Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Hogyan lehetünk boldogok a munkahelyünkön?

happyemployees-800x515.png

2018-ban az amerikai Team Employee Happiness Survey társaság felmérésén, amelyben 1300 alkalmazott vett részt, 48% jelentette ki, hogy boldogtalan vagy legalábbis nem érzi jól magát a munkahelyén.

13 szakértő magyarázta el a Business Insiderben, hogyan lehet ezen a helyzeten javítani.

Tegye az első helyre szakmai fejlődését. A munkában érzett boldogság nagy mértékben függ attól, hogy az ember milyen értékűnek látja magát és milyen előbbre jutási lehetőségeket maga előtt.

Találja meg, hogy mi motiválja igazán. Így érzi át munkája értelmét. Gondolja át, mit érez sikernek, mit ad számára a munkája.

Három napig jegyezzen fel minden tevékenységét és azt is, hogy melyek elégítik ki. Három nap után olvassa el újra, amit feljegyzett és gondolja át, nem kell-e azon valamit változtatni.

Találjon módot 10-15 perces szünetekre, amelyek alatt zenét hallgat, meditál vagy sétálgat.

Ne hasonlítsa össze magát állandóan idegenekkel az interneten, viszont jegyezze meg a valóságos személyektől kapott dicséreteket.

Emlékezzen vissza arra, hogy kezdetben mennyire lelkesedett a munkájáért. Idővel, a stresszel erről sokszor megfeledkezik az ember.

A munka mellett törődjön saját magával is, az alvással, az étkezéssel, a sportolással. Ez alapvetően hozzásegít a boldog munkavégzéshez. Semmiképpen sem szabad a nap 24 órájában a munkával törődni. Ezt nem szabad kötelességnek érezni és nincs is rá szükség.

Építsen ki szorosabb kapcsolatokat a munkahelyén. Szüksége van barátra, tanácsadóra, támogatóra, akikkel véleményt lehet cserélni, akikkel megoldásokat lehet keresni, akikkel ki lehet kapcsolódni  hét végén. Olyan személyeknek, akiket Ön tisztel és csodál, akik segítik szakmai fejlődését és jót akarnak Önnek.

Találjon kapcsolatot a munkája és főbb értékei között. Ez lehet az emberekkel való bánásmód, a kemény munkára való szoktatás, a jó példamutatás, a harmonikus családi élet.

Csökkenteni a negatív kisugárzású kollégákkal töltött időt. Vannak, akik állandóan panaszkodnak vagy pletykálnak. Korlátozza a velük való érintkezést és közeledjen a pozitívakhoz.

Beszéljen többet a főnökével. Tudja meg, hogy mi érdekli, mi tud tenni, hogy segíthessen neki. Így jobban észreveszi az eredményeit, ez pedig jobban motiválhatja Önt a munkájában.

Legyen türelmes, hallgassa meg mások véleményét is. Vegyen nagy lélegzetet és gondolkozzon, mielőtt egy ellenvéleményre válaszol, ne tegyen úgy, mintha Ön lenne az igazság egyedüli birtokosa.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kodacx 2020.08.13. 08:33:15

Ma két 40 év alatti embernek kellett elmondanom, hogy rákos. Juhé!
(Ilona, 46 éves onkológus)

Ma hajnalban egy teljes családot kellett kivágnunk a roncsokból, mindenki meghalt. Apa, anya, a két kisgyermek. Olyan felemelő és magasztos volt.
(Nándor, 39 éves tűzoltó, maga is családapa)

Nincs is annál szebb, mint amikor időben meg tudom akadályozni, hogy az egyik betegünk szexuálisan ne bántalmazza a saját édesanyját az osztály fürdőhelységében...
(én, volt pszichiátriás bizt. ápoló)

Mindig elgondolkodom, hogy de tényleg, ezeket a motivációs szirszarokat KI A FAXOM írja és KIKNEK?!?! És hogy mi volt csóri lelkem legnagyobb stresszhelyzete a munkahelyén?!
Mert nem feltétlen az a legnagyobb munkahelyi stressz ám, hogy pletyis a kolléga, vagy hogy kiették a kajádat a hűtőből! :)

csakférfi 2020.08.13. 10:20:58

"Hogyan lehetünk boldogok a munkahelyünkön?"

Sehogy!
A munkahely nem erre való! Az más kérdés mennyire érzem jól magam ott.
Hogy ott boldog nem leszek az tuti.
Csatlkozva az előttem szólóhoz....
miért kellene ott boldognak lennem? Ki várja el ezt az őrültséget!
Csak az akinek lövése sincs az emberi természetről!!
De okoskodik.

"Legyen türelmes, hallgassa meg mások véleményét is. Vegyen nagy lélegzetet és gondolkozzon, mielőtt egy ellenvéleményre válaszol, ne tegyen úgy, mintha Ön lenne az igazság egyedüli birtokosa."

Már ketten vagyunk..... két kommentelő!
uff...... én beszéltem.
:) :)

Pal Konstantin 2020.08.13. 10:42:14

Azért vannak boldogok, akik a munkahelyen a munkájukat szeretik és nem beszélnek senkivel.

Örömhernyó 2020.08.13. 19:29:31

@kodacx: A pletykás, áskálódó, szarkeverő, kibaszós kolléga ezerszer gyakoribb, mint az, hogy emberekkel közölje valaki, hogy rákosak vagy kivágjon egy halott családot az autóroncsból.

"az egyik betegünk szexuálisan ne bántalmazza a saját édesanyját az osztály fürdőhelységében" - fürdőhelyiség lesz az, hacsak nincs egy egész fürdőváros az elmeosztály rendelkezésére bocsátva

A mások számára pitiánernek tűnő stessz is gyilkos tud lenni. Engem mobbingoltak, bully-ztak egy munkahelyemen, külföldön. Tudták, hogy ismerem a főnököt, de nem tudták, hogy mennyire jól. Odaszóltam, két kisfőnököt (helyettes üzletvezetőt, egyiknek pár éve lett volna nyugdíjig, a másik 3 gyereket nevelt), egy öreg kisegítőt, az ő kis picsa, aljas, áskálódó unokahúgát meg egy lusta, velem folyton kibaszó srácot kirúgattam szépen sorban. Kisimultak a ráncaim. A legszebb érzés, amikor hallgatnak rád, komolyan veszik a panaszodat és ki tudsz rúgatni embereket. Sose hittem volna, hogy külföldön majd hallgatnak rám, mert én itt egy jöttment vagyok. De a főnök családjával jóban lettem, látták, hogy én kb. a hátamon viszem a céget, idegenként.
Amíg rászántam magam a panaszkodásra és cselekvésre, álmatlan éjszakáim voltak, ráment az idegeimre. Most már nekik vannak álmatlan éjszakáik. A stresszt okozókat ki kell iktatni kíméletlenül.

csakférfi 2020.08.14. 18:36:03

@Örömhernyó:
"stresszt okozókat ki kell iktatni kíméletlenül."

igaz.
Etől nyilván nem lettél boldog.
"csak" nyugodtabb.
ez az íromány (poszt) nem azoknak szól akik képesek ill lebetőségük van a stresszor embereket eltávolítani.
Elsősorban az olyanoknak akik "senkik"..... mint pl. - ul én.
Cnc esztergályos vagyok egy multinál. Vagy szalagmelós azelőtt.... diszpécser... stb.
Mellőzhető, pótolható. Mégis valamiféle "megküzdési stratégiát" ki kell(ene) az efféle embereknem alakítani.
Ezt feszegeti az iromány.
Tévesen.
:)

kodacx 2020.08.14. 18:59:41

@Örömhernyó: Ez így van, szarházi, gerinctelen, gyáva, aljas, hátad mögött mocskolódó kollégával, aki a szakmaiságot, beteg érdekeit, stb. messze a saját érdekei mögé rakja, valóban gyakoribb az átlagos munkahelyen.

Külön köszönet az sztori kapcsán a nyelvtannáciságért. A lényegre tapintottál rá.

Történetedet az elsőtől az utolsó szóig el tudom hinni... egy apróságra hívnám fel a figyelmed: KÜLFÖLDÖN!
Mert ott már pár embernek leesett, hogy az ilyenek a munkát, a hatékonyságot, a termelést, a profitit, a kollektívát veszélyeztetik!
Hát nálunk, erre, ebben a kis susnyásban zsinnyegtetve baxós kis posztszoc rablórömiben, kevés helyen van lehetőség!
(Vegyük pld. azt az esetet, amikor a legaljasabb, legszarkeverőbb, legmanipulatívabb és a legteszetoszább két személy pont a közvetlen főnököd, és annak a főnöke?!)

Reactor 2022.04.24. 23:03:01

SZVSZ pár késői sztahanovistát leszámítva senki nem boldog a munkahelyén, mindenkinek lenne jobb dolga. Alapból a munka egy olyan dolog, amit az ember kényszerből végez, hogy ne dögöljön éhen.

@Pal Konstantin: Igen, vannak ilyen munkamániások, akiknek semmi más örömük nincs az életben, csak valami kapzsi milliárdos pénztárcáját tömni. Én szánom őket. Elég sivár életük lehet.

@kodacx: Azt is ki lehet rúgatni, ha a pártszimpátiája eltér a főnökétől, és ezt közlöd vele. Ma már az ilyesmi alapján is helyből kiszórhatják a jelentkezőt állásinterjún.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása