A pokoli hőségben hagyományosan a sör a legnépszerűbb alkoholos ital. Manapság azonban, ahogyan egyre inkább teret nyernek a vega steakek és burgerek, az alkoholmentes sör is kitört pária állapotából. Franciaországban például az elmúlt 5 év alatt megkétszereződött eladásuk, ami azért is érdekes, mert még a 80-as években reklámozni kellett, hogy legfeljebb két pohár bor elfogyasztása után lehet biztonságosan autóba ülni.
A kérdés csupán az, hogy valóban „egészséges”-e az alkoholmentes sör. A fő probléma a szakértők szerint nem az alkohol, hanem a cukortartalom, amely egyes alkoholmentes söröknél a második legnagyobb összetevő a víz után. A cukor pedig köztudottan rontja a fogakat, növeli a diabetész, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, és zsírmájat is okozhat. A táplálkozási tanácsadók szerint tehát ugyanúgy mérsékelten szabad fogyasztani, mint például az édes üdítőket, vagy a gyömbérsört. És nem járunk jobban azokkal sem, amelyeket olyan édesítőszerekkel tömnek tele, mint az aszpartám. Egy márciusban megjelent tanulmány közvetlen kapcsolatot vélt felfedezni az aszpartám-fogyasztás és a daganatos betegségek kialakulása között.
Vannak azonban olyan alkoholmentes sörök is, amelyekben több az egészséges tápérték, rostok vagy proteinek formájában.
Mi ebből a tanulság? Ha frissítőre vágyunk, inkább igyunk egy jó limonádét – természetesen cukor nélkül – esetleg egy szál mentalevéllel ízesítve.
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
antisocialnetwork 2022.08.04. 04:59:22
para_noir 2022.08.04. 10:43:10