Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Michael Moore pálfordulása

michael-moore.jpg

Hogyan lett Michael Moore baloldali radikálisból a jobboldal kedvence? A Business Insider felidézi azokat a filmeket, amelyeket a dokumentumfilmezés amerikai fenegyereke az 1990-es években készített.

A Roger és én, amely az amerikai munkásosztályról készült, mérföldkő volt a műfajban. A Bowling at Columbine az 1999-es iskolai mészárlás kapcsán az amerikai szabad fegyverviselés örök témáját járta körül. A 9/11 Fahrenheit a 2001.szeptember 11-i terrortámadások és a Bush-adminisztrációi iraki háborúja közti összefüggéseket kereste.

Moore korábban mindig baloldalinak vallotta magát, személyesen kampányolt a demokrata párti jelöltek mellett. Most az amerikai szélsőjobb nézeteit fújja és új filmjében, az Emberek bolygójában lényegében kijelenti, hogy nem minden jó, ami zöld, és nem minden fosszilis fűtőanyag ártalmas. Azoknak az álláspontjához csatlakozik, akik azt mondák: az emberi tevékenységek, legyenek azok szennyezők, vagy nem, semmiképpen sem hozhatók kapcsolatba a klímaváltozással. Azt állítja, hogy azok a kampányok, amelyeket a környezetvédők évtizedek óta folytatnak, csalások, nem volt semmi pozitív eredményük, csak a napelemek- és a szélturbina-gyártók zsebeit tömték meg.

A film, amint az előrelátható volt, óriási vitákat váltott ki – ez amúgy Moore minden alkotására jellemző volt eddig is – nem is annyira témája miatt, hanem azért, mert a Moore által idézett adatok és tények részben vagy teljes egészében hamisak – írja a lap. Ráadásul a filmben elhangzik, hogy a megújuló energetikai alapokból termelt elektromossághoz több fosszilis energiaegységre van szükség. A szélturbináknál az arány 44:1. De ezzel nincs vége.Moore rasszista téziseket ismételt. Azt állítja, hogy a valódi környezeti probléma a túlnépesedés. Ezzel önmagában még egyet is lehet érteni  a Business Insider szerint, azzal azonban semmiképpen sem, hogy ott, ahol az ember környezeti nyomának csökkentéséről beszél, azért kizárólag Afrika és Ázsia népeit teszi felelőssé, mert ők többen vannak. Ezt nehéz megemészteni, mert igaz, hogy Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában több ember él, mint Európában vagy Észak-Amerikában, de az energiafogyasztás, a hulladék nagy része az iparosodott Nyugatról származik. Nem véletlen, hogy manapság Michael Moore-t Donald Trump elnök a kedvencei között emlegeti.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.05.29. 09:35:19

Nem ő lett baloldaliból jobboldali, ahogy itthon Thürmer vagy Pozsgay sem lett jobboldali attól, hogy sokmindenben a Fidesszel vannak egy oldalon. A jobboldal helyét veszi át fokozatosan az altright, és ők inkább baloldali, mint jobboldali nézeteket vallanak.

AngeI 2020.05.29. 09:43:48

@Zabalint:

A mainstream baloldal feladott sok eredetileg baloldali értéket, és intim viszonyt kezdett ápolni azzal a nagytőkével, amellyel szemben létrejött, a továbbiakban mindenféle társadalmon belüli deviáns kisebbségi csoport érdekvédelmére koncentrálva.
Az így keletkezett vákuumba nyomult be a jobboldal.

AngeI 2020.05.29. 09:51:31

Moore addig a jobboldal kedvence, ameddig megmarad a globalizáció kritikájánál, mert pl. a bevándorlással kapcsolatban valszeg eléggé ellentétesek az álláspontok.

Faszerkezet 2020.05.29. 10:01:32

Ne keverd az Usa jobb és baloldalt, az európai jobb és baloldallal.

wasserkopf 2020.05.29. 10:47:24

@/\ngel: ez igencsak nagy ökörség. Mivel az alapvető baloldali értékek a szolidarítás, egyenlőség, társadalmi igazságosság, egyik baloldali párt/ideológia elhagyott helyén keletkezett vákuumba nem tud a jobboldal benyomulni.
Ellenben az igaz, hogy jelen pillanatban is egy hullámzó, de permanens válságot élünk meg, ahol a széles tömegek elveszettnek érzik magukat a hagyományos pártrendszerek keretei közt, és körükben terjednek a szélsőségesnek mondott, a kapitalizmust így-úgy és többé-kevésbé elutasító ideológiák. ugyanúgy és ugyanannyira terjednek a szélsőbaloldalinak bélyegzett ideológiák, mint a hagyományos náci-fasiszta-rasszista és újradikális jobboldali eszmék. A közös vonás mindegyikben a fennálló tőkebarát pártrendszerek elutasítása, kapitalizmus- és globalizációkritika.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2020.05.29. 10:49:03

Csak a szélsőbaloldal vesz be mindent, ami az emberiség ellenes környezetkritikusok szajkóznak.
Anno ezeknek az volt a szélsőjobboldali, aki nem a baloldal valamelyik fokán állt.
Ma, mára a szélsőbaloldaliaknak mindenki náci, aki nem szélsőbaloldali!
Ez van! Ezek nem lesznek már jobbak!
Szenvedjenek! Ha nekik ez kell.
De az is egyértelműen észrevehető, hogy kezd elfogyni a mozgásterük,ezért kénytelenek erőszakossá válni - lásd klimahisztisek őrjöngései világszerte - vagy most, ezekben a percekben Minneapolisban...

nemecsekerno_007 2020.05.29. 11:54:39

A klímaváltozásra fel kell készülni mert még lassítani se nagyon tudjuk. Ehhez inkább tankok meg harci repülök kellenek nem pedig villanyautó. Nagyon gáz, hogy az ún. baloldal rátelepült a témára mert eddig mindent elb@sztak amit globálisan próbáltak megvalósítani.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.29. 12:41:57

@Zabalint:

Mo-on eleve mást jelent a jobb és bal, mint nyugaton.

De AMerikában se ugyanz, mint Nyugat-Európában.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.29. 12:44:13

@/\ngel:

Az eredeti baloldal folyamatosan tolódott jobbra, ennek csőnypontja a 80-as évek, amikor a szocdemek és a liberálisok között nem maradt ektérés. S Mo-ra eleve már ez jött be.

Nyugaton Gyurcsány és a DK pl. kb. egy átlagos jobboldali párt lenne.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.05.29. 12:46:02

@wasserkopf:

Nyugaton a középjobb teljesen liberális-progresszív klett, s követte a középbal is 40 éve.

Ezért lett új jobb és új bal, csak az utóbbi eléggé sikertelen.

David Bowman 2020.05.29. 12:49:22

Grééta! Hol késik a felmelegedés!! Május vége van!

arckönyv 2020.05.29. 15:10:53

@David Bowman: nem vetted észre, hogy 2 hónapra leállt a világ?

ArriMédesz 2020.05.29. 15:27:44

@Zabalint:

ekkora baromság még tőled is meglepő

ArriMédesz 2020.05.29. 15:29:32

@/\ngel:

a nyugati bal fehér ciszhet férfi és nyugatellenes, ugyanakkor csak mérsékelten szegénypárti.
ebből sokan nem kérnek, aztán keresnek maguknak mást.

plusz arcátlan uszítók, áldozathibáztatók és hazudozók ők is, nem csak a széljobberek.

2020.05.29. 16:27:06

@ArriMédesz:
Konkrétan mi a baromság abban, amit írtam? A legtöbb altright politikus szabad kereskedelem ellenes, paicellenes, gazdagellenes propagandát nyom a szegények körében, szociális demagógiával kampányol. Ezek korábban a szélsőbalra voltak jellemzőek. Nyilván Trumpnál ez enyhébb, tekintve az USA-ban nagyobb hagyománya van a szabad piacnak, míg mondjuk Magyarországon erősebb, ahol a kádári nosztalgiára is építhetnek. Vicces, hogy gazdasági szempontból ma már a balközép is liberálisabb egyes magukat jobboldalinak valló politikai erőkhöz képest.

De csak nézd a hazai helyzetet, mikor is borult össze először Thürmer a Fidesszel. A korházprivatizációs népszavazáskor. Aztán volt ugye a hülyenépszavazás a vizitdíjról, tandíjról, aztán a Fidesz hatalomra kerülve államosította a manyupot, a közműveket, monopolizált teljes piaci ágazatokat, támogatási rendszerrel torzítja a lakáspiacot, és még sorolhatnám. Nem csoda, hogy a kommunistáknak mindez tetszik.

2020.05.29. 16:27:58

@ArriMédesz:
Ja, ezt nem olvastam még el, mielőtt reagáltam a csípőből hülyézésre. Jobbulást kívánok!

2020.05.29. 16:38:48

@/\ngel:
Nem egészen, ez így leegyszerűsítés. Az történt, hogy a nyugati balközép és jobbközép azt a stratégiát folytatta, hogy közép felé nyomul, mert néppártként ezzel nagyobb skálát fedhettek le, a határozottan baloldali vagy jobboldali szavazók így is, úgy is rájuk szavaztak, a centrum szavazókért ment a harc. Ezt láthattad baloldalon, de jobboldalon is. Aztán túl nagy teret hagytak a széleken, és egyszer csak elkezdtek erősödni a szélsőséges mozgalmak, amelyek közül azok lettek sikeresek, akik kombinálni tudták a szélsőjobb és szélsőbal eszméket is, ezzel mindkét végletből szavazókat megnyerve. Nem feltétlenül ideológiailag elkötelezett hívekre kell gondolni, egy átlag proli simán egyszerre benyalja a szociális demagógiát, gazdagellenességet és a menekültellenességet is. Nos, mivel a szélsőbal a legtöbb helyen halott, ezért a szélsőjobb tudott előretörni jelentős részben szélsőbal eszmékkel. Az olyanoknak pedig, mint Moore, több vonzó van ebben, mint a középre húzódott mérsékelt baloldalban.

Az USA egyébként annyiban speciális eset, hogy ott tényleg csak kettő párt van, amelyeken belül egy rakás platform van, és az altright vonal párton belül került előtérbe. Magyarországnak meg van egy Fidesze, akik nagyon profin felismerik, épp mi kell a népnek, ha épp liberalizmus, akkor az, ha jobboldali-konzervativizmus, akkor az, mostanában meg ráültek a szélsőbal és szélsőjobb elemeket is egybeolvasztó új "jobboldali" vonalra.

AngeI 2020.05.29. 17:08:11

@wasserkopf: Orbán azokat az alsó középosztálybeli dolgozó rétegeket tudta elhódítani a szocialistákról, akiket a kétezres évektől pártjuk egyre inkább magukra hagyott az egyre erőteljesebb szdsz-es befolyás és a Gyurcsány jelenség miatt.
Trump abban a rozsda-övezetben tudott komoly sikereket elérni, amely korábban ős demokrata bázis volt.

AngeI 2020.05.29. 17:17:37

@Zabalint: A legfontosabb az egész jelenségben, hogy a baloldali erők mindenütt egyre inkább lemondtak az őshonos,zömmel fehér, kétkezi munkás rétegekről, és politikájuk hangsúlyát a társadalmon belüli ilyen-olyan kisebbségi csoportok védelmére helyezték. Feketék, bevándorlók, cigányok, homoszexuálisok, transzneműek stb.
Ez a kulcsa az utóbbi évtizedben a jobboldali -vagy inkább úgy mondanám szuverenista, lokális érdekeket hangsúlyozó, bevándorláskritikus- politikai erők előretörésének.

2020.05.29. 18:38:16

@/\ngel:
Szerintem te egyrészt kevered a baloldalt és a liberálisokat, illetve úgy próbálod beállítani a kisebbségvédelmet, mint ha az a többségi társadalom feladása lenne.

2020.05.29. 18:39:53

@/\ngel:
Az nem középosztály, amiről beszélsz, hanem alsó. A középosztály Magyarországon nagyon szűk réteg.

2020.05.29. 18:41:22

@/\ngel:
Hozzáteszem, a jelenség 30-as évek végén, 40-es évek elején is megvolt, mikor a komcsiktól és a szocdemektől a nyilasokhoz mentek át a munkás szavazók.

2020.05.29. 18:44:50

@MAXVAL bircaman közíró:
Nem értek egyet a politikai nézeteiddel, de a hazai eltolódásokat (baloldal jobbra tolódása) elég jól látod.

AngeI 2020.05.30. 09:47:54

@Zabalint: A "baloldal" és a "jobboldal" mára csak egyfajta megnevezés lett. Nem eredeti értelemben baloldali és jobboldali már egyik politikai oldal sem. Globalisták és szuverenisták vannak. A globalisták gyakran korábbi baloldali pártok, míg a szuverenisták korábbi jobboldali pártok, persze korántsem mindig, az USA-ban pl a Trump eleve önálló entitás, Németországban pedig egy új politikai erő (Afd)képviseli a bevándorlásellenes globalizációkritikus álláspontot.
Mindenesetre a globalista oldal ilyen-olyan mértékű meggyengülése mindenütt összefüggésbe hozható azzal, hogy a zömmel fehér, kétkezi munkás, eredendően balra szavazó rétegek átszavaztak a globalizációkritikus , szuverenista jobboldalra.

AngeI 2020.05.30. 19:27:10

@MAXVAL bircaman közíró: igen, emiatt van, hogy egy német választáson kb. választhatsz rózsaszín és a lila között..

ArriMédesz 2020.05.31. 17:00:30

@Zabalint:

a jobboldal nem a gazdasági liberalizmust jelenti, még ahol ezt kitalálták, ott is megkülönböztették a gazdasági és a politikai jobboldalt.
a baloldal nem igazán lehet hardcore gazdasági liberális, de lehet mérsékelten az.
a jobboldali lehet hardcore gazdasági liberális, de jellemzően nem az, itt kelet-európában meg pláne nem.
csak a második világháború utáni, főképp a múlt századi nyugatra volt ez valamennyire, de csak valamennyire alkalmazható terminológia. sehol máshol nem.

axolotl77 2020.06.17. 08:02:51

Érdekelne, hogy Moore hogyan viszonyul most a régebben készített filmjeihez. Vajon azokat is megtagadja, nemcsak az ideológiát, ami fűtötte őt akkoriban?

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása