Olasz kutatók az árpa DNS-ében találtak olyan géneket, amelyek lehetővé teszik a növénynek, hogy alkalmazkodni tudjon minden környezethez, a Közel-Kelettől a Lappföldig.
A Plant Journal című szaklapban a kutatók elmagyarázták, hogy 70 országban termelt kb. 400 féle árpát vizsgáltak meg és felfedezték, hogy gének tucatjai irányítják azokat a mechanizmusokat, amelyekkel a növény „leolvassa” a környezeti feltételeket, és ezekhez igazítja saját életstílusát. Ennek ismeretében az agronómusok ki tudják választani a legéletképesebbeket.
Az árpa nagyon elterjedt kultúra egész Európában, főként takarmányként, illetve a sör és a whisky alapanyagaként használják, de a gabonakávéknak is nélkülözhetetlen eleme.
A kutatók a továbbiakban az vizsgálják, hogy a növény hogyan tud ellenállni különböző fertőzéseknek, valamint a vízhiánynak.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.