A paradicsom valódi íze az utóbbi 50 évben csaknem teljesen eltűnt. És mivel a jelenség nemcsak egyes országokat érint, hanem globális, a kutatók szerint ideje orvosolni a bajt – írja a La Repubblica.
A nemzetközi csapatban kínai, amerikai, spanyol, izraeli kutatók vettek részt. 398 paradicsomfajtát vizsgáltak meg, hogy megtalálják az optimálisat.
Tapasztalataik szerint az elmúlt évtizedekben a nagyobb, keményebb fajtákat termesztették, hogy jobban bírják a szállítást, hosszabb ideig fogyaszthatók legyenek. Ez azonban azzal járt, hogy cukortartalmuk erősen lecsökkent és eltűntek belőlük azok az aromatikus molekulák, amelyek zamatukat adták. A cél most ezeknek a molekuláknak a megerősítése a természetes kiválasztással, mindenféle génmódosítás nélkül.
Annak érdekében, hogy a termelők a nagyobb haszon érdekében ne ragaszkodjanak a súlyosabb, de értéktelenebb fajtákhoz, felmerült, hogy az értékesítésben, mint például a szőlőnél, vegyék figyelembe a cukortartalmat is, ne csak a súlyt.
A régi íz, becslések szerint kb. 5 éven belül lesz újra élvezhető. Olasz szakértők azonban arra hivják fel a figyelmez, hogy az egyes paradicsomfajták kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a helyi sajátosság megmaradjon. Ilyen például a vezúvi, amelyet fürtőkben felakasztanak és épen marad egész télen. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy más-más ízt igényel, aszerint, hogy salátaként, ivóléként, vagy szószként akarják felhasználni.
A világban megtermelt 170 millió tonnájával a paradicsom a legnagyobb mezőgazdasági értéket képviselő termék.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
David Bowman 2017.02.24. 11:31:08
Göbölyös N. László 2017.02.24. 13:14:28
T5H 2017.02.24. 20:43:23
Gyingizik 2017.02.24. 21:02:43
Fekete Mamba 2017.02.25. 14:37:30
Az viszont el kéne felejteni, hogy egyszerre lesz könnyen termeszthető, bőven termő (emiatt olcsó), jól szállítható, nem puhuló, és jóízű.
Ez vagyok 2017.02.25. 17:37:58
Reactor 2022.04.24. 22:57:02
Amint ismét rendes földbe kerül manipulálatlan mag, napfény és víz érleli meg, visszakapja majd a rendes ízét. Fura, idehaza még sose ettem ízetlen kiskerti paradicsomot.