Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Egy digitális nomád vallomása

 img_60ee765ee8813.jpg

Sokan gondolják egy bizonyos kor elérése után, hogy az életben már semmi új nem történhet. Túl késő új mesterséget tanulni, új kompetenciákat szerezni, álmokat megvalósítani, világkörútra menni. Egy francia blogger hölgy azonban éppen ennek ellenkezőjét bizonyítja saját példáján a Huffington Postban.

„Életem feléhez érve minden megingott bennem. Úgy éreztem, eljött az idő a változtatásra. Hogy a szívünket kövessük és együtt élvezzünk minden pillanatot. Az élet túl rövid. Tudom, hogy ez a mondat sokak számára banálisnak tűnik, hogy már elvesztette az értelmét, de ez tévedés. Életünk közepén hányan vesztettünk már el hozzátartozót, hányan estek át súlyos betegségen. Életünk egy hajszálon függ, ami egy pillanat alatt elszakadhat.

2012-ben nagy elhatározásra jutottunk 13 éves fiúnkkal. Elindultunk egy állandó utazásra. Nem vagyok kalandvágyó, inkább otthon ülő, de az addigi életünk már nem vonzott bennünket. Férjem kiégett, idegbeteg lett, és úgy éreztük, hogy elrontjuk az életünket.

A munkánkat bárhol elvégezhetjük, nem vagyunk otthonunkhoz kötve. Elég a számítógép, az internet, az útlevél. Tudunk úgy is dolgozni, ha közben vándorlunk országról országra, városról városra.

Az emberek többsége elképzelhetetlennek tartaná, hogy ne lenne háza.  Ragaszkodunk a tárgyainkhoz, mint egy mentőövhöz. Azzal töltjük napjainkat, hogy a port törölgetjük róluk, hogy megtöltsük a szekrényeinket olyan ruhákkal, amelyeket nem hordunk.

Mindezt végiggondoltuk és megszerveztük nomád életünket. Elhatároztuk, hogy fiunk távhallgató lesz iskolájában. Több városban, országban kerestünk kiadó lakást, távmunkát. Mindezt a blogunkon keresztül intéztük el. A házunk, amelynek bérlői voltunk, kiürült. A bútorokat eladtuk vagy elajándékoztuk. Utaznunk könnyű poggyásszal kellett. Indulás előtt csak 4-5 dobozunk volt.

Nem féltem. Megértettem, hogy nem a nagyképernyős tévé, a holmikkal teli szekrények tesznek boldoggá. Új élmények, új emberek kellettek. Jártunk Marokkóban, Spanyolországban, Olaszországban, Horvátországban, Magyarországon, Bulgáriában, Görögországban, Thaiföldön, Hongkongban, Szingapúrban, Japánban, Hawaiin, Kanadában…

De nem ez volt az életmód-változtatásunk célja. Lelassítottuk útjaink ritmusát, volt, hogy három hónapig ugyanazon a helyen maradtunk.  Jobban megismertük az illető országot, barátságokat kötöttünk. Magamat is jobban megismertem. Elmúlt a félénkségem, megtanultam, hogy ne bonyolódjak felesleges vitákba, ne kerüljek kapcsolatba negatív személyekkel. Elfogadtam, hogy fontos átélni az élet minden pillanatát és főleg, hogy valósítsam meg álmaimat, hogy ne kelljen megbánni, hogy valamit kihagytam.

Alkalmazkodunk a járvány körülményeihez, de azért most is utazunk. Nemrég Bulgáriában raktuk le a bőröndjeinket. Köszönjük bolygónknak, hogy ilyen szép.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.01.03. 11:51:42

Nem is tudom. Jómagam meg inkább azt igyekszem megoldani, hogy az emberek ne kerüljenek abba az állapotba, mint akikről a netes naplóbejegyzés írt.

Ferenc Éri 2022.01.04. 09:10:47

Hát érdekes. Ez manapság inkább divattéma, nem tudom, mit szól a gyerek pl. ahhoz, hogy szinte alig látja a barátait élőben. anyuka meg apuka kisajátította az életét, majd egyszer meg lesz egy nagy pofára esés.

masada 2022.01.04. 15:57:27

Adót hova fizettek? Vagy azt nem is fizettek?

Nancsibacsi 2022.01.04. 21:05:46

A 13 éves gyerek valószínűleg baromira örül neki, hogy elveszíti azokat, akik ebben az életkorban viszonyítási pontul szolgálnak az életében (13 évesen már pont lesz.rja a szüleit és a barátai határozzák meg az életét). Webkamerán keresztül nézheti ahogy pl. a barátnőjét lenyúlja egy osztálytársa, mert hát élőben mégis csak jobb smacizni, mint a mobiltelefon képernyőjét nyalogatni.
Amúgy ha gyerekük nem volna, akkor ezzel semmi gond sincs, de elég sz.r szülő az, aki egy kamaszgyerek életét így tönkre tudja tenni. Vártak volna még 5 évet, toltak volna a s.gge alá egy saját lakást az 5 év alatt, és mehettek volna amerre akarnak. Ja, hogy saját lakás az nekik sincs? Hát igen - sokra vitték: a nagy semmiért, amit össze tudtak rakni nyugaton, ahol a kolbász is kerítés, teljesen megérte kiégni :-D

Gevlekte Salamander 2022.01.05. 10:18:29

Meg tudja mondani valaki, hogy ezek a "digitális nomádok" mit is dolgoznak pontosan? Szerintem egy kis notebookkal az ölben, makákóval a vállon, egy Piña Colada társaságában ücsörögve a tengerparton nem lehet érdemi MUNKÁT végezni. Egy multinál biztos nem. Az "egzotikus" országok többségében, pl. Balin már 0-10 Mbps-el hasít a net...
www.cable.co.uk/broadband/speed/worldwide-speed-league/
Ja, a gyerek meg csak 13 éves volt, őt nem kérdezték, mit akar.

Cpt. Flint 2022.01.12. 10:27:11

Tök felesleges ezen hisztizni bármelyik irányban is. Azaz irigyelni és elítélni sem kell. Ehhez az életmódhoz kell egy mentalitás, ami leginkább adottság. Régen is voltak ilyen emberek, vándordiákok, művészek stb. Egyszerűen nem tudtak egy helyen megmaradni, nem akartak a (polgári) társadalom, hierarchia részévé válni. Az embereknek egy kisebb hányada ilyen. Hadd csinálják, amíg nem ártanak vele senkinek. Az emberek nagyobb része erre lelkileg alkalmatlan, mivel inkább állandóságra és biztonságra vágyik, és ezért hajlandó a függetlensége, szabadsága egy részét is feladni.
Szerintem rendben van, hogy nem vagyunk egyformák.
A gyerek kérdése... (nem is olyan) régen is voltak gyerekeik a vándorcirkuszosoknak pl.
Szerintem nehéz megmondani, hogy ez okoz-e problémát egy gyereknek. Eleve totál egyénfüggő. Aztán a szülőktől is függ. Mondhatjuk közhelyesen akár azt is, hogy egy igazán jó szülő-gyerek kapcsolattal egy ilyen vándorélet jobb, mint egy "mérgező" családdal az állandóság, vagy mondjuk eleve szülők nélkül felnőni. A barátokkal való személyes kapcsolatot misztifikálják itt többen is, miközben nem tudom, hogy van-e mérvadó kutatás ennek szükségességéről, lényegességéről, hiányának hatásairól. A mai tinik jó nagy hányada folyton a neten csetel és játszik a haverokkal, sokszor csak a suliban találkoznak, az elmúlt online időszakban meg még ott sem. Zömükből mégis normális ember lesz.
Mindeközben egy ilyen nomád gyerek megismer egy csomó kultúrát, embert, nyelveket tanul, olyan napi gyakorlati kérdéseket kell folyton megoldania, amelyekkel a kortársai 99%-a nem szembesül. Egy teljesen más életszemléletet tanul meg. (És ha nem tetszik neki, pár év múlva szakíthat vele.) Szóval lehet egy csomó pozitív hozadéka.
Azért tegyük a szívünkre a kezünket, mikor ilyen nagy vehemenciával védjük a gyerek "érdekeit": a legtöbb családban ma sem kérdezik meg a gyereket, mikor beíratják általánosba, vagy apa/anya új munkahelyre megy, esetleg muszáj költözni, vagy gyerekorvost kell választani stb.
Szerintem kicsit túltoljuk a gyerekek önrendelkezését IS.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása