Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Mi az ideális korkülönbség házastársak között?

pakistan-husband-wife-cheated-men-text-blackberry-445170.jpg

Azt próbálták megtudni az atlantai egyetem kutatói. Kiderítették, hogy sok nő választ párjául nála jelentősen idősebb férjet, mert tapasztaltnak, érettnek tartja és mellette érzi magát biztonságban. Ugyanakkor sok férfi köt ki nálánál sokkal fiatalabb nőnél, mert a frissességet keresik, így érzik magukat „élőnek”. Az is előfordul, hogy egyes fiatal férfiak az anyát keresik náluk idősebb nőben.

A számok fényében mennyire tartósak ezek a házasságok? Ha a korkülönbség 5 év, 18% a szétválás kockázata. Tíz különbségnél  39%, 20%-nél 95%. Egy korábbi brit kutatás szerint az ideális a 4 év különbség, de figyelembe kell venni egyéb elemeket, így az anyagi helyzetet, a két ember karakterét, hogy vannak-e gyermekeik, stb…

Az amerikai kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a válás kockázata akkor a legkisebb – 3% - ha a korkülönbség egy év. Azt is kiszámították, hogy a nőknek csak 2%-a tartja ideálisn ak, hogy párja fiatalabb nála, pedig számos hétköznapi példa mutatja, hogy hosszú távon működőképesek az olyan párkapcsolatok, ahol a nő néhány évvel idősebb.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nick Reevers 2019.01.03. 19:07:16

...legalább olvasd vissza, hogy mit írtál....copy: "Tíz különbségnél 39%, 20%-nél 95%."...világos nem?...háát nem!

Ellenzéki Tüntető 2019.01.03. 19:44:24

"a válás kockázata akkor a legkisebb – 3% - ha a korkülönbség egy év. "

Ezt igen nehéz elhinni, hogy 1 év korkülönbségnél a párok 97%-a együtt marad és sosem válik el.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.03. 19:45:07

Eleve hol a forrás? Milyen kutatás ez?

élhetetlen 2019.01.03. 21:49:18

@Ellenzéki Tüntető: „Ezt igen nehéz elhinni, hogy 1 év korkülönbségnél a párok 97%-a együtt marad”. Nem nagy a merítésem, csak a saját ismerőseim. Nem látok nagy mozgást, éjszakai életet. Még a gimiben, vagy az egyetemen ismerkednek, tehát nagyjából egykorúak. Egy-két fél éves sikertelen együtt járás, aztán megtalálják a megfelelőt. Összeköltöznek. Együtt élnek 8-10 évet, már egy lakásbeugró is összejön. Harminc körül járnak, összeházasodnak, jöhetnek a gyerekek. Akik tíz év együttélés után házasodnak össze, azok már tudják, hogy mire. Nincs sok meglepetés, stabil a kapcsolat, és, ha tíz év alatt egyik sem akart kilépni belőle, akkor miért akarnának a következő ötben kilépni, főleg, ha már összehoztak közös döntés alapján pár gyereket. És nagyjából egyenrangúak, amijük van, együtt hozták össze. Azt hiszem, hogy nagyobb korkülönbségnél az idősebb akaratlanul is dominálni akar, az „alárendelt” meg vagy jól viseli, vagy lázad és kilép, vagy az idősebb lép ki, egy jobb „üzlet” reményében, (még fiatalabb, vagy akármi), mert nem tekintette egyenrangúnak a társát (hozzá képest gyerek még, akkor is, ha már harminc éves). És ebben semmi rosszindulat, általában tudatosság sincs, ilyen az ember. Legtöbbször a testvéreknél is ez van. Te még nem tudhatod… hozzáállás az idősebb részéről a fiatalabb felé. De ez csak egy feltételezés.

Boycie 2019.01.03. 22:07:54

@élhetetlen:

A kutatás az USA-ban készült, teljesen más kultúrális közeg.

Az én tapasztalatom az hogy (nem úgy általában az egyidősek, hanem ezen csoporton belül ) a fiatalon egyetemről, iskolából összeházasodott ismerőseim szinte mind elváltak. És tipikussan 40 felett, 15-20 év házasság után. Vagy a pasi fiatalít egyet vagy a nőnek lesz elege és szépen elválnak. Az a néhány pár akik meg nem váltak el, azoknál nem is értem hogy miért nem: vagy az egyik nagyon dominálja a másikat, vagy állandóan veszekednek (esetleg a pénz miatt nem válnak).

Szerintem hosszú távon jobb ha a férfi néhány évvel idősebb.

élhetetlen 2019.01.03. 22:35:36

@Boycie: Nem tudok veled vitatkozni. 65 múltam, az ismerős családok vagy a korosztályom, vagy a gyerekeik, vagy a fiatal munkatársaim, akik nyugger létemre is tartják velem a kapcsolatot. Egyetlen pár vált el az ismerőseim közül, az idősebb korosztályból, a férj ötven év körüli kilengései miatt. A többiek jól vannak, a gyerekek kirepültek, nagyszülősködnek, és vén fejjel társastáncra járnak, mert ez fiatalon eszükbe sem jutott, vagy síelnek ugyanúgy együtt, mint 45 éve, egyetemista korukban. A negyven alatti ismerőseim körében nem volt válás (eddig). Többet nem tudok mondani.

Egy Hun Hunniából 2019.01.03. 22:43:02

Ez az azonos neműekre is érvényes? Nem mintha igazán érdekelne...

Boycie 2019.01.03. 22:43:32

@élhetetlen: Örülök hogy az ismerőseid jól bírják egymást :-)
Én egy tizessel kevesebb vagyok, lehet hogy ez is számít. Valahány évvel ezelőtt amikor láttam hogy minden valamennyire is sikeres férfiismerősöm "fiatalít", akkor gondolkoztam ezen. Ha kb 10 év a különbség, akkor talán már "nem éri meg" vagy nincs értelme fiatalitani...

Boycie 2019.01.03. 22:47:57

@Egy Hun Hunniából: Buziéknál még nem nagyon van olyan hogy 20 éve házasok... A Steiner Kristóf már egyszer elvált, több buzit nem ismerek hírből sem, pedig állítólag mindenki az :-))
Valahol régen olvastam olyat (nem magyarul) hogy náluk gyakoribb a partnercsere és hisztérikusabban zajlik, illetve több az erőszakos bűncselekmény, de ez lehet hogy baromság.

élhetetlen 2019.01.03. 23:07:58

@Boycie: Egy kicsit másképp látjuk a dolgokat. „minden valamennyire is sikeres férfiismerősöm "fiatalít"”. Én nem sikeres férfiakat ismerek, hanem sikeres párokat. Hasonló végzettség, valamilyen karrier, és összeszokottság, közös cél (a gyerekek felnevelése), és harmónia, azaz nem számít, hogy éppen ki a sikeresebb. Egyik példa, két villamosmérnők. Még harminc éve, a feleség bevállalta, hogy öt évig csak feleség lesz, mert a férje külföldi kiküldetése alatt ő nem vállalhatott munkát ott. Hazajöttek, a férj is, a feleség is alapított egy-egy céget. A férjé jobban futott, annyira, hogy el tudta adni egy német érdekeltségű országos cégnek. Igazgatósági tag maradt. Aztán megfúrták. Most a felesége cégénél dolgozik nyugdíjasként. Soha nem volt kérdés, melyik keres éppen többet. Mind a két gyerek diplomázott (műszaki), és doktorált. Eszükben sincs társat cserélni. Ja, és úgy kezdték a közös életet, hogy egy koleszban voltak nevelőtanárok, hogy ne kelljen albérletre költeni, amig kalákában építik az első lakásukat.
„Ha kb 10 év a különbség, akkor talán már "nem éri meg" vagy nincs értelme fiatalitani...”. Ebben nem hiszek, Ha a pasas harminc évesen elvett egy húsz évest, akkor ő nyilván úgy érezte, hogy megérdemelte hogy minőségi feleséget kapjon. Ötven évesen is úgy fogja érezni, hogy neki jár a minőségi húsz éves. És a húszéves sokkal fiatalabb a negyven évesnél. Na, mindegy.

Boycie 2019.01.03. 23:13:45

@élhetetlen: én próbáltam 40 évesen minőségi 20 évessel (na nem házasságot), neked adom :-)))

Boycie 2019.01.03. 23:17:02

valahol olvastam hogy más agyament tudósok megállapították hogy a legsikeresebb (leghosszabban együttmaradó pároknál) a nő magassága a férfi magasságának 91%-a. Na tessék. Innen már könnyű. Mindenki számára megvan, hogy a keresett partnernél mi az ideális kor és magasság :-)

élhetetlen 2019.01.03. 23:27:33

@Boycie: „Buziéknál még nem nagyon van olyan hogy 20 éve házasok...”. Bocs, hogy belepofázok ebbe is, de gondolom Elton Johnról már hallottál. És nem az a lényeg, hogy házasság, vagy együtt élés. „olvastam olyat (nem magyarul) hogy náluk gyakoribb a partnercsere és hisztérikusabban zajlik”. Erre nem hiszem, hogy van komoly statisztika. Steiner egyszer elvált, és két színésznőt is ismerek, aki már négyszer elvált, sőt, férfit is, csak ő nem volt híres. Válási cirkuszokról meg bármelyik pletykalapban olvashatsz, hetero párokról. „több az erőszakos bűncselekmény”. Igen ez valószínű, hogy baromság, mert hetente van egy-két eset Magyarországon, hogy a férj péppé veri a felségét, vagy megöli, vagy a felség leszúrja a férjet, de az elmúlt évekből egy esetre emlékszem, hogy megöltek egy „buzi” öreget, de ott még arról sem volt szó, hogy az elkövető is az lett volna, csak úgy ment fel, és az öreget nem szerelemféltésből, hanem a pénzéért ölte meg.

Kelly és a szexi dög 2019.01.03. 23:29:12

Napi egy lelkes pipa és a férfi tuti nem fog kilépni a kapcsolatból!

élhetetlen 2019.01.03. 23:33:15

@Boycie: „én próbáltam 40 évesen minőségi 20 évessel (na nem házasságot), neked adom :-)))”. Nekem ne add, én nő vagyok. De, ha olyan szar, akkor miért is fiatalítanak a „sikeres” férfiak? Csak feláldozzák magukat a hiúságuk oltárán, vagy mi van?

élhetetlen 2019.01.03. 23:45:53

@Boycie: „a nő magassága a férfi magasságának 91%-a”. Ebben legalább van logika. A nő nem csak a pasas mellkasát látja, hanem az arcát is, és ez sokat dob az élményen. Sőt, nem csak előtte és utána lehet csókolózni, hanem közben is. . Még alvásnál is, mikor a kis kifli, és a nagy kifli tökéletesen simul, illeszkedik még a térdhajlatoknál is.

Boycie 2019.01.03. 23:58:42

@élhetetlen: Nekem nem jött be pedíg tényleg minőség volt szellemileg is... Túl nagy korkülönbség sem jó, más világban élnek.

Boycie 2019.01.04. 00:03:42

@élhetetlen: buziékról foggalmam sincs, amit olvastam az inkább szociográfia volt mint bulvár, de leszarom :-) talán amikor még nem volt olyan elfogadott társadalmilag, akkor ez belevitt egy plussz stressz tényezőt amitől jobban kikészültek (és nem magyar szöveg volt)
Az egyes példák sohasem jók, mindíg statisztikai sokaságot kell nézni különben teljesen értelmetlen (pl "én ismerek értelmes niggert", "rendes zsidót" stb :-))) )

Boycie 2019.01.04. 00:06:34

@élhetetlen: a magasság különbség pont hogy elég nagy, számold ki az esetedben! Pont hogy csak a mellkasát látod ha nem vagy magassarkúban :-)

élhetetlen 2019.01.04. 01:02:33

@Boycie:
Mondjuk 180 a férfi, a nő 164. 14 centi nem kell nyaktörés még állva sem. Aztán próbálj meg arányosítani a nemi szervtől felfelé eső részre. Erről ennyit.
A másik téma. „"én ismerek értelmes niggert", "rendes zsidót" stb :-))) )”. Ettől falra mászok, és teszek a statisztikákra, mikor a nigger intelligenciáját európai iskolára alapozott intelligencia tesztekkel mérik. Szerinted mihez kell nagyobb IQ, öt mintás kocka mellé kiválasztani az odaillő hatodikat, vagy megélni egy sivatagban, ahol gyakorlatilag nincs látható víz, növény, eszköz, sem arra lehetőség, hogy gyárts eszközt, legfeljebb fabrikálhatsz, de képes vagy életben tartani a családodat, és meg tudod tanítani a túléléshez szükséges dolgokra. És érdekes, azok a niggerek, akik már Európában születtek, és azt a képzést kapták, mint az európaiak, ugyanolyan jó orvosok lehetnek, mint az európaiak. Nem genetikailag hülyébbek, mint ahogy sokan el akarják hitetni. A zsidók. Tele van az ország tolvajokkal, csalókkal, gyilkosokkal, „törvényesen” gazdagodókkal, csak törvényt kell hozni egy nap alatt, de nem hiszem, hogy ezen bűnök elkövetői között felül reprezentáltak lennének a zsidók. Viszont ez a szöveged elég volt ahhoz, hogy befejezzem ezt a beszélgetést.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.04. 01:10:33

Az ideális korkülönbség 8 év - a nő javára. Mivel a nők átlag 8 évvel tovább élnek, így statisztikailag kb. egyszerre halnak meg, egyik sem marad hosszú évekre egyedül idős korára.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.04. 01:15:48

@élhetetlen:

"azok a niggerek, akik már Európában születtek, és azt a képzést kapták, mint az európaiak, ugyanolyan jó orvosok lehetnek, mint az európaiak"

Tudnál statisztikát mutatni arra, milyen arányban van képviselve az orvosi szakma a néger és a fehér lakosság körében, mondjuk az USA-ban, ahol már teljes az egyenjogúság?

"Nem genetikailag hülyébbek, mint ahogy sokan el akarják hitetni."

Nemrég olvastam:

- Apuuu! Az egyik kutya hosszú szőrű. a másik rövid szőrő. Miért:
- Kisfiam, mások a génjeik, azért.
- Apuuu! Az egyik kutya pici, a másik nagy. Miért?
- Kisfiam, ez az eltérő génjeik miatt van.
- Apuuu! Az egyik kutya sokkal okosabb, mint a másik. Miért?
- Khmmm... Öööö... Hááát, kisfiam, ennek csak és kizárólag szociális okai vannak.

élhetetlen 2019.01.04. 01:26:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Számomra te nem létezel. Nulla vagy. Ne próbálkozz!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2019.01.04. 06:19:33

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha nálam 8 évvel idősebb nővel kellene élnem, nagyon gyorsan meg akarnék halni.

Kósza99 2019.01.04. 10:59:54

Csak azt a statisztikát hiszem el, amit magam hamisítottam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.04. 12:00:43

@élhetetlen:

"Számomra te nem létezel. Nulla vagy. Ne próbálkozz!"

Ez a tény mit sem von le az érvelésem ill. a példaszöveg érvényéből. Ahogy a te személyeskedésed sem erősíti a te véleményedet, bármi legyen is az.

n3spr3ss0 2019.01.04. 14:21:15

A feleségem 9 évvel fiatalabb, semmi probléma már 17 éve.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.01.04. 16:53:42

Liberális kapcsolatban az az ideális, ha legalább 4 fő szexel egymással, 2 férfi, 1 nő, s 1 harmadik nemű. Ha ezt túl fasisztának érzik, bevesznek ötödikként egy kuvaszt is maguk közé.

Az életkor meg nem számít, mert midenki maga dönti el hány évesnek határozza meg magát, ezt kívülről megítélni elmaradott mucsaiság.

2019.01.04. 17:05:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: mármint a nulla értékből, trollocskám?

Ellenzéki Tüntető 2019.01.04. 17:10:51

@maxval balcán bircaman: Undorítóa maradi vagy hogy állatokkal nem is szexelsz. Ez már-már fasizmus.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.04. 17:13:18

@élhetetlen: "vagy megélni egy sivatagban"

Azért Afrika nem kizárólag sivatagból áll. Érdekes Dél-Afrika egész jól el tudott kezdeni fejlődni mikor fehérek irányították.

Mondjuk igaz, akkor apartheid volt, a feketék nem mehettek be a jobb kórházakba, nem kaphattak magasabb színvonalú oktatást. Ilyesmi azelőtt nem volt, akkor bármelyik kórházba mehettek, és a legjobb egyetemekre is.

élhetetlen 2019.01.04. 17:48:37

@Ellenzéki Tüntető: És most mit mondtál? Mert én csak annyit akartam mondani, hogy, ha veszel 100 fehér, és 100 fekete gyereket, ugyanabba az óvodába, iskolába járnak, és, hogy kizárjuk a családi hátteret, mondjuk bentlakásosba, akkor mire felnőnek, ugyanolyan arányban lesznek a fehérek, és a feketék között is okosabbak, és kevésbé okosak. Te meg jössz a Kocsácsné féle jaj, de frappáns viccel, mintha nem tudnád, hogy egy fehér, gazdag szülőkkel rendelkező, minden segítséget megkapó gyerek is lehet buta. Sőt olyan buta is, hogy elhiszi, hogy mert a bőre fehér, ettől ő már okos is. Nem fajok, nem a bőrszín határozza meg a képességeket. Még a kutyáknál sem, hogy visszatérjek a szuper „érvelésre”. Nem minden németjuhász egyformán okos, és a vadászatra kitenyésztett magyar vizslából is ismertem olyat, hogy mikor először kivitték vadászatra, akkor lelkesen rohant a nagyobbik társa után, egy lövés, megtorpant, de újra elindult, egy dupla lövés, és visszafutott, ráült a gazdája cipőjére. Nem lesz vadászkutya. Ennyit a fajelméletedről. Semmi gond, higgyetek tovább a felsőbbrendűségetekben, leszarom.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2019.01.04. 19:38:53

17 év.
Mármint mindig egy ennyi idős csaj legyen mellettem!:P

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.05. 09:55:14

@élhetetlen:

"én csak annyit akartam mondani, hogy, ha veszel 100 fehér, és 100 fekete gyereket, ugyanabba az óvodába, iskolába járnak, és, hogy kizárjuk a családi hátteret, mondjuk bentlakásosba, akkor mire felnőnek, ugyanolyan arányban lesznek a fehérek, és a feketék között is okosabbak, és kevésbé okosak"

Erre nincs semmi bizonyítékod.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.05. 09:59:46

@maxval balcán bircaman:

"2 férfi, 1 nő, s 1 harmadik nemű"

Mi az, hogy férfi és nő? Te egy elmaradott mucsai paraszt vagy. Hát nem tudod, hogy mindenki saját maga dönti el, milyen nemű?

Pár hónapos hír, hogy Franciaországban a gyerek szül. any. kivonatában már nem az szerepel, hogy anyja és apja, hanem hogy szülő1 és szülő2.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.05. 10:11:21

@Ellenzéki Tüntető:

"Dél-Afrika egész jól el tudott kezdeni fejlődni mikor fehérek irányították"

Oszt meg lehet nézni, hol tarta mezőgazdaságuk most, hogy egyre több fehértől elveszik a földjeit.

Az (askenázi) zsidóknál az intelligencia evolúciós előny volt, mert velük szemben többé-kevésbé ellenséges társadalmakban kellett érvényesülniük. Nem véletlen, hogy hozzánk nemzsidókhoz képest az átlagos IQ-juk 105. Az afrikai négereknél ezzel szemben évezredekig a gyors láb volt evolúciós előny: az élt túl, aki gyorsabban tudott elfutni az oroszlán elől. :DD

Nyilván a négerek között is vannak okos és nagyon okos egyedek. Csakhogy ezek számaránya kisebb, mint a fehér embernél és még kisebb, mint az askenázi zsidóknál vagy a japánoknál. Lehet játszadozni a Gauss-görbe eltolásával az x tengelyen.

Ellenzéki Tüntető 2019.01.05. 13:24:55

@élhetetlen: "hogy visszatérjek a szuper „érvelésre”. Nem minden németjuhász egyformán okos,"

Nyihaha, amikor szalmabábokkal vitatkozol olyankor már nyertem, nem?

Nem csillagom, a "vizsla okosabb mint a mopszli" nem azt jelenti, hogy MINDEN EGYES vizsla okosabb mint MINDEN EGYES mopszli, hanem hogy átlagában okosabb. Nyilván van hülye vizsla meg okos mopszli is.

Hogy megértsed , mekkora hülyeséget mondasz, itt egy fajoktól független példa.

Pl. te kijelented, hogy a dohányzás káros az egészségre, én meg azzal jövök, hogy de én ismerek 90 éves láncdohányos makkegészségest is, meg 30 éves nemdohányzó lerobbant embert is, tehát "ennyit erről hogy a dohányzás káros"? Akkor éreznéd, hogy hamis ez az érv, ugye?

Tehát attól, hogy tudsz kiragadott példákat mondani amikre nem igaz egy általános állítás, attól még az általánosságát nem cáfoltad.

élhetetlen 2019.01.05. 13:57:36

@Ellenzéki Tüntető: Na, most már én is wikizek. „A mopsz egy gyengéd, figyelmes, vidám, bátor, barátságos, kedves, intelligens, szerető, hűséges, játékos, makacs és édes kutyafajta.„. Az hogy a vizsla bemegy a nádasba a vadkacsáért, miért jelenti azt, hogy általában okosabb a mopszoknál? Csak mást tud. A kijelentésed ugyanolyan „megalapozott”, mint az, hogy a fehér ember általában okosabb, mint a fekete. Persze, nyertél. Az előző kommentemből. „Sőt olyan buta, hogy elhiszi, hogy mert a bőre fehér, ettől ő már okos is”. Én meg tudom, hogy egy buta, elfogult embert nem lehet meggyőzni, úgyhogy beszélgess inkább Kovácsnéval, nálatok legalább megvan a felsőbbrendűek összhangja. Te is hülyeséget mondasz, mikor a dohányzással jössz, mert össze lehet hasonlítani egy dohányos, és egy nem dohányos tüdőképét, de, ha most azzal jössz, hogy összehasonlítva egy fehér ember agyképét egy feketéével, akkor látszik, hogy a fekete butább…majd akkor lesz jó a példád. Befejeztem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.06. 13:29:12

@élhetetlen:

Pici galambom,

"beszélgess inkább Kovácsnéval"

egyelőre még nem te mondod meg, hogy ki kivel beszélgethet.

"összehasonlítva egy fehér ember agyképét egy feketéével, akkor látszik, hogy a fekete butább"

Elég az IQ-jukat összehasonlítani. :D

"A mopsz egy gyengéd, figyelmes, vidám, bátor, barátságos, kedves, intelligens, szerető, hűséges, játékos, makacs és édes kutyafajta"

Mutass már nekem egy olyan fajtajellemzést, ahol azt írják egy kutyafajtáról, hogy buta. :DD Pedig ettől még vannak okosabb és butább fajták.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.01.06. 13:35:09

@Ellenzéki Tüntető:

Élhetetlen kommentelőtársunk egy megkeseredett nyugdíjas, aki ráadásul rokkant (saját hibájából egy baleset folytán súlyosan mozgássérült), ezért fröcsög belőle a gyűlölet mindenkire, aki nem vele ért egyet.

A betegeknek kijáró tapintattal célszerű kezelni.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása