Színek és foltok

Göbölyös N. László blogmagazinja

2020. már 28.

Utazás a Mariana-árokba

írta: Göbölyös N. László
Utazás a Mariana-árokba

fond-fosse-mariannes-750x400.jpg

A Föld legexkluzívabb úti célja, amelyet az Eyos Expeditions ajánl a világ ismert, legmélyebb óceáni árkába. A Csendes óceánban a Marianne szigetektől keletre, Japán, a Fülöp-szigetek és Új Guinea között két tektonikus lemez találkozásánál, 11.007 méter mélyen van a legmélyebb pontja a Challenger szakadék.

Az expedíció egy Zimitting Faktornak elnevezett tengeralattjárót használ fel, amely 14000 méter mélyen tud lehatolni. A három utast 750.000 dollárért viszik magukkal. Eddig csak 7 ember vállalkozott az útra, köztük volt James Cameron rendező, aki több mélytengeri expedíción vett részt a Titanic-film kapcsán.  Az utazók a Guam szigetről indulnak, itt szállnak fel az expedíció hajójára a Dssv Pressure Drop-ra, ahol egy ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány Csendes-óceán mélytengeri kutatás

2020. már 27.

A papagájok ismerik a valószínűségszámítást

írta: Göbölyös N. László
A papagájok ismerik a valószínűségszámítást

200310_kea-parrot_parrot_bird.jpg

A Nature Communications-ben jelent meg egy tanulmány, amely szerint az Új-Zéland-i kea papagájok (Nestor notabilis) a jutalom valószínűségét latolva választanak.

Az aucklandi egyetem kutatói hat papagájt vontak bele a kísérletükbe. A madaraknak az volt a feladatuk, hogy azt a tárgyat válasszák, amiért jutalom jár.

Először is arra tanították meg őket, hogy felismerjék, hogy a fekete pálcikákért kapják a jutalmat, a narancsszínűekért semmit. Ezután más, bonyolultabb lehetőségek elé állították őket: két átlátszó edénybe különböző arányban rakták a fekete és a narancsszínű pálcikákat, majd kivettek mindkettőből egy-egy pálcikát úgy, hogy a papagájok nem látták milyen színűt (csukott tenyérben tartották) és a ...

Tovább Szólj hozzá

tudomány élővilág madarak Új-Zéland

2020. már 26.

Lisszabon, Európa zöld fővárosa

írta: Göbölyös N. László
Lisszabon, Európa zöld fővárosa

89110957-lisboa-city-and-tejo-river-lisboa-portugal.jpg

A díjat a European Green Capital Awards ítélte oda a portugál fővárosnak. Ez nemcsak egy cím, hanem biztatás a további biomegoldásokra – írja a La Repubblica,

Mivel érdemelte ki Lisszabon ezt a megtisztelő titulust? Az egész területére kiterjedő jó közlekedési hálózatával, a bioépítkezéssel, sok zöld területtel, energiatakarékossággal, a hulladék-feldolgozással.

2002 és 2014 között 50%-kal csökkentették a város káros kibocsátásait, 23%-kal az energiafogyasztást. 2007 és 2013 között 17%-kal a vízfogyasztást. A lakosság 93, 3%-a közel lakik valamelyik közösségi közlekedési eszközhöz, ezért otthon hagyhatja autóját. Az önkormányzati autók 31%-a elektromos. Parkok, virágos, teret, kertek vannak mindenhol.

A ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem urbanizáció Portugália

2020. már 25.

Hatvanéves kőkor-szakik

írta: Göbölyös N. László
Hatvanéves kőkor-szakik

the-flintstones-cartoon.jpg

1960.szeptember 30-án jelentek meg először az ABC-n William Hanna és Joe Barbera sorozata, a Flinstone-család.  Generációk nevettek azon, hogyan éltek őseink a modernizált kőkorszakban, a pedálos autón, a kőbevésett újságon, az elefánt porszívón, Dinón, a házi sárkányon, a liftkezelő brontoszauruszokon, az élő krokodiltáskán, a lemezlejátszó harkályon, amely magyarul így lihegett: „Kiköpöm a piköpöm”.  És máris a legendás magyar változatnál tartunk, amely Romhányi József zseniális szövegeivel, és a nem kevésbé utánozhatatlan szinkronhangokkal – Frédi: Csákányi László, Béni: Márkus László, Vilma: Posta Irén, Irma: Váradi Hédi – egyesek szerint jobb volt, mint az eredeti. Ki ne emlékezne az „ökör-körre”, a ...

Tovább Szólj hozzá

tv mozi animáció Flintstones

2020. már 24.

Sir David Attenborough újra a Földről mesél

írta: Göbölyös N. László
Sir David Attenborough újra a Földről mesél

18934332-low_res-seven-worlds-one-planet.jpg

A dokumentumfilm nagy öregje, Sir David Attenborough új sorozatban mesél a Föld erőiről és sérülékenységéről. 93 évesen sem fáradt bele, hogy figyelmeztesse a világot és főleg a politikusokat, hogy ideje cselekedni.

93 évesen még mindig kutatja a világot, hogy gyönyörű felvételeivel elmesélje.  Új filmje, az A Perfect Planet, egy öt részből álló sorozat, amely április 16-án jelenik meg a mozikban, majd a Netflixen. A film megmutatja azt is, hogy a természet erői, a tengerek és a vulkánok hevességük ellenére hogyan járulnak hozzá az élet megőrzéséhez a Földön.

Egy rész az emberekkel foglalkozik, akik maguk is a „természet erőivé” váltak és képesek megváltoztatni a Földet. „Ahhoz azonban, hogy megőrizzük, a jó ...

Tovább Szólj hozzá

mozi környezetvédelem dokumentumfilm Sir David Attenborough

2020. már 23.

Randizzunk-e egy pszichopatával?

írta: Göbölyös N. László
Randizzunk-e egy pszichopatával?

0_mxlgbaj13kxh5zum.jpg

Az első, amit tudni kell, hogy nem könnyű felismerni egy pszichopatát, az áruló jeleket csak egyenként, apránként lehet összerakni – figyelmeztet Adelyn Birch a „202 Ways to spot a Psychopath in Personal Relationships című könyvében. A jelek, mint egy kirakós játék, lassan állnak össze ezért azt tanácsolja, hogy ha valaki gyanakszik, írja fel a normálistól eltérő dolgokat.

A szerző a pszichopatákat ragadozóknak nevezi, akiknek nincs lelkiismeretük, nem éreznek szeretetet, együttérzést, félelmet, megbánást. A tudomány szerint genetikai, neurobiológiai zavarban szenvednek. Megrögzött hazudozók, játéknak tekintik az életet, amelyben mások rovására győzni kell, és ki kell használni mindenkit pszichológiai, fizikai és anyagi ...

Tovább Szólj hozzá

párkapcsolat pszichológia

2020. már 21.

Az ember kognitív és megjelenítési képességeinek fejlődése a kőkorszakban

írta: Göbölyös N. László
Az ember kognitív és megjelenítési képességeinek fejlődése a kőkorszakban

163235188-1d379360-954e-4c3d-97c1-c9b865d575a3.jpg

Egy kutatócsoport rekonstruálta azoknak a jeleknek a fejlődését, amelyet őseink 109.000 és 52.000 évvel ezelőtt hagytak az okkertöredékeken és a strucctojáson.
Dél-Afrikában a Blombos és a Diepkloof Rock Shelter barlangok a kőkorszak fossziliáinak fontos lelőhelyei. Az ásatásokban találtak olyan ásvány- és strucctojás darabokat, amelyekre az akkori emberek különböző jeleket véstek. A jelek elemzéséből a kutatócsoport tanulmányt írt, amely a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben jelent meg.
Negyvenezer év alatt a jelek látható fejlődésen mentek át, világosabbak, könnyebben érthetők, megjegyezhetőbbek lettek, mint ahogy erről a kísérletbe bevont önkéntesek is tanúskodtak.

A jelek karakteresebbek és különbözők ...

Tovább Szólj hozzá

történelem régészet Dél-Afrika fossziliák

2020. már 20.

Dzsadav Pajeng, az Erdőember

írta: Göbölyös N. László
Dzsadav Pajeng, az Erdőember

mulai-in-the-midst-of-his-single-handed-reforestation-mulai-circondato-dalla-foresta-piantata-con-le-sue-mani-1.jpg

Ahol csak homok volt, most akkora erdő van, amely kétszer nagyobb a Central Parknál. Az indiai Dzsadav Pajeng két év alatt hozta létre.

Története példázza, hogy milyen hatalma van az emberi akaratnak és milyen pozitívan tud változtatni a világon.

Az India északkeleti részén fekvő Asszám államban Madzsuli a világ legnagyobb folyami szigete a Brahmaputra folyó öblében. Néhány ezer lakosa halászatból és rizstermelésből él. Van néhány cementház, a többi agyagból, bambuszból épült.

Madzsulit az eltűnés veszélye fenyegeti. 70 év alatt területe felére csökkent. Az áradások, a talaj eróziója, a klímaváltozás megteszik a magukét.

A helyzet javítása érdekében az indiai erdészeti minisztérium a 70-es évek második felében ...

Tovább Szólj hozzá

környezetvédelem erdő India Dzsadav Pajeng

2020. már 19.

A globalizáció alkonya?

írta: Göbölyös N. László
A globalizáció alkonya?

jean-leon_ger_me_the_tulip_folly_walters_37261211-619x368.jpg

A globalizáció mai formájában véget ér. A koronavírusjárvány megváltoztatja közösségi magatartásunkat, globális gazdasági rendszerünket – írja a Business Insider.

Harold James, a princetoni egyetem történész-professzora 2012-ben írt egy könyvet az évszázadok során kialakult globalizációs jelenségekről. Nemrég újra megszólalt ebben a témában és megállapította, hogy „a gyárak bezárása és a termelés megszüntetése már megszakította a globális beszerzés láncot. A gyártók már meghozták az intézkedéseket hosszú távú sebezhetőségük csökkentésére.”

Változik a gazdasági paradigma és nem először. James a tulipánhagymák 1637-es esetét idézi, amely az első nagy pénzügyi válságot okozta. Pénzeszközök ...

Tovább Szólj hozzá

gazdaság globalizáció koronavírus

2020. már 18.

Nem plagizált a Led Zeppelin

írta: Göbölyös N. László
Nem plagizált a Led Zeppelin

Több évtizedes vita zárult le a Led Zeppelin és a 60-as évek végének egyik különleges Los Angeles-i hippizenekara, a Spirit között.  Egy amerikai fellebbviteli bíróság döntése szerint az angol négyes, jelesül Jimmy Page és Robert Plant a Stairway To Heaven szerzőiként nem plagizálták a Spirit Taurus című dalát.

Ez a szerzemény tette ismertté a Randy California vezette bandát 1968-ban, a Zep mérföldkő-szerzeménye három évvel később jelent meg a zenekar rejtélyes borítójú (és jelentésű) IV. album első oldal utolsó darabjaként.

A bíróság szakított az eddig érvényesített elvvel, amely plágiumot állapított meg annak alapján, hogy a szerző ismerhette a korábbi darabot, és néhány hang, pontosabban egy akkordmenet azonos ...

Tovább Szólj hozzá

rock plágium Zene Led Zeppelin

2020. már 17.

Bizonytalanságok a tokiói olimpia körül

írta: Göbölyös N. László
Bizonytalanságok a tokiói olimpia körül

index_27.jpg

A koronavírus miatt Donald Trump amerikai elnök egy évi elhalasztását kéri. A tokiói szervező bizottság egyik tagja nem tartja lehetségesnek az idei megtartását, egy-két évi halasztásról, sőt annulálásról beszélt. Ezt a bizottság azonnal elutasította. Az olimpiát megtartjuk és minden más feltételezés alaptalan – közölte a bizottság.
A japán sportminiszter emlékeztetett arra, hogy a szabályok csak az adott éven belüli dátum változtatását teszik lehetővé és a szerződés 2020-ra szól.
Tomas Bach, az Olimpiai Bizottság elnöke is a játékok megtartása mellett állt ki. Számos sportoló is ebben reménykedik, hiszen négy évi felkészülés menne kárba.
Tokióban azonban az emberek „az olimpiai játékok átkáról” beszélnek és a ...

Tovább Szólj hozzá

olimpia Japán koronavírus