A dalmát partoknál talált cserépedényekben maradt nyomok arról tanúskodnak, hogy az ott lakó földművelők már 7000 évvel ezelőtt is ismerték és készítették a tejtermékeket – írja a La Repubblica.
A tejtermékekkel gazdagították étrendjüket, erősítették szervezetüket, biztosították nemcsak fennmaradásukat, hanem Észak felé való terjeszkedésüket – állapították meg a pennsylvaniai egyetem kutatói, akik megvizsgálták a cserepeket. Eddig a tej feldolgozásának legrégibb tanúságai a bronzkor első feléből, kb. 5000 évvel ezelőttről származtak, a Pokrovnikból és Danilo Bitinj-ből való leletet kb 7000 évesek.
A tejet, az aludttejet, a sajtot tartalmazó különféle edények a földművelők életmódjára is betekintést adnak: a tejet csuporba öntötték, a sajtot speciális, rythának nevezett edényekben tartották, amelyeket hagyományosan ivásra használták, Erjesztett tej maradványait fedezték fel a szitákon is.
Az első agrárközösség tagjainak leletei között a kutatók nem találtak olyan genetikai variánst, amely lehetővé tette volna, hogy meg tudják emészteni a laktózt. Úgy tűnik, hogy a tej és a sajtok erjesztésével nemcsak a tartósítás módját találták meg, hanem, nyilván nem tudatosan, a laktóz-intolerancia ellenszerét is, mivel az erjesztett tejtermékek kevesebb laktózt tartalmaznak.
Az akkori emberek étrendje végül változatos és egészséges volt, mert húst és halat is ettek.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal