2019. jan 03.

Mi az ideális korkülönbség házastársak között?

írta: Göbölyös N. László
Mi az ideális korkülönbség házastársak között?

pakistan-husband-wife-cheated-men-text-blackberry-445170.jpg

Azt próbálták megtudni az atlantai egyetem kutatói. Kiderítették, hogy sok nő választ párjául nála jelentősen idősebb férjet, mert tapasztaltnak, érettnek tartja és mellette érzi magát biztonságban. Ugyanakkor sok férfi köt ki nálánál sokkal fiatalabb nőnél, mert a frissességet keresik, így érzik magukat „élőnek”. Az is előfordul, hogy egyes fiatal férfiak az anyát keresik náluk idősebb nőben.

A számok fényében mennyire tartósak ezek a házasságok? Ha a korkülönbség 5 év, 18% a szétválás kockázata. Tíz különbségnél  39%, 20%-nél 95%. Egy korábbi brit kutatás szerint az ideális a 4 év különbség, de figyelembe kell venni egyéb elemeket, így az anyagi helyzetet, a két ember karakterét, hogy vannak-e gyermekeik, stb…

Az amerikai kutatók azonban arra a következtetésre jutottak, hogy a válás kockázata akkor a legkisebb – 3% - ha a korkülönbség egy év. Azt is kiszámították, hogy a nőknek csak 2%-a tartja ideálisn ak, hogy párja fiatalabb nála, pedig számos hétköznapi példa mutatja, hogy hosszú távon működőképesek az olyan párkapcsolatok, ahol a nő néhány évvel idősebb.

Szólj hozzá

társadalom párkapcsolat korkülönbség pszihológia