2020. máj 28.

Michael Moore pálfordulása

írta: Göbölyös N. László
Michael Moore pálfordulása

michael-moore.jpg

Hogyan lett Michael Moore baloldali radikálisból a jobboldal kedvence? A Business Insider felidézi azokat a filmeket, amelyeket a dokumentumfilmezés amerikai fenegyereke az 1990-es években készített.

A Roger és én, amely az amerikai munkásosztályról készült, mérföldkő volt a műfajban. A Bowling at Columbine az 1999-es iskolai mészárlás kapcsán az amerikai szabad fegyverviselés örök témáját járta körül. A 9/11 Fahrenheit a 2001.szeptember 11-i terrortámadások és a Bush-adminisztrációi iraki háborúja közti összefüggéseket kereste.

Moore korábban mindig baloldalinak vallotta magát, személyesen kampányolt a demokrata párti jelöltek mellett. Most az amerikai szélsőjobb nézeteit fújja és új filmjében, az Emberek bolygójában lényegében kijelenti, hogy nem minden jó, ami zöld, és nem minden fosszilis fűtőanyag ártalmas. Azoknak az álláspontjához csatlakozik, akik azt mondák: az emberi tevékenységek, legyenek azok szennyezők, vagy nem, semmiképpen sem hozhatók kapcsolatba a klímaváltozással. Azt állítja, hogy azok a kampányok, amelyeket a környezetvédők évtizedek óta folytatnak, csalások, nem volt semmi pozitív eredményük, csak a napelemek- és a szélturbina-gyártók zsebeit tömték meg.

A film, amint az előrelátható volt, óriási vitákat váltott ki – ez amúgy Moore minden alkotására jellemző volt eddig is – nem is annyira témája miatt, hanem azért, mert a Moore által idézett adatok és tények részben vagy teljes egészében hamisak – írja a lap. Ráadásul a filmben elhangzik, hogy a megújuló energetikai alapokból termelt elektromossághoz több fosszilis energiaegységre van szükség. A szélturbináknál az arány 44:1. De ezzel nincs vége.Moore rasszista téziseket ismételt. Azt állítja, hogy a valódi környezeti probléma a túlnépesedés. Ezzel önmagában még egyet is lehet érteni  a Business Insider szerint, azzal azonban semmiképpen sem, hogy ott, ahol az ember környezeti nyomának csökkentéséről beszél, azért kizárólag Afrika és Ázsia népeit teszi felelőssé, mert ők többen vannak. Ezt nehéz megemészteni, mert igaz, hogy Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában több ember él, mint Európában vagy Észak-Amerikában, de az energiafogyasztás, a hulladék nagy része az iparosodott Nyugatról származik. Nem véletlen, hogy manapság Michael Moore-t Donald Trump elnök a kedvencei között emlegeti.

Szólj hozzá

mozi környezetvédelem dokumentumfilm Michael Moore USA