Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A varjak hihetetlen kognitív képességei

15098516-les-corbeaux-sont-malins-comme-des-singes.jpg

„Holnap elmegyek vásárolni, mert üres a hűtő. Holnapután lenyírom a füvet, ha jó lesz az idő” – mondjuk. Nincs ebben semmi különös, át kell gondolni, és meg kell szervezni a következő napok programját. Az ember számára ez természetes folyamat, mert az emberi agy tárolja a múlt eseményeit, hogy azok segítsék a jelenről és a jövőről szóló döntésekben. De vajon csak az ember képes erre?

„A kutatók sokáig azt feltételezték, hogy az állatok nem így használják az emlékezetüket, a jelen szükségeteik kielégítésében élnek, nem tudnak tervezni a jövőre. Ám az előre gondolkodás képessége később nyilvánvalóvá vált az emberszabású majmoknál, amelyek közül egyesek meg tudják tervezni szerszámok használatát vagy alkukat kötnek csoportjuk más tagjaival” – magyarázták a Le Nouvel Observateurnek a cambridge-i egyetem pszichológia tanszékének kutatói, Markus Boeckle és Nicola Clayton.

Újabban a varjak okoznak hasonló meglepetéseket. Can Kabadayi és Mathis Osvath, a lundi egyetem kognitiv tudományok tanszékének kutatói azonos szintre állították őket az emberrel és az emberszabású főemlősökkel, kimutatva, hogy ezek a mardarak is elő tudják készíteni jövőjüket.

A Science-ben megjelent tanulmányukban abból a kritikából indulnak ki, amely általában ellentétes azoknak a véleményével, akik megpróbálják hangsúlyozni az állatok tervezési képességeit. A kritikák szerint a varjúféléknek szokásuk elrejteni eledelüket és a különböző kognitív képességek, amelyeket mutatnak, csupán korlátozott adaptációk.

A lundi kutatók olyan feladatokon keresztül tesztelték a varjak képességeit, amelyekhez nem rendelkeznek sem ökológiai, sem viselkedési mintákkal. Négy olyan kísérletnek vetették alá őket, amelyeket az emberszabásúaknál is alkalmaznak, olyan helyzetekben, amelyekkel nem találkoznak a természetben. Ilyen volt a szerszámok felhasználása (bár a kaledóniai varjú rendszeresen használ eszközöket, a tesztelt fajták nem), illeve az emberekkel való „alkukötés”, amelynek célja volt megmutatni nekik egy bizonyos tárgy használatának hasznosságát, jutalomért cserébe.

Így lett a kutatók előtt nyilvánvaló, hogy a varjak készek otthagyni eledelük egy részét egy olyan eszköz megszerzéséért, amelyet csak később és másutt használnak fel, de ezzel többet remélnek elérni.

A madarak tehát a jövőre vonatkozóan hoztak döntést, 17 óráig tartó határdiővel, és képesek voltak korlátozni magukat, amikor azt a tárgyat választották, amely a jövőben nagyobb nyereséget hozott nekik, mint az azonnali, de kisebb jutalom.

Ezek a képességek külön fejlődtek ki a varjaknál, és az ember elődeinél. „Kevés a valószínűsége annak, hogy ezek a képességek már megjelentek 320 millió évvel ezelőtt a madarak és az emlősök közös ősénél. Minden bizonnyal egymástól függetlenül fejlődtek ki” – írták a tanulmány szerzői.

„A varjúfélék azért fejlesztettek ki magukban bonyolult kognitív képességeket, hogy helyt tudjanak állni társadalmi és fizikai környezetükben, de rugalmasan, az adott helyzetnek megfelelően használják intelligenciájukat” – vélekedik Boeckle és Clayton.

A kutatások jelenlegi állása szerint a varjak a tervezés terén a nagy majmok, illetve a négyéves gyermekek szintjén állnak. Tanulmányozásuk segíti a tudományt annak megértésében, hogy milyen tényezők játszottak közre e képességek kifejlődésében. És innen már csak lépés lesz megérteni a varjúfélék – vetési- és dolmányos varjak, szarkák, csókák – emberrel való szocializációját, amelynek számos nagyvárosban, köztük Budapesten is, mindennapos szemtanúi vagyunk.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.08. 15:11:42

Ajaj, jakab.gipsz, varadijanos, ballibcenzurázók réme 25, birca elveszti a munkáját?

Indriq 2017.09.08. 15:33:46

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: hehehhe, nagyjából ez juttt nekem is eszembe, csak kósa, szíjjgyártó és rezsicucu nevekkel. :)

Netuddki. 2017.09.08. 15:50:34

@Indriq: Hát, ezek nem nagyon tervezik a jövőjüket, ha ennyire szemérmetlenül mernek lopni.

s 2017.09.08. 16:32:17

@Netuddki.: A lopós a szarka lesz. Az egy másik madár.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.08. 16:46:26

KARÓRA

Nem ül varjú rá karóra
Nélkül bármely fakaróra,
Nem tudná, hogy mennyi idő,
Míg az ingó karó kidő'.

Amúgy pedig nincs is karjuk,
S kar-daltalanok a varjúk,
Kárognak csak s náluk a „Kár!”
„Nem kár!”-t is jelenthet akár.

Varjú hangja hamis s talány,
Lehet-e így kóristalány,
Főleg, ha nemére hiú
Illetőnk egy varjúfiú.

Karmester nem „Kár!”-rendező,
Nem rí áhítattal: „Ez Ő!”
Casting-on, ha van egy varja,
„Hess, te dög!”-gel elzavarja.

Repül varjúnk s varjúnk raja,
S nem ül le karóra, na ja!,
Sose ülnek karón varjúk,
Csak, ha őket odavarrjuk.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/12/karora.html

zokogjatok 2017.09.08. 16:47:47

Milyen brutális fóbia vagy komplexus kell ahhoz, hogy a madarakról szóló cikkek alatt is neki tudjon állni fideszezni?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.09.08. 17:14:19

@zokogjatok: Hol fideszeseztünk? Csak féltjük egyesek munkáját, mert varjakkal lesznek helyettesítve..

Indriq 2017.09.08. 17:22:38

@zokogjatok: elárulom, a 4 éves gyerek szintjénél ugrott be :)
Nem mellesleg debilkém:
lafe.blog.hu/2017/09/07/kutyahus_magyarorszagon
Ugye? :)

zokogjatok 2017.09.08. 17:34:41

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: "Hol fideszeseztünk?"

itt:

"nagyjából ez juttt nekem is eszembe, csak kósa, szíjjgyártó és rezsicucu nevekkel. :) "

@Indriq:
"Nem mellesleg debilkém:"

Ja értem, ott zavar a migránsozás (ami elég releváns egy kínai vendéglős, kutyaevéssel viccelős poszt alatt), de a madaras cikk alatt a szíjjártózás meg a humorosság netovábbja.

Értem én, hogy valahol ki kell élnetek a frusztrációtokat, de... de kurva szánalmasak vagytok :D

Indriq 2017.09.08. 17:38:51

@zokogjatok: a titok nyitja az, hogy én qrva jól szórakozom rajtatok, mert nem köt semmi, neked meg kell felelned a gazdád követelményeinek. :)

Jakab.gipsz 2017.09.08. 17:59:05

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Szia neoliberális, már hiányoztál.

Végy példát a varjaktól, ne csak károgj és ajvékolj, gondolkozz is egy kicsit.

erkölcsi hulla 2017.09.08. 18:16:31

Szóval a varjak okosabbak a legtöbb honfitársunknál :)

2017.09.08. 18:48:00

Megint egy ált.iskolai biológiából bukott posztoló. A képen egy holló van, ami messze nem varjú.

Janossz 2017.09.08. 19:04:47

KÁR, hogy ilyen hülyék az emberek. A varjak nem politizálnak.
Ellenben vetnek. Diót például. Szomszédom, aki nyugdíjas, többször megfigyelte. Frissen forgatott tábla földbe itt-ott lerakott diószemek nem a spájzolást szolgálják. A jövőről gondoskodnak.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2017.09.08. 19:33:11

Úgy látom, ma mindenki hülye! :)
Egyfelől csókoltatom azt a hülye indexes "programozót", aki volt annyira hülye, hogy az alsó hülye hirdetési csíkot úgy rakja fel, hogy az ELTAKARJA a belépő ablakokat! Tényleg gratulálok!
Másrészt gratulálok a bloggernek is, hogy sikerült egy varjúról szóló cikkhez egy hollót adni illusztrációként.

David Bowman 2017.09.08. 19:54:07

Csak a tudósok ilyen hülyék. A többiek ezt mindig is tudták. Vagy legalábbis nézegetnek videókat.
www.youtube.com/watch?v=XYYhfhrcw4A

David Bowman 2017.09.08. 19:56:12

@Frady Endre: Pedig rendszertanilag énekesmadár.

ostvan1 2017.09.08. 20:05:56

@Janossz: És pontosan tudják, hogy a keményhéjú diót nem érdemes ültetni. Ők csak a vékonyhéjú, könnyebben felbontható diókkal foglalkoznak. Anyám mondta évtizedekkel ezelőtt egy ilyen vadon nőtt diófa láttán, hogy az biztosan jól kezelhető termést fog hozni, mert a madarak csak olyat szórnak el. És igaza lett.

tireless treehugger 2017.09.08. 20:58:21

Szoktam figyelni madarakat és úgy gondolom hogy ennél sokkal többről lesz majd szó. Csak még a megismerésük elején vagyunk.
Nekem olyan mintha nagyon komplex többfajú közösségekben/társadalmakban élnének, még a hatalmas rajok is kiegészülnek egyéb fajokkal, feladatmegosztás, játék, tanítás, identitás átvétel.
Valaki etológus mondta régen hogy ne akarjunk emberi tulajdonságokat az állatvilágra ráhúzni, de szerintem miért ne?, ugyanazokat csinálják mint mi. 40 éve még azt mondtam az állatok nem képesek olyan bonyolult közösségi tevékenységre mint gazdaság/kereskedelem/háború, de mindez csak az iskola hatása volt a dogmákat sikeresen beültették. Ma már úgy gondolom hogy ők is csinálják, és nagyon hasonlóan hozzánk, csak ki ne derüljön hogy együtt fejlődtünk ilyenné, egymástól tanultuk a tudományt..

hozé bubó 2017.09.08. 21:02:20

A szarka nalam is "ültetett" diót a balkonládába, de szerintem csak probalta feltörni. De azt én is megfigyeltem, hogy amikor a tojó talált valami ehetőt, akkor odaküldte a fiókát, az meg forgolódott, csapkodott hogy átbaszták. Ehhez pedig kell információátadás, hely, tárgy, utasítás, nem hülyék, dinók.

dr. mesterséges színezék 2017.09.09. 00:40:53

@zokogjatok: Miközben köztudott, hogy madarakról szóló cikkre Sorossal kell kommentálni.
Arra is.

szél-víz · http://valosagtura.blog.hu 2017.09.09. 00:51:43

A kép stimmel, a varjú nem - az eredeti cikk ravent vizsgál, ami holló.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.09. 01:02:40

Konrad Lorenz írja valamelyik könyvében, hogy egy varjú - vagy talán csóka, mert inkább csókákkal foglalkozott, na meg libákkal - egy sétája során riasztó hangokkal figyelmeztette őt, hogy ne közelítsen meg egy olyan helyet, ahol korábban egy csúnya madárhalál történt. Ha jól emlékszem, a séta több évvel később történt, vagyis a madár évekkel később is emlékezett a tragédiára és figyelmeztette barátját, Lorenzet a veszélyre. Minél közelebb ment Lorenz a helyszínhez, annál riadtabban jelzett veszélyt a madár.

Valóban bámulatos.

2017.09.09. 07:43:59

@szél-víz: az viszont már vérciki.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2017.09.09. 15:01:13

A cikk alapjan, ha a nemzeti oldal egy varjut inditana miniszterelnoknek, az is megverne a libbantakat.

Indriq 2017.09.09. 15:53:45

@Libsik visítanak de az ország a miénk !: ennyit tudott 24 óra megfeszített brainstorming a habonyművek? Szánalmasabb vagy mint páva a pécsi közgyűlésen :)

Attilajukkaja 2017.09.09. 17:05:21

Örülök az ilyen tanulmányoknak, mert igazolja azt, amit már gyerekkorom óta sejtettem: nem az ember az egyetlen intelligens élőlény. A hollók különösen okos madarak, ... de ezt már Konrad Lorenz óta tudhatjuk.
A kérdés, amit ez a felismerés felvet, hogy mit engedhetünk meg mi, emberek magunknak, amikor kizsákmányoljuk, lemészároljuk vagy semmibe vesszük ezeket az intelligens élőlényeket. Nem azt kérdem, hogy van-e hozzá jogunk (erre tudom a választ: NINCS), hanem , hogy tényleg ezt akarjuk-e. :o)

Nyers Fa 2017.09.09. 22:12:37

A varjúfélék családjának egyik tagja a holló, a legintelligensebb varjúféle. A kutatásban nyilván hollókat használtak, hiszen az a legértelmesebb varjú.

videki gyerek 2017.09.10. 15:33:35

A szarkak ostobak. Tobbszor lattam mar, hogy a betonon probalnak valami magot, diot osszetorni. Folrepul vele, leejti, es ezt ismetli.
Egyszer odamentem, osszetapostam neki a diot, erre ugy megijedt a reccsenestol, hogy elrepult es vissza se jott. :))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.10. 15:55:07

@videki gyerek:

Csak megijedtek tőled. Én már többször törtem össze nekik diót, és minden alkalommal udvariasan megköszönték: elém tipegtek, rám néztek és többször megbillegették a farkukat.

2017.09.10. 16:01:14

@videki gyerek: a szarkák intelligensebbek nálad. Felismerte, hogy egy agresszív barommal van dolga, jobb ha nem foglalkozik veled.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.11. 09:24:25

@Beer Monster: :DDD Ezen felröhögtem... :DDD
@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Mi fáj, gyere mesélj! :)))
@David Bowman: A varjú énekesmadár ugyan, de levelezőn végzett. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.09.11. 09:34:54

@Frau Ady Endre:

"A varjú énekesmadár ugyan, de levelezőn végzett. "

Nocsak, időnként van humorod? :)

Beer Monster 2017.09.11. 22:04:58

@Frady Endre: Hát bennem kavarogtak viszont a gondolatok.
Edgar alkotott, semmi kétség.
Árpád még egy lapáttal rádobott.
Endre meg egy dömperrel még ráborított.

De azt továbbra is fenntartom, hogy József Attilát még te sem tudsz ;)

Aztán ilyenek, hogy ha csaj lennék, biztos beléd zúgtam volna. Még szerencse, hogy nem, mert rohadtul nem tetszel! :P

Ez az a vers, amit nem szabad többször elolvasni, mert az ember megtelik, és kidurran a feje.

Le kéne dobni Észak-Koreára.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.09.12. 09:21:59

@Beer Monster: Frady Endre mint Észak-Korea térdre kényszerítője? :DDDDD
Amúgy van egy Tribute to József Attila videóm:
www.youtube.com/watch?v=ri26qp3mb74&t=46s
;-)
Ezt pedig két éve írtam:

SZÜLETÉSNAPOMRA

Ötven (jaj!) éves lettem én,
meglepetés ül más szemén:
„Atya
gatya!

Tök öreg már e vén szivar,
rég volt, hogy teste épp ivar-
-érett-
-é lett!”

Azt mondják rólam: „Ő tetem!”,
még sincs (s nem is lesz?) kötetem
soha,
noha

verseket írok tonnaszám
hiába. Feddne s róna szám:
„Kinek?!
Minek?!”

Igaz, mit Puzsér mondogat,
nem hagyott rajtam foltokat
Múzsa
rúzsa?

Satnyul bár rajtam sok izom,
költészet helyett focizom,
csontom
rontom.

Fájogat mindkét vádlikám,
focitudásom kopik ám:
Plasztik
lasztik

pattannak tőlem el (hova?!),
nem vagyok futball-jehova,
én a
béna.

Sebaj, szeret két gyerekem
s nejem - megmondta kereken.
Ha kő’,
vak ő?!

Nem vakság, hanem szerelem!
Lelkemet ezzel szerelem
s felem-
-elem.

Felemelt lelk’kel verselek,
de ezt nem fogják emberek
taní-
-tani.

„Nem szégyelled magad, te Frady! A forgás közbeni centrifugális erőtől kirepült fogaim kopogtatnak a koporsóm belső falán! Ugye milyen nehéz ilyen címmel és ebben a stílusban jó verset írni? Sajnos neked ezúttal sem sikerült! Hagyd a verselést másra és mars föl a padlásra!” /József Attila/

„Jaj, Attila, ne cikizd már! Ő ennyit tud. Lehet, ha te is megérted volna az ötvenet, akkor aggkori szenilitásodban te is ilyen vérciki klapanciákat gründoltál volna össze. Barguzinban már nekem is csak csasztuskákra meg élmunkadalokra futotta.” /Alekszander Petrovics alias Petőfi Sándor, magyar-orosz két tannyelvű poéta/

„Boldog születésnapot kívánok, gyermekem! Ha neked csak 90 év adatott, akkor most a második félidő elején jársz. Ha az Úr még ad kétszer 15 év hosszabbítást, akkor elérheted a bibliai felső határt, a 120 esztendőt és saját kormozott szemüvegeddel láthatod a 2081-es teljes napfogyatkozást. Jó kis meccs lesz! Már eddig is az volt, ugye?” /Ferenc pápa/

„A költő ismét olyat tett az asztalra, amitől felszakadt a terítő és berobbantak a bundáskenyerek! A lírai felhangokkal megpendített valóságillatú könnyed lábvízlíra mélyen gyökerező rögvalóság elemekkel szidolozza ki a fogékony lelkek emelkedettségre vágyó eredendő csitíthatatlan szenzibilitását. A líraleopárd ismét fojtogató könnyedséggel csillogtatta meg oroszlánkörmeit! Tyű, de magam alá izzadtam!” /Szattyán Szittyáné Görcs Gizella, magyartanár és maszek műkörmös/

„Én ugyan ilyet sosem mondtam, de kétségtelem, hogy Frady Endrét a Múzsa homlokon csókolás helyett inkább másfél fordulásból fejbe rúgta. Anyámnak kifejeztem a hálámat, hogy kilenc évvel később szült, mint Frady Endrét a saját anyja, így matematikailag komoly esélyem van, hogy túlélem, és lesznek olyan éveim, amikor már nem kell 1-2 naponta újabb dögkút szagú rémförtelmekkel szembesülnöm.” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Én ugyan nem tartok senkitől, de ha netalán egyszer verset írnék, akkor azt nem Mr. Puzsér jelenlétében szeretném először felolvasni. Még olyat találna mondani, ami miatt ki kellene rúgnom a fejét az arcszőrei közül.” /Chuck Norris/

„Jó kis tribjúttu vers. Már megérte a megboldogultnak műfajt teremteni. Kifejezetten fekszik Neked ez az önirónikus, kámingáutos rímzsonglőrködés. Van is az arcpoétikátokban közös vonás, nem Te tehetsz róla, hogy az 50. szülinapján ő már 18 éve posztumusz volt. Amúgy Attila fizikatanára is foroghat, centrifugális erő ugyanis nem létezik. A körpályát éppen a kör középpontja felé mutató centripetális erő hiánya miatt hagyják el a fogai. Te viszont maradj még a pályán, Isten éltessen bis hundert und zwanzig, ahogy pestiesen mondom. :)))” /F. Péter, a költő humán végzettségű mérnökkollégája/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/10/szuletesnapomra.html

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása