Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Thomas Geve: Rajzban mondom el, mi volt Auschwitz

thomas-recovering-in-zug_423388352_787320011.png

A közelmúltban jelent meg Olaszországban Thomas Geve könyve, A kisfiú, aki lerajzolta Auschwitz-ot címmel. A remény és a túlélés igaz története, egy 304 oldalas könyv színes rajzokkal, amelyet Geve akkor kezdett el megalkotni, amikor 1945-ben az angolszász szövetségesek kiszabadították Buchenwaldból.

A rajzok, amelyeknek az eredetijét a jeruzsálemi Jad Vasem központ őrzi, dokumentumok az Auschwitzi haláltábor foglyairól. Szépek, mint ahogy szokatlan és megragadó a szöveg is, amely az életről és nem a halálról szól.

A Repubblica Zoom-készített interjút Geve-vel, a beszélgetésbe időnként lánya is beleszólt.

„Azt kérdezik, hogy örülök-e a könyv megjelenésének? Azt felelem, hogy nincs sok okunk örülni a múlt ismeretében. Annak viszont valóban örülök, hogy megemlékezhetem arról a negyven fogolyról, akik segítettek túlélni és a könyvön keresztül olyanok, mintha élnének”  - mondja a szczecini születésű 93 éves író.

_80502683_2489_59_resize.jpg

Valóban, a könyvben szó van önzetlen és néha önérdekű szolidaritásról, de van benne egy rettenetes epizód. A főszereplő azt kéri az egyik őrtől, hogy vigye őt át a „gyerektáborba”. Nem tudta, hogy a gyerekeket egyenesen a gázkamrába viszik. A német őr azt feleli neki, hogy ilyent soha többé senkitől se kérjen.

„Szerencsés véletleneknek köszönhettem-e, hogy életben maradtam? A véletlen szerencse az, amikor az ember megveszi a nyertes lottószelvényt. Én viszont annak köszönhetem a túlélésemet, hogy nagyon erős az immunrendszerem, kibírtam a kemény lengyel telet”

Arra a kérdésre, hogy miért készített több mint 80 részletes rajzot, Geve meglepetésre azt feleli: „Apám miatt, aki Angliában élt”. Apjának ugyanis még 1939 nyarán sikerült brit vízumot kapnia. Fiának és feleségének ősszel kellett volna utána utaznia. Csakhogy közben kitört a háború. Deportálták őket és anyja nem élte túl. „A gyerekek általában fákat, virágokat rajzolnak, én meg azt, amit a táborban láttam.”

rt_2489_27-1024x640.jpg

Geve 1950-ben Londonból települt át Izraelbe. A felszabadulás után Svájcba került más gyerekekkel gyógyulni. Volt egy barátja, aki a zsidó állam alapításakor került Izraelbe, leveleztek és hívta őt. „Szükségünk van rád” – írta neki. „Nem fűzött komolyabb kapcsolat Izraelhez, nem tudtam héberül, nem voltak ott rokonait, nem érdekeltek a zsidósággal kapcsolatos kérdések, de megértettem a gyökereimet, és hogy nekem ott kell élnem. Nehéz döntés volt. Apám nem akart elengedni, de végül sikerült meggyőznöm őt.”

Lánya elmeséli, hogy Geve egyszer Londonban elment egy repülő-kiállításra. Beült egy pilótafülkébe, és éppen azon meditált, hogy menjen-e Izraelbe. Ekkor pillantott meg egy elegáns hölgyet, aki feléje intett. A hölgy Nagy-Britannia jelenlegi uralkodója, akkor még csak trónörökös Erzsébet hercegnő volt. A fiú ezt a sors jeleként értelmezte. Auschwitz-ban kőművesmunkára osztották be, hogy Hitler Németországát építse, most viszont lehetősége nyílt, hogy a zsidó országát építse szabad, tanult emberként.

Thomas Geve könyvét egy gyerek szemszögéből írta meg, azért olyan autentikus. Sok élet, sőt, még szexuális vágy is van benne.  „Valaki azt írta nekem az első kiadás után, hogy túl sokat énekelnek benne, és nincsenek benne hullahegyek. De én nem azt akartam elmesélni, hogyan halnak meg az emberek, hogyan ölik meg őket. Az életet, a reményt, a hitet akartam elmondani.  Én pedig nagyon fiatal voltam,  az egyik legfiatalabb a lágerben, és talán ezért akartak megvédeni.

Geve dühösen reagál arra a kérdésre, hogy miért fontos a Soá emlékezete. „Tudnunk kell, hogy Európa szörnyű hely volt. És sokan voltak a nácik cinkosai, kollaboránsai. És nagyon sokan haltak meg, nemcsak zsidók.” Aztán elgondolkodik. „Hitler 1933-ban a kommunistákkal kezdte a gyilkolást, majd jöttek az elmebetegek, a homoszexuálisok, a szovjet hadifoglyok, a romák, majd felépítették az olyan halálgyárakat, mint Auschwitz, és a deportáltak nagy része a vonatokról közvetlenül a gázkamrákba mentek. Nem vagyok az emlékezet aktivistája. Könyveket írok, azt akarom, hogy az emberek megismerjék a múltat, és azt kívánom, hogy ezek a bűntettek soha többé ne ismétlődjenek meg.”

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2022.02.09. 11:00:36

Az emberiség sajnos soha semmiből nem tanul... :(

bordon 2022.02.09. 11:44:07

@gigabursch: A ház azon helyisége, amiben a nácikok a füstöltkolbászt, sonkát (és más nem kóser terméket) lógatják, meg a polcon ott sorakoznak a savanyúságok.

@Történelmi gyökerek: Előtte is volt ilyen, azóta is pár évente történik hasonló népirtás, amiben egy népet, törzset a számukhoz mérten hasonló arányban pusztítanak el, mint akkor a zsidókat. Én nem is igazán értem, hogy a holokauszt miért olyan különleges a sok ezer népirtás között. Talán mert volt eszem utánanézni, hogy hogy is viszonyul más népirtásokhoz.
Már a Biblia is tele van nemzsidó népek teljes kiirtásával. Kínában és Indiában ötven-száz évente történt egy hasonló volumenű népirtás az utóbbi évezredekben.
Miért ez a legfontosabb? Miért ez a viszonyítási pont?
És miből gondolják, hogy az emberiség tanult belőle? Még maguk a zsidók se tanultak belőle, inkább csak eltanulták a módszereket.

Göbölyös N. László 2022.02.09. 11:55:15

@bordon: Abban igazad van, hogy előtte is, azóta is voltak népirtások a tusziktól az újgurokig, meg előtte is, elég csak az amerikai őslakosságra gondolni. Viszont ez volt az első olyan, és remélhetően az utolsó, amelyet pontos terv szerint, az elpusztítandók "regisztrálásával" és összegyűjtésével, a koncentrációs táborok megtervezésével, a deportáló vonatok óramű pontosságú szervezésével hajtottak végre. Nem véletlenül mondták Eichmannra, hogy nem tömeggyilkos volt, hanem egy végtelenül preciz hivatalnok, aki maradéktalanul teljesítette előljárói parancsát. Ajánlom minden olvasóm figyelmébe az alábbi cikkemet, amit a wannsee-i konferencia 80. évfordulójáról írtam. www.szeretlekmagyarorszag.hu/multunk/masfel-ora-alatt-dontottek-a-nacik-11-millio-zsido-sorsarol/

gigabursch 2022.02.09. 12:18:13

A legutolsó terv szerinti és nem az AEÁ vagy valamelyik brit nemzetközösségi országban folyó népirtás Ruanda volt.
Ott minden kinyírandó nevét beolvasták a rádióban.

gigabursch 2022.02.09. 12:21:49

@Göbölyös N. László:
Jó cikk.
Minden bekezdése tartalmaz valótlanságot, csúsztatást vagy nettó történelemhamisítást.
Iskolapélda.

erol 2022.02.09. 15:14:47

@bordon: Az a különbség, hogy ez a modern korban, a művelt és kulturált Európa közepén zajlott le, elég nagy számban. Szerinted melyik bír nagyobb hírértékkel: a főváros elitnegyedében, egy köztiszteletnek örvendő mérnök megöli a szomszédját vagy ha egy cigány telep többszörösen büntetett, alkoholista lakója teszi ugyanezt?

gigabursch 2022.02.09. 18:25:42

@erol:
A művelt és kulturált Európa.
Élen a pökhendi NB és AEÁ viselkedésével.
Azóta se változott semmi...

Ezek a "kultúrnépek", akik "civilizáltak".

erol 2022.02.09. 19:00:38

@gigabursch: Ok, tudsz jobbat? Afrika? Ázsia? Antarktisz?

CSOKKI MÁLNA 2022.02.09. 21:46:52

"„Hitler 1933-ban a kommunistákkal kezdte a gyilkolást, majd jöttek az elmebetegek, a homoszexuálisok, a szovjet hadifoglyok, a romák, majd felépítették az olyan halálgyárakat, mint Auschwitz, és a deportáltak nagy része a vonatokról közvetlenül a gázkamrákba mentek. "

Az auschwitzi cigánytábor likvidálására '44 augusztusában került sor. A magyar zsidók megsemmisítése '44 májusa óta zajlott a tábor megsemmisítő, Birkenau részlegén. Ezt megelőzően már más országok zsidóinak megsemmisítésére is sor került. Treblinka, Chelmno, Belzec táborokban elsősorban..
A auschwitzi cigánytábor ún. családi tábor volt. Vagyis megérkezés után őket nem szelektálták gázkamrára/munkára, mint a zsidókat, hanem mindannyian elhelyezésre kerültek. Elsősorban német, cseh, osztrák cigányok voltak. Magyar cigányok itt nem voltak. '44 augusztusában egyszerre semmisítették meg őket.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) Holokauszt (5) holokauszt (17) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása