Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Japánban évente több ezer ember „szívódik fel”

 1366_2000.jpg

Szégyellik, hogy elvesztették a munkájukat, csődbe ment a házasságuk, vagy adósságaik vannak. Feladják identitásukat, a névtelenségben keresnek menedéket.

Lena Mauger és Stéphane Remael francia író és fotós szerzőpáros a The Vanished: The Evapored People of Japan című könyvükben írnak azokról az emberekről, akiket a szégyen kiűz a társadalomból.

A pár 2008-tól 5 évig bejárta Japánt, beszéltek azokkal az emberekkel is, akiket az eltűntek elhagytak. Számukról nincs hivatalos adat, de a szerint évente akár több mint 100 ezren is lehetnek.

Eltűnésük nem fizikai, csak adminisztratív. Mint Amerikában a tanúvédelem alatt állók, a „dzsohacuk” nevet, lakhelyet változtatnak, megszakítják kapcsolataikat. Gyakorlatilag tabula rasát csinálnak addigi életükben. Japánban ezt meglepően könnyű megtenni. A magánéletre vonatkozó törvények nagy szabadságot adnak az embereknek. A rendőrség csak a bűnügyeknél vájkál a személyes adatokban.

A könyv szerzői szerint az eltűnések oka az a nagy fontosság, amelyet a japán kultúra a becsületmentés elvének tulajdonít. 

„Ez egy óriási tabu – nyilatkozta Mauger a Business Insiderbnek – nem lehet róla beszélni. Az emberek el tudnak tűnni, mert van egy másik társadalom a japán társadalom alatt. Amikor eltűnnek, az emberek tudják, hogy találnak módot a túlélésre.”

Az első dzsohacu-esetek a 60-as évek végén kerültek felszínre egy film nyomán, amelyben egy férfi váratlanul otthagyja munkahelyét, menyasszonyát és nyoma vész. A következő évtizedben főleg vidéken felnőtt fiatalok menekültek el a munka elől a nagyvárosok forgatagába.

Egy férfi elmondta a szerzőknek, hogy a 90-es években dzsohacukat szállított messzi falvakba, városokba éjszakánként. Ez akkoriban a gazdasági válság közepette remek üzlet volt.

A hátrahagyottak közül sokan bevallották, hogy jobban szerették volna, ha „felszívódottjuk” kevésbé szégyenkezne. „Nem akarjuk, hogy visszatérjen, de szeretnénk, ha hírt adna magáról. Ha pénzre van szüksége, küldünk neki” – mondta egy apa.

A becsület megmentése más módon is megnyilvánul. Japánul karosinak nevezik azokat, akik belerokkannak a munkába, ezért öngyilkosok lesznek.  Egy közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 20%-a végez havonta legalább 80 órányi túlmunkát és 50% jelentette ki, hogy lemond a fizetett szabadságról.

Az utóbbi hónapokban a japán kormány tett kisebb lépéseket annak érdekében, hogy csökkenjen az ilyen esetek száma, arra ösztönzi a cégeket, hogy engedjék meg az alkalmazottaknak, hogy péntekenként kevesebbet dolgozzanak. Szakértők szerint viszont a munka kultúrája olyan erős, hogy az ösztönzők sokak számára nem kompenzálják a feladás negatív oldalait.

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almandin 2020.07.20. 14:33:09

A hikikomori jelenség is hasonló. Ott inkább még az iskolából maradnak ki a kamaszok, bezárkóznak a szobájukba. Van olyan ember, aki már évtizedek óta így él.
A felszívódott emberekkel kapcsolatban egyvalamit nem értek: hacsak nem túl gazdagok, miből élnek? Sejtésem szerint a többség illegális forrásokból, mert ha kilépsz a társadalomból, törvényen kívüli leszel és ha nem akarsz éhen halni, bűnöznöd kell. Lehet, hogy sokukat a jakuza háza táján kell keresni? Hiszen az alvilágban lehet kapni illegális munkát.
A hikikomorikról vannak érdekes írások a neten:
hu.wikipedia.org/wiki/Hikikomori
www.origo.hu/nagyvilag/20130711-miert-temeti-el-magat-elve-a-hikikomori.html

nemecsekerno_007 2020.07.20. 14:44:00

Bezzeg nálunk az ilyenek kapják a nyugdíjat és írogatnak a hirklikken meg a népszavába és egyáltalán nem névtelenek. Úgy hívják őket, hogy Lendvai Ildikó, Haskó László, TGM,

Le Orme 2 2020.07.20. 14:44:52

"Szakértők szerint"

Azok kik?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.07.20. 15:38:54

A kisember önkéntes reakciója a liberális demokrácia ketrece ellen.

nincs1agy 2020.07.20. 15:43:38

@Almandin: Hogyha a hikikomori szülei meghalnak, valszeg ő is ilyenné válik, hisz már nincs aki fenntartsa a lakást, kaját adjon, mosson rá , stb.

Inner Circle 2020.07.20. 15:48:52

"A felszívódott emberekkel kapcsolatban egyvalamit nem értek: hacsak nem túl gazdagok, miből élnek? Sejtésem szerint a többség illegális forrásokból, mert ha kilépsz a társadalomból..." - ha jól értem, nem szó szerint lép ki a társadalomból, csak a saját ismerőseit hagyja hátra. Elköltözik és valahol más néven kezd új életet. A rendőrség pedig nem keresi (illetve ha a rendőrségen kerestetik, gondolom azt a választ kapják, hogy nem tűnt el, csak nem akar velük találkozni).

DocBulywood 2020.07.20. 15:56:44

Nálunk ennek a fordítottja van. Tegnap a benzinkútra bejött egy fekete 190-es mergával egy csóka. Az oldalán a díszcsíkok körül is már kisarjadt a rozsda, a küszöb nyomokban tartalmazott fekete festéket. Komolyan mondom, hogy a Mad Max filmek készítői sírva könyörögnének egy szelfiért, mert hogy a kocsit legfeljebb felgyújtanák, az is biztos.

Megállt az egyik oszlop előtt, mert ott valaki épp tankolt, majd lelőtte a motort. Aki tankolt elment fizetni, visszajött és elhajtott. Versenyzőnk indítózik, nem indul a Merga. Csak-csak próbálja, semmi. Aztán kiszállt és félretolta a verdáját.

Csak sejtem, valószínűleg pár csepp benzinért jöhetett, mert akinek ilyen lepukkadt roncsa van, nem biztos, hogy ki tud köhögni egy teli tankot.

Mindenesetre azért ő már "valaki", hiszen Mergával jár-kel. Vagyis néha megmutatja, neki mire futotta. De hát ő így a "valaki", akinek nyugati autója van.

szanalmas pont hu

vagy inkább

siralmas pont hu

nincs1agy 2020.07.20. 16:02:20

@Inner Circle: Arrafelé nem szokatlan, hogy egy munkába járó embernek nincs lakása. Mekiben alszanak, vagy gamer központban, amelyek 0-24 órás nyitvatartásúak. Van kondibérletük ,ahol tudnak zuhanyozni..

Almandin 2020.07.20. 16:52:08

@nincs1agy: Ebből a szempontból jobb a japán rendszer. Nálunk egy hajléktalan azért nem tud legálisan dolgozni, mert bejelentett lakcím nélkül nem lehet munkaviszonyt létesíteni. A másik az, hogy nálunk kevés az olyan hely, ahol bent tartózkodhat valaki 0-24 órát és az asztalra borulva aludhat. Tisztálkodni is a nyilvános mosdókban tudnak a japán homleszek. Itt, M.o.-n ezt se tolerálják. Egyszer tanúja voltam, hogy egy pláza nyilvános mosdójában tisztálkodott egy hajléktalan nő, a személyzet majdnem kidobta, ahelyett, hogy méltányolták volna, hogy igyekszik tiszta lenni az ő élethelyzetében is.

Almandin 2020.07.20. 16:56:10

@nincs1agy: Szerintem a többség hajléktalan lesz. De onnan meg be fognak kerülni a zárt osztályra, mert egy olyan ember, aki nem hagyta el a lakását akár évtizedekig, nem fog tudni az utcán vagy hajléktalanszállón élni. Sokuk meg öngyilkos lesz.

Höhöbezzegén 2020.07.20. 18:07:13

@nemecsekerno_007: Furcsa, hogy csak baloldaliakat emlitettél. Segítek: Mandiner, Origo, kuruc, pestisrácok brigád. Biztos csak benézted!

Höhöbezzegén 2020.07.20. 18:10:02

@MAXVAL bircaman közíró: Nem,a kisember az a farháttal narancsra önkielégitő fidesz szavazó. You are welcome!

Höhöbezzegén 2020.07.20. 18:16:41

@MAXVAL bircaman közíró: Japán mint liberális demokrácia, azért ez megkacagtatott! Kár, hogy a 60-as években a gyermekpszichiáter nem volt divatban, lehet tudtak volna segíteni rajtad azok az ádáz komenyista doktorok. Sajnos most már nagyon késő!

kukasmacska 2020.07.20. 18:51:13

@Almandin: Ha jól tudom, Japánban elég magas a foglalkoztatottság, és nem is kicsi ország, el tud helyezkedni a "menekülő" - ha nem is a saját szakmájában vagy azon a szinten, amit addig megszokott, de a megélhetéshez elég lehet.

nincs1agy 2020.07.20. 18:57:09

@Almandin:

Nem vagyok nagy Karigery fan, de ebben léphetne: minőségi, ingyenes nyilvános wc és zuhanyzóhálózat, mint Párizsban

Indriq 2020.07.20. 18:58:03

@nemecsekerno_007: látom még ide is be kell írnid valami f*szságit, hogy meglegyen a napi penzumod. De inkább egy ballibsi nyugger legyen szomszédom, mintsem egy fütyeszes pedo.

nemecsekerno_007 2020.07.20. 19:17:13

@Indriq: Vicces csicska vagy te.

Muhahahahahahaaaaa :))))))))))))))))))))))))

Important roll 2020.07.20. 20:53:27

@MAXVAL bircaman közíró: Japán olyan messze áll a liberális demokráciától, mint Makó Jeruzsálemtől.

Az amúgy egy iszonyat fasza kérdés lenne itt mindenkitől, hogy miért kell ismét egy ballibber-jobber cicaharccá változtatni ezt a kommentmezőt is, amikor a téma totálisan irreleváns.

2020.07.20. 21:04:29

Bircának még egy álló péniszről is a liberalizmus bukása jut az eszébe.

Almandin 2020.07.20. 21:50:01

@Inner Circle: Szerintem, mivel névváltoztatásról is szó van, nehéz lehet olyan munkát találni, ami jó megélhetést biztosít. Arról nem is beszélve, hogy az önéletrajzába mit ír az ilyen ember? Szerintem ott se szeretnek előélet nélküli negyveneseket felvenni komoly munkakörökbe. Két lehetősége van: az egyik az illegális pénzkereset, a másik a saját vállalkozás, ha van kezdőtőkéje. Valószínűleg az ilyen emberek többsége az alvilágot "gazdagítja" jelenlétével. Japánban a közelmúltig az egy munkahelyen dolgozásnak volt becsülete, a hűség a vállalathoz. Ennek gyökerei a szamuráj kultúráig vezethetők vissza. Egy középkorú, múlt nélküli, rejtélyes embert nem fognak komoly cégnél alkalmazni. Egyébként nálunk se, nemcsak Japánban, de ott ez még erősebben jelen van. Sőt, sok esetben nem a családból van elege az illetőnek, hanem a munkából és a japán munkahelyek kizsákmányoló jellegéből. Sokan már idegileg nem bírják, hogy minden a munkáról szól és még kipihenni se tudják magukat rendesen. De ha ezzel ott nyíltan előáll valaki, az egész társadalom kirekeszti. Ezért sokan inkább törvényen kívülivé válnak. Még mindig jobb, mint az öngyilkosság, de szerintem az érintettek idővel nagyon boldogtalanok lesznek. Az ember társas lény. Társadalmi szinten az lenne a megoldás, hogy el kellene engedni a túlzott teljesítmény-központúságot.

user_man 2020.07.20. 22:29:29

@nemecsekerno_007: Ne haragudj, de... először azt akartam neked írni hogy a hozzászólásod alapján max. 14 éves kamasz vagy. Aztán ránéztem adataidra hogy 2007 óta vagy "tag" .. Gratula , nem irigyellek...

nemecsekerno_007 2020.07.20. 22:31:34

@user_man: Jaja, 14 éves kamasz vagyok és 7 éves korom óta index blog user.

user_man 2020.07.20. 22:45:16

@nemecsekerno_007: igen igazad van.. megadom magam..:-) Erre sajnos nem tudok gyógyszert. 30+ évesen egy 14 éves szellemi szintjével...De azért ne legyél nagyon szomorú, te vagy az aki felvidítja az ember perceit. Unalmas lenne nélküled a világ...

Tuvalu 2020.07.21. 01:20:33

@Almandin: Elmúlt évtizedekben elkezdtek kiürülni a falvak Japánban (is). Ingyen házakkal csalogatják a fiatalokat, de nem jönnek. Nos ezek a települések szerintem tárt karokkal várják az olyan embert, aki elmondja hogy XY vagyok, elegem lett a városból, szeretnék itt, falun veletek lakni, és dolgozni. És itt nem kapálásra kell gondolni, hanem haszonállatfelügyeletre, idősgondozásra, unalmas, de könnyü munkára. Dzsohacuként nem is rossz ez.

Almandin 2020.07.21. 01:27:58

@Tuvalu: Nem valószínű, hogy annyira tárt karokkal várnák őket. Szerintem ott annyira elvárt a kötelességtudat mint erény, hogy aki ezt megtagadja, az megbízhatatlannak minősül mindenhol, perifériára szorul. A japán társadalom más, mint az európai.

Qwermm 2020.07.21. 04:08:00

Hogy később mennyire "kísérti" az előző élete, jó kérdés. De még ha fekete munkából kell is élnie, azért ez nem különbözik annyira attól amit idehaza vagy a környező országokban láthatunk az építkezésen. Ráadásul ha jól értem a névváltoztatással ez tulajdonképpen egy törvényes "reset gomb", minden illegalitás nélkül.

Tuvalu 2020.07.21. 04:32:09

@Almandin: Értem amit írsz, csak konkrétan képzeld már el ezeknek a falvaknak a helyzetét. Odamegy egy tisztességes japán, akinek elege van a városból. Akkor szerinted azt mondják neki, hogy ne jöjjön? Vagy utánakeresnek? Ők se fognak sokat találni a jelentkezőről.

Na és akkor ezt add össze, hogy egy ilyen újrakezdő nem különböztethető meg a fenti leirástól.

De úgy is mondhatnám, hogy PONT AZÉRT, mert a japán társadalom más mint az európai, így társadalmi szinten a becsület megtartásának elfogadott módja ez a mindent hátrahagyás, ponthogy ettől lesz köteleségtudó, kicsit hasonlóan mint mikor szeppukuval visszaszerzi a becsületét.

De mondhatnám a te általad vázolt feketemunkás alternatívádnak is a gyengeségét: A cikk szerint évente 100ezer ember. Szerinted van ennyi feketemunka Japánban?

macmester 2020.07.21. 07:59:54

@MAXVAL bircaman közíró: jót bégettél megen... és benne volt a liberális
Japán és a liberális demokrácia khm...
gőzöd sincs miről is szól a cikk, mi is az a "becsület" ami miatt ezek a jelenségek léteznek ott...
ON
Japánba a "második2 társadalom is legális (részben) rengeteg helyen lehet dolgozni, lakni, élni kb. hasonló módon mint abba amibe születtél, gyakorlatilag a hivatalos társadalom egy hivatalos iratokat nélkülöző verziója.

nemecsekerno_007 2020.07.21. 08:46:26

@user_man: Összekeversz az ellenzékkel.

enrikokaruszo 2020.07.21. 10:19:24

nevet változtatniuk bizonyára felesleges, ilyen hülye neveket úgyse jegyez meg senki

ben2 2020.07.21. 11:27:54

@Almandin
Japánban azért tűrik meg a hajléktalanokat 0-24-ben egy Mekiben vagy bárhol, mert a japánok vigyáznak a környezetükre, így ott az intézmény fenntartójának nem kell azon paráznia, hogy ha a hajléktalanok odaszoknak, akkor heteken belül szétszarják a helyet.

Japánban pl. kevés az utcán a szemetes, mert a japánok képesek kilométereken át hordozni a szemetüket, amíg találnak egy kukát, ezért nem is kell sok kuka. Nálunk a közfelfogás szerint azért koszos a város, mert nincs félméterenként szemetes, pedig ha lenne, a legtöbb köcsög akkor is az utcára köpné a csikkjét.

Amúgy a tajtrészegen balhézó, maga alá vizelő hajléktalant Japánban is kidobják, sőt durván meg is alázzák közben.
A másik, hogy az olyan munkaerő, aki Japánban még simán hajléktalanként él, az nálunk már ki tud fizetni ha nem is egy albérletet, de legalább egy szobát. Ez alatt persze az olyan munkás értendő, aki időben jelentkezik melóra, nem három felessel kezdi a napot, igyekszik jól dolgozni, tiszteli a főnökét, nem balhézik, stb.
Tehát a japán és az itteni hajléktalan nagyon nem ugyanaz a kategória.

@nincs1agy:
Szép dolog a társadalmi felelősség, de ha Karigeriék összeraknak egy nyilvános wc és zuhany hálózatot, az a ciklus közepére már garantáltan le lesz amortizálva.
Sopronban pl. felújították a pályaudvart, csináltak szép új nyilvános wc-t is, rendszeres takarítással, minden. Kb. két hónapra rá átalakították fizetőssé, mert odaszoktak a hajléktalanok (Sopronból járnak ki a hajnali vonatokkal Bécsbe koldulni). Konkrétan a plafon is szaros volt, hányás mindenhol, wc ajtók szétrugdalva, a takarító személyzet egyszerűen képtelen volt tartani velük a tempót.

Hogy is zajlana hát egy ilyen zuhany projekt?
Karigeri kiírna egy nyilvános pályázatot pár milliárdos nagyságrendben és már ott kezdődne a sárdobálás, hogy mi minden másra el lehetne költeni azt a pénzt. A nemzetközi média persze hypeolná, hogy ez a Karigeri mekkora jófej, törődik a hajléktalanokkal meg minden, ballibek meg örülnének, hogy na lám megérte.
Aztán a választásokra már az összes zuhanyzó retekre le lenne rohadva. A jobbos média meg naponta egyszer ráérősen körbevideózná valamelyik nyilvános zuhanyzót és melléírná, hogy mennyibe került, esetleg megfejelné valami demagógiával hogy "ha ezek egyszer hatalomra kerülnek ez lesz az országgal is" és kész is a ballib-ellenes kampány.
Bár a ballibeket önsorsrontásból nem szabad alulbecsülni, szvsz ilyen öngólba még ők se gyalogolnának bele.

Lady Ann 2020.07.21. 12:15:42

@nincs1agy: Az egész országban le kéne szokni a másik hibáztatásáról és inkább segítséget, lehetőséget kéne nyújtani annak, aki tovább akar lépni, de valamiért nem tud. Csak ehhez türelem és sok szakember kéne, meg oktatás, de azok nem mennek erőből.

sakkosfx 2020.07.21. 12:43:14

A fürdő VC dologgal még választást is lehetne nyerni nem beszélve arról, hogy a kormányok is jócskán tettek azért, hogy sok ember hajléktalanná váljon! Ha már lakhatást nem akarnak biztosítani a hajléktalanoknak a fürdő és vc lenne a minimum! Persze sokba kerülne, mert kamerákkal és biztonsági őrökkel is el kéne látni e fürdőket a vandalizmus és lopások elkerülésére!

Göbölyös N. László 2020.07.21. 14:04:35

Ezennel befejezettnek nyilvánítom a vitát, mint már annyiszor, fel kell hívnom a figyelmet, hogy ez a nem az alpári mocskolódának a színtere.

ComLo 2020.07.21. 15:02:19

@DocBulywood: Ez full OFF de nagyon mókás szerintem :-) . Van egy ismerösöm, aki a 30-as évei közepén jár, és az elmúlt évtizedek kemény munkája okán, végre olyan helyzetben van, hogy kezd nagyon szépen élni. Szép, értelmes feleség, akivel együtt rakták össze az életüket, gyerekek, ház, autók, utazások stb stb. A srácnak a 80-as években magyarországon volt egy 190-es mercis Bburago-ja, ami az F40 után a kedvenc kisautója volt. Pont most fontolgatja hogy vesz eggyet hobbiautónak és teljesen újszerűre alakítja (pont olyanra, mint annó a Bburago). Szóval ironikusan akár még azt is mondhatjuk, az általad említett "uriember" jelen pillanatban közelebb van az álmához mint ő :-D .

Almandin 2020.07.21. 23:29:35

@ben2: Egyetértek veled abban, hogy erősen kultúrafüggő, hogy ki hogyan viselkedik a hajléktalan létben. Azt én is hallottam már mástól is, hogy az átlag japán hajléktalan jobban ügyel a tisztaságra, mint a magyar társa. Tisztelet a kivételnek. A szemetelés is kevésbé van jelen, Bár én magyar létemre is hurcolom a hulladékot, ha nincs hova kidobni.

DocBulywood 2020.07.22. 16:17:15

@ComLo: Nem a tárgy megvétele a "nehéz", hanem a fenntartása.
Sokan azt hiszik, hogy kiköhögik a verda árát, oszt' csak tankolni kell bele, a többi le van kakilva.

Ezt nézd - pontosabban hallgasd - végig, mert amit mond benne az egyik emberke, az sokakra - a "valakikre" 1000%-san igaz:

www.youtube.com/watch?v=8p0VxBeymds

Aztán ezt is érdemes megnézi, direkt rátettem az időpontot:

www.youtube.com/watch?v=IFBGRG-BTg8#t=21m53s

Fokozottan igaz ez az autósok 80%-ra.

eMeL · http://emel.blog.hu/ 2020.08.23. 01:27:03

@Almandin: Országok lehetnek nagyon eltérőek!
Pl. egy magyar csaj, aki japán sráchoz ment írt egy logot, abban írja, hogy most farmerek.
Japánban a nemzeti önbecsülés része, hogy rizsből önellátó legyen az ország! De mivel nagyon drága az ingatlan ezért a rizsfarmok (kisvállalkozások, sok manuális munkával, egyben munkahelyteremtés) messze a távoli kieső szigeteken, az isten háta mögött vannak, sokszor hegyes vidékeken. Nem sokan törik magukat ezekért :)
Így japánban ha valaki hajlandó rizsfarmernek állni, akkor az állam ingyen ad egyet (amíg csinálja valaki), és havi fizetést ad, mert nem nyereséges ez a tevékenység az ipari risztermesztéssel összevetve.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása