A kaliforniai és a miami egyetemek kutatói egy olyan cápafajtára bukkantak, amely vegyes étrendnek hódol.
A félelmetes tengeri fenevadnak a kisebb halak és tintahalak mellett az alga is a kedvencei közé tartozik.
A biológusok sokáig azt hitték, hogy a cápák kizárólag hússal táplálkoznak és a gyomrukban talált algákat csak véletlenül nyelték le vadászat közben.
A mindenevő, az átlagosnál kisebb méretű pörölycápa az Egyesült Államok parti vizeiben és a Csendes-óceánban él. Gyomortartalmának 62%-a tengeri növényekből áll.
A felfedezés azért lepte meg a kutatókat, mert eddig nem tudták, hogy a cápák emésztőszervei képesek a növényi rostok feldolgozására, a növényi tápértékek hasznosítására.
Hogy a mindenevésről bizonyságot szerezzenek, laboratóriumban kellett felállítani egy akváriumot, és olyan algákat raktak bele, amelyeken előzetesen szénizotópokat vezettek át, hogy elemezni lehessen őket vér- és szövetvizsgálattal és meg lehessen állapítani, hogy az öt kísérleti pörölycápa emésztő szervei valóban alkalmasak-e az algafogyasztásra.
Az elemzésekből pozitív választ kaptak. A cápák enzimjei tökéletesen megbirkóztak a rostokkal, és a keményítőkkel.
A felfedezés fényében újra kell vizsgálni a cápák helyét a tengeri táplálkozási láncban, mivel az algáknak alapvető szerepük van az ökorendszer egyensúlyának megtartásában. Az algák nemcsak élőhelyet biztosítanak sok millió halnak és gerinctelen állatnak, hanem szűrik a vizet és magukba szívják a széndioxidot is – írta a La Repubblica.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.