Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

A klímaváltozás okozta a Római Birodalom összeomlását is?

orgia-impero-romano-838860.jpg

Az idők folyamán rengeteg írás jelent meg a római birodalom bukásáról Montesquieu 1734-ben megjelent elmélkedéseitől napjainkig. A közelmúltban egy német kutató 210 olyan jelentős művet számolt össze, amely a birodalom végnapjairól szólt, de mindegyik csak társadalmi-politikai magyarázatokkal szolgált. Még a közelmúltban sem jelentek meg olyan tanulmányok, amelyek utaltak volna a környezet vagy a klíma hatására.

A kutatók valóban csak a második évezred elejétől kezdtek foglalkozni Róma bukásának ezzel az aspektusával, sokáig azokban ezek az írások csak a szaklapokban jelentek meg.

Kyle Harpernek, az oklahomai egyetem professzorának a Hogyan omlott össze a Római Birodalom – a klíma, a betegségek és Róma bukása  című, az idén megjelent könyve elsőként foglalkozik e történelmi fordulópont környezeti hátterével.

Harper felhívja a figyelmet arra, hogy a rómaiaknak volt egy olyan szövetségesük, amelyre nem is gondoltak: a holocén-korszak, amely a Kr.e. utolsó évszázadokban meleg, nedves, stabil klímát biztosított terjeszkedésükhöz. Ez a klíma és a higiéniai követelmények elhanyagolása részeseivé váltak a birodalom bukásához vezető körülményeknek. Rómában nyüzsögtek a patkányok, rengeteg volt a légy, a rómaiak étkezés előtt nem mostak kezet és ételeiket sem tudták megvédeni a fertőzésektől.  Egyszerű betegségek terjedtek járványszerűen, mint a halálos végű hasmenés, de pusztított a pestis is. Ezek demográfiai sokkot idéztek elő. Csökkent a lakosság, visszaesett a gazdaság. Korábban a birodalomnak 75 millió lakosa volt, a bukás előtt ez a szám a felére csökkent. Magában Rómában 700 ezerből alig 20 ezren maradtak. Ez a lassú csőd vezetett az egyre nagyobb területi veszteségekhez.

Harper régi leletekre (tengeri vagy tavi üledékekre, barlangokra, a mélyből felhozott jégmintákra) támaszkodva kimutatta, hogy van összefüggés a birodalom bukása és az akkori klímaváltozás között, bár akkor ez utóbbi nem az emberi tevékenységtől függött. A késő ókor kis jégkorszakának nevezett periódusban hidegre fordult a rómaiaknak előtte kedvező klíma, társadalmuk sebezhetővé vált. „Tehát az imperium sorsa nem csak a császárokon, a hadvezéreken, a barbár betöréseken múlt – írja Harper – hanem a baktériumokon, a vírusokon, a vulkánkitöréseken és a napciklusokon is, mert a rómaiak, akaratlanul is konspirálva a természettel, lehetővé tették a kórokozók látens erejének elszabadulását.”

Bár a klimatikus determinizmust illetően megoszlik a szakemberek véleménye, abban egyetértenek, hogy a múlt környezeti tényezőinek megismerése és megismertetése segít a jelenlegi klímaviszonyok szerepének feltárásában.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kofolafan 2019.09.03. 00:02:53

Jól hangzik, pláne a mostani climate-frász éveiben, de nekem nagyon mondvacsináltnak tűnik ez a magyarázat. Sok légy, sok patkány, nem mostak kezet és huss, már össze is dőlt a birodalom.

Ne vicceljünk már...

acycloren 2019.09.03. 03:22:19

@kofolafan: Eddig az volt az elmélet a Római Birodalom végével kapcsolatban, hogy dekadenciába süllyedtek, terjedt a homoszexualizmus, ónpoharakból fogyasztott bortól hülyültek el, jöttek a migránsok (barbárok, germánok, szlávok, hunok), őrült, beltenyésztett császáraik voltak, akik, családon belül dugták az anyjukat, lánytestvéreiket, szórták a pénzt a nép megnyerésére ( szocializmus), meggyilkolták az apjukat, rivális családtagjaikat, idegenszívű zsoldosvezérek tették meg a fiaikat uralkodónak.
Meg terjedt a kereszténység és a régi szigorú, célszerűséget szem előtt tartó római morál leáldozott.
Nero consulnak akarta megtenni kedvenc lovát, mert ugye a gender, rassz és faj is csak társadalmi képződmény. Mindenki lehet nő, férfi, csillámfaszláma, ló is lehet ember és consul.

Arról se kellene elfeledkezni, hogy a Római Birodalomnak csak a nyugati fele bukott el (helyt adva a nyugati nemzetállamok elődeinek, a Frank Birodalomnak, tehát a sok ajvékoló nem ismeri fel, hogy ha Róma nem bukik el a korai középkor hajnalán, akkor ma nincs Franciaország, Nagy-Britannia, Németország).
A Római Birodalom fennmaradt Konstantinápolyban, Bizáncban, azt csak 1453-ban döntötték meg az iszlámista török migránsok.

Persze ezek a dekadenciát, migránsokat, elkorcsosulást felemlegető elméletek nem népszerűek ma, amikor öko-hiszti van és genderelmélet hódít és mindenütt refugeeswelcome transzparensekkel tüntetnek, a fő ellenség és minden baj oka pedig a hetero fehér férfi.

A mai politikai légkörben persze a történelmet is újraértelmezik.

arabok balrol 2019.09.03. 07:26:35

sved tudosok meg rajottek hogy a svedek osei negerek

vicc nelkul

Ekrü 2019.09.03. 07:28:31

@acycloren: "Nero consulnak akarta megtenni kedvenc lovát, "-Az Caligula volt.Néro "csak" Rómát gyújtotta fel...

acycloren 2019.09.03. 07:31:33

@Ekrü: Igaz, azóta utánanéztem, mert nem voltam benne teljesen biztos, tényleg Caligula volt, a ló neve pedig Incitatus.

Ekrü 2019.09.03. 07:38:44

"Ez a klíma és a higiéniai követelmények elhanyagolása részeseivé váltak a birodalom bukásához vezető körülményeknek. "-Mert ugye ezzel szemben a középkor a ragyogó tisztaságról és a higiéniájáról volt híres...:))) No meg patkányok sem voltak...A középkori pestisjárványok is "csak" a véletlen művei.Értem én,hogy most az a házi feladat,hogy mindent a klímakatasztrófával kell összekötni,de azért néha nem ártana elővenni a józan eszetek,azt nem leírni baromságokat.

nyelv-ész 2019.09.03. 07:38:47

@acycloren: Caliguláról örökítette meg a történelem eme bölcs tettet a lóval, bár simán lehet, hogy Nero is igyekezett követni őt e téren. Nem tudom, nem voltam ott...

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 07:43:43

David Attenborough Első édenkert című könyve (1987) már írt a Római Birodalom bukásának klimatikus okairól. Sőt! Alapvetően annak tulajdonította a bukását.

arabok balrol 2019.09.03. 07:45:33

@nyelv-ész: De utanuk meg evszazadokig allt a nyugati birodalom is.

Ugyhogy lehet Junckernel meg hulyebbek is jonnek.

arabok balrol 2019.09.03. 07:46:13

@Fermentátor: A BBC nem ad penzt annak aki nem klimahivo.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.09.03. 08:19:36

A természet változik, az ember alkalmazkodik. A liberó meg hisztizik.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 08:21:16

@arabok balrol: Mondom, a könyv a 80-as években jelent meg. Egyáltalán nem a jelenlegi klímaváltozásról szólt. És isz első évszázadokban valóban egy szárazabb időszak volt, azt nem Attenborough találta ki. Ő kb azt írta le, ez a száraz klíma hajtotta nyugatabbra a nomád népeket (ez teljesen logikus), ami végül elvezetett Róma bukásához.

arabok balrol 2019.09.03. 08:30:09

@Fermentátor: Nem a jelenlegi? Miert hany klimavaltozas volt 80 ota? Mert a mostani klimahisztit kb. akkor talalta ki Al Gore. Csak akkor meg ugy volt hogy mind megfagyunk.

Azota mar 3 hataridot megadott, hogy ha MOST nem lepunk, akkor mind meghalunk. Alelnok is volt az a lippsi idiota.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 08:38:22

@arabok balrol: Attenborough konyvenek semmi köze nem volt a mostani klímafelfordulashoz. De ezt te nyilvan jobban tudod, hiszen nem olvastad.

arabok balrol 2019.09.03. 08:43:44

@Fermentátor: Attenborough rajott hogy valtozik a klima?

Nem tunt fel neki hogy Europaban kr. u. 100-ban haltak ki az oroszlanok?

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 08:47:27

Egyébként a jelenlegi poszt valóban megmosolyogtató. A szerző olvasott egy konyvet, ami arról szó, hogy Róma bukását klímaváltozás okozhatta. Ez önmagában persze nem vicces, de az, hogy ebből azt a következtetést vonta le, hogy korábban a birodalom bukásának klimatikus okai nem merültek fel, az már igen.
Az is vicces, hogy egyesek kizárják birodalmak bukasaban a klimatikus okokat. Mert azert feltennek néhány kerdest'
1. A Föld klímája talán soha nem változott?
2. Ha változott a klíma, azt talán nem volt befolyassal a termeszeti erőforrásokra?
3. Ha megváltoztak a természeti erőforrások, felborult az addigi egyensúly, az nem vezetett fegyveres konfliktusokhoz, háborúkhoz?
4. Bakker, kizárt, hogy wgy háborúvan vagy háborúk sorozatában az egyik, a folyamatos támadás alatt lévő fél felőrlődjék?

Willkommenskultur 2019.09.03. 08:52:50

Ha a klimax okozta a Lomaiak bukasat, akkor hogyhogy csak a nyugatromai birodalom makkant meg?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.03. 08:57:08

@Fermentátor: az h a klima valtozik aki kicsit tobbet foglalkozott a flldrjazzal, foldtannal, vagy biologiaval akar tortenelemmel, tudja. a jegkorszakokat koveto a mostani periodusban melyet holocennek nevezzuk, szarazabb es huvosebb idoszakok valtjak. valtozik az eves kozephomerseklet, illetve a csapadekmennyiseg. ezeknek termeszetesen van hatasa az emberre. a vicc az h ezeket a tenyeket a mai bloggerunk ugy talalja mintha ujak es korszakalkotok lennenek. neki lehet...masnak meg alap info. nem tagadja ezt senki, csak kicsit a forrasokban jobban el kellene merulni, ha mar a suliban kimaradtak a fenti targyak.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.03. 08:59:58

@Fermentátor: az, hogy ebből azt a következtetést vonta le, hogy korábban a birodalom bukásának klimatikus okai nem merültek fel, az már igen."
pontosan. de hat a csecsemonek minden vicc uj...vagy meg nem jart eleget suliba, h tanuljon egy kicsit melyebben földrajzot, földtant, biologiat horribile dictu tortenelmet.

paráznabillegető 2019.09.03. 09:00:22

hát, az isz 166ban befejeződött győztes háborúból hazatérő római cspatok olyan fasza járványt hoztak magukkal, hogy az jelentősen megcsappantotta a birodalom lélekszámát. mondjuk a folyamatos belpolitikai válság és az állandó határincidensek sem segítettek. de ezek összességében éppen betehették a kaput rómának.

szerintem éppenhogy a klímával nem volt gond. egyes korai angolszász krónikák szerint a római birodalom bukása után párszáz évvel a brit szigetekn éppenhogy olyan kedvező volt a klíma, hogy csak úgy tombolt a bőség. ezt egyezik más korabeli francia krónikák beszámolóival. persze azért vannak járványok meg özönvizek is, semmi különös. de figyelem, párzáz év csak a különbség! ezek szerint tehát a meditár térség túlmelegedése okozta a birodalom bukását? aligha hihető...

Willkommenskultur 2019.09.03. 09:01:04

@FILTOL: Akkor az a klimaxfilm a Holnaputan (amiben befagy a segguk) nem is igaz?

Willkommenskultur 2019.09.03. 09:05:01

@paráznabillegető: Konstantinapolyban huvos vot mert azt huti az El Nino.

Romanak viszont annyi lett, mert tul sok CO2-t engedtek a legkorbe.

Willkommenskultur 2019.09.03. 09:10:21

Mondjuk odaig meg Caligula se pofatlanodott hogy a legzest megadoztassa...

A global-lippsik nagy alma a global-co2 ADO!

Nincs közöttünk csicska 2019.09.03. 09:22:13

A nagy klimarettegesnek nincs tudomanyos alapja, sot elvileg egy erettsegizett embernek aki alap kemia biologia tudassal rendelkezik, mar fel kene tunnie hogy vmi nem kerek...

A novenyzet CO2-t kot meg, abbol lesz maga a noveny ami szen=C. Meg a zoxigen. Minnel tobb a CO2 a legkorben (most magas a szintje de volt mar magasabb), annal tobb noveny no es annal nagyobbra no, mert ok a CO2-bol epitkeznek.

Hiaba eg az "Amazonas", 2000 ota annyi erdovel van tobb a Foldon mint az osszes brazil erdoterulet osszesen.

paráznabillegető 2019.09.03. 09:40:04

@Willkommenskultur: ööö... nemi igazán vágom, ez most irónia részedről?

Willkommenskultur 2019.09.03. 09:46:38

@paráznabillegető: Mi?

Az Isten nem jatek. Isten latta, hogy a romaiak erkolcsileg lerohadtak, es rajuk kuldte a rontast. IS. Kenkoves esot, klimaxot es co2-t kaptak az imperialista pofajukba.

Most is pusztit a hurikan meg a kolera, kozel az idotok imadkozzatok.

Ekrü 2019.09.03. 09:54:34

@Fermentátor:
1. A Föld klímája talán soha nem változott?-De igen változott/változik ahogy az ember is folyamatosan alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz.Nem a jégkorszakról beszélünk,ezek az apró változások nem befolyásolhatáák érdemben egy jól felépített stabil birodalom sorsát.
2. Ha változott a klíma, azt talán nem volt befolyassal a termeszeti erőforrásokra?-Miután a Római Birodalom elég kiterjedt volt ,úgy gondolom nekik aztán tök mindegy volt ,hogy az épp kívánt nyersanyagot Britannia vagy Hispánia területéről hozták.
3. Ha megváltoztak a természeti erőforrások, felborult az addigi egyensúly, az nem vezetett fegyveres konfliktusokhoz, háborúkhoz?-Az akkori kor legfejlettebb hadseregéről beszélünk.Ha vereséget szenvedtek az bizony nem azért volt,mert "klimaváltozás" hanem mert a gyenge uralkodó és a belviszályok alatt a hadsereg lezüllött ,a légiók nem engedelmeskedtek.Ha erős kezű uralkodó lett volna akkor lehetett volna bármilyen időjárás változás,kétlem hogy néhány barbár törzs legyőzte volna.
4. Bakker, kizárt, hogy wgy háborúvan vagy háborúk sorozatában az egyik, a folyamatos támadás alatt lévő fél felőrlődjék? -A rómaiak a Római Birodalom kezdete folyamatosan háborúztak,anélkül ,hogy felőrlődtek volna.A folytatást lásd a 3. pont alatt...

I_Isti 2019.09.03. 10:49:18

Na ezek se jártak még sose az aquincumi múzeumban!
Róma az Róma, de minden más római város pont sokkal higiénikusabb volt, és tervezett.
Az élelmiszer-biztonság terén pedig tiszta európai unió volt, nem akárki árulhatott élelmiszert, nem akárhol. Ja és még gyorskajáldáik is voltak.

clemens 2019.09.03. 11:08:35

Mindennapi "klíma változásunkat add meg nekünk ma"
(és bocsásd meg a mi vétkeinket)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.03. 11:10:50

@Nincs közöttünk csicska: ez total tevedes, eloszor is a co2.t a fosszilis energiahordozok elegetese miatt nagy sebesseggel jut a legkorbe, masodszor az emberi tulszaporodas akadalyozza az erdok terjedeset, a biomassza sokkal tobb mint az erdo. az viszont igaz h a novenyek tobbet tudnak felhalmozni mint korabban...felteve ha van eleg csapadek.
viszont az oceanok feluleten bejuto co2 savasito hatasat a radiolaria csaladu planktonok megsinylik, mert kovavazuk visszaoldodik a savas kozegben.

2019.09.03. 12:52:30

@arabok balrol: tulajdonképpen minden ember őse néger

2019.09.03. 12:54:09

@Ekrü: csakis azért, hogy fertőtlenítse, mint hematológus a tűt

BiG74 Bodri 2019.09.03. 13:04:08

@FILTOL:
Hagyd, basszus, komplexen egy sem tud gondolkodni, csak azokban a blokkokban amiket innen-onnan, főleg általa(!) elismert helyről felcsippentett.

Billy Hill 2019.09.03. 13:13:54

@acyloren @Ekrü @ nyelv-ész:

Van egy jó kis progmetal banda is Caligula's Horse néven...

www.youtube.com/watch?v=ObL9u7cG2wM

Terézágyú 2019.09.03. 13:44:40

Na mi van, nincs elég politikai blog, hogy az orbán faszát szopó jobber kommentelők ennyire rácuppantak erre a (kétségtelenül nem túl nagyívű) blogbejegyzésre???

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 13:53:06

@FILTOL: mindebben igazad is van. Ebből következik, hogy nem is ellened szólt a kommentem. ;)

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 13:54:30

@paráznabillegető: a klímával nem az a baj igazából, hogy hideg vagy meleg. Hanem az, ha változik.

erkölcsi hulla 2019.09.03. 14:03:29

@acycloren:
Weak Men Create Hard Times, Hard Times Create Strong Men

Magyarulaszlo 2019.09.03. 14:11:03

@acycloren: Irigyellek, hogy neked ilyen pofonegyszerű a világ.
Migráns, gender, korcsok...

minek is bonyolítani ugyebár?

Magyarulaszlo 2019.09.03. 14:19:38

@Nincs közöttünk csicska:

Nem az a baj, hogy ostoba vagy és még az sem, hogy simán elhiszel bármit, amit narancssárgával írnak.

Az a baj hogy annyira igénytelen vagy, hogy még utánanézni is lusta vagy a propaganda-dózisodnak. Pedig elolvashatnád, hogy 1990 óta körülbelül 129 millió hektárnyi erdő pusztult el, vagy hogy "egymillió négyzetkilométer erdő pusztult ki a Földről öt év alatt", de neeeem, te szarsz az egészre és irogatod itt a kis hazugságaidat.

Úgyhogy segítek:
www.origo.hu/idojaras/20100427-egymillio-negyzetkilometer-erdo-pusztult-ki-a-foldrol-ot-ev-alatt.html

index.hu/tudomany/2013/11/15/igy_pusztultak_a_fold_erdoi/

www.met.hu/ismeret-tar/meteorologiai_hirek/index.php?id=903&hir=%C3%8Dgy_valtoztak_az_erdok_a_Foldon

ecolounge.hu/vadon/ennyi-erdo-fogyott-az-elmult-25-evben

erkölcsi hulla 2019.09.03. 14:45:23

@Fermentátor: jaja, mondd ezt a sivatagban. Nem az a baj, hogy hideg vagy meleg, hanem hogy változik. :D

Elég egyszerű azt feltételezni hogy ha valahol melegebb van,akkor az kiegyenlítődik úgy, hogy máshol hidegebb lesz.
Az egész föld melegszik, egyre több lesz az elsivatagosodó terület, ami nyilván hatással lesz minden másra.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 14:48:07

@Ekrü: 1. -"De igen változott/változik ahogy az ember is folyamatosan alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz.Nem a jégkorszakról beszélünk,ezek az apró változások nem befolyásolhatáák érdemben egy jól felépített stabil birodalom sorsát."
Igen, az ember is változik. Akár fizikailag is, ha elég nagy a változás. Ha nem olyan nagy, akkor csak a társadalomszervezésük, a gazdaságuk, a hatalmi rendszerük. Ez történt az isz-i első néhány évszázadot követően is. Szerinted nem befolyásolta az akkori klímaváltozás érdemben a Római Birodalom működését - szerintem pedig megszűnt a birodalom.
2. "Miután a Római Birodalom elég kiterjedt volt ,úgy gondolom nekik aztán tök mindegy volt ,hogy az épp kívánt nyersanyagot Britannia vagy Hispánia területéről hozták." Próbáld meg elképzelni, hogy a Római Birodalmon kívül is volt élet és a klímaváltozás nem annyit jelentett, hogy tudomisén, máshol kellett bányászni az ólmot. A változás kívülről jött: Eurázsia éghajlata szárazabbá váét és a harcos nomád népek elindultak a keleti pusztáikról nyugatabbra, a viszonylag csapadékosabb területekre. Az elűzött népek méginkább nyugatabbra kerültek, egy dominóhatást kiváltva. Az egyensúly megbomlott és nem egy-két hónapos, hanem évszázados távlat kellett, hogy az helyreállhasson. Addig azonban a népvándorlásnak, a folyamatos támadásoknak volt kitéve a birodalom. Tényleg, mit gondoltál, miért volt népvándorlás? Csak? Hát, valójában azért, mert felborult az addigi egyensúly és más lett a természeti erőforrások elosztása.
3. "Az akkori kor legfejlettebb hadseregéről beszélünk.Ha vereséget szenvedtek az bizony nem azért volt,mert "klimaváltozás" hanem mert a gyenge uralkodó és a belviszályok alatt a hadsereg lezüllött ,a légiók nem engedelmeskedtek.Ha erős kezű uralkodó lett volna akkor lehetett volna bármilyen időjárás változás,kétlem hogy néhány barbár törzs legyőzte volna."
A kor legerősebb hadserege? Melyik kor? Mert a RB elég hosszú ideig állt fenn és mást jelentett a hadsereg ereje mondjuk Ceasar idejében, mint mondjuk az V. században. De a legerősebb hadsereget is legyűrhetik a folyamatos támadások. Ez történt. Lehet ezt vitatni, de a népvándorlások támadása alatt bizony megrogyott Róma és össze is omlott.
4. "A rómaiak a Római Birodalom kezdete folyamatosan háborúztak,anélkül ,hogy felőrlődtek volna.A folytatást lásd a 3. pont alatt..." Felőrlődtek. Megszűnt a birodalom.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 14:52:41

@erkölcsi hulla: Ha valaki a sivatagban él, az ahhoz alkalmazkodott. Ha megváltoznak a körülmények, akkor az bizony kellemetlen az ott élőknek. Igaz, nem is élnek ott sokan, tehát nyilván nem is róluk volt szó. Már csak azért is, mert a sivatagban, melyekről Te beszélsz nem meleg van, hanem forróság. Én pedig a melegről és a hidegről írtam. Ja, meg pláne, hogy a Brit szigetekről volt szó. Arrafelé kevés a sivatag. Basszus, ezt hogyhogy nem tudtad?

MEDVE1978 2019.09.03. 15:24:10

Az eléggé biztos, hogy a klíma hatással volt a Nyugat-Római Birodalom bukására. A nagy népvándorlásokat észak-keletről elsősorban az éghajlat indította meg. Végül is viszonylag mindegy, hogy éppen azért, mert stabil volt és "túlszaporodtak" a nomádok, ami vándorlásra kényszerítette őket vagy az, hogy lehűlt, ami így kényszerítette őket vándorlásra. Valószínűleg utóbbi volt és ez indította el a dominót. Tehát ebből a szempontból a népvándorlás is a klíma hatására indult meg.

Igazából persze ez is egy dominó, a Nyugat-Római Birodalom nem egy, hanem sok okból bukott meg. Ott van a vallási megosztottság, az eredeti népesség fogyása, a barbárok betelepítése. Az, hogy nehézfémeket használtak a vízvezetékek és használati tárgyak gyártásához, ami ahhoz vezetett, hogy impotensek, betegek, rákosak lettek. A higiénia szerintem annyira nem különbözött (legfeljebb jobb volt) a világ más birodalmaitól. Ami a mai szemmel nézve akkor is nulla (lásd szennyvíz és szemét utcára dobása vagy simán folyóba öntése) és rengeteg fertőzés vitte el a lakosság nagy részét. Ezekhez viszont nem kellett a klíma változása.

Ekrü 2019.09.03. 15:31:16

@Fermentátor:
"Ha nem olyan nagy, akkor csak a társadalomszervezésük, a gazdaságuk, a hatalmi rendszerük. "-Igen,Császárságból köztársaság vagy épp triumvirátus lesz,de attól még bizony a Római Birodalom Római Birodalom maradt.
"Addig azonban a népvándorlásnak, a folyamatos támadásoknak volt kitéve a birodalom. "-Ez nem hozza magával szükségszerűen a birodalom bukását.Mint előttem is leírták egy páran kizárólag a Nyugat-Római birodalom bukott meg a Kelet-Római birodalom,köszöni szépen jól volt pedig ugye a népvándorlók miután keletről jöttek előbb kellett elérjék a keleti határokat.Ráadásul a birodalom bukását nem holmi keletről támadó nép okozta hanem ha jól emlékszem 476-ban a ravennai csatában Odoaker germán hadvezér ,aki a római hadsereg germán légiójának volt a vezetője--> belső viszály.

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.03. 16:02:07

@Ekrü: Komolyan gondolod, hogy Konstantinápoly xV. sz-i elestéig de facto állt a Római Birodalom? Ugyan!
Az, hogy a birodalom két részre szakadt eleve nem annak volt a jele, hogy mennyire stabil is volt.
A III. sz-tól folyamatosan támadták a birodalmat a keletről érkező népek. Ez felőrölte a belső erőforrásokat. Ha nem kellett volna ezt tenniük, másképp alakul a birodalom sora. Vagyis: a bukásban durván benne volt a klímaváltozás.
Tökmindegy ki adta a kegyelemdöfést. Vagy tényleg azt hiszed, Brutus szúrta le Ceasart egyedül?

Pista Bácsi 2019.09.03. 16:20:58

Ez a sok elmeroggyant illippsi fityfasz hogy a jó istenbe rohant itt össze?

Nekik mindenről ugyanaz jut az eszükbe (bár most hízelgőt mondtam róluk, valójában maguktól semmi se jut az eszükbe, a pártközpont szócsövei ők csupán).

inteligencs elenzeki 2019.09.03. 19:53:27

Állítólag a Mongolok megerősödését is a klimatikus viszonyok változása, és ezzel együtt a legelő területek növekedése segítette elő.

Alapvetően, az ókorban, és a középkorban szerintem döntő volt a klíma alakulása abból a szempontból, hogy hol milyen demográfiai, és társadalmi folyamatok indultak be, vagy álltak le.
Pl. a közép és dél amerikai kultúrák fejlődése, vagy sorvadása is ide sorolható (nyilván még a spanyol hódításokat megelőző időkben)

Ekrü 2019.09.03. 21:28:17

@Fermentátor:
"Az, hogy a birodalom két részre szakadt eleve nem annak volt a jele, hogy mennyire stabil is volt."-Örülök ,hogy egyetértesz.Ugyanis ha a birodalom stabil lett volna nem szakad ketté.Az meg ,hogy instabil volt ,az nem klímaváltozás eredménye,hanem a belső hatalmi harcoké.
"Komolyan gondolod, hogy Konstantinápoly xV. sz-i elestéig de facto állt a Római Birodalom?"-A Kelet -Római Birodalom egészen 1453.május 29-ig állt.Ez történelmi tény,még akkor is ,ha Te megkérdőjelezed.
"A III. sz-tól folyamatosan támadták a birodalmat a keletről érkező népek. Ez felőrölte a belső erőforrásokat."-Egy erős,egységes birodalmat támadhattak volna a keletről érkező népek...Mint ahogy mi is hiába támadtuk az osztrákokat (kalandozások) ,csak azt értük el,hogy 955-ben Augsburgnál jól elvertek bennünket.Az alapvető baj nem az volt ,hogy támadtak,hanem az ,hogy a császár gyenge volt,a nemességet jobban érdekelte a szórakozás,a pénz elfolyt a légiókat ezért nem tudták kifizetni...stb.

2019.09.03. 22:48:42

Itt egy érdekes előadás arról, mi okozta a Római Birodalom bukását. youtu.be/wgGFqfgqEaU

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.09.03. 23:04:37

@Ekrü: a lovasíjászok, íjfeszítő népek, meg a germánok lenyomtak rómát...oszt jonapot.

MEDVE1978 2019.09.04. 09:46:44

@Ekrü: Ez olyan dolog, hogy második Mehmed római császárnak tekintette magát, ahogy - ha jól emlékszem - Odoaker is. A kérdés az, hogy effektíve hol van egy birodalom vége. Az ó- és középkorban is szívesen vettek fel részben fiktív címeket is az uralkodók.

Mivel Róma óriási birodalom volt, természetesen egy szép legitimáció volt, hogy valaki magát az örökösének tekinti.
Az igazság az, hogy a római birodalom keleti fele, tehát Bizánc 555-ben, tehát kb. 80 évvel a nyugati rész bukását követően volt a csúcson, illetve 628-ban, amikor Heraclius legyőzte az évezredes ellenfelet, a Perzsa-Sassanid birodalmat. Ez egy 150-160 éves periódus a nyugati rész bukása után. Jusztiniánusz 555-ben visszafoglalta a Hispánia, Gallia és Britannia kivételével a teljes birodalmi területet, Heraclius pedig kicsit kevesebbet, viszont legyőzte a nagy keleti ellenséget. A sors fintora, hogy a meggyengült perzsákat így gyakorlatilag egy évtized alatt asszimilálták teljesen a mohamedánok. A lényeg, hogy a perzsák legyőzése után Heraclius és utódai a következő pár tíz évben azzal szembesültek, hogy elveszítették az Észak-Afrikai területeket, illetve a Közel-Kelet döntő részét.
Ekkortól tehát a "Római Birodalom" nem más mint rövid ideig Itália, a Balkán félsziget, Bulgária és Anatólia. Ekkor már az egész csak egy regionális hatalom, nem több.
A kaput aztán a keresztesek és a latin császárság tették be, akik gyakorlatilag "széttúrták" az egész maradék birodalmat. Emellett a bolgár területek gyakorlatilag a 680-as évektől függetlenek voltak, bár 1018-tól megpróbálták visszaintegrálni őket a birodalomba, 1185-ben megint függetlenek lettek.

Tehát 1453-ig az utolsó két évszázad már csak "szenvedés" volt, egy szétesett, elszegényedett, katonailag jelentéktelen birodalommal. A birodalom tehát inkább de jure állt 1453-ig, igazából akkor már "zombi" állapotban volt.

pitcairn2 2019.09.07. 20:49:05

@MEDVE1978: @Ekrü:

a túlköltekezés, pénzrontás, hiperinfláció, majd röghöz kötés felé vezető radikális leszabályozás sokkal plauzibilisebb hipotézisnek tűnik:)

Inflation and the Fall of the Roman Empire

mises.org/library/inflation-and-fall-roman-empire

Fermentátor · http://fermentator.hu/ 2019.09.17. 15:53:21

@Ekrü: 1. Ha alapvetésként fogadod el, hogy a klímaváltozásnak nem lehetett hatása a Római Birodalom felbomlására, avval nehéz vitatkozni. Kérdés persze, bármennyire is voltak belső feszültségek (és bármennyire is függetlennek tartod azokat a klímaváltozástól) vajon ki ingattk volna meg évszázados harcokban a birodalom stabilitását, egységét, ha a klímaváltozás miatt nem lettek volna folyamatos népvándorlások.
2. Te tisztában vagy a "de facto" jelentésével? Merthogy én nem de jure, hanem de facto kérdőjeleztem meg a Keletrómai Birodalom ilyen hosszú fennállását. Az összetöpörödött egykori birodalom bizony nem volt már birodalom. Még akkor sem, ha annak nevezték magukat.

"Egy erős,egységes birodalmat támadhattak volna a keletről érkező népek..."
Ahogy az alázubogó víz is hiába támadja az erős, egységes mészkőtömböt, nem történik semmi változás. ha tíz percen keresztül figyeled, akkor sem. Talán másnapra sem, talán komoly változást hónapok múlva sem látsz. Érdemes megnézni évtizedek múlva. Vagy évszázadok? Na, ez történt a Római Birodalommal is: a folyamatos támadások megingatták a belső stabilitást, hiszen már nem voltak képesek hódítani. Sőt!

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása