Írolvasgondol

Göbölyös N. László blogja

Cogito 21/10 – 1

243901944_402997437994552_5138878092232219316_n.jpg

Október 1-től újabb történelmi csúcson az üzemanyag. Egy taxis- és autósblokád rendel. Vagy már ez sem érdekel senkit, aláfeküdtünk valamennyien a közönynek, a beletörődésnek?

Beáraztak bennünket: egy nyugdíjas szavazat 80 rugó. Ennyit még elinni is elég nehéz. De hogy is mondja Kabos Gyula? „Meg akar vesztegetni? Na, próbálkozzon még egy kicsit”.

A vezérlő, aki nem szereti a pocakos tábornokokat, Hajmáskéren vizionálta az erős magyar hadsereget. E Veszprém megyei települést mi annak idején Kismoszkvának hívtuk, itt volt a szovjet testvérelvtársak egyik legnagyobb bázisa. Emlékszem, egyszer mentünk hadgyakorlatra a Bakonyba, de Hajmáskéren éjszaka futott keresztül a vonatunk, és ki sem nyithattuk a marhavagont, nehogy belelássunk szövetségeseink hadititkaiba.

Apám meséli, hogy a minap becsengetett hozzájuk két süldőbanya, hogy aláírassák vele a stoppos petíciót. Az Öregem szemrebbenés nélkül közölte velük, hogy sajnos analfabéta. A két süldőbanya összes arca leszakadt – lehet, hogy azt sem tudták, mi az az analfabéta – majd sietve távozták. Honnan is tudták volna, hogy egy hat nyelven beszélő nyugalmazott nagykövet áll előttük?

Bennünket még ők sem keresnek meg, ugyanúgy le vagyunk szarva, mint a közvélemény-kutatók részéről. Pedig elmondanám nekik, hogy egyetértek, micsoda disznóság, hogy már októberben karácsonyi dalokat nyomnak a nagyáruházakban, aztán megkérdezném tőlük, hogy az a másik, az milyen ünnep?

Hosszú órákra összeomlott a FB. Legszebb öröm a káröröm lenne, ha nem vált volna mindennapi kenyerünkké. Biztosan milliók élik meg hasonlóan, mint a nagy New York-i áramszünetet, várható tehát, hogy 9 hónap múlva megszaporodik a gyermekáldás a világban. Hogy mi történhetett? Lehet, hogy olyasmi, mint Örkény Különleges tudakozójával. Minden a legnagyobb rendben ment egészen addig, amíg valami gazember meg nem kérdezte a minden pontos szolgálattól: „Hogy ityeg a fityeg?”

Az idei World Press Photo még a szokottnál is negatívabb hatású volt, és nem láttunk olyan képeket, amelyek akár döbbenetet, akár igazi részvétet váltottak ki volna belőlünk. Talán bennünket is utolért „a borzalom banalitása”, amit Susan Sontag bő két évtizede megjósolt. Végül is nem meglepő, hiszen ide s tova 50 éve foglalkozom napi hírekkel, e fél évszázad alatt történt néhány sokkhatású esemény a hozzájuk tartozó filmekkel, fotókkal együtt, csoda, ha már katasztrófákról, balesetekről, halálról szóló képek nem tudnak megrázni?

Soha nem volt még ilyen drága az üzemanyag Magyarországon. Újabb és újabb lélektani határok dőlnek meg, csak éppen a közlélek nem reagál rá. És az élelmiszerpiacon is hetente mennek fel az árak, csak az nem veszi észre, aki soha nem vásárol be, vagy nem akarja észrevenni.  Ezek tények, magyarázni lehet, mint Kohn bácsi a marxizmust, csak megérteni nem. És Magyarhonban csend honol. Néhány éve kiátkoztak egy ma már Kanadában élő magyar írót, aki azt merte mondani honfitársairól, hogy "szolganép", hogy a magyar „genetikailag alattvaló”. Most nem várhatunk Gorbira és Ronnie-ra, hogy megoldják helyettünk, mint 32 évvel ezelőtt, mert legyünk őszinték: az akkori fordulathoz a széles néptömegeknek nem sok köze volt…

Azért az is elég beszédes, hogy egy orosz újságírónak ítélték oda a Nobel-békedíjat. Orosz/szovjet utoljára 1990-ben kapta, maga Gorbacsov, előtte pedig a "másképp gondolkodó" tudós, Szaharov...

Hogy nagyra becsült Barátomat idézzem ismét: "Mániám mono, képzetem kényszer". Most már MZP lett a Gyurcsány embere. És senki sem figyelmezteti őket, hogy kezdenek közröhej tárgyává válni, miközben a vásárhelyi sikerember egyre inkább úgy beszél, mint akinek a helyére szeretne lépni és már a hatalmon lévőket vádolja azzal, hogy DK szálláscsinálói.

Előválasztási szavazás a Flórián térnél. 89 évében járó Apám is voksolni akar. A sor csaknem a buszmegállóig tart. Kérdezem a sor elején állókat, hogy előre engednék-e őt? Egy festett szőke, maximum ötvenes nő harsányan válaszol: „Itt állok 9 óra óta, ha azt akarják, hogy szavazzak, nem engedek előre senkit sem.”

Megint a Flórián, dél körül. Az üzletközpontba sietve belebotlottam DK utcai fórumába. Ugyanolyan volt, mint a tv-ben, egyértelmű, határozott, ugyanakkor kedves, láthatóan valóban kiváncsi volt az emberek véleményére, válaszolt mindenkinek a kérdésére. A körülötte kialakult kis gyűrű mellett egy lehajtott fejű nő haladt el, és fokhegyről odabökte: "Hazaárulók". A gyűrűből kiszólt egy másik nő: "Aki mondja". Forrest Gump, ki vagy a mennyekben...

Milyen országban szeretnék élni? Olyanban, ahol nem az egymás elleni gyűlölet határozza meg a mindennapokat, ahol nincs nap, mint nap az az érzésem, hogy az egész ország egy kiszabadult elmegyógyintézetté vált.  Szeretném még megérni Magyarországon, hogy láthassam gyermekeim, unokáim békés, boldog jövőjét. Én már megtehetem, hogy bezárkózom, és köpök az egészre, de ők nem, ha nem akarják másutt leélni életüket.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2021.10.16. 18:11:52

"Soha nem volt még ilyen drága az üzemanyag Magyarországon."

A energiahordozók drágulása nem lokális jelenség.

Örömhernyó 2021.10.17. 04:23:58

@Alick: Egy olajvagyonnal nem rendelkező országban élek, mindent úgy kell importálni. És mégis 300 forintnyi helyi pénz alatt van a 95-ös benzin ára. Hogy csinálják? Ja, a minimalbér több, mint kétszerese a magyarnak.

Nem is az a baj, hogy 500 forint a benzin ára (illetve baj, hisz nagy része adó), hanem hogy ezt a magyar fizetésekből kellene megfizetni. Ha svájci, de legalább osztrák fizetést kapna az ember, akkor abból ha fogcsikorgatva is, de kifizetné. Nyugaton is ennyi vagy 10-20 euró centtel magasabb az üzemanyag ára, de ott legalább négyszer magasabb fizetésből gazdálkodik az ember.

Magyarország süllyed, csak mivel vannak látványberuházások és a fizetések az utóbbi időben nominálisan emelkedtek, mindenki azt hiszi, hogy minden fasza. Közben a lakásárak 10 év alatt megtöbbszöröződtek, minden drágul, munka meg Budapesten kívül továbbra se nagyon van, csak a közszférában.

Magyarország már nem gyarmat, most már helyi urak zsebébe vándorol a luxusprofit, a luxusmértékű adók. A magyarok szabadságharca erre volt jó, a népnyúzó multikat lecserélték népnyúzó magyar illiberálisokra.
Eredmény: újabb emigrációs hullám indult, ahogy a Covid-19 miatti lezárásokat feloldották.

Ha lesz is kormányváltás (nem valószínű), akkor se lehet elmozdítani a keresztényfasiszták által bebetonozott ügyészségi vezetőket, mindenféle hatóságok sok-sok évre választott vezetőit. Garantált a változatlan menetelés a szakadék felé.

Örömhernyó 2021.10.17. 04:26:33

@Alick: A világbajnok ÁFA és adók lokális jelenségek. Az osztrák bér negyedét kitevő magyar bér lokális mélyszegénységet eredményez. A sok tízmilliárdba kerülő vadászati kiállítás lokális hülyeség.

nemecsekerno_007 2021.10.17. 11:53:35

@Örömhernyó: Miért 500 Ft egy liter benzin Magyarországon?!?
Azért te képmutató, sunyi, f****, mert te is külföldön fizetsz adót, meg járulékot.
Nekünk kerül pénzbe a te külföldi önmegvalósításod.

Örömhernyó 2021.10.17. 12:14:56

@nemecsekerno_007: Kifejtenéd, hogy miért a külföldön élő és dolgozó magyarok az okai annak, hogy 500 forint a benzin ára?
Meg hogy miért kb. ugyanannyi a benzin Ausztriában is, ahol a magyarnak négyszerese a fizetés? Az ausztriai munkahelyére ingázó határmenti magyar, aki Magyarországon költi az euróit, az meg a nagy magyar fellendülésnek az oka, rajta élősködik a magyar kormány és a társadalom a 27%-os ÁFA-val, rezsidíjakkal stb.?

Én ott fizetem meg az adókat, a hol jogszabály szerint kell. Tehetek én arról, hogy jelenlegi lakóhelyemen jelentősen kedvezőbbek az adók és jelentősen magasabbak a fizetések?
Én valóban külföldön élek és dolgozom, nem úgy, mint a Magyarországon üzemelő NER-közeli cégek, amik aztán off-shore székhelyük szerint (nem) adóznak. Én nem adót csalok, mint a NER-lovagok, hanem ott fizetem az adót, ahol megkeresem a pénzem.

A magyar genetikusan alattvaló, ezért szereti adókkal tömni a földesurainak a zsebét.
Moslékzabálók, szevasztok! Minden nép olyan politikai elitet kap, amilyet kitermel a sorai közül.

Örömhernyó 2021.10.17. 12:35:30

@nemecsekerno_007: Miért fizetnék Magyarisztánban adót és járulékokat, ha nem ott dolgozom, nem ott vásárolok, nem ott élek? Te a magyar fizetésedből fizetnél külföldön adót, pláne ha ott magasabb?
Kifejtenéd, hogy milyen összefüggés van az emigráció és a magyar adórendszer népnyúzó jellege között? Azon túl, hogy a magas terhek ösztönzik az elvándorlást. A kisgömböc magyar állam benyel mindent, étvágya végtelen, etessétek ti.
Egykulcsos jövedelemadó, mert úgyse tudnák beszedni a magasabb sávokból. Ezért aztán mellette ezer kis népnyúzó megoldást kell kieszelni. A kérdés, hogy mire elég a fizetés. Ausztriában is kb. ugyanannyi a benzin ára, mint Magyarországon. A fizetés négyszerese, plusz 13. és 14. havi fizetés mindenkinek jár. Miért nem tudjátok legalább ennek a felére feltornászni a jövedelmeket Magyarországon? Akkor már sokkal élhetőbb hely lenne. Akkor lenne sokkal több adó, járulék, lenne felvirágzás. Vagy még többet lehetne lenyelnie az államnak?

nemecsekerno_007 2021.10.17. 12:59:12

@Örömhernyó: Látom betalált, már magyarázkodsz. Milyen érzés kis-Mészáros Lölönek lenni?! EU-értékek pecséttel hitelesítve?!

Örömhernyó 2021.10.17. 16:39:54

@nemecsekerno_007: Én nem magyarázkodok, a te nemnormális, képtelen állításod magyarázatát kértem, mert semmi köze a benzin árának ahhoz, hogy pár százezren külföldön dolgoznak és adóznak.

Szerinted azért 500 a benzin ára, mert külföldön adózok, fizetek járulékot.

Várom az összefüggés megvilágítását!
Ha lenne ilyen összefüggés, akkor a fidesznyikek már régen ráhúzták volna az emigránsokra. "Ti idegenszívűek elmentetek és itt most nekünk azért szar"

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2021.10.17. 16:41:07

@nemecsekerno_007: Neked a vesszőparipád a külföldön dolgozókat basztatni. Megértem a frusztráltságod, nyilván nincs olyan szakmád, tudásod amire nyugaton igény lenne. Marad neked a bérkommentelés krumpliért.

nemecsekerno_007 2021.10.17. 18:54:09

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Látom neked is betalált ez a kis-Mészáros Lölö.

:))))

kicsi-Lölö :)))))

nemecsekerno_007 2021.10.17. 18:55:16

@Örömhernyó: Ha nem esett le elsőre akkor gondolkozz kicsit az állami elosztórendszer mibenlétén, az olyanokon mint az adóék, meg a GDP, meg hasonlók.

Akkor talán sikerül felfogni kicsi-Lölö.

Örömhernyó 2021.10.18. 14:45:36

@nemecsekerno_007: Igen, én egy másik állam kevésbé korrupt elosztórendszerébe fizetek adót, mert itt dolgozom. Az ukránoknál szerinted baszogatják az emigramsokat, hogy azért szar Ukrajnában a helyzet, mert a honfitársaik Csehországban, Németországban vagy Svájcban dolgoznak, adóznak?
Ha úgy vesszük én az emigrálásommal hozzásegítettem valakit, hogy lehessen egy jó állása Magyarországon. Ami előtte az enyém volt. És ő fizeti az adókat, amiket előtte én fizettem. Szerinted ha valaki elmegy Magyarországról, akkor az állása üresen marad? Nincsenek jelentkezők rá? Az a pozíció örökre betöltetlen marad és senki nem fizet adót az abban az állásban keresett jövedelme után?

Ellenkezőleg, a bérek emelkednek folyamatosan Magyarországon. Ezért az adóbevételek is nőnek. Nőnek az árak, eszeveszetten, tehát több ÁFA folyik be. Az állam nem jár rosszul nominálisan, a dolgozók szopnak. És ezzel el is érkeztünk az emigráció okához.

Én ott adózok, ahol a törvények szerint kell. Az itteni, kevésbé feneketlen elosztórendszerbe folyik be az adóm. Te csak vedd szorgosan az 500 forintos benzint, hogy legyen az állam zsebében luxusbevétel, amit aztán valaki ellophat.

Teccettek volna olyan rendszert építeni, ami versenyképes a világban, meg tudja tartani a képzett munkaerőt. Verseny van a képzett emberekért, a magyar cégek és állam meg még mindig úgy tesz, mintha vasfüggöny tartaná vissza az embereket attól, hogy normálisabb helyen élhesseneky dolgozzanak.

MEDVE1978 2021.10.18. 17:20:54

A magyar benzinár fele adó. Az 500 Ft-ból lejön az ÁFA meg a jövedéki adó, ez kicsit kevesebb, mint a fele.
Ettől függetlenül a mostani drágulás nyilván külső sokk, a gázzal és energiával együtt minden megy fel a fenébe. Sajnos el lehet olvasni Jaksity György cikkét.

telex.hu/nevertek/2021/10/12/jaksity-gyorgy-hipokrizis-kepmutatas-energiacegek-finanszirozasa-esg-celok-ingatlanfejlesztes

Emellett ugye ott van, hogy orosz barátaink kis kezüket dörzsölik, hogy most mindenkinek kell a gáz, mint az állat és végre lehet némi politikai célra is használni, például szivatgatni kicsit az uniót (Hogy engedélyezze végre a Nordstream 2-t) vagy a nagyképű briteket (akiknél nem mellesleg jó pár kisebb energiaszolgáltató ment tönkre az utóbbi pár hétben).

És végül ott vannak hipokrita, barom zöld barátaink például a németeknél, akik a tiszta atomenergiát vallásos alapon utasítják el. A német energiaszemléleti váltást a fogyasztók fizették meg és fogják is megfizetni. A megújuló energia még most is annyira gazdaságtalan és drága, hogy a költségtöbbletet valakivel be kell vállaltatni és az ugye az állampolgár. Természetesen ez nem szüntet meg semmilyen problémát, hiszen bár a németeknél csökken a szennyezés, a bőszen fogyasztó indiaiak és kínaiak sokszorosan pótolják.

nemecsekerno_007 2021.10.19. 18:24:26

@Örömhernyó:

Magyarázkoggyál kicsi-Lölö?!?!

Több közpénzbe kerültök mint ő.

:)))))))))))))))))))

Érted már kicsi-Lölö?

Írolvasgondol

Érdekességek a nagyvilágból, élmények és vélemények közvetlen és tágabb környezetemből, szépírói, műfordítói munkáim

Címkék

18+ (12) 19.század (4) 1968 (16) 20.század (5) 60-as évek (5) Afrika (12) afro-amerikaiak (3) agy (22) agykutatás (3) Albert Einstein (4) Alfred Hitchcock (5) állatvilág (56) álmatlanság (3) álom (13) alvás (9) Amazonas (4) Amerika (4) anatómia (3) Anglia (30) Antarktisz (5) antiszemitizmus (4) antropológia (10) árverés (7) ASL (3) Auschwitz (3) Ausztrália (11) Ausztria (10) autó (6) autóipar (4) Ázsia (4) balkezesség (5) Barcelona (3) Beatles (16) béke (5) Belgium (8) best-seller (3) beszéd (6) betegség (6) Bill Gates (5) biológia (60) biztonság (6) blog (16) blues (3) Bob Dylan (3) Boileau-Narcejac (12) boksz (3) boldogság (8) botanika (3) Brazília (7) Brexit (5) bűnözés (6) bűnügy (44) cetfélék (3) Charlie Chaplin (3) Chile (4) ChristianK (19) CIA (4) Claude Monet (3) család (16) Csendes-óceán (6) csillagászat (36) csokoládé (4) Dánia (8) David Bowie (3) Déli-sark (3) demokrácia (6) depresszió (9) digitális (5) digitalizáció (3) diktatúra (5) dinoszauruszok (4) diszkrimináció (5) divat (30) Djabe (11) DNS (10) dohányzás (3) dokumentum (3) dokumentumfilm (8) Donald Trump (8) drog (5) Egészég (6) egészség (92) Egészség (16) egyház (12) Egyiptom (22) elektronika (5) élelmezés (6) élelmiszer (4) élet (42) Élet (3) életkor (3) életminőség (3) Életmód (19) életmód (154) életrajz (5) ellenkultúra (3) elnökválasztás (4) élővilág (14) ember (8) emberiség (3) embrió (4) emlékezet (4) ENSZ (4) építészet (16) erdő (5) erkölcs (6) erőszak (5) erotika (6) érzelem (5) érzelmek (4) Északi-sark (3) Etiópia (3) étrend (5) EU (3) Európa (23) évforduló (55) evolúció (5) Facebook (8) fák (11) farkas (3) fasizmus (8) Federico Fellini (4) fegyver (3) fegyverek (3) felfedezés (3) felmelegedés (4) felmérés (6) fenntarthatóság (12) fenntartható fejlődés (3) fény (5) Ferenc pápa (5) férfi (4) festészet (12) fiatalok (7) film (36) Film (8) filoszemitizmus (8) filozófia (14) Finnország (11) Firenze (3) fizika (9) Föld (23) földönkívüliek (6) Földrajz (4) földrajz (7) földrengés (5) földtörténet (4) forradalom (3) Fotó (8) fotó (12) Fotográfia (3) fotográfia (4) Franciaország (187) Frank Zappa (4) függőség (5) Fukusima (3) futball (9) gasztró (3) gasztronómia (34) gazdaság (18) genetika (13) geológia (32) George Orwell (4) Gina Lollobrigida (3) globális felmelegedés (12) globalizáció (3) Göbölyösné Németh Mária (12) Göbölyös N. László (81) Gondolkodom (7) gondolkodom (48) Google (6) Görögország (6) gravitáció (3) gyász (5) gyerekek (3) gyermek (3) gyermekek (15) gyilkosság (13) gyógyítás (8) háború (20) hacker (3) hagyomány (8) haj (3) hajózás (6) halál (15) halálozás (8) hang (6) hatalom (3) házasság (5) hidegháború (5) Himalája (4) hippik (3) híresség (10) hit (5) Hitler (5) Hold (13) Hollandia (31) Hollywood (8) holokauszt (17) Holokauszt (5) home office (3) Homo Sapiens (3) horror (14) humor (3) hurrikánok (3) hús (4) I.világháború (9) idegenforgalom (5) idő (4) időskor (3) II.világháború (25) ikrek (3) impresszionizmus (3) India (13) Indonézia (4) informatika (11) intelligencia (8) internet (26) ipar (12) Irak (4) Irodalom (15) irodalom (150) iskola (6) iszlám (7) iszlám állam (3) Itália (5) Izland (5) Izrael (28) Japán (28) járvány (6) jazz (7) jégkorszak (3) Jeruzsálem (3) Jimi Hendrix (4) jog (8) John F. Kennedy (5) John Lennon (6) jövő (10) Kanada (23) Karácsony (3) karantén (3) katasztrófa (15) katolicizmus (3) kávé (3) képzőművészet (35) kereskedelem (3) kereszténység (4) kiállítás (7) Kína (19) királyság (3) klíma (15) klimaváltozás (3) klímaváltozás (28) kollázsregény (13) költészet (13) Kolumbia (5) kommunikáció (6) kommunizmus (5) könyezetvédelem (3) könyv (14) környezet (4) környezetvédelem (163) koronavírus (6) középkor (9) közlekedés (23) közösség (7) közösségi háló (6) közösségi média (10) krimi (13) kriminovella (13) krokodil (3) Kuba (3) kultúra (15) kultúrtörténet (56) Kultúrtörténet (3) kulturtörténet (11) kutatás (16) kutya (12) látás (3) Led Zeppelin (4) légszennyezés (6) lélektan (9) Lengyelország (9) Leonardo Da Vinci (3) Leonard Cohen (6) levegő (4) levelezés (3) (3) London (7) macska (4) Madagaszkár (3) madarak (6) maffia (13) mágneses tér (3) Magyarország (100) Marcello Mastroianni (4) marihuána (4) Marilyn Monroe (3) Marokkó (3) Mars (7) matematika (6) média (66) meditáció (3) medve (3) megújuló energiák (5) memoár (3) menekültek (3) mese (7) mesterséges intelligencia (33) meteorológia (8) Mexikó (14) mezőgazdaság (7) Michelangelo (4) migráció (3) migránsok (3) Milánó (4) mítosz (5) mobiltelefon (3) molekulák (3) mozgás (5) mozi (184) műanyag (6) műemlék (5) Muhammad Ali (6) múlt (5) munka (20) munkahely (7) művészet (22) múzeum (3) nacionalizmus (3) nácizmus (27) Nagy-Britannia (135) Nap (6) Napóleon (6) NASA (15) neandervölgyi (7) Neil Young (6) nemek (3) Németország (43) népesség (4) nevelés (23) New York (10) (8) Nobel-díj (5) nők (24) Norvégia (12) növények (3) nukleáris (6) nyelv (8) óceánok (9) ókor (35) ökorendszer (3) okostelefon (5) oktatás (12) Olaszország (225) olvasás (5) on-line (3) Orhan Pamuk (3) Oroszország (27) orvostudomány (34) Oscar Wilde (3) őskor (14) őslénytan (15) összeesküvés-elmélet (3) őstörténet (11) Pablo Picasso (3) Párizs (5) párkapcsolat (17) Parkinson-kór (3) Peru (7) Pier Paolo Pasolini (3) pihenés (3) Pink Floyd (4) piramisok (5) pók (4) polgárjogi mozgalom (3) politika (42) Pompei (5) pop (3) Portugália (5) pszichiátria (5) pszichológia (74) punk (3) rabszolgaság (3) rasszizmus (5) reciklálás (5) régészet (99) rejtély (3) reklám (4) relaxáció (4) remake (3) reneszánsz (11) repülés (5) robot (8) rock (68) Rock (38) Rocky (3) Rolling Stones (4) Róma (12) Római Birodalom (16) Románia (3) rövidlátás (3) sajtó (3) sakk (4) sci-fi (9) Shakespeare (7) Skócia (6) soul (3) Spanyolország (33) spirituális (12) sport (26) Stanley Kubrick (5) Steven Spielberg (3) Steve Hackett (3) Steve Jobs (3) stressz (7) Svájc (12) Svédország (24) Sylvester Stallone (3) szabadidő (3) Szardínia (3) Szaúd-Arábia (3) szegénység (3) szelfi (4) szem (5) személyiség (4) szennyezés (4) szerelem (14) szex (16) szexualitás (3) Szibéria (3) Szicília (4) Sziliciumvölgy (3) színház (21) szocio (52) szorongás (3) Szovjetunió (8) Sztálin (3) sztárok (4) sztárvilág (3) születésnap (4) szülők (3) szürreális (8) szürrealizmus (3) találmány (5) tánc (3) tanulás (4) táplálkozás (13) Társadalom (31) társadalom (185) technika (62) technológia (23) Tejút (3) temetkezés (3) tenger (3) tengerek (5) természet (52) természetvédelem (7) terrorizmus (21) tetoválás (3) Titanic (5) titkos szolgálat (3) tizenévesek (3) Törökország (6) történelem (386) tudomány (331) turizmus (10) tv (4) UFO (5) Új-Zéland (10) Ukrajna (3) Umberto Eco (3) UNESCO (3) univerzum (9) urbanizáció (19) űrkutatás (34) USA (455) utazás (11) üzlet (6) válás (3) vallás (26) Van Gogh (4) várandósság (3) Vatikán (10) vélemény (5) Velence (8) vendéglátás (7) videójáték (3) Vietnam (11) világegyetem (3) világörökség (4) világpoézis (8) víz (9) Vörös Brigádok (4) vulkán (5) vulkánok (4) Wales (3) Woody Allen (4) world music (3) Yellowstone (3) zene (31) Zene (146) zsidóság (21) Címkefelhő

Friss topikok

Facebook oldaldoboz

süti beállítások módosítása