Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Hajó volt a trójai faló

un_hippos_fenicio_dal_rilievo_di_kohrsabad-kax-u110179952308348g-1024x588_lastampa_it.jpg

Egy évezredes tévedés, egy fordítása hiba miatt hihettük, hogy a trójai faló valóban egy lóformájú építmény volt, amelyben az ostromló akhájok elrejtőztek. Francesco Tiboni olasz tengerrégész, a marseille-i egyetem kutatója viszont meg van győződve arról, hogy a „faló” hajó volt.

Ókori szövegeknél előfordult már legendás tévedés, pl. Mózes „szarvai” esetében, amely egészen Michelangelo szobráig kísértett. A „faló” gondolatát vette át Vergilius is az Aeneisben. Tiboni professzor szerint a tévedésre az adott okot, hogy az eredeti homéroszi szövegben a „hüpposz” kifejezés szerepel, ami görögül valóban lovat jelent. Csakhogy itt egy föníciai hajófajtát jelöl, amely az építőmester Hippusra utal. A hajónak a lóhoz annyi köze volt, hogy orrát egy lófej díszítette. És ilyen hajóról már az I. században élt idősebb Plinius is tudott!

A lovat illetően a kétségek  a következő évszázadban is felmerültek. Pauszaniász görög földrajztudós szerint a legjobb esetben is egyfajta faltörő kos lehetett, aligha tekinthetők a trójaiak annyira együgyűnek, hogy bedőltek volna egy ilyen cselnek. A modern korban is voltak kutatók, akik szerint a ló hajó volt, szükség volt azonban egy olyan régészre, aki ismerte hajózás történetét, és össze tudta rakni a mozaikokat, az árulkodó technikai nyomokat – írja a La Stampa.

Érdemes felidézni a Homérosz által az Odüsszeiában elmesélt epizódot, amelyet Vergilius kiemelt. Trója tíz éve tartó ostroma után a görögök egy Odüsszeusz által kigondolt, Pallasz Athénétól ihletett trükkel éltek. Úgy tettek, mintha elhagyták volna a várost és elindultak volna hazafelé, de a tengerparton otthagytak egy hatalmas „falovat”, amelyben ott rejtőztek a legbátrabb akhájok, köztük maga Ithaka királya. Szinón, a fiatal görög, akik úgy tett, mintha dezertált volna, azt mesélte Priamosz trójai királynak, hogy a lovat engesztelő ajándékként hagyták ott Pallasz Athénénak, mert megszentségtelenítették a templomát. Laokoón pap figyelmeztetése ellenére a trójaiak akkor rést vágtak a város falain, hogy be tudják vinni a szerkezetet és ezzel meg is pecsételték sorsukat.

„Homérosz – magyarázza Tiboni – tökéletesen ismerte a hajóépítés technikáját, és meséjében egy sor olyan utalást hagyott, amelyet utódai nem értettek meg. Homérosz soraiból az is kiderül: a görögöknek azért is érdekükben állt gyorsan befejezni a háborút, mert a hajóképítmények „varratai” már kezdtek rossz állapotba kerülni.  A későbbi írók és fordítók azt hitték, hogy a varratok a vitorlákra vonatkoznak és ez talán nem lett volna olyan súlyos, hogy hazatérésre kényszerítse a görögöket. Nem tudták, hogy az ókori görög hajójat növényi rostokkal varrták össze, keresztöltésekkel, mint ahogy ma tudjuk a felszínre hozott roncsokból. Ezeknek a a növényi rostoknak a rothadása viszont valóban széteséssel fenyegette a hajókat. A helyre hozás több ezer órát vett volna igénybe. Tehát volt miért sietniük.”

Különben amikor Vergilius az Aeneisban elmeséli a monumentális ló megépítését, tulajdonképpen a korabeli hajóépítés technikáját írja le: hogyan építették meg először a külső vázat, majd az oldalakat fenyőfából, hogy a bordázathoz tölgyfát használtak. Megemlít egy juharfából való keresztgerendát is, amelyet eddig csak egyetlen hajóroncson találtak, a híres marsalai pun-főniciai hajón, amelyet ma a Baglio Anselmi múzeumban őriznek.

A lónak hajóval való felcserélésére hihetőbbé teszi a történetet. A Hippus-típusú hajókon általában nagy értékű dolgokat, pénzt szállították, így ez jobban felkelthette a trójaiak étvágyát és engesztelő ajándéknak is inkább megfelelt. Nem beszélve arról, hogy a harcosok is jobban el tudtak helyezkedni a hajó rakodó terében. Ami pedig a hajónak a város falain belülre való szállítását illeti, Homérosz szerint olyan kerekes szerkezetet használtak, amelyekkel szárazföldre vitték a hajókat javításra.

Tiboni professzor elmélete szakmai körökben széles elismerésre talált. Mindazonáltal nem változtat azon, hogy a „trójai faló” szimbolikus értelme napjainkban is megmaradjon.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magister_ 2017.11.13. 12:26:00

Azért ezt Francesco Tiboni -nak még be kell bizonyítania, mert ez a "félrefordítás" duma már kicsi elcsépelt. A fickó szenzációvadász, de a történettudományban bizonyítani is kell tudni és itt érzésem szerint elcsúszik majd az egész hajó dolog.

Kelly és a szexi dög 2017.11.13. 12:28:26

Tökmindegy, az a biztos, hogy a görögöktől óvakodni kell!

OkoskaTo:rp 2017.11.13. 13:11:55

Ha hajó lett volna, a várfal szétverése előtt senkinek sem jut eszébe benézni a raktérbe, felfedezvén az ott héderelő görögöket? (Szemben az elvileg zárt lótesttel.)

Hód Ödön · kudarckft.blog.hu 2017.11.13. 13:18:17

Nyilván fel kellett vinni a vitorláshajót a várdombra, kibontva a városfalat, hiszen ott volt a kikötő, nem a tengerparton. Abszolút hihető, sőt a 4 méter széles hajóról még az árbocot sem kellett így leszerelni.

Bolshevik 2017.11.13. 13:35:36

Nyilván fanyúl volt, és katapulttal lőtték be. Aztán az éj leple alatt én, Galahad és Lancelot...

élveteg 2017.11.13. 13:52:14

Ostobaság A faló egy metafóra A pestísé ( valamit hátrahagytakaz ostromlók amit behurcoltak ami aztán elpuszította őket )

Duplaxiii 2017.11.13. 15:15:03

Érdekes variáció.
Hogy 4-5 km volt a távolság és a hajókat nem viszik a várba javítani, hanem azt a part mellett a szárazon teszik, picit árnyalja a dolgokat, ahogy az is, hogy egy nyitott hajóban elég nehéz egy rakás katonát elrejteni.
De akkor az eredeti történet sem igaz, hiszen MIÉRT is vitték a falovat a várba?
Egy hajót mért? Ha ajándék, ha hadizsákmány, akkor sem viszik be a falakon belülre. Egy ajándékot bevisznek, egy hajót a partra visznek.

BiG74 Bodri 2017.11.13. 15:43:39

@Duplaxiii:
Hülye görögök, görög hülyék...

pernahajder Campbell 2017.11.13. 21:43:22

@Duplaxiii:

Oké, de az akkori hajókat viszonylag egyszerű volt kiszedni a partra, és akár 4-5 kilométerre is elrángatni. Gondolj csak arra, hogy a Korinthoszi-csatorna helyén az ókorban egy zsírral bekent fa csúszdán húzták át a hajókat.

De az is életszerűbb, hogy egy hajót ácsolnak össze a vár bejárata előtt ajándékként, aminek a dupla fenekében elbújnak a harcosok, mint egy falovat.

Amúgy az megvan, hogy a mondás, miszerint a tevének könnyeb átmenni a tű fokán, mint a gazdag embernek bejutni Isten országába is félrefordítás? Igazából nem tevéről van szó, hanem hajókötélről. De a teve olyan meghökkentő marhaság, hogy mindenkiben megmarad. Valami ilyesmi lehet a faló is.

2017.11.13. 22:43:04

Mi az apjuk f@száért vittek volna be a várba egy hajót úgy, hogy a várfalat is lebontják e miatt? Miért?

tena_lady 2017.11.14. 01:31:05

Lehetséges, hogy 3000 éve esetleg közelebb volt a tenger a városfalhoz, csak az eltelt időben feltöltődött, feltöltötték. Ne adj Isten volt egy folyó vagy csatorna, ami odáig vezetett. Vagy, hogy több városfal volt, és csak egy külső falat bontottak meg, egy kapunál. (Ezzel gyengítve egy kaput, amit meg tudott rohamozni az ellenség.) Vagy volt egy falon belüli kikötő, dokk. (Mint Hercumaneumnál a csónakházak.)

teéjesenmindegy 2017.11.14. 01:33:15

@pernahajder Campbell:
"a mondás, miszerint a tevének könnyeb átmenni a tű fokán, mint a gazdag embernek bejutni Isten országába is félrefordítás? Igazából nem tevéről van szó, hanem hajókötélről."
Tű fokának a nagy várkapu mellett lévő kisebbik kaput hívták. A kocsik, lovak, tevék, áruforgalom a nagy várkapun zajlott, a kicsin pedig személyforgalom volt mondjuk este. Azon nagyon ritkán ment át a teve. Semmi hajókötél.

pernahajder Campbell 2017.11.14. 05:52:18

@teéjesenmindegy:
Jópofa, de szerintem nézz utána kicsit, ilyen kapu nem létezett. Ezt a középkorban találták ki az akkori bibliamagyarázók.

gigabursch 2017.11.14. 07:54:41

Érdekes a felvetés, de nem győzött meg.

Pierr Kardán 2017.11.14. 08:41:27

Imádom azt, amikor egy kisebb hülyeség (faló bevitele a várba) helyett egy orbitális nagy baromságot (hajó bevitele a várba) akarnak tudományos tényként beállítani :-)

Ha a trójaiak olyan hülyék voltak, hogy egy lovat (hajót) a várfal lerombolásával vittek be, akkor hogyan tudtak 10 évig ellenállni a "zseniális" görögöknek?

Nagyorrú Barbi 2017.11.14. 11:04:33

@Bolshevik: Tévedés. A helyes nevek: én, a Gyula, meg az Ottó. A Tóth Ottó.

commentes nikk 2017.11.14. 12:04:07

Egy régész mesélte egyszer, hogy a munkájukat jól jellemzi az a parabola, miszerint két régész vitatkozik egy tárgy fölött, az egyik szerint középkori, a másik szerint ókori, míg a harmadik lefújja róla a port és azt mondja, jé, hát ez egy kólásüveg kupakja. Nekem ezek a legendamagyarázatok egytől-egyig komolytalanok, nagyjából légbőlkapott magyarázat mind, ahány tudós, annyi irányzat, felfogás, magyarázat, igazságot tenni lehetetlen, kitűnni pedig csak az ilyen bődületes marhaságokkal lehet, mint hogy a faló az hajó, nem mintha nem lenne tökéletesen mindegy, és nem mintha nem lenne eleve rohadtul valószínű, hogy se faló, se fanyúl, se fahajó, se semmi nem volt ott, hanem az egész sztori pont az, aminek tűnik, színes, érdekes mese.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása