével diákjaim azt is megértették, hogy a tart nemcsak úgy lehet megszólaltatni, ahogyan a népi zenekarokban megszokták, hanem másképpen, temperált módon is.

-Valahol tán közösek a zenei gyökereink.

Mi, azeriek bizonyos rokonságot érzünk a magyarokkal. Amikor magyarokat hallok beszélni, néha olyan érzésem van, mintha otthon lennék. Amikor 2008-ban itt voltam, az azeri nagykövet meghívott minket a Djabéval és megállapította, hogy legalább 10-15 közös szavunk van. Például az „alma” vagy a „zeng”.

-A 70-es években még kuriózum volt Pandit Ravi Shankar és Yehudi Menuhin „kelet-nyugati találkozása”. Manapság a négy égtáj zenészeinek közös játéka mindennapossá vált. Lehet, hogy a zenészekre kellene bízni a világot, jobban megértik egymást, mint a politikusok…

-Jó lenne, mert a politikusoknak még nem sikerült békét teremteniük. A zenészek másképpen működnek, de képesek hatni az emberekre. Emlékszem, volt egy európai turnénk honfitársammal, Alim Kaszimov mugám-énekessel, és a közönség egy része követett minket városról városra. Amikor a zenész játszik, nem tudja, hogy milyen hatást gyakorol a hallgatóságára, ez mindig csak utólag derül ki. Nekem ilyen felejthetetlen élmény volt Ravi Shankar, amit Ausztráliában hallhattam élőben egy szabadtéri fesztiválon. Legalább 4-5000-en is hallgatták őt, földön ülve, fűben fekve, nekem csak egy oszlop mögött jutott hely. Istenáldotta tehetség volt…

-Eddig három Djabe-lemezen hallhattuk az Ön játékát. Vannak-e konkrét közös terveik a jövőre?

-Úgy tudom, Attiláéknak vannak elképzeléseik velem kapcsolatban, talán már jövő nyárra. Én minden körülmények között készen állok a folytatásra.

-Hogyan él, amikor nem zenél?

-Én a zenén kívül semmivel nem foglalkozom! Velem is megtörténhetett volna egy szintén tar-játékos barátom esete, akinek a szülei elmentek lánykérőbe. A lány szülei beleegyeztek, hogy hozzáadják őt a fiúhoz, de a nagyapa megkérdezte: „Dicséritek nekem ezt a legényt, de ki ő?” „Hát mondtuk már, hogy taron játszik” – felelték neki. „Jó, jó, taron játszik, de egyébként mit csinál?” – makacskodott az öreg. El sem tudom képzelni, hogy letegyen a hangszeremet. Szeretem a természetet, gyakran kirándulunk családommal, feleségemmel, fiammal és lányommal, de az első, amit beteszek az autóba, az a hangszerem. Bármit teszek, mindent a taron keresztül élek meg. Ötvennégy éves vagyok, kilenc éves korom óta a tarral, a tarnak élek…

És Malik Manszurov ott a szálloda halljában néhány futamot rögtönzött a 11 húron…

Fotó: Égerházi Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása