Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

„UFÓk-ra vadászom, hogy értelmet adjak emberi mivoltunknak”

oct2021_h08_aviloeb.jpg

Avi Loeb professzor minden szkepticizmusa ellenére a földön kívüli életeket tanulmányozza a Harvardon. „Bírálnak, de hát mi fontosabb a jövőnknél?” – kérdezi a Repubblica riporterétől.

Loeb úgy érzi magát, mint aki félúton van Galilei és a Ne nézz fel Leonardo di Caprio által alakított tudós között. „Láttam a filmet és tetszett. Sok igazságot mond ki, például azt, hogy az emberek nem mindig értik meg a fontos tudományos kérdéseket.” Szerinte 2017-ben már megjelent a Naprendszerben egy bizonyíték arra vonatkozóan, hogy vannak más civilizációk, amelyek képesek kutatni a világegyetemet. A tudományos közösség még tagadja, de Loeb meg van győződve igazáról. A kozmikus titok 5 éve öltött testet, és Loeb tavaly tárta a nagyközönség elé A földönkívüli című könyvében.

Loeb nem amatőr UFO-vadász. Izraeli születésű, ragyogó pályát befutó tudós, egy időben a Harvard csillagászati tanszékének vezetője volt. Minden 2017 október közepén kezdődött: a hawaii csillagászati obszervatóriumban fedezték fel, hogy egy titokzatos tárgy jelent meg az égen. Mielőtt eltűnt, látható volt néhány napig, ez elég volt a történet tovább fejlesztéséhez. Az irányvonala azt mutatta, hogy a titokzatos tárgy nem a naprendszerből jött. Ez volt az emberiség történetében az első, amit meg lehetett figyelni, de nem ez volt az egyetlen anomália. „Lapos tárgy volt, a hosszúsága a magasságnak tízszerese. Ezen kívül, bár a Nap gravitációs ereje vonzotta, az ellenkező irányba gyorsított” – magyarázta Loeb.

-A kollégái szerint lehet, hogy üstökösről van szó, amely a Naprendszeren kívülről jött. Ön miért nem hiszi ezt?

-Eddig egyetlen aszteroidának, vagy üstökösnek, amit megfigyeltünk, nem volt ilyen formája. Azt is feltételezték, hogy a nappal ellentétes irányú haladása a felszíni jég olvadása miatt történik, de eddig nem észleltünk semmilyen üstökösfarkat. Kollégáim elfogadják, hogy ilyen tárgyat még nem láttunk, de kitartanak amellett, hogy egy természetes képződményről van szó. Egyetlen magyarázatuk sem igazolható tudományosan.

-Mi az Ön magyarázata?

-Egy gyártott tárgyról lehet szó. Egy napvitorláról, amelyet a csillagok fénye visz előre. Vagy egy parabola antennáról, amely jeleket továbbít vagy egy elveszett űrhajó maradványáról.

-Vagyis egyelőre nem érhetjük meg, hogy mi az Oumuamua?

-Egy szondát kellett volna küldeni a lefényképezésére, amikor a közelünkben volt. Ma már felesleges, mert az Oumuamua nem látható. Azt azonban tudjuk róla, hogy nem csupán a gravitációs erők hatnak rá, hanem valami hozzáadott lökés is. Emiatt kiszámíthatatlan az útja. A legjobb megközelítés: keresni kell egy hozzá hasonló tárgyat és azonnal odaküldeni egy szondát. Ezért találtam ki a Galileo projektet, amelyet a Harvard támogat.  Több mint 100 tudós vesz részt benne.

-Miért Galileo?

-Inkább az adatok által elmondott valóságban kell hinni, mint az előítéletekben. Erre tanít Galilei. A dolgok valóságával szemben nem áll meg sem tekintély, sem közösségi elfogadás. A Föld akkor is forgott a Nap körül, ha a kor filozófusai meg voltak győződve az ellenkezőjéről. Az Oumuamua esetében is használnunk kellene a tudományos módszereket és adatokat kellene szereznünk, ahelyett, hogy azokra a szakértőkre hallgatnánk, akik elavult ismeretekkel előre gyártott válaszokat adnak.

-Bírálóira gondol?

-Sok irigység van a tudományos világon belül. Volt olyan, aki azért támadott személyesen, mert féltette a saját szakértői szerepét. Sok kollégám ugyanakkor tartózkodik azoknak az alapvető kérdéseknek a vizsgálatától, amelyet az emberek feltesznek.

-Ilyen kérdés az is, hogy léteznek-e más intelligens életformák az Univerzumban?

-Ez a legfontosabb kérdés az emberiség jövőjének szempontjából, de ezt tagadják, vagy nem vesznek róla tudomást. Így van ez a tudományos életben és a politikában egyaránt. A Biden-kormányzat katonai költségvetése az idén 768 milliárd dollár. Az olyan projekteket, mint a miénk, ugyanilyen mértékben kellene finanszírozni. Dollármilliárdokat adtak ki a CERN nagy Hadron-ütköztetőjére vagy a James Webb-teleszkópra, amelyet nemrég küldtek fel az űrbe. De kit érdekel, hogy miből van a sötét anyag? Miért nem kapott hasonló támogatást az a program, amely arra kíváncsi, hogy egyedül vagyunk-e az Univerzumban?

-Mindennek mi köze van az Istenben való hithez?

-Egy tudományosan fejlett civilizáció az, amely a legjobban megközelíti Istent. Közel vagyunk ahhoz, hogy kifejlesszük a szintetikus életet. És amikor egyesítjük a gravitációt a kvantummechanikával, létrehozhatunk laboratóriumban egy univerzumbébit. Képzeljünk el egy a miénknél több ezer vagy több millió évvel előbbre tartó civilizációt: minden cselekedetük varázslatnak, vagy valami isteni csodának tűnhet. Akár isteneknek is nézhetjük őket. Én így tartom egyben a tudományt és a hitet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2022.02.25. 16:54:04

Egy jó kis összefoglaló a világ eredetéről, és arról, hogy miért lehetséges benne az élet:

egyvilag.hu/temakep/020.shtml

pista18721 2022.02.26. 08:17:12

idióta zagyvaság.

1) A tudományos kérdések és tények a következők.

A) Az Oumuamua mératarányait nem tudjuk. Nem mentek oda, nem mérték meg. A róla keringő fotók fikciók.

B) A Oumuamua méretarányai is hipotézisek, többféle van belőlük.

C) Az igaz, hogy ezek a hipotézisek általában valamennyire nyújtott alakot jelentenek.

D) HOgy ez abnormális lenne, azt nem tudjuk.

E) Különféle tudományos hipotézisek vannak az eredetéről és alakjáról.

D) Soha egy büdös idegen civilizációra utaló jelet nem fogtak róla.

Idáig tudomány.

Amit Loeb ehhez hozzátesz, az eszeveszett, idióta hit. Arról képzelődik, hogy vannak idegen civilizációk, amelyek univerzumokat képesek teremteni, és ellátogatnak a Naprendszerünkbe, de még véletlenül sem szólnak hozzánk egy büdös kukkot sem.

Persze lehet azt hinni, hogy nem szociopaták, hanem kifürkészhetetlenek az útjaik (ld. hit). De az már ezen felül is az idiotizmus netovábbja, hogy valaki azt gondolja az élet értelmének, hogy egy ilyen civilizációban hisz, amely szociopata, vagy legalábbis jó okkal nem szól hozzánk.

Mi ebben az értelem, a pozitív, a felemelő, az optimizmusra okot adó?!

A blogger is állandóan annyi idiotizmust posztol, hogy félelmetes. Csak teleszemeteli a blog.hu-t baromságokkal, mint a blogok többsége. Főleg, amit az idióta index kitesz.

pista18721 2022.02.26. 08:32:24

@Szalay Miklós: te, figyelj, mindenfele látom, hogy tolod magadat, segítek:

amikor látom, hogy a témától függetlenül, erőltetve, nem szerves módon nyomod be a postjaidat, akkor kurvára semmi kedvem nincs elolvasni. még soha el nem olvastam egyetlen postodat sem, mert pont a nyomulós beszarásod veszi el tőle a kedvem.

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) Egészség (16) egészség (92) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) Élet (3) élet (42) életkor (3) életminőség (3) életmód (154) Életmód (19) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) Film (8) film (36) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) földrajz (7) Földrajz (4) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) fotó (12) Fotó (8) fotográfia (4) Fotográfia (3) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) gondolkodom (48) Gondolkodom (7) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) irodalom (150) Irodalom (15) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klímaváltozás (28) klimaváltozás (3) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kulturtörténet (11) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) Rock (38) rock (68) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) társadalom (185) Társadalom (31) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) Zene (146) zene (31) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása