Olaszországban több mint hatmillióan vannak azok, akik abbahagyták a dohányzást, ezzel azonban még nem detoxikálták szervezetüket a nikotin által okozott mérgektől – írja a La Stampa.
Ehhez a legjobb eszközök a zöldségek és a gyümölcsök. Különösen azok, amelyek gazdagok vitaminokban, mivel erősen antioxidánsok, ezért nagyon hatásosak sok olyan szabadgyök ellen, amelyet a füst hoz létre, és felelős a dohányzó szervek elöregedéséért. Jó hatással van még a kiwi, a paradicsom, a brokkoli, a karfiol, a paprika. És idetartozik a sárgarépa, az uborka, a zeller és az édeskömény is.
A fekete áfolya és a gránátalma a keringést javítja és mindkettő fogyasztható lé formájában is. Ezek a gyümölcsök erősítik a hajszálereket, kedvezően hatnak a vörös vérsejtek képzésére.
A dohányzást elhagyóknál gyakori jelenség az idegesség, amelyet a nikotin és a megszokott mozdulatok hiánya okoz. Legjobb ellenszere a zöld saláta és egy-egy szárított vagy friss gyümölcs bekapása.
Tisztító erejük van a teák közül a csalánnak, a verbénának. Kedélyjavító a ginzeng és a maté.
A dohányzási ingert csillapítják azok a zöldségek, amelyek a burgonyafélék családjához tartoznak, mint a dohány. Ilyen maga a burgonya, a paradicsom, a paprika, a padlizsán.
A dohányzás abbahagyása után azért is fontos helyrehozni a szervezetet, mert az ember akkor jobban ellen tud állni az újbóli „bűnbeesésnek”. Persze azért nem árt az önmagában való akaraterő, és a környezet kísértésének legyőzése sem.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.